Mala som 3, pokusal ma pes a mama ma na sankach tahala vo fujavici do nemocnice 15km
Mala som 3, mama ma zobudila do skolky a nemohla som chodit ani som si nohy necitila a vo fujavici ma na rukach niesla 15km do nemocnice
Neviem co bolo skor
@milgamman ako deculu sa mi tocili bedrove klby smerom dnu az sa mi stikli nervy a ochrnula som tak mi dali lieky a rehabky nech to povoli a nosila som papuce naopak aby mi tlacili nohy do druhej strany
Ťažko povedať lebo som zistila že mám spojené dve dokopy...bol to moment keď sme sa presťahovali do domu a kým sa naši rozprávali so starými majiteľmi na dvore my deti sme sa naháňali medzi prednými a zadnými dverami a dom bol obitý na tehlu...reálne sme sa sťahovali v septembri a prerábali až v lete no a mala som 2/3 roky
@petushiq18 zaujimave, asi kvoli tomu nosia male deti tie ortopedicke nohavicky a uz je to ok uplne? @sianagirl245 to je pekne bala som sa, ze sa stalo nieco dramaticke ked ste sa nahanali a dom bol obity na tehlu
@schizoofrenik nahodou mama na to dost casto so smiechom spomina ze by nevedela co by v druhom pripade robila keby som mala 15 @milgamman ano tie su na klby, teraz sa tato chorobka dost rozsirila, v roku 2001 si sami lekari neboli isti co robit
@petushiq18 praveze mne sa zda, ze vzdy si na to pri malych detoch davali pozor a balili ich tak ,,nasiroko" aby sa im to nestalo a 2001 mi zase nepride az taka historia, ze vtedy nevedeli co s tym ale ktovie
@petushiq18 viem, ze aj preventivne sa daju pouzivat tie ortopedicke nohavicky do neviem akeho veku ale vsetci o tom nevedia, alebo to nepouzivaju, co je z hladiska vyvinu dietata skoda aka mudra sa robim ale to je len moj nazor osobny nesom pediater ani nic
@petushiq18@milgamman sorry, ze sa zapojim, ale nedavno som si tym presla s malym a viem aj o svojej historii, takze.. v roku 2001 o tom urcite vedeli vela, kedze ja som narodena v roku 1991 a pekne mi sledovali aj klby. aj napriek tomu, ze vtedy sa balilo nasiroko kazde jedno dieta z preventivnych dovodov som ja mala nejake problemy s klbami, tak som nejaky cas nosila aj remence. uz v roku 1991 sa preventivne chodilo na kontrolu bedrovych klbov s malymi detmi k ortopedovi, neverim, ze v roku 2001 to bolo inak.
strih do roku 2018 - na preventivnu kontrolu sa ide 1x so 6tyzdnovym dietatom, v zavislosti od lekara sa tato uskutocni 2-3x, samozrejme, ak je vsetko v poriadku. zhodou okolnosti ortoped, ku ktoremu sme chodili s malym my, radi tak ci tak aspon od toho obdobia 6tyzdnov do dalsej kontroly (tu sme mali o 6 tyzdnov) balit nasiroko, aj ked v sucasnosti to nie je v mode. uprimne poviem, ze ja som maleho tak balila asi 2 tyzdne, lebo sa v tom necitil dobre, chvalabohu ma vsetko v poriadku. ale super nahrada, pri ktorej sa vacsina deti citi dobre a je ovela lepsia na klby ako postolky je viazanie do satky alebo nosenie v ergonosici (samozrejme spravne). dokonca som citala pripady, kedy mali babatka celkom dost problemy s bedrovymk klbmi a tieto kadejake ortopedicke pomocky im nepomahali a ergonosic im pomohol (samozrejme, ze nie za tyzden). takze ide v tomto rozvoj myslenia dopredu a nemyslim si, ze ked pri mne vedeli ortopedi sledovat co a ako, tak v roku 2001 nevedeli sorry.
a este taky dodatok na zaver. aj ked sa v sucasnosti uz nebali na siroko tak, ako kedysi, skoro vsetci ortopedi to odporucaju robit aspon nejaky cas ako prevenciu. ale samozrejme satka/ergonosic su podla mna vhodne alternativy, ak s tym clovek vie robit (z tohto hladiska je nosic jednoduchsi) a aj omnoho praktickejsie.
no ok, uzatvaram okienko detskej ortopedie
Keď som mala 10 mesiacov a lezala som v telocvicni na zemi a pohlad na sestricku čo somnou cvicila.
Ďalšiu až keď som mala 2 roky a 2 dni a starky mi umyval ruky ( moja jedina spomienka na neho - v ten deň zomrel)
Boli Vianoce a podala som mamke umelé jabĺčko zo stromčeka a ona doňho zahryzla lebo si myslela že to je skutočné a potom mi bolo ľúto že som ju tak sklamala
ako som sa v predškôlkarskom veku učila písať štetcom a vodou na garážové dvere písmenká z detskej knižky a potom som prečítala učiteľke v škôlke nadpis z trička a ona oči vyvalila, že ako je to možné ešte predtým (asi) aj to ako ma babka strážila, nechcela som piť mlieko, nechutilo mi, namiesto toho som jedla čierneho princa, ako mi všetci tvrdili, že dedo má chrípku a aj zomrel a ja som asi do 12 rokov verila, že ozaj mal chrípku, ale on mal v skutočnosti rakovinu, ale povedali to tak,lebo by som nerozumela
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Mala som 3, mama ma zobudila do skolky a nemohla som chodit ani som si nohy necitila a vo fujavici ma na rukach niesla 15km do nemocnice
Neviem co bolo skor
@sianagirl245 to je pekne bala som sa, ze sa stalo nieco dramaticke ked ste sa nahanali a dom bol obity na tehlu
@milgamman ano tie su na klby, teraz sa tato chorobka dost rozsirila, v roku 2001 si sami lekari neboli isti co robit
strih do roku 2018 - na preventivnu kontrolu sa ide 1x so 6tyzdnovym dietatom, v zavislosti od lekara sa tato uskutocni 2-3x, samozrejme, ak je vsetko v poriadku. zhodou okolnosti ortoped, ku ktoremu sme chodili s malym my, radi tak ci tak aspon od toho obdobia 6tyzdnov do dalsej kontroly (tu sme mali o 6 tyzdnov) balit nasiroko, aj ked v sucasnosti to nie je v mode. uprimne poviem, ze ja som maleho tak balila asi 2 tyzdne, lebo sa v tom necitil dobre, chvalabohu ma vsetko v poriadku. ale super nahrada, pri ktorej sa vacsina deti citi dobre a je ovela lepsia na klby ako postolky je viazanie do satky alebo nosenie v ergonosici (samozrejme spravne). dokonca som citala pripady, kedy mali babatka celkom dost problemy s bedrovymk klbmi a tieto kadejake ortopedicke pomocky im nepomahali a ergonosic im pomohol (samozrejme, ze nie za tyzden). takze ide v tomto rozvoj myslenia dopredu a nemyslim si, ze ked pri mne vedeli ortopedi sledovat co a ako, tak v roku 2001 nevedeli sorry.
a este taky dodatok na zaver. aj ked sa v sucasnosti uz nebali na siroko tak, ako kedysi, skoro vsetci ortopedi to odporucaju robit aspon nejaky cas ako prevenciu. ale samozrejme satka/ergonosic su podla mna vhodne alternativy, ak s tym clovek vie robit (z tohto hladiska je nosic jednoduchsi) a aj omnoho praktickejsie.
no ok, uzatvaram okienko detskej ortopedie
Ďalšiu až keď som mala 2 roky a 2 dni a starky mi umyval ruky ( moja jedina spomienka na neho - v ten deň zomrel)