@madiee Malý Princ bol, je a bude Malý Princ. Neviem akú inú definíciu a vysvetlenie potrebuješ. Neviem aká iná definícia a vysvetlenie by tomu dávali viac zmyslu. Celá tá kniha je nepriamou charakteristikou malého princa, lepšiu odpoveď na svoju otázku, než ktorou je samotná kniha, nemáš ako dostať...
Včera sme trochu polemizovali a zúžili sme to na dve možnosti:
- Malý Princ bola pilotova halucinácia
- Malý Princ bola časť pilotovej duše, ktorá sa vďaka samote v púšti oddelila od zbytku duše (samozrejme, za predpokladu, že duša existuje) a zhmotnila sa
čítam toto forum až som prišla k @7 a hovorím si, že jediná normálna odpoveď a keď som to celé dočítala a vrátila sa hore tak som si všimla že zakladateľka si aj sama odpovedala
Maly princ bol podla mna detska postava,mal vsetkypovahove crty dietata: neustále kladol otazky,nikdy sa ziadnej otazky,ktoru uz polozil,nevzdal, konfrontoval sa so svetom dospelych, hladal vo svete uplne ine hodnoty,ako oni, vnímal svet ovela jednoduchsie...áno,dospelym tato postava moze liezt na nervy. Prave preto,ze su ako ti dospeli v knizke. Pre mna je to vsak dokonalá postava,vdaka ktorej som si uvedomila mnoho veci. Milujem tu knihu a
no ale fakt, teraz mi všetci čo tu máte teórie povedzte, či fakt úprimne veríte, že to Exupéry písal s vedomím alebo zámerom, že niečo z toho čo ste povedali to bude
@etelnair joj, teraz ma bude kvôli tebe do konca života mrzieť že som si to na mature nevytiahol a nemal som šancu im to povedať a tak si to zdôvodniť že by mi nemohli dať horšie ako dvojku, to by mi šlo rozhodne lepšie jak improvizovať históriu štúrovcov či čo som to mal
...a vykladá/osvetľuje ti niečo, aj keby ti hneď osobne Exupéry povedal, že Malý Princ bol pilotova halucinácia? lebo mne nie. Na tej knihe mám rád (a mal som pocit že všetci čo ju majú veľmi radi tiež z podobného dôvodu), že netreba žiadnu osvetľujúcu/vykladajúcu interpretáciu, nie je potrebná, pretože sama tá kniha je interpretáciou videnia sveta, a vykladá a osvetľuje sa úplne dokonale a svojpomocne. nikdy som nenašiel jedinú interpretáciu ktorá by mi tam niečo dovysvetlila alebo doosvetlila.
vidíš, čiže keď už by ma niekto veľmi nútil povedať čo malý princ je:
je personifikáciou určitého pohľadu na svet a na život, a táto personifikácia slúži na to, aby v praxi predviedla a vysvetlila o aký pohľad na svet a život sa jedná, a čo tento pohľad na svet a život človeku dáva.
@midnight nedovoľujem si predpokladať, s akým zámerom autor knihu písal, avšak: príbeh postrádajúci klasickú kompozičnú krivku o havarovanom letcovi, do ktorého dobiedza chlapec v trikolóre, má malú umeleckú hodnotu.
Či to tam už malo byť alebo nie, ak si v tom mnoho ľudí dokáže nájsť druhotný význam, alebo aspoň vycítiť jedinečnú atmosféru, hneď to s dielom vyzerá lepšie.
čitatelia, predovšetkým ich kvantita, nachádzajúci v diele iný než explicitný význam alebo prežívajúci estetický zážitok (eštetično je kategória, keby si nevedel, a v kontexte je ,estetický' adjektívum s pozitívnym, pochvalným významom), sa podieľajú na popularite diela, ňi?
(a tí z nich, ktorí sú uznávanými profesionálnymi lit. kritikmi, aj na predstavách o jeho konvenčnej hodnote)
@n ale literarna kritika dokaze najst druhotny vyznam aj tam kde sa citatel dogrcia a citatel dokaze naopak prezit esteticky zazitok aj ked tam druhotne vyznamy nachadza len horko tazko a pripadne ich tam nachadzat aj nechce, preto som sa ta aj pytal ci to na citatela/popularitu vyjadrenu ich kvantitou nutne ma nejaky vplyv
ale potom vlastne boh zehnaj kritike, inac by bola ta popularita jedinym ukazovatelom
@e z čoho pochádza estetický zážitok nevyvolaný uberdeep alegóriou na život prešpikovanou popkultúrnymi narážkami? Štylistika, dejový spád, vykreslenie originálnych/napínavých/realistických/prekvapivých/romantických/inak čitateľa citovo ovplyvňujúcich obrazov, osamostatnené popkultúrne narážky a i. ... To všetko ----> quality writing.
Na púšti si uvedomil veľa vecí, Malý princ je výpoveďou jeho duše o tom, čo podľa neho vo svete medzi ľuďmi chýba, ako napr. povrchne a prízemne ľudia rozmýšľajú, duchovnej stránky do ktorej duša patrí sa boja, nemajú o to záujem, nepoznajú...
O tom čo hľadajú a nenachádzajú, lebo nevedia kde, alebo hľadajú nesprávnym spôsobom, ignorujú to čo počujú, pretože to nie je jednoduché prijať pravdu. Pravdu aj o sebe samom.
inak som na tom bola v cca októbri v snd na balete (trochu odveci) čítala som to strašne dávno asi ešte pred...neviem, ale bola som v 9 na zš a vôbec som tomu nerozumela...takže som to odvety už nečítala...ale chcela som ti dať koment
Ja som to pochopila uplne po vlastnom asi.. maly princ ma zenu, lasku, ruzu. Opusti ju na rok, cestuje, spoznava ludi, hlada sam seba. Vidi vela ruzi, ktore nemaju ziaden zmysel. Spoznava, co to je sa k niekomu priputat. Uvedomuje si, aka je jeho ruza vynimocna. Po roku opusti svoju detsku schranku a vracia sa k ruzi ako dospely.. Nepripustam si verziu, ze umrie. Aj ked podla knihy je stratit detskost celkom dost ze smrt. . Naaj, stracam sa. asi si to este raz precitam.
Z tých dvoch, čo si napísala v @7 pravdepodobne nič, keďže je to "polorozprávka" alebo vlastne dá sa to čítať v každom veku od približne 6 rokov. Keď to číta malé dieťa, je pre neho Malý princ len malý princ tak isto ako existuje ja neviem obor alebo drak, keď to číta dospelý, tak predpokladá, že to má základ v rozprávke a nepýta sa veci také, že kto resp. čo bol Malý princ, predpokladá, že Exupéry sa neobťažoval napísať rozprávku s reálnym základom alebo s reálnymi postavami.
veď si prečítaj to venovanie. tam je to celé vysvetlené a z tvojich možností áno, myslím si, že to bola halucinácia, ale to nie je až tak podstatné, lebo ide o to, čo predstavovala.
a malý princ má veľa spoločných čŕt s pilotom, aj keď na základe dialógu ktorý vedú, to tak nevyzerá.... ale myslím si, že pilot je tam nepriamo charakterizovaný cez malého princa, že teda všetko čo rozprávkové, čo má princ má/mal pilot v skutočnom živote, to že nakoniec malý princ zomrel môžeš brať ako pilotovu túžbu vrátiť sa k tomu, čo mal, ružu môžeš interpretovať ako ženu, ktorú mal doma, to ako cestuje z planéty na planétu je vlastne jeho práca,líšku môžeš interpretovať ako nejakú ženu, ktorá ho možno zviedla na cestách.... to, že malý princ vyberal na tej svojej planéte stromy aj s koreňmi je tiež celkom napovedajúce
ale samozrejme, môžeš to tiež interpretovať úplne inak
a teda čo? aha, len to, že si myslím, že podobné fantázie, ktoré máva človek v dospelosti sa zakladajú na tom, po čom túžil ako dieťa, alebo na tom, čo ako dieťa prežil
@midnight@35 nemyslím si, že to písal so zámerom, že z toho bude práve to, čo si myslím, že si myslel, že to je
ale nenapísal to len tak, v šťastnejších prípadoch totiž ľudia píšu veci s tým, že daným dielom chcú niečo zdeliť ostatným a tým, že si tu niekto hĺba nad rôznymi interpretáciami znamená len to, že sa na to snaží prísť
Proste to bol malý princ, alebo bol inšpirovaný niekým koho Exupéry poznal. Ale môže to byť aj samotný autor ktorý zhmotnil svoju osobnosť do tejto postavy.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
88 komentov
ale vlastne učiteľka nám vravela, že to človek po každom prečítaní pochopí inak
ked bol decko
- Malý Princ bola pilotova halucinácia
- Malý Princ bola časť pilotovej duše, ktorá sa vďaka samote v púšti oddelila od zbytku duše (samozrejme, za predpokladu, že duša existuje) a zhmotnila sa
epic maly princ is epic !
epic maly princ is epic
malý princ..hmm.. príbeh dieťaťa s perfektnou fantáziou alebo stroskotany človek, ktorému chýbalo detstvo..
vidieť slona v hadovi, v klobuku? to nevymyslis len tak..
Maly princ bol podla mna detska postava,mal vsetkypovahove crty dietata: neustále kladol otazky,nikdy sa ziadnej otazky,ktoru uz polozil,nevzdal, konfrontoval sa so svetom dospelych, hladal vo svete uplne ine hodnoty,ako oni, vnímal svet ovela jednoduchsie...áno,dospelym tato postava moze liezt na nervy. Prave preto,ze su ako ti dospeli v knizke. Pre mna je to vsak dokonalá postava,vdaka ktorej som si uvedomila mnoho veci. Milujem tu knihu a
teda Pilot zažíva odosobnenie a uvažuje/blúzni.
...okej, a teraz mi vysvetli, čím a ako tieto racionalizácie/interpretácie jeho existencie dané dielo obohacujú, alebo sú preň podstatné
@borovy
...a vykladá/osvetľuje ti niečo, aj keby ti hneď osobne Exupéry povedal, že Malý Princ bol pilotova halucinácia? lebo mne nie. Na tej knihe mám rád (a mal som pocit že všetci čo ju majú veľmi radi tiež z podobného dôvodu), že netreba žiadnu osvetľujúcu/vykladajúcu interpretáciu, nie je potrebná, pretože sama tá kniha je interpretáciou videnia sveta, a vykladá a osvetľuje sa úplne dokonale a svojpomocne. nikdy som nenašiel jedinú interpretáciu ktorá by mi tam niečo dovysvetlila alebo doosvetlila.
vidíš, čiže keď už by ma niekto veľmi nútil povedať čo malý princ je:
je personifikáciou určitého pohľadu na svet a na život, a táto personifikácia slúži na to, aby v praxi predviedla a vysvetlila o aký pohľad na svet a život sa jedná, a čo tento pohľad na svet a život človeku dáva.
Či to tam už malo byť alebo nie, ak si v tom mnoho ľudí dokáže nájsť druhotný význam, alebo aspoň vycítiť jedinečnú atmosféru, hneď to s dielom vyzerá lepšie.
(ale uznavam ze to s tym jankom je viacej na vyrazenie no
Dá sa mu pripísať vyššia konvenčná hodnota / má väčšiu popularitu / má nábeh na kult.
čitatelia, predovšetkým ich kvantita, nachádzajúci v diele iný než explicitný význam alebo prežívajúci estetický zážitok (eštetično je kategória, keby si nevedel, a v kontexte je ,estetický' adjektívum s pozitívnym, pochvalným významom), sa podieľajú na popularite diela, ňi?
(a tí z nich, ktorí sú uznávanými profesionálnymi lit. kritikmi, aj na predstavách o jeho konvenčnej hodnote)
ale potom vlastne boh zehnaj kritike, inac by bola ta popularita jedinym ukazovatelom
ňah.
(nevravim ze vzdy ofc)
Na púšti si uvedomil veľa vecí, Malý princ je výpoveďou jeho duše o tom, čo podľa neho vo svete medzi ľuďmi chýba, ako napr. povrchne a prízemne ľudia rozmýšľajú, duchovnej stránky do ktorej duša patrí sa boja, nemajú o to záujem, nepoznajú...
O tom čo hľadajú a nenachádzajú, lebo nevedia kde, alebo hľadajú nesprávnym spôsobom, ignorujú to čo počujú, pretože to nie je jednoduché prijať pravdu. Pravdu aj o sebe samom.
a to si si nevšimla že hovorím, že "okej, tak keď už by ma veľmi silno nútili k nejakej interpretácii"...?
Tada.
Teda aspoň podľa môjho názoru.
a malý princ má veľa spoločných čŕt s pilotom, aj keď na základe dialógu ktorý vedú, to tak nevyzerá.... ale myslím si, že pilot je tam nepriamo charakterizovaný cez malého princa, že teda všetko čo rozprávkové, čo má princ má/mal pilot v skutočnom živote, to že nakoniec malý princ zomrel môžeš brať ako pilotovu túžbu vrátiť sa k tomu, čo mal, ružu môžeš interpretovať ako ženu, ktorú mal doma, to ako cestuje z planéty na planétu je vlastne jeho práca,líšku môžeš interpretovať ako nejakú ženu, ktorá ho možno zviedla na cestách.... to, že malý princ vyberal na tej svojej planéte stromy aj s koreňmi je tiež celkom napovedajúce
ale samozrejme, môžeš to tiež interpretovať úplne inak
a teda čo? aha, len to, že si myslím, že podobné fantázie, ktoré máva človek v dospelosti sa zakladajú na tom, po čom túžil ako dieťa, alebo na tom, čo ako dieťa prežil
ale samozrejme, toto celé nemusí byť pravda
ale nenapísal to len tak, v šťastnejších prípadoch totiž ľudia píšu veci s tým, že daným dielom chcú niečo zdeliť ostatným a tým, že si tu niekto hĺba nad rôznymi interpretáciami znamená len to, že sa na to snaží prísť
@9
fuj