Čaute,mám taký problém,konkrétne s koktaním. Mám 15 (onedlho 16) rokov. Koktať som začal,ani neviem presne kedy,ale asi tak 2-3,možno viac, roky chcem tým povedať,že nekokcem odmalička a neviem ani prečo nestal sa mi žiadny úraz ani som sa nenaľakal,nič,a
kamarat neuveritelne koktal, a nekoktal len ak spieval alebo nadaval. chodil ku logopedovi, okrem dospievania mu pomohlo aj to, ze je ovela kludnejsi ked rozprava pretoze sa na to sustreduje.
inak z alternativnych metod vraj mega pomaha hypnoza, moc o tom neviem ale na nete urcite najdes vselico.. hlavne chod k tomu logopedovi a na nieco uz pridete, uvidis
a inak to spievanie fakt zvykne fungovat
Traja koktaví sa stavia, kto si kúpi cigarety v stánku bez koktania.
Ide prvý: “Je je je jed jed …”
Ide druhý: “Je je jed jedny mal malb …”
Ide tretí: “Jedny elemky.”
“Červené alebo modré?”
“Ty ty pppiča!”
@Rado37 no a čo, tak kokceš aj ja kokcem.. niekedy to bola fakt hrôza.. dôležité je mať rád sám seba takého, aký si
potom postupom času to pomaly začne miznúť, keď sa prestaneš stále kontrolovať.. najviac budeš koktať, keď nato budeš myslieť a snažiť sa nekoktať!
neviem, kto povedal túto múdru vetu ale mne osobne to dosť pomohlo "Koktanie - to je to, čo ľudia robia, keď sa snažia nekoktať."
ja som tiež koktala,a vyliečila som sa sama, nestáva sa, že sa zakokokceš, ked sa rozprávaš s človekom s ktorým rozhovor predstavujú nervy?...mne sa to vtedy stávalo a aj vtedy, ak hovorím svoj názor niekomu, kto do mna určite skočí a snažím sa čo najrýchlejšie vtedy rozprávať, aby som s tým človekom mala pokoj ...a z iných príčin, ked nie úraz hlavy, tak sa to môže stať ľavákovi násilne preučenému na pravú ruku
@reym Áno mám to aj tak.Mám to tak,že keď idem niečo povedať alebo prečítať ,tak stále nad tým rozmýšľam ,že "poviem to?nepoviem to?" ja dopredu viem s ktorým slovom budem mať problém a zakaždým si hovorím"nerozmýšlaj nad tým" ale moja hlava proste stále nad tým rozmýšla a niekedy ,keď som sa s niekym rozprával a keď som dorozprával tak som si uvedomil,že v tej vete som povedal slovo alebo pár slov s ktorými mám problém a pri tej vete som nad tým nerozmýšlal ale keby som tú vetu chcel zas povedať tak je viac pravdepodobné ,že by som v tej vete koktal lebo by som nad tým rozmýšlal. Ale zakokcem niekedy aj keď nad tým nerozmýšlam. Len vieš ja sa s tým zmieriť nemôžem ,pretože kolko razi by som chcel povedať vtip(fakt dobrý) a nepoviem ho lebo viem že zakokcem a potom ten vtip nevyznie tak dobre a vtipne...
@rado37 tak potom máš niečo v podvedomí. Každému sa negatívna situácia (nemusíš si pamätať, pamätá si podvedomie) prejaví inak...tuto asi fakt pomôže len psychológ, ale inak pokiaľ viem, tak ten tvoj problém bude len špička ľadovca...možno si neveríš, možno máš pocit menejcennosti, strach z niečoho a tam by mal byť niekde ten problém.....známy o tom rozprával.
@rado37 ja som osobne mal problém s týmto a rozprávaním dlhých príbehov bolo to tak, že som myslel hneď, že aké je to dlhé a že sa zakokcem kým sa dostanem do konca.. je to o tréningu mysle.. rozdeliť si to na časti a a keď hovoríš, myslieť na konkrétnu vetu. Potom mi behali myšlienky hocikam a preto som sa zakoktal ale ser na to, keď sa ti niekto bude smiať, že kokceš, tak to on má problém a nie ty musíš brať život s nadhľadom.. tiež som sa dakedy trápil a keď som zmenil svoj pohľad na všetko, začalo sa to pomaly strácať.
v podstate je dôležité oslobodiť si myseľ od týchto myšlienok.. mne pomohla kniha Štyri Dohody (Don Miguel Ruiz)
@19 a ešte chcem povedať, že keď napríklad som vždy hovoril do mikrofónu alebo prezentoval niečo pred publikom, tak som sa nezajakával hral som na škole aj jednu divadelnú hru.. a celkovo je to fakt super, trénovať sa takto.. niekomu to príde smiešne, keď nemá tento problém ale fakt, treba sa naučiť mať rozprávanie rád rád sa rozprávať s ľuďmi
nehovorím, že som sa úplne vyliečil.. ale jediný spôsob, ako sa nebudeš zajakávať (zajakávať menej) bude ten, že sa nebudeš hanbiť za seba a nebudeš sa hanbiť povedať to, čo chceš.. v živote má aj tak každý svoje problémy a nikto nebude myslieť na chlapca, ktorý sa zakoktal, keď mu niečo povedal.. zabudne na to, do piatich minút. Nikdy sa neboj povedať to, čo chceš, lebo si vytvoríš komplex voči tomu.. s tým spojenú aj sociofóbiu. Viem, o čom hovorím.
Začni myslieť pozitívne. Myšlienky sú totiž silnejšie než čokoľvek iné aj keď sa ti to na prvý pohľad nebude zdať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
a zle hovorim R obcas
a co
svet sa nezruti
inak z alternativnych metod vraj mega pomaha hypnoza, moc o tom neviem ale na nete urcite najdes vselico.. hlavne chod k tomu logopedovi a na nieco uz pridete, uvidis
a inak to spievanie fakt zvykne fungovat
Ide prvý: “Je je je jed jed …”
Ide druhý: “Je je jed jedny mal malb …”
Ide tretí: “Jedny elemky.”
“Červené alebo modré?”
“Ty ty pppiča!”
potom postupom času to pomaly začne miznúť, keď sa prestaneš stále kontrolovať.. najviac budeš koktať, keď nato budeš myslieť a snažiť sa nekoktať!
neviem, kto povedal túto múdru vetu ale mne osobne to dosť pomohlo "Koktanie - to je to, čo ľudia robia, keď sa snažia nekoktať."
v podstate je dôležité oslobodiť si myseľ od týchto myšlienok.. mne pomohla kniha Štyri Dohody (Don Miguel Ruiz)
nehovorím, že som sa úplne vyliečil.. ale jediný spôsob, ako sa nebudeš zajakávať (zajakávať menej) bude ten, že sa nebudeš hanbiť za seba a nebudeš sa hanbiť povedať to, čo chceš.. v živote má aj tak každý svoje problémy a nikto nebude myslieť na chlapca, ktorý sa zakoktal, keď mu niečo povedal.. zabudne na to, do piatich minút. Nikdy sa neboj povedať to, čo chceš, lebo si vytvoríš komplex voči tomu.. s tým spojenú aj sociofóbiu. Viem, o čom hovorím.
Začni myslieť pozitívne. Myšlienky sú totiž silnejšie než čokoľvek iné aj keď sa ti to na prvý pohľad nebude zdať