Zalezi od povahy prace a hlavne aby ta zaplatili .. 3 roky som nevyuzil ani jeden den PN lebo mam rad tento stat, poistenie v nezamestnanosti je dobrovolne, dovolenku nemas platenu ale tak treba si to vyratat s platom.
Ako taky pripad, ze zamestnavatel tlaci zamestnanca na zivnost lebo chce usetrit aj poslednych par sto eur a potom ti este hovori, kedy si mozes dovolit zobrat dovolenku by som okaslal.
Pri 1000 v hrubom vies mat 770 cca ako zamestnanec, pri zivnosti cca 30 dni volnom v tomto roku a sviatky priemer 1150 v prvom roku a v dalsom 1000 ak ti bude vyplatena cena prace zamestnavatela 1350.
Aktualne mam pri zivnosti v cistom priemere o 30+% viac ako pri hrubom plate zamestnanca.
Takze sa nestazujem ... pamatam si ako som v minulosti mal jednu hrubu mzdu a ci mal mesiac 28 dni alebo 31 tak rovnako .. ftw
Super este napriklad v piatok chcem mat volno sem tam tak odrobim o 2h menej napriklad a nemusim riesit ziadnu dovolenku alebo co proste vyfakturujem a hotovo a dovolenka podla seba.
Ono malo kto si to vie spocitat ci sa zivnost vyplati. Ako hovoris, nemas dovolenku no nemas ani stravne, zamestnavatel ti moze platit 3 pilier + dalsie vyhody, 13/14 plat+ nemozes porovnavat ani hrubu mzdu ale viac ku superhrubej lebo okrem toho co tebe stahuju odvody tak este + ti ich plati extra zamestnavatel do dochodku a socialne poistenie.
@alex458@8 aj ja tak robím ale zamesnávateľ sa ma snažil presvedčiť založiť si živnosť, lebo si myslel, že je to win-win pre mňa aj pre neho - on neodvádza za mna a mne z toho výjde v čistom príjme viac. Kolegyňa, ktorá nastupovala so mnou, sa nechala presvedčiť. Po pol roku, ked sme sa spoznali dosť na to, aby som sa jej opýtala na jej plat, sme zistili, že nakoniec nám to výje rovnako + ona má robotu navyše lebo si musí robiť tú byrokraciu okolo toho. Šéf bol tiež zaskočený. Štát neodrbeš
@dezolat@11 toto je strašne confusing pre človeka, ktorý nemá talent na financie len tak "od prirodzenia", napríklad to, čo napísal @majky538 v tom prostrednom odstavci s tými číslami, nerozumiem z toho nič. Ja sa pýtam hlavne, prečo v tomto štáte sa na školách neučíme finančnej gramotnosti a ako to vlastne v našom štáte funguje. Keď som skončila výšku, bola som prekvapená z toho, koľko vecí treba robiť ešte okolo môjho statusu ako pracujúci človek a z toho, že vlastne ani neviem čo a ako. Všetko si musíme zistiť sami toto by sa malo učiť na občianskej alebo náuke o spoločnosti, namiesto citovania častí z ústavy (gympel)
@Tasara No lebo mame prusky-vojensky skolsky system. Skola ta nema naucit rozmyslat ale zapametat si co najviac faktov a podla nich vyriesit zadany problem bez reptania a otazok. A co sa tyka podnikania neexistuje ziadny uceleny zdroj informacii. Je v tom na slovensku strasny bordel a strasne sa musis predierat srackami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Zalezi od povahy prace a hlavne aby ta zaplatili .. 3 roky som nevyuzil ani jeden den PN lebo mam rad tento stat, poistenie v nezamestnanosti je dobrovolne, dovolenku nemas platenu ale tak treba si to vyratat s platom.
Ako taky pripad, ze zamestnavatel tlaci zamestnanca na zivnost lebo chce usetrit aj poslednych par sto eur a potom ti este hovori, kedy si mozes dovolit zobrat dovolenku by som okaslal.
Pri 1000 v hrubom vies mat 770 cca ako zamestnanec, pri zivnosti cca 30 dni volnom v tomto roku a sviatky priemer 1150 v prvom roku a v dalsom 1000 ak ti bude vyplatena cena prace zamestnavatela 1350.
Aktualne mam pri zivnosti v cistom priemere o 30+% viac ako pri hrubom plate zamestnanca.
Takze sa nestazujem ... pamatam si ako som v minulosti mal jednu hrubu mzdu a ci mal mesiac 28 dni alebo 31 tak rovnako .. ftw
Super este napriklad v piatok chcem mat volno sem tam tak odrobim o 2h menej napriklad a nemusim riesit ziadnu dovolenku alebo co proste vyfakturujem a hotovo a dovolenka podla seba.