Čo si o tom myslíte? Viem, že pred pár rokmi to bolo dosť časté tvrdenie. Osobne si určite nemyslím, že by dezinfikovali alebo boli sterilné, keď viem, čo všetko vylizujú na sebe, prípadne dlážke alebo vonku Ale je niečo, kvôli čomu by mohli byť liečiv
"Výskumníci objavili proteín v slinách psov, ktorý by mohol mať priam zázračné účinky. Ak sa pes dokáže vylízať z rán, mohlo by to platiť aj pre človeka a viesť k jeho rýchlejšiemu zotaveniu. Vedecký výskum sa zameriaval predovšetkým na užitočné látky ako antibiotiká, ktoré sa nachádzajú v psích slinách.
Objavili sa aj jednoduché bielkoviny v slinách, ktoré sú dobre známe pre svoje schopnosti odraziť infekcie a pomáhajú bunkám na povrchu pokožky uzavrieť ranu rýchlejšie. Prvú vec, ktorá sa musí pri hojení aktivovať je migráciu epitelových buniek."
kazde sliny obsahuju lyzozym.. a ten rozklada bakterie (samozrejme nie vsetky)... a kazdy druh ma este nieco naviac (evolucne sa taketo veci prisposobuju napr. tomu, cim sa take a take zvieratko zivi). takze teoreticky kazde sliny maju nejaku podobnu vlastnost
ja viem, ze sa vyjadrujem ako debil, ale dufam, ze to chapes
Ked som si porezala prst tak moj pes mi ranu zacal lizat a o tomto som pocula aj ja tak som mu to nechala pravidelne oblizovat a ono sa mi to fakt skor zahojilo ale ako na hlboke a vazne rany by som to neaplikovala isto maju v slinach aj bakterie kvoli ktorym sa mozu preniest rozne infekcie ....
ako urcite maju psie sliny silne rozne antibakterialne ucinky a dalsie veci, ale ked sa to tak zobere pes si najprv oblize vajca potom si oblize rit a potom aby oblizval mna? ani nahodou teda ja som svojho psa naucil ze pri mne nemoze taketo veci robit, musi odist do inej miestnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Objavili sa aj jednoduché bielkoviny v slinách, ktoré sú dobre známe pre svoje schopnosti odraziť infekcie a pomáhajú bunkám na povrchu pokožky uzavrieť ranu rýchlejšie. Prvú vec, ktorá sa musí pri hojení aktivovať je migráciu epitelových buniek."
ja viem, ze sa vyjadrujem ako debil, ale dufam, ze to chapes