Prave som ukoncila 1. rocnik SŠ a rozmyslam o tom ze by som isla na studovat do Anglicka alebo USA
....na rok....chcela by som sa opytat ludi co s tym maju skusenosti....kde ste to vybavovali? cez agenturu? cez skolu? kde podat ziadost o socialne stipendium?
no.... pozrela som si obe stranky ale na AFS pisali zeposkytuju len ciastocne stipendia a ked program stoji 5000eur aj na polovicu to je dost...takze skôr rozmyslam nad YFU ale ta poskytuje len 10 stipendii ked som sa dobre docitala a si nemyslim ze by som sa zo 100 ludi ocitla medzi 10najlepsimi
matkatereza som rozmyslala o tom ale podmienkou je mat 18
@lola21 tá matkatereza si robí s každého srandu ju neber vážne, a k veci..ja som bola v treťom ročníku na rok, ale to štipendium sa už neposkytuje...takže teraz sa dá ísť do zahraničia študovať ak si poriadne prachatá a treba si to začať vybavovať omnoho skôr
U nás to stačí cez školu, akurát musíš počítať s tým, že ten rok v zahraničí sa ti počítať nebude takže ak odídeš ako tretiačka (ako druháčka už nestíhaš vybaviť) na rok tak keď sa vrátiš tretí ročník si budeš musieť spraviť a neštuduješ teda 4 ale 5 rokov
no takže ja s tým skúsennosti mám, na štipendiá by som sa nespoliehala, a ak sú pre teba problém peniaze, nad Anglickom ani neuvažuj. A nič nebudeš musieť opakovať ako píše @ladylolita , stačí spraviť komisionálky. Ja som to vybavovala všetko cez agentúru ale tam sa za to všetko plati, takže ti to moc asi nepomôže keď chceš ísť na štipendium.
@lola21 sama som si to vybavovala a sla som cez treti rocnik (zacala som vybavovat uz vo februari) a v skole som si vybavila to aby som spravila skúšky a teda mohla potom pokračovať v treťom ročníku. takze to co pise @danica123 je blbosť. Bolo nás skoro 100 v krajine a každý robil skúšky a šiel do ďalšieho ročníka..ale čo sa týka bilingválneho gymnázia v ba..tak tam sa tuším opakuje ročník akoby si prepadla...
@lola21 nie, mne a dalsim to hradil "stat", ale to fungovalo 3 roky, teraz už na to nie sú financie...bolo to za Fica, teraz je znova vo vláde, ale nemyslím si, že to znova otvorí
ak chceš ísť von len na štipko výborná je stránka saia, tam sú všetky štipendiá, ktoré existujú, žiaľ pre stredoškolákov ich je málo. Čo sa týka uwc, je to super organizácia a otvára veľa možností, ale:
- nie je to len ročné štúdium, ale dvojročné, ktoré je ukončené medzinárodnou maturitou (veľa o tomto programe je na stránke ibo.org alebo ib.gjh.sk)
- plné štipendiá sú udelované len max 2 študentom, ktorí majú milión mimoškolských aktivít, rozprávajú plynulo viacerými jazykmi, prospech 1.0 je samozrejmosť atď. okrem toho súčasťou procesu býva aj ústny pohovor, či sa uchádzač hodí na takýto štýl výučby, či je spoločenský, nakoľko na týchto školách študujú ľudia z celého sveta. Doslova. Polovičné štipendium, môže znieť celkom dobre, ale cena takejto školy je vysoká a lacnejší je obyčajný pobyt v zahraničí cez agentúru.
IB škola patrí k tým najťažším na svete (nepreháňam), ale otvára dvere všade.
@dreamer ja som myslela ze to si skolu vybberas a co statne skoly? aj tam sa plati? podla mna jeto cez agenturu tiez drahe ....z dna na den dat niekomu 5 tisic to je moc.....neda sa to nejako na splatky a kolko ti financuje polovicne stipendium? a aku agenturu odporucas de maju naj ceny?
Môžeš si vybrať poradie škôl (tzv. preferencie) od tej, do ktorej by si išla najradšej po tú, do ktorej by si najradšej nešla alebo tie môžeš napísať NIE, keď do nej určite nechceš ísť
myslím, že cez interstudy môžeš dostať prospechové štipko, YFU taktiež ponúka štipendium, v EF zasa neplatíš celú sumu naraz, AFS tiež ponúka štipendiá, ale len do niektorých krajín.... je veľa agentúr, ktoré dávajú štipendiá, len treba hľadať, ale sa môžeš skúsiť informovať u nich, či je možné platiť aj na niekoľko splátok
k nám do školy chodia ľudia väčšinou cez Rotary a to je aj dosť lacné a zasa moje dve spolužiačky išli cez AFS pôvodne len na 3 mesiace, ale jednej sa to tam tak páčilo, že zostala celý rok
ešte k tomu UWC, každý rok sa ponuky škôl menia, niekedy je až 6 štipendií, ale napríklad na budúci rok sa dali získať len 4... a aj to len jedno plné... ponuka na nový rok sa objavuje spravidla niekedy do decembra/januára...neviem presnú cenu toho polovičného štipendia (a nebudem tu písať nejaké čísla, keď ich neviem), ale viem, že suma, ktorú treba zaplatiť, je ďaleko vyššia ako tá, ktorá je v agentúrach (narozdiel však od agentúr, platíš len školné a náklady spojené so štúdiom a nie zamestnancov a pod.).
@dreamer9 dakujem, vsetky agentury ponukaju tieto pobyty za 4000-6000 a polovicne stipendia su nizke a pochybujem ze dostanem cele takze asi ostanem na slovensku ale este budem hladat diki
ja viem, že chceš ísť na celý rok, ale rozmýšľala si aj nad 3 mesiacmi resp. polrokom? Ľudia, čo poznám a boli len na 3 mesiace si to veľmi pochvaľovali, spoznali veľmi veľa zaujímavých ľudí a dokonca aj teraz tam niekedy chodia na prázdniny a ich hostiteľské rodiny ich boli navštíviť na Slovensku. Tie 3 mesiace im veľmi pomohli, osamostatnili sa a ani návrat do školy nemali taký ťažký (žiadne komisionálky), stihli si napísať potrebné písomky ešte do januára a boli hodnotení ako ostatní žiaci. Teda rozhodnutie je na tebe(pripadám si trocha ako človek z agentúry )
@dreamer9 rozmyslala som uz aj nad stvrtrokom ale sa mi to zda moc kratko ked uz tak tak na polrok....ale tam sa ceny velmi nelisia.... pisala si ze tvoja spoluziacka sla na 3mesiace a potom ostala dlhsie....to potom priplacala agenture abo platila uz len za skolne?
doplatila agentúre zvyšnú čiastku, ona mala výhodu v tom, že mala naozaj skvelú rodinu, ktorá nemala problém s tým, aby u nich zostala celý rok, lebo niekedy to nie je možné (keď chceš ísť do inej rodiny na zvyšok tvojho pobytu nie vždy bývajú voľné miesta...)
@dreamer9 ešte k tým agentúram si pisala o agenture Rotary nenasla som tam cenu ale nasla som program Rotary Youth Exchange.......ak som tomu spravne pochopila student si plati len letenku a veci kolo toho...nevies ako funguje toto?
@lola21 malo by to tak fungovať, žiaľ neviem na akom princípe sa tie miesta udeľujú, skús sa tam informovať, lebo to sa naozaj oplatí, je to najlacnejšie a na celý rok
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
matkatereza som rozmyslala o tom ale podmienkou je mat 18
- nie je to len ročné štúdium, ale dvojročné, ktoré je ukončené medzinárodnou maturitou (veľa o tomto programe je na stránke ibo.org alebo ib.gjh.sk)
- plné štipendiá sú udelované len max 2 študentom, ktorí majú milión mimoškolských aktivít, rozprávajú plynulo viacerými jazykmi, prospech 1.0 je samozrejmosť atď. okrem toho súčasťou procesu býva aj ústny pohovor, či sa uchádzač hodí na takýto štýl výučby, či je spoločenský, nakoľko na týchto školách študujú ľudia z celého sveta. Doslova. Polovičné štipendium, môže znieť celkom dobre, ale cena takejto školy je vysoká a lacnejší je obyčajný pobyt v zahraničí cez agentúru.
IB škola patrí k tým najťažším na svete (nepreháňam), ale otvára dvere všade.
Budem ti držať palce, snáď si niečo nájdeš
myslím, že cez interstudy môžeš dostať prospechové štipko, YFU taktiež ponúka štipendium, v EF zasa neplatíš celú sumu naraz, AFS tiež ponúka štipendiá, ale len do niektorých krajín.... je veľa agentúr, ktoré dávajú štipendiá, len treba hľadať, ale sa môžeš skúsiť informovať u nich, či je možné platiť aj na niekoľko splátok
k nám do školy chodia ľudia väčšinou cez Rotary a to je aj dosť lacné a zasa moje dve spolužiačky išli cez AFS pôvodne len na 3 mesiace, ale jednej sa to tam tak páčilo, že zostala celý rok
ešte k tomu UWC, každý rok sa ponuky škôl menia, niekedy je až 6 štipendií, ale napríklad na budúci rok sa dali získať len 4... a aj to len jedno plné... ponuka na nový rok sa objavuje spravidla niekedy do decembra/januára...neviem presnú cenu toho polovičného štipendia (a nebudem tu písať nejaké čísla, keď ich neviem), ale viem, že suma, ktorú treba zaplatiť, je ďaleko vyššia ako tá, ktorá je v agentúrach (narozdiel však od agentúr, platíš len školné a náklady spojené so štúdiom a nie zamestnancov a pod.).