Tri roky dozadu som zacal studovat pravo, avsak, nedokoncil som ani prvy rok. Proste ma to nebavilo, nevedel som sa pripravovat, necitil som, ze je to nieco, co chcem.
Citim potrebu vzdelavat sa v niecom, co ma bavi, preto som si podal prihlasku na
och ok ukludním sa. bola som na japanistike 3 semestre a len tak tak som sa na to stihla vykašľať tesne pred tým, než to vážne a nenávratne narušilo moje psychické zdravie.
NEROB TO!!!!!!!!!!!!
(btw ak ideš do Brna, oborovky boli ľahké.. ak sa už teraz nevieš donútiť naučiť sa tých pár faktov a kanu, neviem ako sa chceš učiť tie tony blbostí a ZNAKOV ďalej.. jeb na to!!)
síce ti v tomto neporadím, ale chlape máš u mňa uznanie, že si sa rozhodol skončiť s tým právom, kým nieje úplne neskoro a zachránil si si 5 rokov života
och ok, ja som si to ani poriadne neprečítala, tá ústna časť a tak.. tak potom neviem resp. vážne nespomínaj anime ani mangu, zameraj sa na náboženstvo to majú celkom radi, resp. o dnešné Japonsko, lebo na histórii sa veľmi ľahko nachytáš, ak nie si fakt borec
K štúdiu japanistiky ma priviedol môj niekoľkoročný záujem o japonskú kultúru, predovšetkým však literatúry a grafiky v podobe anime a mangy, ktoré podľa môjho názoru prispievajú k popularizácií obrazu Japonska vo svete. Zaujala ma špecifickosť Japonska ako krajiny s mnohými špecifikami oproti západnému svetu, pričom je mi blízka introverzia a zároveň pevnosť japonského národa vzdorovať početným nástráham osudu a prírodných katakliziem, ktorým Nippon každoročne čelí. Uchvacuje ma zarputilosť japonského národa, v ktorej pramení i schopnosť vybudovať na súostroví bez väčších zásob nerastných surovín či podmienok tomu napomáhajúcich krajinu, ktorá stojí na poprednom mieste vedecko-technického vývoja vo svetovom meradle a patrí medzi ekonomické veľmoci súčasnosti. Obdivuje unikátnu schopnosť japonského ľudu uchovávať si v úcte a pri živote tradície posvätené generáciami a skĺbiť ich s rýchlym tempom života dnešnej doby i Japonska samotného. Fascinuje ma v celom svojom rozmere pestrý kolorit života Japoncov.
K štúdiu japanistiky ma v neposlednom rade privádza i perspektíva, ktorú v sebe vďaka angažovanosti rozmanitých japonských spoločností vo svete a absencií kvalifikovaných ľudí zo západného sveta schopných porozumieť japončine i Japonsku samotnému tento odbor má. Zároveň je Japonsko pre mňa ako Európana terra incognita a skrz moje štúdium by som chcel spoznať krásu a svojráznosť tejto krajiny, ktorá by mi ako laickému nadšencov s najväčšou pravdepodobnosťou zostala skrytá. Preto pevne verím, že získam možnosť študovať tento odbor na Karlovej univerzite a moje pôsobenie tu sa stane prostriedkom ako nazrieť a pochopiť Japonsko.
@paracelsus to je veľmi krásne. ale o tomto všetkom čo si ty napísal je štúdium japanistiky tak z 10%. zvyšok je jazyk a písmo, ktoré sú, milý @tunidlo , to čo ma skoro zabilo.. doslova teda hlavne písmo.. to je proste nenaučiteľné, v takých obrovských dávkach, ja som sa učila niekoľko hodín každý deň, proste vkuse, ale aj tak to nešlo.. nás čo sme boli pôvodne v ročníku 49 zostali teraz dvaja (teda plus sú tam s nejakými čo opakujú, ale z našej pôvodnej prváckej zostavy DVAJA).. a obaja sú to proste fanatici, ktorý to fakt milujú a baví ich to.. ak nie je človek vyslovene zaľúbený do toho písma plus nie je sa ochotný vzdať všektého na úkor školy, nemá podľa mňa šancu.. pretože ja viem, že nie som hlúpa, ostatné skúšky som dávala v pohode aj na áčka (také tie bežné vysokoškolské), ale toto sa pri tých podmienkach proste nedalo (3 testy každý týždeň, všetky musia byť nad 70-80%, inak nejdeš ku skˇuške a opakuješ celý ročník).. teda ja som sa vyhodiť nenechala, nejako som to dala, ale už tam nechodím.. ani náhodou, bola som z toho tak na nervy už, že mi maminka sama povedala nech to nechám, stačilo keĎ sa na mňa pozrela
@sumivybanan no oficiálne stále japanistiku, neoficiálne nič, budem študovať od septembra..
@h8u On chce nejakú inšpiráciu na to, čo povie pred prijímacou komisiou, aby bol prijatý. Nepotrebuje komplexnú analýzu celého 5- ročného štúdia japanistiky. A je celkom pochopiteľné, že pri takejto príležitosti budú podnety, ktorého ho priviedli k štúdiu výsostne osobné, rovnako i zveličené v pozitívnom slova zmysle.
@paracelsus ja sa mu snažím len pomôcť, keďže vidím, že v rámci svojho 100 riadkového komentára ani raz nespomenul jazyk či písmo, čo sa vlastne rovná japanistika, lebo tie ostatné predmety sú síce zaujímavé, ale nenáročné.. KIEŽBY mne niekto toto napísal pred troma rokmi a kiežby som ho poslúchla, nemusela som stratiť rok a pol života
@h8u Veď ja ti to neberiem a tvoja iniciatíva bude pre neho zaiste nápomocná. Hlavnou myšlienkou tohto fóra však je motivácia k štúdiu. Mám za to, že informácie z prvej ruky, čo toto štúdium obnáša mu síce pomôžu, ale ťažko mu pomôžu sa tam dostať.
A súhlasím, kiež by i mne povedal o odvrátenej stránke môjho odboru.
@paracelsus Dakujem ti velmi pekne, nieco taketo som si predstavoval, len som nevedel, ci to nebude ,,prilis". A zas na druhej strane ci by mi nejak neuskodilo v hodnoteni, keby som hovoril viac uvolnene...
@h8u Ja sa ucim pisat aj hovorit od jedneho pana z Japonska dva roky, s tymto by som asi taky problem nemal, kedze nie som uplny novacik. Ale na ustne prijimacky k teme motivacia ku studiu by bolo dobre zaujat niecim v com mam zaujem, toto jedine mi robi obavy, na zvysok sa viem pripravit.
Dakujem za pomoc, ak by ste mali este nejake napady co a ako povedat, co by mohlo zaujat, pripadne vase skusenosti, velmi by som to ocenil.
@paracelus samozrejme, ved o to preboha ide, ako cely cas hovorim
@chachara ja som chodila na japoncinu do jazykovky tri roky.. na vyske sme to iste prebrali cca za tri mesiace, minimalne co sa pisma tyka. Ale teda vela stastia, snad ti to vyjde
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
och ok ukludním sa. bola som na japanistike 3 semestre a len tak tak som sa na to stihla vykašľať tesne pred tým, než to vážne a nenávratne narušilo moje psychické zdravie.
NEROB TO!!!!!!!!!!!!
(btw ak ideš do Brna, oborovky boli ľahké.. ak sa už teraz nevieš donútiť naučiť sa tých pár faktov a kanu, neviem ako sa chceš učiť tie tony blbostí a ZNAKOV ďalej.. jeb na to!!)
K štúdiu japanistiky ma v neposlednom rade privádza i perspektíva, ktorú v sebe vďaka angažovanosti rozmanitých japonských spoločností vo svete a absencií kvalifikovaných ľudí zo západného sveta schopných porozumieť japončine i Japonsku samotnému tento odbor má. Zároveň je Japonsko pre mňa ako Európana terra incognita a skrz moje štúdium by som chcel spoznať krásu a svojráznosť tejto krajiny, ktorá by mi ako laickému nadšencov s najväčšou pravdepodobnosťou zostala skrytá. Preto pevne verím, že získam možnosť študovať tento odbor na Karlovej univerzite a moje pôsobenie tu sa stane prostriedkom ako nazrieť a pochopiť Japonsko.
Ale však mu napíš, čím mu to môže poškodiť psychické zdravie!
A aj mňa to zaujíma
@sumivybanan no oficiálne stále japanistiku, neoficiálne nič, budem študovať od septembra..
A súhlasím, kiež by i mne povedal o odvrátenej stránke môjho odboru.
@h8u Ja sa ucim pisat aj hovorit od jedneho pana z Japonska dva roky, s tymto by som asi taky problem nemal, kedze nie som uplny novacik. Ale na ustne prijimacky k teme motivacia ku studiu by bolo dobre zaujat niecim v com mam zaujem, toto jedine mi robi obavy, na zvysok sa viem pripravit.
Dakujem za pomoc, ak by ste mali este nejake napady co a ako povedat, co by mohlo zaujat, pripadne vase skusenosti, velmi by som to ocenil.
@chachara ja som chodila na japoncinu do jazykovky tri roky.. na vyske sme to iste prebrali cca za tri mesiace, minimalne co sa pisma tyka. Ale teda vela stastia, snad ti to vyjde