Je dosť možné, že v januári NEBUDE ŽIADNE vysvedčenie! Lebo minister školstva chce zrušiť polročné vysvedčenia. Ak mu nový zákon prejde, tak už v januári by vysvečko nemuselo byť.
Okrem toho chce zaviesť povinnú angličtinu na všetky základné
mnoo ja som v tercii (7. triede,... som na gympli) a uz od primy (5.trieda) mááme:fyziku, chemiu, nemcinu, anglictinu, biologiu a bciansku nauku to bolo priserne ...vam poviem
asi by to narobilo zopár problémov, a naopak, niečo by sa vyriešilo; asi učitelia by sa aj tešili, však v januári musia makať, decká tiež, a mne sa nikdy nepáčilo, koľko učenia cez vianočné som mala, každým rokom, to bol doslova zlý sen, ale na strednej... na základnej ani nie... možno na stredných školách by toto bolo riešenie, no ktovie, ktovie... s tou angličtinou by som dala skôr nie, lepšie, ak má ten človek na výber... anglina alebo nemčina
minister asi čítal harryho a dal sa ovplyvniť no potom bude sranda, keď decká pôjdu na výšku a zrazu skúšky od decembra... dalo by sa o tom toooľko diskutovať
s tou angličtinou súhlasim.. ja som mala angličtinu už v škôlke aj keď to bolo takou formou hry.. podľa mňa sa mala dať povinná angličtina už od prvého ročníka dávno .. a to vysvedčenie, to mi je nejak jedno, nevidím v tom ani pozitívum ani negatívum
tak v devine šeci makáme kvôli polročnému vysvečku a oni nám ho zrušia "pred nosom"? akože mne je jedno, keby teda stredné školy polročné z deviatky ani nevyžadovali, bolo by to fajn lebo učitelia (aspoň tí naši) sa kvôli nemu idú zblázniť a niektorí zbrklo krúžkujú, len aby dačo tam bolo, potom nachytáme blbé známky a je to v paži...bude teda menej stresu a viac stromov
neviem no , ale zase budeme mat viac pisoomiek na jeden rok a bude sa to pocitat do jedneho vysvecka cize to neopravime nakonci ... -.- ja nwm no mozno to nie je moc dobry napad.. a ta anglina je vyborny napad! pretoze anginu teraz kazdy potrebuje a myslim, ze by sa to malo zaviest...
Ale veď polročné vysvedčenie sa úplne nezruší, oni len nebudú dávať oficiálne papiere. Myslím, že tak.
A za tú angličtinu som za. Aj keď, je mi to asi srdečne jedno, keďže som na bilingválnom. Lenže je oveľa lepšie, keď človek vie aspoň jeden cudzí jazyk, aspoň približne, už len kvôli tomu, ako je to potrebné v tejto dobe.
"Polročné vysvedčenia už žiaci nedostanú celoplošne, možno však písomne požiadať o výpis. Dôvodom je podľa rezortu školstva zbytočná administratívna záťaž, ..."
ako ja to chápem tak, že iba nedostanete do ruky ten papier. ale o zrušení nejakého polročného hodnotenia sa tam predsa nehovorí. a pokiaľ si dobre pamätám, tak sme celú strednú a tuším aj posledné roky na zš nedostávali originál vysvedčenia, iba nejaký výpis, či čo... tak žiadna prevratná zmena to nie je.
a povinná angličtina je fajn. asi sa prihlásim opäť na zš
@lilnicole mne sa zdá , že to už teraz má byť a tiež si myslím, že tak, že to nebudú dávať na papiere ,ale asi si ho budeme môcť vyžiadať alebo niečo také. A na bilingválnom ktorom si v KE?
a s anaglinou súhlasím, že je povinná ja ju mám od 3 ročníka a som za to vĎačná
a s polročnými nesúhlasím...nech ostanú , lebo to naozaj bude demotivovať..A ten ,kto má potom pred januárom veľa učenia, by sa mal poučiť a na druhý rok to urobiť tak,aby nemusel opravovať ( ako ja ja mám vtedy lehááro ) ...
známka polročná bude, akurát, že žiak nedostane na polroku o nej žiadny výpis, len na konci aj z prvého aj druhého polroku..nám to aspoň takto spomínali učitelia..síce bolo niečo aj o tom, že jedna výsledná známka za celý škol.rok, ale to fakt neviem..
mna sa to uz sice davno netyka ale myslim si ze zrusenie polrocneho vysvecka je hrozna blbost ... a s tou povynnou anglinou si myslim ze je to fajn ... decka to budu mat aspon lahsie ked budu vedet po anglicky
čo sa týka vysvedčenia je mi absolutne jedno nech ho aj vyrýva na drevene doštičky.. ale ked počujem že sa ma zaviesť povinna angličtina ma to vytáča do nepríčetnosti!!! On je D_E_B_I_L??? prečo angličtina? nech zavedie povinny jazyk ale nie angličtinu nie každý ma bunky na angličtinu.. chumaj!
vela nazorov uz bolo vyssie - necitala osm cih nechcelo sa mi takze tu je moj ...je jedno ci dostanete vysvedcenie ako papier alebo ci dostanete len nejaku klasifikaciu v skole znamky vam zostanu aj tak...nedostanete papier a co ? ako povedala @zlapotvora je to tak ze znaamky budu akurat nedostanete o nich ziadky uradny dokument..a k anglicitne preco nie ? ... uz predsa male deti sa ucia anglicitnu ... mladsie rocniky to budu mat vo svete omnoho jednoduchsie... je pravda ako bolo spominane ze nie kazdy ma bunky na anglicitnu ale kazdy patri do EU kde ja anglicitna hlavnym jazykom...cize skor ci neskor to muselo prist...a nemyslim ze to minister skolstva mysli zle...
Keby som ja ešte chodila na strednú, bola by som za všetkými desiatimi! Neznášala som polročné vysvedčenie lebo vždy som mala pomaly samé jednotky a na koncoročných vždy prihoršené, lenže na výšku idú aj tak len koncoročné, čiže tie polročné sú totálne nanič podľa mňa.
@emmka98765 Ja sa neviem dočkať kedy vypadnem odtiaľ. Zlý riaditeľ, zlé vedenie, nenormálne veľa učenia, otrasný školský poriadok a daktoré tie učiteľky... Ide to tak nenormálne dole vodou. Keď som bola prváčka, tak to bolo ešte fajn ale čo je teraz, no fuj.
A Aj je tiež super, i keď takému antitalentu ako som ja na jazyky by asi ani to nepomohlo. Ja by som angličtinu najradšej zaviedla povinnú už od jaslí (A) a žiadne učenie, ale prirodzené ovládanie jazyka odmalička
ale čo nedostanem polročné vysvedčenie ale výpis takže to je úplne jedno.. .. takže rodičia aj tak uvidia ako sa učím.. aj keď extra záujem o to nemajú keďže moju žiacku knižku na internete ani raz nevideli.. ..čo mi až tak nevadí občas..
no teraz som sa dozvedel ze znamky by sa mali uzatvorit ako na normalnom polrocnom ale nedostaneme to na papiery...a znamky z tohto polroka sa nepocitaju do dalsieho
Rozhodne pozitívne. Školám a učiteľom to ušetrí robotu a Angličtina je skutočne nevyhnutná to už ani nieje Anglický jazyk človek sa ním dohovorí všade. A čokoľvek budete v živote potrebovať akýkoľvek manuál, článok, literatúru bez Angličtiny má človek problém. Na druhej strane chýbajú kvalitný učitelia.
konecne nieco normalne, nemohli to sudruhovia uzakonit uz skor este za mojich studentskych cias?, kludne by anglictina mohla byt druhym komunikativne pouzivanym jazykom na skoloch....
Či dostanem papier, ma nezaujíma, ale klasifikáciu za celý školský rok by som ocenila, s mojím momentálnym prístupom ,,posledných päť hodín som tu nebola, zatipovať a povymýšľať by som si vedela na tri, ale veď nedostanem predsa tri, tak nenapíšem ani čiarku".
@redakcia redakcia, to je fajn, ze marnis cas zakladanim takychto intelektualnych for, ale by ma zaujimalo, ci uz si apson otvorila tu TS-ku spred 3 mesiacov hadam
Myslim, ze hodnotenie celeho roka by bolo celkovo objektivnejsie..... minimalne dobri ziaci by nepikali za to, ze mali blby den , a mozno by vymysli aj tzv pisomkove tyzdne, ked 2,3 tyzdne nic a potom jebnu (s prepacenim za vyraz) 3 pisomky na kazdy den.... to neznasam.
Lepsie by sa to cele organizovalo, bolo by to uvolnenejsie a preciznejsie....
Ale ak som clanku spravne porozumel tak nerusi sa klasifikacia ale len odovzdavanie vysvedceni, co je z praktickeho hladiska nulova zmena.
akoze s konom zrazil?? kks, to aky bordel tu je ... minuly rok zaviedli, ze miesto vypisu z katalogu na polroka sa bude davat oficialne polrocne vysvedcenie .... hovadina totalna .... teraz vymyslia toto?? a co mam potom poslat na vysoku, ked si pytaju kopiu polrocneho vysvedcenia z posledneho rocnika??? odkazat ich na nejakeho inteligenta z vlady?? fail ...
a ta anglina by mohla byt v poho ... ja som mala anglinu od prveho rocnika, sice mi to bolo hovno platne, kedze som sa z nej nic nenaucila, ale ak sa bude dbat na to, aby sa te deti neco naucili, bude to fajn ...
nejde sa rušiť polročné hodnotenie, len vysvedčenie.
donedávna, redakcia, sa na polroku dávali výpisy, do ktorých sa na konci roku vpísali koncoročné. teda škole stačil na žiaka jeden papier na rok. minulá vláda schválila samostatné vysvedčenie na polročné (čo mimochodom len tak prihodilo zákazku firme, ktorá vyrába tlačivá, jedno tlačivo na každého žiaka, dvakrát do roka - oproti jednému razu do roka je to celkom fajn kšeft...) aj koncoročné. a súčasná to ide rušiť, lebo je to zbytočnosť.
@beaurebelle mne s tými jazykmi narobil kopec problémov, pretože od 5.teho ročníka ZŠ som mala AJ ale nejako som jej neprišla na chuť a odkedy chodím na SŠ viem pomerne dosť dobre nemecký a som rozhodnutá že nemčinu chcem študovať, ale vzhľadom na to, že som mala prvý jazyk AJ musím ísť maturovať z vyššej urovne z AJ čo mi je na nič.... a potrebujem vyššiu z NJ...
tie vysvedcenia to mi je jedno ale ta povinna anglctina na zakladnych skolach... nema kazdy talent na cudzi jazyk a tiez by mali zrusit AJ ako povinny maturitny predmet kto chce maturitu z AJ nech ju ma ako dobrovolny predmet... taky je môj nazor...
Tá angličtina na základných školách je fajn nápad, pretože dnes je už fakt všade a je potrebné vedieť aspoň základy, ale vysvedčenia by som nechala. Hoci je to polročné dá sa povedať na nič, ale myslím, že je to taká odmena po pol roku práce, keď si to dieťa môže aspoň na chvíľku vydýchnuť, vziať si za svoju prácu ohodnotenie, a potom začať druhý polrok s čistým štítom. Slovné hodnotenie... neviem.
myslím, že povinná angličtina nám bude na prd, keď ju budú učiť zle vyškolení učitelia - to proste nie je také jednoduché, že ste jedno leto v Anglicku a hneď môžete učiť malé deti jazyk- práve na tých základoch sa dá najviac pokaziť... a myslím, že ľudia, ktorí ovládajú jazyk na takej úrovni, aby ho mohli učiť ostatných, tí odídu zo Slovenska do prdele a nebudú zo seba robiť v školách šašov za pár eur
nie som proti povinným jazykom ako takým - ale dovoľme predsa deckám vybrať si - ak má proste dieťa doma rodičov nemčinárov, ktorí by mu v tých začiatkoch vedeli aj dosť pomôcť, prečo mu nútiť angličtinu? tak príde na strednú a dá si ju ako druhý jazyk
a k vysvedčeniu sa nevyjadrujem, zrejme chce ministerstvo ušetriť papier a konečne dotlačiť tie "úžasné" učebnice literatúry
@aduska008 neboj keď ho zrušia nebudeš ho potrebovať lebo nebude existovať ale podľa mňa je dobré vedieť na pol roka čo zlepšiť, 90% študentov sa snaží iba na pol ročných a koncoročných písomkách a tak dosiahnu jedine to, že mladé generácie našého národa budú zas o niečo tupejšie vďaka tupím poslancom.
Ako v bananovej republike pol tried vychodenych aj s polrocnym vysvedcenim, pol tried vychodenych len s koncorocnym vysvedcenim.
Co je vlastne cielom toho nezmyslu?
--
Povinna anglictina . . . co z toho? Ved tie decka nebudu vediet ani slovencinu (to vidiet uz dnes) ani anglictinu . . . nakolko u nas ucia cudzie jazyky zvacsa len skrachovanci, ktori ju poriadne nevedia. To chytrejsie sa zivi inak, alebo dokonca aj inde - za hranicami.
a ešte som zabudla, najprv treba decká naučiť poriadne po slovensky, až potom do nich hustiť cudzí jazyk (síce možno aj súbežne by to šlo, každopádne treba dávať dôraz na rodný jazyk, abi to tu o chvýľu uš vážne nevizeralo takto :/)
ale neviem preco musi byt povinna zrovna anglictina ja som zacala v 3. triede s nemcinou a v 5. s anglinou a nikdy som sa necitila o nic ukratena ved s takymi detmi sa toho az tak hrozne vela nerobi. jazyk urcite ale anglina nemusi byt. plus nemecky hovoriace krajiny su nam blizsie tak je mozno pravdepodobnejsie ze ked pojde krpec v lete na tyzden niekam tak pojdu do rakuska do nemecka alebo svajcu a moze si tam pekne vypytat po nemecky jahodovu zmrzlinu.
inak sa mi paci ako tu veselo vypindavate ze su zli ucitelia. ano su AJ zli ucitelia ale kto sedi na tej hodine a ma moznost sa pytat? kolko z vas sa realne vzdy hlasi ked treba nieco precitat alebo urobit alebo ja neviem co v tej skole robite? kolko z vas realne pride za ucitelom co by mohli dostat nejake cvicenia navyse? ak si myslite ze vas normalna skola nieco nauci tak sa rychlo prebudte zvlast ak ide o jazyk to sa musi snazit clovek sam
@22 a co si ma take 6, 7 rocne decko vybrat? Vyberie si to, co mu rodicia vyberu... Anglictina je momentalne najdolezitejsi jazyk na svete, tak s tym suhlasim...
S tým polročným to u nás funguje spôsobom (iba u lepších učitelov) keď si medzi na polroka ti dám horšiu známku ale na konci roka prihliadnem a dám ti lepšiu. Toto je veľmi dobré a je to jeden z dôvodov prečo ho nezrušiť. Ďalšia vec na polroka som aspoň doteraz vždy vedela na čom som lebo nám niektorý učitelia nepovedia ako stojíme príp. keď stojíme medzi kde sa priklonia podľa našej práce a keď som mala na polročnom 2 z matiky tak ma to povzbudilo že učiteľke aj sebe dokážem že môžem mať 1. A čo sa týka angličtiny to je určite dobrý nápad keďže AJ je čoraz viac potrebný a bez neho sa už skoro nezaobídeš.
@jaro1991 stále môžu do toho zasiahnuť rodičia, napríklad (a to tu už bolo spomínané) ak rodičia vedia dobre po nemecky, prečo by sa nemohlo skôr začať učiť nemčinu? Už len z toho dôvodu, že hlavne v nižšom veku je vhodné, aby sa decku pri učení venovali aj rodičia a týmto spôsobom by to bolo pre dané dieťa vhodnejšie.
A nehovorím o tom, že na začiatok by som dala skôr nejaký ťažší jazyk, ako je angličtina, už len z toho dôvodu, že čím mladšie dieťa, tým ľahšie a prirodzenejšie si daný jazyk osvojí a podobne.
Napríklad ja som mala prvý jazyk nemčinu, druhý angličtinu a hoci je nemčina všeobecne neobľúbená, tí, čo sa s ňou stretli v nižšom veku, k nej majú (súdiac podľa okolia) lepší vzťah, ako tí, čo s ňou začali až neskôr.
Príklad tu teraz rozvíjam na nemčine, pretože s tou mám praktické skúsenosti a myslím, že v našej oblasti je (spolu s Aj) najpotrebnejší cudzí jazyk, ale prirodzene sa takto môžeme baviť o akomkoľvek jazyku, najmä takom, čo má zložitejšiu gramatickú štruktúru, ako angličtina.
A samozrejme, úplne najvhodnejšie by bolo začať pestovať vzťah k cudzím jazykom úplne odmalička, napríklad tým, že by buď určitý rodič, alebo len v určitý deń/dni/hodiny sa prihováralo dieťaťu v cudzom jazyku (za predpokladu dostatočných jazykových znalostí rodiča) a dieťa by si tak odmalička prirodzeným spôsobom vybudovalo aspoň základy toho konkrétneho jazyka.
(Z čoho vyplýva, že by som vážne nemala mať deti, lebo ak budú mať víkendy slovenské, pondelky nemecké, utorky anglické, stredy fínske, štvrtky zas slovenské a piatky napríklad švédske, tak z toho budú mať chúdence asi trocha guláš )
@mielikki ciastocne suhlasim, aj ja som vyrastal s nemcinou, lebo nasi si v Rakusku nasli pracu, a odmalicka som rozpraval po nemecky, isiel som sem do skolky, neskor do skoli a teraz tu studujem. Uplne suhlasim s tebou, ze male dieta sa nauci lahsie cudzi jazyk, ale osobne si myslim, ze staci, ked sa tu anglictinu nauci "poriadne"... Lebo nemcina je hlavne v nasich koncinach velmi dolezita, ale podla mna sa aj tak neda porovnavat s anglictinou...
povinná angličtina? A to majú v anglicky hovoriacich krajinách tiež povinný cudzí jazyk na základných školách? Nie je to tak trocha nefér voči celému svetu?
@jaro1991 ale ak už vedia jeden jazyk, tak ten druhý im už pôjde ľahšie (zvlášť, keď ten je považovaný za jednoduchší) Preto som za slobodnú voľbu cudzieho jazyka (je síce pravda, že za tie deti asi skôr rozhodnú rodičia, ale i tak)
@chidori presne pre toto ma štve, že práve angličtina... cudzie jazyky hlavne v dnešnej dobe, a keď sme malý štát treba, ale je v každého osobnom záujme, či sa to bude učiť. Ale niečo by sa učiť mal.
(A dúfam, že sa nevyjadrujem príliš hotentótsky, proste ja chápem význam angličtiny v dnešnej dobe, len nemám rada jej až prílišné pretláčanie
Angličtina by mala byť povinna !! ..A čo sa týka vysvedčenie.. Moc ma neteší to že sa budú tie známky so mnou ťahať aj dodruhého polroku.. Pretože traz fakt vyzerajú otrasne !! .. Ale mať štyri trojky na vysvedčeni? .. Mama ma zabije ..
Suhlasila by som skor s tym, keby sa deti od detstva ucili aj AJ aj NJ a polrocne vysvedcenia su diskutabilne. Ale je iste, ze ucitelom by to ulahcilo mnoho prace a rodicom ciastocne nervy .
a to uz preco by mala byt anglina povinna a takto slobodny vyber cudzieho jazyku??? to uz ako za komunizmu ked tu natlacili rustinu... podla mna by sa mal kazdy slobodne rozhodnut
Je to hovadina (treba riešiť dôležitejšie veci). Nie nie je to dobrý nápad. Menej stresovaní? Poznám len veľmi málo ľudí čo sa stresujú kvôli známkam...a ja som si už tak veľmi zvykla že dostávam dve výsvečka za rok že...no prosto CHCEM mať polročné vysvedčenie :p
ja som sa anglinu učila už v škôlke a plus som chodila na súkromnú anglinu a teraz to viem oceniť. A mala by byť povinná pretože dnes sa skoro nezaobídeš bez angličtiny. A celkom slobodný výber jazyka nebol ani predtým lebo sa to zvyklo robiť aj tak že deti napísali test a kto mal zlé výsledky dali ho na nemčinu čo je takisto nelogické lebo ževraj je nemčina dosť ťažká (sama to posúdiť neviem lebo som sa neučila , neučím a nechcem učiť nemčinu.)
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
88 komentov
vidim to tak ze budem v tej skole robit este vacsie nic ako som robila doteraz
bodaj by to prešlo
Ale ak som tomu dobre pochopila, oni polročné nezrušia, nie..? Len sa nebude dávať oficiálne, čo je mi tiež viac ako jedno..
A za tú angličtinu som za. Aj keď, je mi to asi srdečne jedno, keďže som na bilingválnom. Lenže je oveľa lepšie, keď človek vie aspoň jeden cudzí jazyk, aspoň približne, už len kvôli tomu, ako je to potrebné v tejto dobe.
ako ja to chápem tak, že iba nedostanete do ruky ten papier. ale o zrušení nejakého polročného hodnotenia sa tam predsa nehovorí. a pokiaľ si dobre pamätám, tak sme celú strednú a tuším aj posledné roky na zš nedostávali originál vysvedčenia, iba nejaký výpis, či čo... tak žiadna prevratná zmena to nie je.
a povinná angličtina je fajn. asi sa prihlásim opäť na zš
a s anaglinou súhlasím, že je povinná ja ju mám od 3 ročníka a som za to vĎačná
trebalo by lepsie to rpestudovat... "zrusenie polrocneho vysvecenia " nebude len take zrusenie..
Ja viem, že AJ je včuľ všade a tak ju je vhodné vedieť, ale čo takto dať na výber z viacerých jazykov?
Polročné vysvedčko je hovadina.
A bez angličtiny sa človek nezaobíde. Surovo fakt nie.
A odpadávam, keď sa ma spolužiačka pýta že: čo znamená ,,sleep" .... toto už je fakt moc. Povinnú angličtinu do všetkých škôl, a okamžite!
Angličtinu považujem za samozrejmosť.
Lepsie by sa to cele organizovalo, bolo by to uvolnenejsie a preciznejsie....
Ale ak som clanku spravne porozumel tak nerusi sa klasifikacia ale len odovzdavanie vysvedceni, co je z praktickeho hladiska nulova zmena.
A tá anglina je myslím že fajn vec
a ta anglina by mohla byt v poho ... ja som mala anglinu od prveho rocnika, sice mi to bolo hovno platne, kedze som sa z nej nic nenaucila, ale ak sa bude dbat na to, aby sa te deti neco naucili, bude to fajn ...
donedávna, redakcia, sa na polroku dávali výpisy, do ktorých sa na konci roku vpísali koncoročné. teda škole stačil na žiaka jeden papier na rok. minulá vláda schválila samostatné vysvedčenie na polročné (čo mimochodom len tak prihodilo zákazku firme, ktorá vyrába tlačivá, jedno tlačivo na každého žiaka, dvakrát do roka - oproti jednému razu do roka je to celkom fajn kšeft...) aj koncoročné. a súčasná to ide rušiť, lebo je to zbytočnosť.
...ja by som sa na to pozerala takto.
nie som proti povinným jazykom ako takým - ale dovoľme predsa deckám vybrať si - ak má proste dieťa doma rodičov nemčinárov, ktorí by mu v tých začiatkoch vedeli aj dosť pomôcť, prečo mu nútiť angličtinu? tak príde na strednú a dá si ju ako druhý jazyk
a k vysvedčeniu sa nevyjadrujem, zrejme chce ministerstvo ušetriť papier a konečne dotlačiť tie "úžasné" učebnice literatúry
Co je vlastne cielom toho nezmyslu?
--
Povinna anglictina . . . co z toho? Ved tie decka nebudu vediet ani slovencinu (to vidiet uz dnes) ani anglictinu . . . nakolko u nas ucia cudzie jazyky zvacsa len skrachovanci, ktori ju poriadne nevedia. To chytrejsie sa zivi inak, alebo dokonca aj inde - za hranicami.
som za, zrušiť polročné vysvedčenia aj zaviesť povinnú anglinu.
inak sa mi paci ako tu veselo vypindavate ze su zli ucitelia. ano su AJ zli ucitelia ale kto sedi na tej hodine a ma moznost sa pytat? kolko z vas sa realne vzdy hlasi ked treba nieco precitat alebo urobit alebo ja neviem co v tej skole robite? kolko z vas realne pride za ucitelom co by mohli dostat nejake cvicenia navyse? ak si myslite ze vas normalna skola nieco nauci tak sa rychlo prebudte zvlast ak ide o jazyk to sa musi snazit clovek sam
A nehovorím o tom, že na začiatok by som dala skôr nejaký ťažší jazyk, ako je angličtina, už len z toho dôvodu, že čím mladšie dieťa, tým ľahšie a prirodzenejšie si daný jazyk osvojí a podobne.
Napríklad ja som mala prvý jazyk nemčinu, druhý angličtinu a hoci je nemčina všeobecne neobľúbená, tí, čo sa s ňou stretli v nižšom veku, k nej majú (súdiac podľa okolia) lepší vzťah, ako tí, čo s ňou začali až neskôr.
Príklad tu teraz rozvíjam na nemčine, pretože s tou mám praktické skúsenosti a myslím, že v našej oblasti je (spolu s Aj) najpotrebnejší cudzí jazyk, ale prirodzene sa takto môžeme baviť o akomkoľvek jazyku, najmä takom, čo má zložitejšiu gramatickú štruktúru, ako angličtina.
A samozrejme, úplne najvhodnejšie by bolo začať pestovať vzťah k cudzím jazykom úplne odmalička, napríklad tým, že by buď určitý rodič, alebo len v určitý deń/dni/hodiny sa prihováralo dieťaťu v cudzom jazyku (za predpokladu dostatočných jazykových znalostí rodiča) a dieťa by si tak odmalička prirodzeným spôsobom vybudovalo aspoň základy toho konkrétneho jazyka.
(Z čoho vyplýva, že by som vážne nemala mať deti, lebo ak budú mať víkendy slovenské, pondelky nemecké, utorky anglické, stredy fínske, štvrtky zas slovenské a piatky napríklad švédske, tak z toho budú mať chúdence asi trocha guláš )
Dokelu, ja nemôžem mať deti, lebo týždeň má príliš málo dní!!!
@chidori presne pre toto ma štve, že práve angličtina... cudzie jazyky hlavne v dnešnej dobe, a keď sme malý štát treba, ale je v každého osobnom záujme, či sa to bude učiť. Ale niečo by sa učiť mal.
(A dúfam, že sa nevyjadrujem príliš hotentótsky, proste ja chápem význam angličtiny v dnešnej dobe, len nemám rada jej až prílišné pretláčanie