každeho zaujima len Grecka, Rimska či severska mytologia! čo na tom všetci vidia? my Slovania mame tiež svoje vlastne božstva a pridu mi o mnoho zaujimavejšie než tie cudzie, povedzte mi, čo všetci maju s tymi cudzimi božstvami?
pretože ma nikto k tomu nikdy neviedol. ani rodičia, ani v škole, ani nikde. a nebudem sa nasilu zaujímať niečo, čo ma fakt nezaujíma.
ku gréckej ma viedol otec, čítal mi bájky, ťahal domov samé knihy o mytológii a čítal mi z nich a rodinu na dovolenky ťahal do Grécka, aby sme tam obehali pamiatky a nasali mytologickú atmosféru. je mi to proste miliónkrát bližšie.
takže aj keď sú slovanskí bohovia a slovanská mytológia zaujímaví, nič mi to nehovorí a nezaujíma ma to a je mi to absolútne vzdialené.
ako hovori @zajko30 bohov (takych ako si ich predstatovali staroveke narody - teda bytosti, ktore prisli z "neba") je nespocetne vela, ale Stvoritel je len jeden (osobne si vsak nemyslim, ze ide o bytost, ale skor o nejaku energiu).
Ja si vážim rovnako pohanské duše ktoré sa zaujímajú o germánsku, keltskú či inú mytológiu ako tých, ktorých zaujíma slovanská. Celkovo mám k mytológiám veľmi blízko avšak najbližšia mi je práve tá naša slovanská (ale to je pri pohľade na moju webku jasné )
A prečo sú v kurze viac tie ktoré si spomenula (hoci tu sa nedá hovoriť o akomsi trende, myslím tým záujem o mytológie) viac iné?
Snáď preto, že s gréckou a rímskou mytológiou sa stretávame častejšie, je zahrnutá do vyučovacieho procesu,tvoria základ nášho európskeho dedičstva... Severská mytológia je zas propagovaná v najrozmanitejších odnožiach metalu viac než slovanská, nesie v sebe taký punc tvrdosti,bojovnosti a pre ľudí je práve to atraktívnejšie... A severania si viac uvedomujú svoju príslušnosť a sú na ňu viac hrdí. My Slovania mnohokrát zabúdame na naše slovanské dedičstvo.Ale rozhodne ťa to nemusí trápiť pagan je pagan a je úplne jedno či inklinuješ k valknutu,svarge,irminsulu,kolovratu alebo Thorovmu kladivu.
Preco? Lebo na nase uzemie priniesli pismo kto? Krestania- dovtedy sme nemali pismo, nezachovalo sa nic pisomne, iba ustne tradicie, aj tie nie su vzdy celkom presne. A ludia radsej pojmu nieco co bolo napisane pred XY rokmi ako nieco v co "treba" verit na zaklade vykladu nejakej tetky na trhu.
možno to bude aj tým že gréci či rimania budovali veľké chrámy a písali knihy o týchto svojich božstvách ... pri severskej a germánskej mytológií je to už pomenej ale predsa ... ale pri slovanskej mytológií sa prakticky až na vykopávky nie je čoho chytiť ... žiadny zachovaný chrám, žiadny pôvodný nápis ... je to škoda
@james144 báje som zahrnula do všetkých tých mytologických vecí, čo oco domov ťahal (Bohovia a hrdinovia antických báji a iné). bájky som napísala preto, že často tam vystupujú postavy z antickej mytológie (je tam napríklad Herakles a podobne) a tým mi je to prostredie absolútne prirodzené.
Tak napríklad je dokázané, že Ježiša opísali v gréckom duchu, teda to znamená, že jeho príbeh v evanjeliach je silno ovplyvnený grećkou mytológiou (Herakles, Asklépios, Dionýzos).
A to, čo tu dnes máme nie je Kresťanstvo v pravom slova zmysle, ale pohansko-kresťanský synkretizmus.
veľa sviatkov, ktoré dnes máme majú pôvod u starých Slovanov, totiž to pokresťančovanie bol dlhý proces a preto niet divu, že praktiky kresťanstvo prebralo.
@puco90 a môžeš mi povedať, čo to s tým má spoločné? to, že ma zaujíma grécka mytológia, ešte nehovorí, že verím v antických bohov. a okrem toho mi môžeš priblížiť časti, kde je Ježiš vykreslený tak, ako hovoríš? Najviac ma zaujíma podobnosť s Dionýzom rozhodne
@puco90 Prirovnávať Ježiša k Dionýzovi je už trošku silná káva aj na mňa Vieš o tom, že Dionýzos bol aj bohom plodnosti a zábavy? A tušíš, že je všeobecne stavaný do protikladu k Apolónovi, pretože Apolón je patrónom múdrosti a harmónie?
Asi nie, inak by si neprirovnával Ježiša a Dionýza.
@alpynus ja hovorím o jednotlivých prvkoch a tie boli preberané z viacerých mytológií.
A toto som si ja nevymyslel, ale to tvrdia historici a odborníci, od ktorých to mám.
Ešte mám ďaľšie dobré podobnosti a to také, že Dionýzosa prezývali vinič a v evanjeliácj Ježiš o sebe hovorí, ako o pravom viniči a dokonca vstal z mŕtvych.
A chceš ešte niečo? V Ježišovej dobe bolo viacej takých kazateľov/liečiteľov a mágov a ľudia ich uctievali. To zachytili samotní Židia.
@puco90 no veď jasné, veď väčšinu pohanských zvykov, s ktorými si cirkev celkom nevedela poradiť, teraz považuje za kresťanské - napr. aj veľa vecí na Veľkú noc a údajné symboly Veľkej noci , väčšina z toho pochádza ešte od pohanov
@puco90 ale tak ja som napríklad konkrétne myslela toto Cirkev vs. pohanstvo, pretože jasne že cirkev tie prebraté veci nenazve pohanskými ale už kresťanskými a považuje ich za svoje
Runy su germanske pismo, Slovania mali nejake vlastne "protoslovanske" pismo, ale o nom nie su ziadne zaznamy, a ak hej tak velmi malo a fragmentovane. Soska Peruna s runami moze byt kludne od germanskeho kupca ktory cez nase uzemie cestoval, oni mali tiez Thora, ktory metal blesky Rozdiel je tak max v tom kladive a tej sekere co kazdy z nich ma, ale inak plnili obaja tu istu ulohu. Cize soska z runami najdena byt mohla, ale runy ako take (tie z vyznamom) na nej najskor neboli, skor by som to tipol na nejake pseudomagicke crty. Je ale mozne ze sa mylim, len mi to pride takto pravdepodobne.
Ech, budem potrebovať diakritiku na toto; Netvrdím že písmo nemali, pretože sa o ňom hovorí, ja len tvrdím že runy ako také patria germánom.
Slovania používali najskôr črty, čo boli znaky majúce asi magický význam- ochranný, hojnosti a pod, ktoré sa viac používali v magických rituáloch ako pri písani (Ak sa budem držať teórie ktorá tvrdí, že magické zvyky a rituály sa držali v tajnosti, tak niet divu že sa nezachovali ukážky písma na toto určené). Na druhú stranu zárezy sú dobre známa vec, veď aj príslovie "Mať na rováši" odkazuje presne na túto formu značenia dlhov. Rováš je taká palica na ktorú sa zárezmi značili dlhy, keď sa dlhy nesplatili tak človek dostal na držku rovášom.
tak ja sa povazujem za niečo ako multipohana...alebo ako to nazvat..... milujem seversku mytologiu ale rovnako aj tu slovansku pred krestansku, ale ako hovoril @Ygor , nie je o nej zachovanych tolko pramenov ako napríklad o tej severskej...... ale vyhrabat sa da zase cokolvek
čo sa tyka antickej mytologie, bola som k nej vedená odmalička podobne ako @grietusha , lebo moja mama miluje starogrecku kulturu, ale nezanechalo to vo mne nejake hlbsie stopy
čo sa vseobecne naboženstva týka, mam omnoho radsej ktorekolvek polyteisticke nabozenstvo ako tie monoteisticke a hlavne krestanstvo...... z krestanstva mam taky dojem ze minimalne na nasom uzemi (neviem ako je to inde) samo o sebe nevie čo je vlastne zac
minimalne ja som hrdý slovansko- seversko- rock n'rollovy pohan a takato kombinacia mi viac ako vyhovuje
ale s autorkou diskusie sa zhodnem minimalne v tom ze je skoda že ludia sa minimalne zaujimaju o svoje pramene a čo je "najkrajšie" tvrdia tu ale aj na inych miestach veci o jedinom bohu bez toho aby na to mali nejaki opodstatneny dôvod...... ale tak to je vlastne kazdeho extremne osobna vec
@sheena205 extrémne osobná vec sedí. Môžem byť aj cybernetický uctievač technošamanskej ponožky a aj tak by sa na mňa nemal nikto pozerať ako na debila- Ono hovoriaci had je podľa mňa rovnaký úlet.
(btw, Thor bol super- a černoch bol Heimdal nie Loki, ale čo bolo viac, bol AWESOME V každej jednej scéne kde bol
No a ja viem že černoch bol Heimdal, čo zas nič nemení na tom že to na severe a v tej dobe nema co hladat A Loki tam je zas zobrazovany ako Thorov brat a Sif ako bohyna vojny to su strasne bludy ale asi nemozem byt pri takýchto veciach až tak vztahovačna, lebo by som zošalela asi keby som vsetky bludy na tejto planete mala riesit
Ak ťa dokáže rozčúliť viac fakt že je tam nejaký černoch a Loki je Thorov bracho, ako fakt že všetci Severský bohovia sú zobrazovaný ako technologicky nadupaná mimozemská rasa z inej dimenzie tak šípim zlý rebríček priorít
@ygor jaj no ale to vobec nie je pravda to sme už riesili na fb a aj blog som o tom napisala teraz som spominala len priklady, ale podla mna je cely ten film, od prznenia mytologie, cez tieto mimozemske rasy, toho velkeho robota po typicky trapnu a cliche romanticku zapletku: ako je pravda že som ten film zatial nevidela cely, a asi to neplanujem menit ale tam neni jedina pozitivna stranka z mojho pohladu samozrejme
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
poznám len jednu bohyňu a to je madam Tena lady Radičová....
pekný postoj....trošilinka ťa poopravím, Bohov je viac, Stvoriteľ je len jeden.......filip
ku gréckej ma viedol otec, čítal mi bájky, ťahal domov samé knihy o mytológii a čítal mi z nich a rodinu na dovolenky ťahal do Grécka, aby sme tam obehali pamiatky a nasali mytologickú atmosféru. je mi to proste miliónkrát bližšie.
takže aj keď sú slovanskí bohovia a slovanská mytológia zaujímaví, nič mi to nehovorí a nezaujíma ma to a je mi to absolútne vzdialené.
A prečo sú v kurze viac tie ktoré si spomenula (hoci tu sa nedá hovoriť o akomsi trende, myslím tým záujem o mytológie) viac iné?
Snáď preto, že s gréckou a rímskou mytológiou sa stretávame častejšie, je zahrnutá do vyučovacieho procesu,tvoria základ nášho európskeho dedičstva... Severská mytológia je zas propagovaná v najrozmanitejších odnožiach metalu viac než slovanská, nesie v sebe taký punc tvrdosti,bojovnosti a pre ľudí je práve to atraktívnejšie... A severania si viac uvedomujú svoju príslušnosť a sú na ňu viac hrdí. My Slovania mnohokrát zabúdame na naše slovanské dedičstvo.Ale rozhodne ťa to nemusí trápiť pagan je pagan a je úplne jedno či inklinuješ k valknutu,svarge,irminsulu,kolovratu alebo Thorovmu kladivu.
Mohlo by to byť zaujímavé. Osobne ale o ničom takom ako slovanské báje neviem.
Čo sa mi však páči, mnoho týchto mýtyckých postáv sme si zahrnuli do rozprávok (sudička, baba jaga,vták ohnivák atď) čo ma však trochu hnevá
je to, že mnohí ľudia ani nevedia, kde majú tieto rozprávkové bytosti korene.
Ale aj dnes tu máme mix pohanských náboženstiev.
Tak napríklad je dokázané, že Ježiša opísali v gréckom duchu, teda to znamená, že jeho príbeh v evanjeliach je silno ovplyvnený grećkou mytológiou (Herakles, Asklépios, Dionýzos).
A to, čo tu dnes máme nie je Kresťanstvo v pravom slova zmysle, ale pohansko-kresťanský synkretizmus.
veľa sviatkov, ktoré dnes máme majú pôvod u starých Slovanov, totiž to pokresťančovanie bol dlhý proces a preto niet divu, že praktiky kresťanstvo prebralo.
O tých rpvých 2s a mi moc nechce rozpisovať, ale ke´d ťa ten dionýzos tak zaujíma...
Takže Dionýzos bol Boh vína. Hovorí ti niečo ježišove premenenie vody na víno ?
Tak napríklad dramatik Euripides (pred Kristom) vo svojej hre spomína Dionýza ako premieňa vodu na víno.
Ďaľej jesť telo a piť krv pána Ježiša ti neičo hovorí ?
Tak podobným kultom uctievali aj Dionýza, len s tým rozdielom, že zabili zviera a zjedli skutočné mäso a pili skutočnú krv.
atď, tých podobností je ešte viacej.
Taký istý využil Mojžiš na liečenie ľudí uštipnutých hadmi.
Asi nie, inak by si neprirovnával Ježiša a Dionýza.
A toto som si ja nevymyslel, ale to tvrdia historici a odborníci, od ktorých to mám.
Ešte mám ďaľšie dobré podobnosti a to také, že Dionýzosa prezývali vinič a v evanjeliácj Ježiš o sebe hovorí, ako o pravom viniči a dokonca vstal z mŕtvych.
A chceš ešte niečo? V Ježišovej dobe bolo viacej takých kazateľov/liečiteľov a mágov a ľudia ich uctievali. To zachytili samotní Židia.
Aj pohania od seba kopírovali jednotlivé zvyky.
Proste jednotlivé kultúry splynú a vytvorí sa nová, jedinečná.
Už to, že niektoré časti sú cudzorodé je nepodstatné.
Ale už pokiaľ to niekto zatajuje, tak to ma vie naštvať
jeden bulharský mních napísal toto:
„Slované dřív, pokud byli pohany, neměli písma, ale počítali a věštili črtami a zářezy.“
No v každom prípade nedám za to ruku do ohńa, ale môžem skonštatovať, že aj Slovania mali s určitou pravdepodobnosťou nejaké písmo.
Ech, budem potrebovať diakritiku na toto; Netvrdím že písmo nemali, pretože sa o ňom hovorí, ja len tvrdím že runy ako také patria germánom.
Slovania používali najskôr črty, čo boli znaky majúce asi magický význam- ochranný, hojnosti a pod, ktoré sa viac používali v magických rituáloch ako pri písani (Ak sa budem držať teórie ktorá tvrdí, že magické zvyky a rituály sa držali v tajnosti, tak niet divu že sa nezachovali ukážky písma na toto určené). Na druhú stranu zárezy sú dobre známa vec, veď aj príslovie "Mať na rováši" odkazuje presne na túto formu značenia dlhov. Rováš je taká palica na ktorú sa zárezmi značili dlhy, keď sa dlhy nesplatili tak človek dostal na držku rovášom.
čo sa tyka antickej mytologie, bola som k nej vedená odmalička podobne ako @grietusha , lebo moja mama miluje starogrecku kulturu, ale nezanechalo to vo mne nejake hlbsie stopy
čo sa vseobecne naboženstva týka, mam omnoho radsej ktorekolvek polyteisticke nabozenstvo ako tie monoteisticke a hlavne krestanstvo...... z krestanstva mam taky dojem ze minimalne na nasom uzemi (neviem ako je to inde) samo o sebe nevie čo je vlastne zac
minimalne ja som hrdý slovansko- seversko- rock n'rollovy pohan a takato kombinacia mi viac ako vyhovuje
ale s autorkou diskusie sa zhodnem minimalne v tom ze je skoda že ludia sa minimalne zaujimaju o svoje pramene a čo je "najkrajšie" tvrdia tu ale aj na inych miestach veci o jedinom bohu bez toho aby na to mali nejaki opodstatneny dôvod...... ale tak to je vlastne kazdeho extremne osobna vec
(btw, Thor bol super- a černoch bol Heimdal nie Loki, ale čo bolo viac, bol AWESOME V každej jednej scéne kde bol
No a ja viem že černoch bol Heimdal, čo zas nič nemení na tom že to na severe a v tej dobe nema co hladat A Loki tam je zas zobrazovany ako Thorov brat a Sif ako bohyna vojny to su strasne bludy ale asi nemozem byt pri takýchto veciach až tak vztahovačna, lebo by som zošalela asi keby som vsetky bludy na tejto planete mala riesit
Ak ťa dokáže rozčúliť viac fakt že je tam nejaký černoch a Loki je Thorov bracho, ako fakt že všetci Severský bohovia sú zobrazovaný ako technologicky nadupaná mimozemská rasa z inej dimenzie tak šípim zlý rebríček priorít
Praveze ten film bol fakt dobry, len sa na nesmies pozerat ako na film o severskom bohovi hromu a blesku, ale ako na dalsieho marvelackeho avengera