Sme si s @method povedali, že by sme chceli viac zaujímavých diskusií na birdzi, s ktorými sa dá rozumne súhlasiť aj nesúhlasiť. Tak to skúšam, tu je prvá z nich. Pre upresnenie, myslím tým bytosti ako bocian, Mikuláš, zúbková víla, bubák, čokoľvek. Veríme, že sa zabavíte
všetko je uhol pohladu. a záleží aj na tom AKO sa pristupuje k tomu.... keď je niekto skrz na skrz obalený týmto kulturnym smogom, tak je to take.... proste presviedčas o niečom čomu neveríš a decku rpíde sklamanie.
Ale pokial daná vec existuje apsoň v tvojej fantazií....kto môže jej existenciu vyvrátiť? No len ty sám.
A celkovo niečo na štýl Big Fish je doko .)
@ps102 myslím že to má pôvod ešte v mýtickom myslení a neskôr v ľudovej slovesnosti, kedy ľudia radi zosobňovali, aby dokázali veci jednoduchšie vysvetliť
Moji rodičia mi nikdy nič také nehovorili a som im za to veľmi vďačná, naozaj. Ak niekedy náhodou budem mať deti, nikdy v živote im nebudem hovoriť takéto rozprávky. Budem s nimi hovoriť na rovinu, pravdu.
Tak som sa zamyslel, ze ked za mnou pride dieta, aby nebolo smutne, ze nema napr. Mikulasa, tak aby to pochopilo. Moje deti nebudu mat Mikulasa. Urobim im proteinove kolaciky namiesto sladkosti mna na sladke v detstve neucili a vuala, nikdy mi to nebolo treba! Stihlost a zdrave zuby su mi odmenou.
Ale spat k teme. Moje deti budu asi tie, ktore budu robit v skolke a skole osvetu ostatnym detom, lebo ich nemienim tahat za nos. Ja vlastne nemienim nikoho tahas za nos, mne to velmi totiz ani nejde, zbytocne mrhanie energiou, kto si ma pamatat, kedy si kde co vymyslel
Suhlasim. Je to pičovina. Ja od kedy si pamätám viem že neexistuje žiadny Ježiško vianočný ani Santa Claus ani nič. A furt ma to ako malého v škôlke neskutočne jebalo keď som nemohol ľuďom povedať čo mi rodičia kupili lebo oni čakali na Ježiška.
Co ja viem, ja som na Mikulasovi vyrastal, takze ja Mikulasa schvalujem Zubkovu vilu mi nikdy netlacili do hlavy a bubakov uz vobec nie... jedini pred kym by sa clovek mal mat na pozore su ini ludia, pač ludia su svine. Na druhu stranu je relativne co povazujes za nadprirodeznu bytost vytvorenu fantaziou a co uz nie. Carodejnice a magiu mnohi ludia povazuju za skutocne, dovolim si prezradit ze aj v mojom okoli taki ludia su, mozno aj v rodine. Takze vsetko je vec osobneho pohladu a pristupu, bavit sa o tom co by sa vseobecne malo a co nie je podla mna, sorry za vyraz, fasisticke zmyslanie - prikazat inym co sa musi robit, to je to tlacenie kalerabov do hlavy o ktorom je povodne tato tema
@marleymt myslíš namiesto toho bociana či toho vola?
to je inak jedna veľmi známa filmová replika... preto úvodzovky
ja mám krb využívajúci fyzikálnu veličinu, ktorá vyjadruje rozdiel elektrického potenciálu dvoch bodov a predstavuje energiu potrebnú na premiestnenie elektrického náboja medzi týmito dvoma bodmi v určitom elektrickom poli
láska, radosť, pokoj, zhovievavosť, nežnosť, dobrotivosť, vernosť, krotkosť, zdržanlivosť, toto sú hlavne atribúty, ktorými by mali rodičia vychovávať svoje deti, žiadne "fantazirovanie"...
Ježiško na vianoce nenosil nikdy darčeky, tým jediným a najvzácnejším DAROM pre ľudskú rasu bol, aby sa narodil a za nás obetoval na kríži, zabezpečil nám večný život..
a taky Mikuláš, je aj pre mňa už absurdný nonses...
To je veľmi individuálne... Tak ako drvivé percento iných detí, aj ja som bola od malička "naučená" na Mikuláša a Ježiška a pokiaľ som tomu verila, Vianoce mali pre mňa to svoje povestné čaro. Keď som sa však dozvedela, že Mikuláš ani Ježiško darčeky nenosia, nezostala som sklamaná, ale začala som nad tým uvažovať trocha inak... Napr. nikdy sme nemali prebytok peňazí a tak mi bolo ľúto, koľko rodičia vyhadzujú na moje darčeky a tiež som mala pocit, že by som im mala niečo dať... A tak sa pre mňa vnímanie sviatkov v istom zmysle zmenilo.
Teraz keď mám syna, tiež si hovorím, že ho určite nechcem obrať o to špeciálne kúzlo Vianoc a tak ho tiež "kŕmim" tými /podľa vás/ sračkami. Ale viem že tie "sračky" stoja za to jeho nadšenie. A keď bude správny čas, príde sám na to, že to nie je pravda, že darčeky mu kupujem ja, ale tiež verím, že sám príde aj na to, prečo som ho ako mama /tak strašne moc/ "klamala".
Čo sa však týka iných "nadprirodzených bytostí" - naši ma nikdy nekŕmili hlúposťami o zúbkovej víle alebo o bubákovi (konieckoncov, neviem ako si rodičia môžu obhájiť to, že svoje deti strašia existenciou bubáka - to už nie je o tom nadšení, ktoré som opisovala vyššie). A tiež mi nikto nerozprával rozprávky o tom, ako deti nosí bocian/vrana - myslím, že táto téma sa dá veľmi jednoducho vysvetliť deťom v rôznom veku. Momentálne to napr. synovi vysvetľujem tak, že keď sa dvaja ľudia veľmi ľúbia, narodí sa im bábätko, aby mohli tak veľmi ľúbiť aj ďalšieho človeka .
Tož - keď ste chceli mať diskusiu plnú pre a proti argumentov
ja úplne súhlasím s @kissmeplease , to nie je o klamaní, ale o detskej predstavivosti a dodáva to tým sviatkom svoje osobité kúzlo, osobne som rada, že som o to ukrátená nebola
Na ziadost @method -a svoje deti by som tak nezavadzala, lebo aj ked v prvom mente takrto postavy maju za hrdinov, akonahle zistia, ze napr. Jezisko nenosi darceky, ostanu sklamane, ze ich rodicia klamali. Aspon u mna to tak bolo. Cize svojim detom by som ohladom takeho neklamala
caro vianoc nie je o jeziskovi, je to pohanske zmyslanie, co mi nevadi, skor to aky vyznam tomu ludia prisudzuju. Nie je to dolezite ci klamete dieta. Moja mala neter, ked neposlucha, mama jej hovori, ze si ju vezme bubak, lebo je velmi hyperaktivna. Mna tiez moja mama strasila bubakom, a velmi som odvtedy skrotkol. Zacal som mat vycitky, tak som posluchal. To, ze jezisko, mikulas a bubak nie su, nebolo pre mna nijak zvlastne zistenie. No s nimi ma vedeli lepsie presvedcit, aby som bol ako baranok. No fikcia a fantazia pomaha cloveku odpocinut si od bolesti, avsak neda sa inak nahradit ten pocit, ked vypnes a neriesis skutocne problemy.
ono to má isté svoje čaro (ako ježiško, mikuláš a tak) ale zase úplne blbosti niektorí rodičia vedia nakecať deťom a to sa mi zas úplne nepáči no... čiže neviem sa presne vyjadriť, podľa mňa nech každý rodi robí ako uzná za vhodné....
ja som rozhodne za, ved co je krajsie ako nechat deti zit vo svojom svete plnom kúziel, magie, kde su vily, mikulasovia, carovne bociany a skriatkovia prirodzenou sucastou zivota?
o tu najkrajsiu cast detstva chcete svoje deti ukratit a nechat ich rovno nabehnut do nudnej sede dospelackeho zivota, ja vas nechapem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
Ale pokial daná vec existuje apsoň v tvojej fantazií....kto môže jej existenciu vyvrátiť? No len ty sám.
A celkovo niečo na štýl Big Fish je doko .)
A ešte rise of a guardians bola super ohladom tychto nadprirodzení a tka
toto zobrať dieťatu...všetky tieto paralelne universá....čo dieťatu i dospelakoma šeeecko .)
Ale spat k teme. Moje deti budu asi tie, ktore budu robit v skolke a skole osvetu ostatnym detom, lebo ich nemienim tahat za nos. Ja vlastne nemienim nikoho tahas za nos, mne to velmi totiz ani nejde, zbytocne mrhanie energiou, kto si ma pamatat, kedy si kde co vymyslel
a mš krb na polienka alebo na hrach?
mám krb na neidentifikovateľné kusy dreva, väčšinou kvádrovitého tvaru
to je inak jedna veľmi známa filmová replika... preto úvodzovky
ja mám krb využívajúci fyzikálnu veličinu, ktorá vyjadruje rozdiel elektrického potenciálu dvoch bodov a predstavuje energiu potrebnú na premiestnenie elektrického náboja medzi týmito dvoma bodmi v určitom elektrickom poli
Ježiško na vianoce nenosil nikdy darčeky, tým jediným a najvzácnejším DAROM pre ľudskú rasu bol, aby sa narodil a za nás obetoval na kríži, zabezpečil nám večný život..
a taky Mikuláš, je aj pre mňa už absurdný nonses...
Teraz keď mám syna, tiež si hovorím, že ho určite nechcem obrať o to špeciálne kúzlo Vianoc a tak ho tiež "kŕmim" tými /podľa vás/ sračkami. Ale viem že tie "sračky" stoja za to jeho nadšenie. A keď bude správny čas, príde sám na to, že to nie je pravda, že darčeky mu kupujem ja, ale tiež verím, že sám príde aj na to, prečo som ho ako mama /tak strašne moc/ "klamala".
Čo sa však týka iných "nadprirodzených bytostí" - naši ma nikdy nekŕmili hlúposťami o zúbkovej víle alebo o bubákovi (konieckoncov, neviem ako si rodičia môžu obhájiť to, že svoje deti strašia existenciou bubáka - to už nie je o tom nadšení, ktoré som opisovala vyššie). A tiež mi nikto nerozprával rozprávky o tom, ako deti nosí bocian/vrana - myslím, že táto téma sa dá veľmi jednoducho vysvetliť deťom v rôznom veku. Momentálne to napr. synovi vysvetľujem tak, že keď sa dvaja ľudia veľmi ľúbia, narodí sa im bábätko, aby mohli tak veľmi ľúbiť aj ďalšieho človeka .
Tož - keď ste chceli mať diskusiu plnú pre a proti argumentov
@salora myslela som namiesto vola druhému odstavcu nerozumiem
a druhý odstavec = el. napätie teda krb na 220V
aha, elektrický krb, dosť cool
o tu najkrajsiu cast detstva chcete svoje deti ukratit a nechat ich rovno nabehnut do nudnej sede dospelackeho zivota, ja vas nechapem