Robite si vlastne ,,uctovnictvo"? Zapisujete si svoje vydavky niekam? Ze aby ste vedeli, kde kam kolko davate penazi? Odkladate
Ja si napr uz 4 roky ( cudujem sa sama, ze som u toho tolko vydrzala )zapisujem kazdy den do kockoveho zosita polozky a sumu ktoru som minula, napr jedlo, drogeria, oblecenie, divadlo, kozmetika... a potom viem kde mi utekaju peniaze. A kedy som co kde
robila som to raz asi mesiac a nakoniec som zistila, že moje výdavky boli myslím štyrikrát vyššie ako príjmy xD ale tuším s tým znova začnem, vďaka za nápad
až tak pedantne ako ty to nerobím, ja iba sledujem výpisy z účtu. Takto bežne míňam prakticky na rovnaké veci a každý týždeň si beriem rovnako veľa peňazí
@night preco by to zralo cas? teda mne to zaberie kazdy den tak dve minuty a raz mesacne si pozriem a zratam kolko som kde minula penazi a to zaberie asi 10 minut ... no a tak ty platis vsetko kartou? Ja som rada ak presne viem kam prachy sli, nestaci mi ze ,,nakup v tescu" ale mam rozdelene kolko ma stala strava a kolko drogeria a podobne. Financny plan v exceli? A ty uz zarabas? Ci ako to mas?
@bluepanter ze pedantne, take slovo by ma nenapadlo ... Vypisy ja napr vobec nesledujem, lebo viem kolko tam mam vzdy penazi a brigada mi ide na ruku a tak .... takze stale tie iste vydavky a rovnaka suma? Beries ako z uctu?
Tak ja si vsetko hradim sama, tak preto taketo ,,uctovnictvo" mam aby som sa naucila hospodarit a tak. Lebo tie eurace sa fakt lahko kotulaju prec :/
@v3nty Mne nejebe a tak to uz je tvoj problem, ze vela minas cez vikendy ... no ja som rada, ked viem co kde prachy idu. A preto na niektore veci mi je luto dat prachy, napr na nejakej diskoteke si nic nekupujem, lebo je to tam predrazene a mam flasu so sebou alebo je mi luto minut na chlast, ak by mi z neho est emalo byt zle
@alysia nieže strýko držgroš, ale nejako som tiež zvyknutá z rodiny, že vždy sme mali veľmi málo a bojím sa, že mi to, čo miniem, bude raz chýbať hoci nikdy mi tie hmotné statky nechýbali, no dobre, keď som bola menšia občas som sa cítila ako outsider a chcela som len sprosté rifle a botasky
predpokladám, že na Vš budú tie horšie časy
ee, nekupujem, teda keď som teraz dostala štipko, tak som pozvala chlapa na pizzu a zmrzku, lebo on mňa vždy pozýva (čiže si musí pýtať peniaze od rodičov), ale zvyšok pôjde na noťas a na cesty v lete za ním... strašne zlý pocit mám, keď miniem nejaké peniaze, ale som si teraz "musela kúpiť dva červené laky aj so zlým svedomím aj minule som si kúpila rožok, lebo som už bola moooc hladná a mala som taký pocit, že AŽ 9 centy som minula... ale pomaly sa to snažím prekonávať
@bluepanter Ty kokos to si mal aku brigadu cez leto? ze ti prachy vydrzali az teraz? ... not ak mlynska je strasny bordel ja viem bola som tam zoparkrat pozrietk, ale aj tak je mi luto na chlast davat prachy
@night Aha takze kazdy meisac minas skoro rovnaku sumu za niektore veci. Aha, no hej, ked tebe kupuju drogeriu rodicia, tak to potom mixy asi moc nerobis. Aha tak to je zaujimavy plan, len skoda, ze mne to takto nejde, kazdy mesiac zarobim inak a kazdy mesiac mam ine vydavky. Sakra, vsetci maju stipendium aj ja chcem!! blbe Cesko :/
Vediem si svoje učto mám na to spravený excel do ktorého to zapisujem...občas sa síce stáva že mám v exceli mínus a otvorím peňaženku a tam sú peniaze ale to preto, lebo výdavok z potravín 10 centov nezapisujem...tak sa mi stane že za mesiac pár eur je rozdiel medzi evidenciou a realitou ale to potom jednorázovo urovnám
@alysia ja mám spravenú aj papierovú aj excelovskú formu.. pre prípad že sa mi stratia údaje v pc....ale v pc to mám prehladnejšie spravené...aj ked evidujem pôžičky tak sa mi lepšie zvýrazňujú riadky a tak
@mkamka Tak nevedela som ako to napisat tak preto toho strycka som tam napisala ... no hej sak podobne, preto si prave zapisujem svoje vydavky, aby som nedopadla ako nasi :/ proste u nas prahcy nikdy neboli a neviem nie su stale... a same dlhy a takto a chcem sa tomu vyvarovat nejako. Ale zase ako ty to zase nerobim. Teda neviem to bohuzial :/ ....Teda vo mne sa proste biju dve osoby, na jednej strane ma vytaca, ze by som mala setrit, kedze cely zivot som sa musela v niecom obmedzovat doma :/ tak som z toho unavena, aby som si nic nedopriala a tak no :/ je to taky paradox vsetko a este rada davam darceky a tak .... a na druhej strane by som chcela setrit a nedopadnut ako nasi :/ Aha, no hej vyska to uz su horsie casy teda ak budes na intraku, tak strava a vsetko okolo skoly skripta a tak
Aha, jasne, ze si ho pozvala chapem. Tak u nas je to tak ze na striedacku, alebo tak, ze ja pridem za nim, tak si hradim cetsu ( co je 14eur tam aj spat ) a potom on plati ked niekam ideme ... a tak no ....
strasne zly pocit? To si az tak vycitas aj tych 9 centov? :/ no ja si vycitam, ze mam blbu celiakiu a vdaka nej sa nemozem normalne v meste najest, ze si kupit len rozok a musim nejake ovocie :/ tak na jedlo mi ide vela penazi. To uz je fakt zle, ked aj 9 centov takto riesis :/
@night ani ja nepijem tak naco reagujes? no tak ja to rovnake napr nemam lebo kupim nejake potreby do skoly a potom dalsi mesaic nekupim alebo kopiurovanie, niektroy mesiac kopirujem viac a inokedy menej
@alysia no skor som len potreboval vediet aky je rozdiel medzi mojimi prijmami a vydavkami a kolko mozem mat povedzme koncom roka odlozenych vo mne sa inak tiez biju dve osobnosti
no mám na to excelovský hárok, kde som si zvykla zapísať väčšie výdavky (nie každý cukrík), ale nejako to flákam. no nemíňam veľa, takže aj tak viem, koľko približne to je.
a keď som bola malá, mala som podľa vzoru mojej mamy zošit, kde som si na jednu stranu všetko zapisovala a na vedľajšiu lepila bločky ani neviem, kedy aj ona s tým prestala
@night jaj tak to hej no co uz vela ludi chlasta moc :¨)... tak to mas fajn, ako aj ja mam dost knih z kniznice, ale do nich sa nemoze zvyraznovat a materialy mam v pc a zt oho sa ja nenaucim :/ po hodinke ma uz bolia oci z pocitaca.
@snehovavlocka to je pekny zvyk, ale na tej druhej strane muselo byt vela blockov ... ja mam rada prehlad, a pekne cierne na bielom, aby som nemusela ,,rozmyslat v hlave,, o niecom preto si vela veci pisem a aj robim taketo ,,tabulky a merania penazi"
@alysia naši si nikdy dlhy nerobili, ten dom preto aj tak vyzerá (a ešte preto, lebo oco vidí len svoje včely, ale aspoň má život podľa svojich predstáv) a to sme žili z troch kráv, doslovne; potom mama začala robiť v ZUŠke
mám pocit, že z takých detí vyrastajú nezdravo šetrní ľudia, čiže sa čudujem, že aj u teba to tak nie je, lebo mňa to dosť tak štve, že zo mňa to je
ani tak nie, len sa mi to zdá zbytočný prepych kúpiť si jedlo, keď som si mohla vziať z domu (ešte to tam nakoniec zostarne) ale nenapadlo ma to...
napríklad teraz ma ani nepohlo, že som šla 2x ku spolužiačke sa učiť a minula peniaze na cestu, lebo som vedela, že je to dôležité
ja sa na výške spolieham jedine na sociálne štipko, lebo mama mi bude platiť intrák len prvý rok a potom si musím sama
tak vy to máte dosť ďaleko, ja ho mám našťastie blízko, ale ak budem za ním chodiť od polky mája do polky septembra tak raz do týždňa, tak sa to nazbiera
ale skôr by som povedala, že by si mala mať nejaký limit, že aha do toho sa musím zmestiť, hoci s tou celiakiou to nevyzerá moc dobre
@mkamka tak vieš, keď sa ti vlastná matka vyjadrí, že ti nedá ani cent na školu a že nech ti všetko platí tvoj frajer, ktorý btw už trištvrte roka nemá prácu a je rád, že mu rodičia dajú najesť, tak by si si aj ty rozmyslela ten rožok, takže nie sme od veci, aspoň ja nie, ale tak mimochodom, tá spomínaná matka mi ešte dlží 1000 éčok, dobre už len 800 ale aj to je pekná suma, ktorá presahuje jej mesačný plat....
ja osobne som si nikdy nespisoval kam mi idu peniaze, no ani som to nikdy nepotreboval, mojim hlavným problémom je že nešetrím prakticky na ničom... písala si že 5 eur za flašu vína je pre ťeba veľa, ja nemám problém vysoliť 500 eur za flašu dobrého šampusu...
(veľa ludí hovorý že peniaze predstavujú moc a moc vládne svetu... je to pravda no zároveň aj lož, preto že peniaze sú len prostriedok, vďaka ktorému sa cítiš zabezpečene, no je to len tvoj pocit, ak by si sa stala nečakane bohatou a nemala dostatočnú finančnú gramotnost, tak peniaze ako prišly hneď by aj odišly a zrejme by si bola na tom ešte horšie ako predtým)
moji rodičia nie su bohatý a ani nikdy neboly, keď som bol malý, stále dokola som počúval ako sa hádajú kvoly peniazom, alebo keď sme niekam išly a ja som niečo chcel matka vždy hovorila "ani na to nepozeraj, nemôžeme si to dovoliť", všetko je strašne drahé a bla bla bla (vsukotčnosti sú to len žvásty chudobne mysliacich ludí) presne kvoly týmto rečiam sú moji rodičia chudobný a najhoršie je že my odmalička vtĺkaly do hlavy svoje názory na financie (myslely to dobre, chceli ma len naučiť hospodáriť z peniazmi no jeich názory boly už od základu celé zlé)
alysia určite neskončíš ako tvoji rodičia, všimol som si že aj to málo čo máš si poctivo zadeluješ a neustále sleduješ svoj cash flow... ak takto poctivo pristupuješ ku všetkému, čaká ťa bohatý život holka (a mimochodom bohatstvo nie sú peniaze...
P.S.: na záver tvojím rodičom by som dal prečítať knihu "Bohatý otec chudobný otec" od Roberta T. Kiyosakiho, zistili by prečo nikdy nemaly dostatok peňazí a prečo sú vlastne chudobný...
jj odkladám si bločky a každý mesiac si potom robím vyúčtovanie koľko som minula, odkedy som na výške..snažím sa to udržať približne v rovnakej cenovej hladine každý mesiac a zatiaľ sa mi to darí ..len dokedy
ked som bol maly, tak som si zapisoval kazdu blbost do takeho maleho poznamkoveho bloku, kde som si pisal co som si kupil a za kolko, kolko som dostal a podobne... potom som to zacal pisat do excelu. Ale to som bol este maly sopliak na zakladke
No a teraz mam uctovnictva plne zuby, kedze koli krave ho prenasam z minuleho roka a tento ho musim spravit
@alysia vieš čo, ani nie, je možné, že si nenechávala všetky, len tie dôležitejšie - alebo to boli väčšie nákupy... ja som sa vlastne do toho nepozerala, nemala som potrebu zisťovať kam ide koľko...
no také prehľady, ako si robíš, nie sú na škodu veci - kým z teba nebude maniak
@mkamka tak to mas dobre, ze si ich nikdy nerobil.. to ja zial povedat nemozem... co znamena ,, ten dom preto aj tak vyzera" akoze dobre ? tak to mam chapat? ...
No tak u teba chapem, ze ked si to zdedila po rodicoch, ja som ine rozmyslanie o peniazoch zdedila. A to ze sa cudujes, chapem, len u nas sa jedna pozicka riesila druhou a potom zacarovany kruh z toho vznikol, mama nam kupila jedlo, aby sme neumreli a potom nemala na ucty... a tak zacarovany kruh proste... takze preto neviem setrit. Lebo som po nej nejako odkukala podvedome to ako naklada s peniazmi :/ aj to,, nejako bolo nejako bude"
No tak mna by to stvalo tiez, ze to az tak prehanas, ale neviem co je horsie, ked clovek moc setri alebo moc rozhadzuje? fakt zlata stredna cesta je najlepsia.
No tak nad tymto by som ja uvazovat nemohla ani chvilu ze prepych jedlo, doma nikdy nemame navyse jedlo ( ako napr suseda v mojom veku, ktorej tato kupuje strasne vela jedla v akcii a potom to vyhadzuju vo velkom) takze ja si z domu beriem akurat zavaraniny na intrak a inak si kupujem jedlo sama. A kedze som na bezlepkovej dieta, sa uz duplovane staram o svoje jedlo sama... Ja uz jedlo radsej neriesim, lebo to by som si vycitala neustale kazdy den, ale aj tak ma to sere, kolko minam na jedlo :/ boze musi clovek jest kazdy den??!!!
No hej to chapem, tie peniaze na csetu sa proste oplatili, ked si sla na doucko, mne takto nie je moc luto minut tych 14 eur na cestu za nim ...
No hej je to dost daleko, blbych 130 km .. ach jaj ... no hejt o sa nazbiera :/ ja teraz na cestovnom strasne miniem, najviac prachy byvanie, potom jedlo a potom cestovanie....
No hej limit, to som skusala, ale nejde to, lebo proste niektore veci musim kupovat a vzdy pride nieco, co je nad limit :/ a s tou celiakiou to fakt nevyzera dobre .
Ahoj, prehľad výdavkov/prijmov si robím, používam na to dokonca tento program na jednoduché účtovníctvo - » www.humanet.sk/jednoduche-ucto... - je to super mať nad všetkým prehľad a na konci mesiaca nerozmýšľať, kam zmizli €€€...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
66 komentov
to by bolo v noci z piatka na sobotu mi zmizlo 20eur neverim ze som ich prepila ale nemam ich
@mcvpn a ako funguje ta aplikacia?
@mkamka to si taky strycko Drzgros? a kedy budu tie horsie casy? Lebo u mna napr a v mojej rodine su dost casto :/ ...
Takze nekupujes si zaiadne blbosti, ako zmrzku a tak?
Tak ja si vsetko hradim sama, tak preto taketo ,,uctovnictvo" mam aby som sa naucila hospodarit a tak. Lebo tie eurace sa fakt lahko kotulaju prec :/
vydržala, hoci budúci týždeň už dôjde zásoba a budem asi prvýkrát ťahať z účtu
ľúto na chľast...to tu v mlynskej neplatí také
predpokladám, že na Vš budú tie horšie časy
ee, nekupujem, teda keď som teraz dostala štipko, tak som pozvala chlapa na pizzu a zmrzku, lebo on mňa vždy pozýva (čiže si musí pýtať peniaze od rodičov), ale zvyšok pôjde na noťas a na cesty v lete za ním... strašne zlý pocit mám, keď miniem nejaké peniaze, ale som si teraz "musela kúpiť dva červené laky aj so zlým svedomím aj minule som si kúpila rožok, lebo som už bola moooc hladná a mala som taký pocit, že AŽ 9 centy som minula... ale pomaly sa to snažím prekonávať
teraz som v takom mínuse, že už iba vyberám z účtu. no keď príde výpis z banky tak ma rodičia ukameňujú (ach)
takže ak sa tu nachádza nejaký majetný muž, ktorý by ma chcel nech sa ozve! cmučiQ
aj mne to príde ako škoda, ale tak na pivko si nájdem euríčko raz za čas
Aha, jasne, ze si ho pozvala chapem. Tak u nas je to tak ze na striedacku, alebo tak, ze ja pridem za nim, tak si hradim cetsu ( co je 14eur tam aj spat ) a potom on plati ked niekam ideme ... a tak no ....
strasne zly pocit? To si az tak vycitas aj tych 9 centov? :/ no ja si vycitam, ze mam blbu celiakiu a vdaka nej sa nemozem normalne v meste najest, ze si kupit len rozok a musim nejake ovocie :/ tak na jedlo mi ide vela penazi. To uz je fakt zle, ked aj 9 centov takto riesis :/
no tak ja pivo nepijem, ale tak raz za mesiac alebo aj menej si dam poharik vina tak ze tak.. ale na flasu chlastu nedam 5 eur .. to je vela
a keď som bola malá, mala som podľa vzoru mojej mamy zošit, kde som si na jednu stranu všetko zapisovala a na vedľajšiu lepila bločky ani neviem, kedy aj ona s tým prestala
mám pocit, že z takých detí vyrastajú nezdravo šetrní ľudia, čiže sa čudujem, že aj u teba to tak nie je, lebo mňa to dosť tak štve, že zo mňa to je
ani tak nie, len sa mi to zdá zbytočný prepych kúpiť si jedlo, keď som si mohla vziať z domu (ešte to tam nakoniec zostarne) ale nenapadlo ma to...
napríklad teraz ma ani nepohlo, že som šla 2x ku spolužiačke sa učiť a minula peniaze na cestu, lebo som vedela, že je to dôležité
ja sa na výške spolieham jedine na sociálne štipko, lebo mama mi bude platiť intrák len prvý rok a potom si musím sama
tak vy to máte dosť ďaleko, ja ho mám našťastie blízko, ale ak budem za ním chodiť od polky mája do polky septembra tak raz do týždňa, tak sa to nazbiera
ale skôr by som povedala, že by si mala mať nejaký limit, že aha do toho sa musím zmestiť, hoci s tou celiakiou to nevyzerá moc dobre
resp. na čo nemíňam
ja osobne som si nikdy nespisoval kam mi idu peniaze, no ani som to nikdy nepotreboval, mojim hlavným problémom je že nešetrím prakticky na ničom... písala si že 5 eur za flašu vína je pre ťeba veľa, ja nemám problém vysoliť 500 eur za flašu dobrého šampusu...
(veľa ludí hovorý že peniaze predstavujú moc a moc vládne svetu... je to pravda no zároveň aj lož, preto že peniaze sú len prostriedok, vďaka ktorému sa cítiš zabezpečene, no je to len tvoj pocit, ak by si sa stala nečakane bohatou a nemala dostatočnú finančnú gramotnost, tak peniaze ako prišly hneď by aj odišly a zrejme by si bola na tom ešte horšie ako predtým)
moji rodičia nie su bohatý a ani nikdy neboly, keď som bol malý, stále dokola som počúval ako sa hádajú kvoly peniazom, alebo keď sme niekam išly a ja som niečo chcel matka vždy hovorila "ani na to nepozeraj, nemôžeme si to dovoliť", všetko je strašne drahé a bla bla bla (vsukotčnosti sú to len žvásty chudobne mysliacich ludí) presne kvoly týmto rečiam sú moji rodičia chudobný a najhoršie je že my odmalička vtĺkaly do hlavy svoje názory na financie (myslely to dobre, chceli ma len naučiť hospodáriť z peniazmi no jeich názory boly už od základu celé zlé)
alysia určite neskončíš ako tvoji rodičia, všimol som si že aj to málo čo máš si poctivo zadeluješ a neustále sleduješ svoj cash flow... ak takto poctivo pristupuješ ku všetkému, čaká ťa bohatý život holka (a mimochodom bohatstvo nie sú peniaze...
P.S.: na záver tvojím rodičom by som dal prečítať knihu "Bohatý otec chudobný otec" od Roberta T. Kiyosakiho, zistili by prečo nikdy nemaly dostatok peňazí a prečo sú vlastne chudobný...
No a teraz mam uctovnictva plne zuby, kedze koli krave ho prenasam z minuleho roka a tento ho musim spravit
Do soboty potrebujem minimálne 40 €. Netuším ako, ale som si istá, že ich nadobudnem, a že už v nedeľu budem potrebovať ďalšie.
no také prehľady, ako si robíš, nie sú na škodu veci - kým z teba nebude maniak
No tak na skodu veci dufam nie su, inak by som to nerobila kebyze mi to skodi. Maniak som zatial neni, aj ked vsetko vidim cez peniaze :/
No tak u teba chapem, ze ked si to zdedila po rodicoch, ja som ine rozmyslanie o peniazoch zdedila. A to ze sa cudujes, chapem, len u nas sa jedna pozicka riesila druhou a potom zacarovany kruh z toho vznikol, mama nam kupila jedlo, aby sme neumreli a potom nemala na ucty... a tak zacarovany kruh proste... takze preto neviem setrit. Lebo som po nej nejako odkukala podvedome to ako naklada s peniazmi :/ aj to,, nejako bolo nejako bude"
No tak mna by to stvalo tiez, ze to az tak prehanas, ale neviem co je horsie, ked clovek moc setri alebo moc rozhadzuje? fakt zlata stredna cesta je najlepsia.
No tak nad tymto by som ja uvazovat nemohla ani chvilu ze prepych jedlo, doma nikdy nemame navyse jedlo ( ako napr suseda v mojom veku, ktorej tato kupuje strasne vela jedla v akcii a potom to vyhadzuju vo velkom) takze ja si z domu beriem akurat zavaraniny na intrak a inak si kupujem jedlo sama. A kedze som na bezlepkovej dieta, sa uz duplovane staram o svoje jedlo sama... Ja uz jedlo radsej neriesim, lebo to by som si vycitala neustale kazdy den, ale aj tak ma to sere, kolko minam na jedlo :/ boze musi clovek jest kazdy den??!!!
No hej to chapem, tie peniaze na csetu sa proste oplatili, ked si sla na doucko, mne takto nie je moc luto minut tych 14 eur na cestu za nim ...
No hej je to dost daleko, blbych 130 km .. ach jaj ... no hejt o sa nazbiera :/ ja teraz na cestovnom strasne miniem, najviac prachy byvanie, potom jedlo a potom cestovanie....
No hej limit, to som skusala, ale nejde to, lebo proste niektore veci musim kupovat a vzdy pride nieco, co je nad limit :/ a s tou celiakiou to fakt nevyzera dobre .