Prevalencia užívania psychoaktívnych látok u mladých dospelých
Dobrý deň,
obraciam sa na Vás so žiadosťou o poskytnutie informácií k písaniu diplomovej práce na tému: „Prevalencia užívania psychoaktívnych látok u mladých dospelých“, ktorej respondenti by mali byť vo veku od 20 do 35 rokov.
@mielikki ako samovzdelaný nadšenec do neurológie a hlavne čo sa týka chémie a hlavne čo sa týka spánku... som naozaj nepočul o žiadnej látke čo by sa pri nedostatku spánku vylučovala Poučíš ma?
vadí mi, že sa píše o užití alkoholu a nešpecifikuje sa. Neviem ako môže byť relevantný výskum keď v rovnakom bine je človek, čo v lete pil na kúpalisku radlera a človek, čo každý týždeň ide na niekoľko panákov do krčmy. Takisto keď ten dotazník vyplňujem teraz keď mesiac dozadu boli vianočné rodinné návštevy a Silvester, tak mám úplne iný výsledok pri otázke alkohol za 30 dní ako keď o 3 týždne by sa ma niekto pýtal koľko som pil keď som sa učil na skúšky. Jednoducho z tých alkoholových otázok nemôžeš podľa mna dostať nič, čo by sa mohlo podobať na výsledok seriózneho výskumu
a kauzálny vzťah budeš merať medzi čím? medzi vzdelaním a tým, koľko človek vypil za posledný týždeň? demografické otázky sa nikdy nedávajú na začiatok dotazníka. respondentov pre kvanti výskum vyberáš ako, metódou snehovej gule? zvyšné veci už sú pomenované v príspevku vyššie. ak ti nejaký vysokoškolský školiteľ schválil tento dotazník, tak je to s nami fakt veľmi, veľmi zle.
@lafiziq podla mna pod pitim alkoholu urcite nemysli vypitie jedneho radlera na kupalisku
@marleymt preco sa demograf. otazky nedavaju na zaciatku? Vsimla som si v poslednej dobe trend, ze to ludia davaju na konci a vobec sa mi to nepaci... Mne je to omnoho sympatickejsie na zaciatku dotaznika.
@lenkaska1 nedávajú sa kvôli tomu, že človek má na začiatku dotazníka najviac pozornosti, ktorá mu postupne opadáva, tzn. najviac aktívny a najviac premýšľať bude, keď sa ho na začiatku spýtaš na tú najzaujímavejšiu otázku, čím ho potom navnadíš na celý rozhovor. zároveň, človek podvedome často nemá rád, keď je škatuľkovaný a keď sa ho hneď na začiatku spýtaš, aké je jeho pohlavie, vek vzdelanie a číslo účtu, nebude príliš otvorene odpovedať na všetky ostatné otázky. obvykle máš aj väčší response rate keď začneš dotazník inými než demografickými otázkami + potom skôr presvedčíš človeka, aby ti zveril svoje demografické údaje pravdivo, keď už pravdivo odpovedal na všetky ostatné otázky (naopak to nefunguje: keď odo mňa najprv vytiahneš, kto som a potom sa ma spýtaš ako veľmi pijem, poviem ti menej pravdy ako keď zo mňa najprv dostaneš ako veľa pijem a potom sa ma len dodatkovo spýtaš kto vlastne som). celkovo to zvyšuje validitu výskumu, ale je tam ešte veľa ďalších dôvodov... pričom nejde ani veľmi o to, či sa to páči výskumníkovi, alebo či sa to páči respondentovi, je to skôr otázka profesionality a kvality výskumu.
@marleymt hmm zaujímavý pohľad, dáva to logiku čo hovoríš No mňa osobne tie demografické otázky na konci vždy skôr rozčúlia a hlavne keď ich dávajú po tom čo akokeby "odošlem" tú prvú časť a potom sa tam ešte
ukáže tá druhá demografická časť.. Pre mňa je to zbytočný klik navyše.
Ale tak je to individuálne samozrejme, každopádne ja to nevidím ako nejaký veľký nedostatok v dotazníku.
@lenkaska1 ono samozrejme ide aj o formu samotného dotazníka, klikacie dotazníky rozosielané po internete obvykle majú pomerne veľa nedostatkov, preto sa pri reálnych výskumoch neodporúčajú... normálne výskumy sa robia face to face doma u toho človeka, alebo v jeho firme, niekde kde príde ten dotazovateľ a vidí, že ten človek s ktorým sa rozpráva je žena, vie kde býva, môže si to zapísať bez toho aby sa opýtal... a keď sa s niekým rozprávaš face to face, lepšie mu po skončení polhodinového dotazníka vysvetlíš, že aby bol ten dotazník platný, potrebuješ poznať jeho vek, výšku platu a vzdelanie, než ako keď prídeš za ním a prvú otázku čo vybafneš je že koľko má rokov. been there, done that
ale je pravda, že to nie je príliš zásadná vec, ak nejde o veľké a zásadné výskumy a keby bol ten dotazník celý úplne v pohode a obsahoval by demografické otázky na začiatku miesto na konci, čert to ber... lenže mám pocit, že v akademickej sfére, najmä pri písaní diplomových prácí, by vedúci takéto základy akademického výskumu mal ovládať... sú to... úplné základy, ktoré sa učia u nás v škole ľudia na metodológii v prvom ročníku bakalára... preto ma zaráža, že vysokoškolák ktorý si robí svoju diplomovú prácu, ju robí takýmto spôsobom... s týmto dotazníkom, v tomto prostredí, takýmto spôsobom... demografické otázky na začiatku sú len vrcholček ľadovca, to uznávam
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
dúfam, že som odpovedala dostatočne
@marleymt preco sa demograf. otazky nedavaju na zaciatku? Vsimla som si v poslednej dobe trend, ze to ludia davaju na konci a vobec sa mi to nepaci... Mne je to omnoho sympatickejsie na zaciatku dotaznika.
ukáže tá druhá demografická časť.. Pre mňa je to zbytočný klik navyše.
Ale tak je to individuálne samozrejme, každopádne ja to nevidím ako nejaký veľký nedostatok v dotazníku.
ale je pravda, že to nie je príliš zásadná vec, ak nejde o veľké a zásadné výskumy a keby bol ten dotazník celý úplne v pohode a obsahoval by demografické otázky na začiatku miesto na konci, čert to ber... lenže mám pocit, že v akademickej sfére, najmä pri písaní diplomových prácí, by vedúci takéto základy akademického výskumu mal ovládať... sú to... úplné základy, ktoré sa učia u nás v škole ľudia na metodológii v prvom ročníku bakalára... preto ma zaráža, že vysokoškolák ktorý si robí svoju diplomovú prácu, ju robí takýmto spôsobom... s týmto dotazníkom, v tomto prostredí, takýmto spôsobom... demografické otázky na začiatku sú len vrcholček ľadovca, to uznávam