Tak vieš, netreba samozrejme generalizovať v tomto, ale aj v mojich očiach je to rozšírený jav. A myslím, že momentálne je to hlavne preto, že pri štúdiu, alebo praxi sa k nim pristupuje rovnako. Keď začínajú sú často pre profákov a ostatných vyššie iba hovná.
Ale myslím, že v poslednej dobe sa to darí lámať len treba ďalej vysierať debilné prístupy ALE aj vyzdvihhovať tie pozitívne a inovatívne. Veľa medikov sa stavia proti starému systému a je to aj dosť poznať na tom koľkou aroganciou ktorý tábor disponuje.
Ja som na medicíne a z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že povahy, čo tu študujú nie sú práve ideálne a je to tu asi horšie ako na mnohých iných školách.
Jednak je to aj systémom podľa mňa - profesori a tí zhora sa k nám nesprávajú pekne, pretože často majú komplexy, že nemôžu vykonávať lekárske povolanie napr. a tým pádom to učia a cítia k nám možno aj závisť, že vlastne o pár rokov my budeme môcť. (nie všetci sú takí ale je ich tu veľa). A tým pádom príliš tlačia, správajú sa kruto a je vidno, že "buzerujú" za úplne nepodstatné veci a pretekajú sa aj v tých svojich skupinkách o postavenie a finančné ohodnotenie.
A jednak preto, že sú tu mnohokrát ľudia z rodín, v ktorých mali všetko a boli rozmaznávaní a vychovávaní, akože sú čosi špecialne a málokto im siaha po členky. To je dosť vidieť, keď si vezmem povahu niektorých ľudí a prostredie, z ktorého pochádzajú. Mnohokrát sú to tí najlepší študenti svojich tried na zš a sš, takže je tam isté vybudované ego.
A potom samozrejme tá súperivosť, ktorá človeka síce aj poženie vpred a potiahne ho, aby sa nevzdal a dosahoval výsledky, ale zároveň sa v človeku vyvinie čosi, že mu ide viac o to makať a dosahovať výsledky, ako o všetko naokolo a často ide aj cez mŕtvoly a podvody, takže sa tak nejak už vyvinie tá všeobecná mentalita "keď chcem prežiť, nemôžem byť zlatíčko"
neviem, či to vidím dobre, lebo ja mám len istú vzorku ľudí, ktorú tvorí pár desiatok ľudí a študujem na konkrétnom meiste, takže sa to môže inde líšiť.
A hej, súhlasím s názorom @1 , že žijeme v prostredí, ktoré s nami jedná 90% arogantne a ktoré dokáže slabšiu povahu podľa mňa aj zlomiť a ľudí, ktorí s nami jednajú ako so psom stretávame na dennej báze.
Uvediem konkrétne príklady. Mala som profesorku, nebudem bližšie špecifikovať, ktorá na mňa vrieskala na celú fakultu a strápnila ma pred svojimi kolegami za to, že som mala pokrčený plášť. Lenže to bolo tak, že deň predtým sme mali školu do 7 večer a v ten deň to bola moja tretia dvoj-trojhodinovka a na presun sme mali 10 minút aj s "obedom". Vadilo jej vždy, keď sa mi zahol golier a každý jeden krát za mnou chodila, že ako reprezentujem školu a začala vyzvedať, čo robí moja matka a keď sa dozvedela, že nie je lekárka (pritom moja mama je na dobrej pozícii v ekonomickom smere), tak so mnou začlaa jednať akože čo si dovoľujem robiť na medicíne a uberala mi percentá. Taktiež nám dávala ťažšie testy ako mali ostatné skupinky, ktoré mali daný predmet 70% ľahší a keď sme sa chceli ísť sťažovať, tak sa nám ľudia z iných skupín sťažovali, že na nás začnú donášať a robiť nám zle, aby sme tým štúdiom prešli ešte ťažšie, lebo aj oni to majú ťažké a majú iné veci, čo my nemáme. A takto proste funguje celý systém a to je len 1 minipríklad z asi 2000, čo som zažila každý mesiac.
A plus, všetci ľudia sú na to sami, nedá sa nič riešiť. Nemôžeš ani povedať nič na konkrétnu osobu, alebo konkrétne miesto atď. Ja som takého príbehy počula takmer odvšadiaľ a aj o dosť horšie. Ale sú to len akési všeobecné konštatovania. Lebo musíš zachovávať dobré meno tých ľudí, preto ani nič konkrétnejšie nehovorím, ale ver mi, že tých storiek mám na celý rok... a celý medicínsky systém je proste systém: uvidíš podvod a neprávosť? mlč, alebo vypadni
Mne argument tuto vyssie "som kkt lebo chodim na skolu kde ucia kkti" ride dost scestny - jednak to, ze ostatni su kreteni ti nedava ani opravnenie ani dovod byt tiez a druhak ked to psychicky nedavas, mal si ist na inu skolu.
Neviem. Mne medici pridu casto taki akoze som prvy z rodiny na vysokej skole, takze som nieco viac nez bezna spolocnost
Plus hej, moze tam hrat urcitu rolu aj to, ze sa na tu skolu dostavaju ti najlepsi a tym padom je clovek zo strednej zvyknuty ze je "nieco viac" ale zas, tak to bolo aj u nas a ega nam teda splasli rychlo - a komu nie, tomu sa ostatni smiali.
A teda no, mne je ich celkom luto, pretoze viem, ze ta akola je kurva tazka, poyom ich este caka milion rokov atestacii, denne, nocne, prvych x rokov napicu plat - ktory hej, mam tiez, ale ja chodim do prace kedy chcem a nevozi sa po mne v skole ziaden kokot profesor alebo potom kokot primar.
Takze nech si tych par rokov pocitu nadradenosti uziju, ved ich zivot potom dojebe.
Ale celkovo mi pride toto vtipne, ako sme sa ako prirodovedci obcas dost "miesali" s medikmi, tento ich patos a pocit ze su najlepsi a najdolezitejsi na svete verzus nas nihilizmus a mamvpicizmus
oni su arogantni len ked si dement. ale necudujem sa, ked pocuvam tie skusenosti s pacientmi, cudujem sa, ze su len arogantni a ze im rovno nedavaju kyanid do liekov.
asi ta poburila ta diskusia s COVIDom, co? ved si pod vyskusat operovat sluzby, nosit rusko 24/7, nemoznost si odskocit na wc a riesit nezodpovednost ludi prichadzajucich zo zahranicia, ktori povedu svoje deti pripadne starkych hore dole po celej nemocnici na covid testy
@annyejnji Však ako "v pohode", len nechápem, prečo si taký človek vyberie odbor, kde sa neskôr s veľkou pravdepodobnosťou bude stretávať s chorými, slabými, niekedy umierajúcimi ľuďmi. Keď chce fungovať móde "silnejší prežije" lebo tu máme akési "zákony džungle" ako obyčajné zvieratá (podľa niektorých), tak nech ide robiť biznis s ďalšími zvieratami sui generis a nie prácu s ľuďmi.
Ale chapem preco vzniklo toto forum. A mrzi ma to ked su k sebe taki ludia nech studuju hocico alebo pracuju v hocakom odvetvi. Tiez ma ale mrzi ked sa veci generalizuju takto. Prajem si aby sme vsetci k sebe boli milsi a viac chapali. Empatia a pochopenie chyba castokrat na oboch stranach.
@patrixo treba sa v IT zamerat na biotechnologie (mnohe medicinske discipliny nahradzaju machine learning algoritmy), aby sa na nas nezabudlo
To na toto som sa 15 rokov babral s algorimtami, aby ma z tronu najhejtovanejsej profesie predbehli nejaki... medici? Co len sedia v skole a ucia sa nieco co uz davno lepsie vedia na badatel.sk ? 0_0 no tak to teda nie!
@wewo inak videl som kedysi nejaku poziciu na IT v biotechnologii.. to by mi bolo asi blizke vzhladom na moj background len to nebolo vtedy moc aktualne
@wewo a ved dopraj aj im. si predstav, jebes sa najmenej 6 rokov so skolou, potom vsetky praxe, atestacie, mas davno po 30ke ked sa ti realne zacina rysovat nejaka kariera, si zly na pacientov... a ti kokoti ti nielen nenadavaju, oni este budu schvalovat tvoje tvrdenia, ze malo zarabas a podporovat tvoje strajky. no je to zivot? ved aj oni si zasluzia nejaky hejt od vsemoznych spolocenskych elit.
Fuha ludia to kde študujete akoze ja som sa stretla medzi medikmi mozno len s tym, ze niekto z nejakej fakulty sa cítil ze je viac lebo je na “uznavanejsej” fakulte, ale to tiez zavisi len od človeka a od toho, ako velmi si na niečom takom potrebuje honcovat ego a inak neviem, ludia vo všeobecnosti picuju a na doktorov x-krat co pocujem, tak sa mi obracia žalúdok, pricom ti ludia casto nemaju ani základnú vedomosť, tak to uz neni ze si arogantný, ale ked je raz niekto sprosty, tak sa inak neda.
@annyejnji neviem kde študuješ, ale ja v ČR v Olomouci, a arogantný bol málokto. Nemám pocit, že by sa po nás niekto vozil. A ak sa aj občas niekto takto správal, tak to bolo malé percento, asi ako v normálnej spoločnosti, že vždy sa najde kretén.
Skôr by som povedala, že arogantné boli vždy sestričky ku nám medikom.
Nezažila som v poslednej dobe arogantného medika. Vždy keď prídu na kukandu ku nám na sál tak sú väčšinou príjemní a zaujímajú sa. Ak nie a jediné čo ich zaujíma je mobil, vyhadzujem ich od operácie. A počas štúdia som mala medzi medikmi kamošov a pohodka, super ľudia aj dementi ako na každej škole
@Chestnut to máš brutal úplne teraz akože mám silnú túžbu odísť z tej toxicity do Olomouca si mi vložila chrobáka do hlavy ja asi nechcem menovať presne, kde študujem, už len kvôli tomu, že "nesmieš špiniť meno školy" alee olomouc to nie je teda.. a uff ... cítim tichú závisť (v dobrom)
@chestnut študujem v Košiciach a súhlasím úplná pohoda, dokonca ani nemám pocit že by tu bolo nejak veľa protekčných detí, dokonca aj deti lekárov sú u nás v ročníku a hlavne medzi mojimi kamošmi vo veľkej početnej nevýhode
Najdu sa taky co sa pozeraju na ostatnych, ze co ste vy, ja som studoval vela rokov som nieco viac. Na druhej strane, platy, stav slovenskeho zdravotnictva, casto uhundrany pacienti a horsie .. a teraz drz si super naladu cely cas.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
Ale myslím, že v poslednej dobe sa to darí lámať len treba ďalej vysierať debilné prístupy ALE aj vyzdvihhovať tie pozitívne a inovatívne. Veľa medikov sa stavia proti starému systému a je to aj dosť poznať na tom koľkou aroganciou ktorý tábor disponuje.
Jednak je to aj systémom podľa mňa - profesori a tí zhora sa k nám nesprávajú pekne, pretože často majú komplexy, že nemôžu vykonávať lekárske povolanie napr. a tým pádom to učia a cítia k nám možno aj závisť, že vlastne o pár rokov my budeme môcť. (nie všetci sú takí ale je ich tu veľa). A tým pádom príliš tlačia, správajú sa kruto a je vidno, že "buzerujú" za úplne nepodstatné veci a pretekajú sa aj v tých svojich skupinkách o postavenie a finančné ohodnotenie.
A jednak preto, že sú tu mnohokrát ľudia z rodín, v ktorých mali všetko a boli rozmaznávaní a vychovávaní, akože sú čosi špecialne a málokto im siaha po členky. To je dosť vidieť, keď si vezmem povahu niektorých ľudí a prostredie, z ktorého pochádzajú. Mnohokrát sú to tí najlepší študenti svojich tried na zš a sš, takže je tam isté vybudované ego.
A potom samozrejme tá súperivosť, ktorá človeka síce aj poženie vpred a potiahne ho, aby sa nevzdal a dosahoval výsledky, ale zároveň sa v človeku vyvinie čosi, že mu ide viac o to makať a dosahovať výsledky, ako o všetko naokolo a často ide aj cez mŕtvoly a podvody, takže sa tak nejak už vyvinie tá všeobecná mentalita "keď chcem prežiť, nemôžem byť zlatíčko"
neviem, či to vidím dobre, lebo ja mám len istú vzorku ľudí, ktorú tvorí pár desiatok ľudí a študujem na konkrétnom meiste, takže sa to môže inde líšiť.
hádaj čo taký systém buduje z ľudí
Neviem. Mne medici pridu casto taki akoze som prvy z rodiny na vysokej skole, takze som nieco viac nez bezna spolocnost
Plus hej, moze tam hrat urcitu rolu aj to, ze sa na tu skolu dostavaju ti najlepsi a tym padom je clovek zo strednej zvyknuty ze je "nieco viac" ale zas, tak to bolo aj u nas a ega nam teda splasli rychlo - a komu nie, tomu sa ostatni smiali.
A teda no, mne je ich celkom luto, pretoze viem, ze ta akola je kurva tazka, poyom ich este caka milion rokov atestacii, denne, nocne, prvych x rokov napicu plat - ktory hej, mam tiez, ale ja chodim do prace kedy chcem a nevozi sa po mne v skole ziaden kokot profesor alebo potom kokot primar.
Takze nech si tych par rokov pocitu nadradenosti uziju, ved ich zivot potom dojebe.
Ale celkovo mi pride toto vtipne, ako sme sa ako prirodovedci obcas dost "miesali" s medikmi, tento ich patos a pocit ze su najlepsi a najdolezitejsi na svete verzus nas nihilizmus a mamvpicizmus
Až som si spomenul na spolužiačky ktoré tam išli...
ty hrdinka z Bardejova.
To na toto som sa 15 rokov babral s algorimtami, aby ma z tronu najhejtovanejsej profesie predbehli nejaki... medici? Co len sedia v skole a ucia sa nieco co uz davno lepsie vedia na badatel.sk ? 0_0 no tak to teda nie!
Hmmmm, žeby to bolo tým, že väčšina ľudí sa proste k sebe správa nepekne, no keď sa rovnako správa niekto k nim, už je to zlé?
Skôr by som povedala, že arogantné boli vždy sestričky ku nám medikom.