Nemôžem to nejak globalizovat, podľa mňa má na to každý svoj dôvod.
Ja sa tiež nechystám na erazmus a nebojím sa jazyka ani ničoho, len proste nechcem. Mám tu priatela, dobrú prácu, kamarátov.. proste sa mi nechce opúšťať moju komfortnu zónu.
Och toto ma vie u nas na skole tak nasrat, ked sa ludia, ktori maju erasmus na starosti stazuju, ze im tam nikto nechce chodit a pritom proste mame take studijne plany, ze bez predlzovania je to skoro nemozne. Proste slovenske a ceske skoly podla mna na to nie su stavane a absolutne nemyslia na to, ze aj ked clovek by mal zaujem aspon na jeden semester odist, tak jednoducho nema kedy.
presne @1@sheily vystihla.
akoze viem,ze by to bola super skusenost,ale momentalne mam vysnivanu brigadu a pracujem vo firme,kde chcem ostat aj po skole,takze nema pre mna zmysel na rok ist preč. a z mojho odboru sa da ist len do nemecka a to ma zrovna az tak momentalne neláka .
To je hriech heist na Erazmus?
Za mna: 1) ponuka partnerskych skol nie je pre mna na tolko zaujimava, aby som riskovala predlzovanie studia.
2) myslim, ze by mi vyucujuci davali vyzrat, ze som neabsolvovala ich predmety u nich.
3) nie som typ, ktory chce spoznavat ludi. Poznam viac ludi, nez by som chcela.
4) neexistuje, ze by som byvala s nejakym nahodne pridelenym clovekom dakde. Jeden z nas by umrel do tyzdna.
5) Som awkward, nepamatam si mena, nepamatam si ksichtu, vsade sa stratim.
Moja skusenost s Erasmom je rovnaka ako @Bamm. Predmety v semestroch u nas a na univerzitach zapojenych do tohoto projektu sa vyrazne lisia. Kamosi, co sa uzcastnii, dorabali skusky v dalsich rocnikoch alebo cez leto (v lepsom pripade).
Z toho dovodu som sa nikdy neprihlasila a radsej som vyzuzila moznost letnych zahranicnych praktickych stazii, kde tento problem odpadal.
Vobec som po tom netuzila kym som bola na skole. Mala som s nou tolko starosti, ze to bolo asi to posledne coci ma zaujímalo. Spatne to vnimam inak, ale kedze sa nezivim tym co som vyštudovala, nemam z toho tazke sny alebo tak.
mna nikdy nelakalo ist studovat do zahranicia neviem ci kvoli jazyku alebo ludom alebo kvoli comu aj nad erazmom som rozmyslala ale som si proste vzdy povedala ze nejako ma to nelaka resp. nevidim v tom velky vyznam aj ked viem ze je to (vraj) super vec...no a teraz ked som prisla na skolu tak nam hned na zaciatku povedali ze nam vsetkym velmi odporucaju ist na erazmus tak si mame davat pozor na znamky tak ja neviem teraz mozno predsa pojdem
To s tým, že študijné plány sa často nezhodujú a hrozí predlžovanie štúdia je pravda, ale väčšina študentov o tom nevie lebo si tieto informácie ani nezačne zisťovať. Proste tam nie je ani ten záujem, boja sa a nechce sa im robiť niečo naviac mimo svojho pohodlia (ofc sú aj výnimky). To s partnerom neviem posúdiť, ale tak je to len na pár mesiacov nie na vždy. Jazyk tiež nie je dôvod, základy angličtiny má hádam každý a erasmus je práve o tom zlepšiť sa v ňom a navyše je možnosť ísť aj do česka. Informácií je dosť, určite každý študent počul o erasme
ja som nešla na erazmus pretože predmety v iných štátoch sa výrazne líšili od našich, nič nám neuznávali a ľudia ktorí prišli z erazmu späť mali potom veľké problémy pokračovať s nami v ročníku...a školu som si predžovať nechcela stačilo mi tých 5 rokov
Ja úplne chápem a rešpektujem každý jeden názor, ale čo sa týka všeobecne erazmu. Keď saniekomu nepáči ponuka, existuje SAIA.SK, čo je podobný program (alebo rôzne iné programy) kde si sám vyberieš školu a máš podobný grant, samozrejme ani tam to neni také jednoduché, ale tiež dobrá príležitosť... čo sa týka uznávania predmetov, toto tiež nepochopím, že prečo keď chce mladý človek vycestovať, čo je dneska už pomaly bežná vec, tak jeho koordinátor zahraničných vzťahov mu neuzná tie predmety , ako povedal náš koordinátor,aj oni sú si vedomí, že na žiadnej škole nebudú úplne rovnaké predmety s rovnakými osnovami, ale napriek tomu sa dajú nájsť všade kompromisy. A čo sa týka financi, myslím, že z grantu a možno trošku tvojich peňazí alebo pomoc rodičov, sa dá v pohode vyžiť, ale samozrejme zase čím viac a západ, tým drahšie...takže tam to už nie je také jednoduché. A okrem iného ja som o predlžovaní štúdia kvôli erazmu ešte od nikoho nepočula, a to poznám dosť veľa ľudí, ale ok, to neznamená, že sa to nemôže stať, treba aj s tým počítať, ale tak viem, že aj keby predlžuješ, tak neplatíš za ten rok, lebo je to kvôli erazmus, teda mobilite. Len tolko som chcela, to sú len moje pohľady a postoje, samozrejme ja som asi ten typ človeka, ktorý keď niečo chce, tak nevidí bariéry a prekážky (ale s otvorenými očami) a určite každý je taký, keď sa to týka niečoho, čo veľmi chce.
to máte za to, že študujete na všelijakých prapodivných školách, ktoré majú mizerné možnosti. Aspoň, že tá moja má zmluvy so školami po celej EU + pridružené krajiny ako Švajčiarsko, Kórea, Japonsko alebo USA Mali sme týpka, ktorí išiel do Švajcu a dostal sa až do CERNu, v UK máme dokonca možnosť získať ich MSc titul zároveň s naším inžinierskym a spolupracovať na výskume. Ja tiež plánujem na budúci rok erazmus a kludne si kvoli tomu predlzim aj studium. Prečo? Pretože toto je ďaleko viac ako nejaka "praca" popri skole, ktoru aj tak jedneho dna zmenite. Jednak je to obrovska zivotna skusenost a pokial sa clovek dostane na kvalitnu univerzitu, tak ma sancu sa profesionalne posunut ovela dalej - napr. ziskanim zahranicnych kontaktov (90% uspechu). Ak nikoho nepoznate, nepomoze vam ani to, ze budete najlepsi odbornik v oblasti, lebo vas nikto nikam neodporuci... do zahranicnych firiem uz vobec nie. Dalsim velkym plusom su studijne, vedecke a pracovne skusenosti zo zahranicia. Ak ziadne mat nebudete, tak po skole sa pravdepodobne zaradite do tej obrovskej sedej masy absolventov. Mozno jakztakz ziskate nejaku slusnu priemernu pracu, ale na tie top miesta mozete zabudnut lebo prave tam sa budu tlacit ludia, ktori na tom erazme boli alebo rovno na nejakej zahranicnej uni studovali a tak vobec su daleko proaktivnejsi a dravejsi. Dalsim plusom su jazykove kompetencie.. Ak zijete niekde polroka az rok... mozno i viac, tak budete na tom podstatne lepsie nez cerstvy absolvent jazykovky, ktory nikde nebol a nebude vam problem robit komunikacia v anglictine, pripadne inom jazyku. A co je hlavne - je to obrovsky plus do zivotopisu, ktory zaruci, ze neskoncite na pracaku, ale na nejakom dobrom teplom miestecku.
@delica anglinu ta douciiiiim teda, keby si chcela ty mna za to mozes za rok chemiu
A moja odpoved: odporucania by boli, jazyky by boli, moznosti by boli, ale nie. Proste razdej staz na leto, je to praktickejsie, nebudem kvoli tomu moct dohanat, predlzovat, atd. Tolko k tomu. Proste cim dalej tym viac erazmus nie
@obrvonjottr úplne súhlasím so všetkým, čo si napísal, preto nechápem prečo to študenti nevyužívajú, resp. nehľadajú aj iné možnosti, keď už erazmus nie je tá najvhodnejšia cesta pre nich, ale stop ľudí, sto chutí, takže nezazlievam...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ja sa tiež nechystám na erazmus a nebojím sa jazyka ani ničoho, len proste nechcem. Mám tu priatela, dobrú prácu, kamarátov.. proste sa mi nechce opúšťať moju komfortnu zónu.
akoze viem,ze by to bola super skusenost,ale momentalne mam vysnivanu brigadu a pracujem vo firme,kde chcem ostat aj po skole,takze nema pre mna zmysel na rok ist preč. a z mojho odboru sa da ist len do nemecka a to ma zrovna az tak momentalne neláka .
Za mna: 1) ponuka partnerskych skol nie je pre mna na tolko zaujimava, aby som riskovala predlzovanie studia.
2) myslim, ze by mi vyucujuci davali vyzrat, ze som neabsolvovala ich predmety u nich.
3) nie som typ, ktory chce spoznavat ludi. Poznam viac ludi, nez by som chcela.
4) neexistuje, ze by som byvala s nejakym nahodne pridelenym clovekom dakde. Jeden z nas by umrel do tyzdna.
5) Som awkward, nepamatam si mena, nepamatam si ksichtu, vsade sa stratim.
Z toho dovodu som sa nikdy neprihlasila a radsej som vyzuzila moznost letnych zahranicnych praktickych stazii, kde tento problem odpadal.
ale inak u nás sú na výber tri školy z krorých ma neberia žiadna.
A moja odpoved: odporucania by boli, jazyky by boli, moznosti by boli, ale nie. Proste razdej staz na leto, je to praktickejsie, nebudem kvoli tomu moct dohanat, predlzovat, atd. Tolko k tomu. Proste cim dalej tym viac erazmus nie