Chcem sa vrátiť k tej predošlej téme, ktorú som pred pár týždňami zaviedol a zaujímalo by ma, čo si o tomto myslíte: Dnes som tak cestou domov uvažoval nad tým, prečo musí mať neustále človek predsudky voči ostatným. Odpovedí by mohlo byť hned niekoľko, a
tak ako v tvojej minulej diskusii, musím sa vyjadriť rovnako: medzi pohlaviami rozdiely SÚ, či chceš alebo nechceš. rovnosť by znamenala síce zrovnoprávnenie, ale aj nespravodlivý prístup - v niektorých sférach aby mali ženy rovnaké postavenie, museli by byť zvýhodňované (a platí to samozrejme aj naopak)
to, že neexistujú dvaja rovnakí ľudia, nič nemení na tom, že muži a ženy zvyknú mať predispozície na odlišné veci... nie nedá sa škatuľkovať, ale na prirodzených predispozíciách nič nezmeníš...
keď tak si pozri ten severský dokument, čo sem minule niekto pri tejto téme dal...
nechcem aby ste ma zle pochopili. Nemyslel som to tak, že teraz napr. ženy by museli tažko pracovať, lebo sú vnímané ako chlap a podobné situácie, ale že každý by robil to, čo chce, bez ohľadu na jeho pohlavie, neriešilo by sa či je jeden takto orientovaný alebo inak, a veci podobné. Mal som namysli, nech každý robí to na čo sa cíti a správa sa tak ako uzná za vhodné a neboli by medzi ľudmi žiadne predsudky voči druhým. Proste taký World Peace
V skratke, je tam napr. vec, ktorou je možnosť vybrať si či som muž, žena resp. "ja robot". Toto môže dosť skomplikovať život človeka, a to už pri základnej otázke "Kto som?". Čiže keď aj toto súčasťou týchto dokumentov tak som proti. A to ešte nepíšem o spochybňovaní manželstva, rodiny... :letim:
ja len chcem povedať že rovnosť muža a ženy fajn (nejdem to rozobierať)
ale dnes už sa ľudia nechovajú ako muži a ženy ale ak ťa niekedy zatvoria za to že si vlastnému synovi zapieral to že je a chalanov tak neplač....(to je len jeden príklad) :/
ak náhodou sa niekedy budete sťažovať že všade na okolo s rôzne pochybné manželstvá tak neplač...
že na občianskom preukaze budú mať ludia všade na okolo ako pohlavie nejaký výmysel jeho orientácie tak nenadávaj
a teraz priveď deti do tohto sveta
ak by si bol za rodovú rovnosť tak budeš nadávať
ale ak budeš iba za rovnosť muža a ženy tak fajn
,,prečo sa mužom a ženám pripisujú takéto vlastnosti: muž=odvážny hrdina, lovec a pod. Naopak žene sa pripisujú vlastnosti, ako krehké stvorenie, citlivé, a pod." - nemyslíš vážne takúto otázku.............................
@sabnacke
myslím, uvažuj... tieto vlastnosti sa pripisovali mužom a ženám už v staroveku a stále tento model pretrváva, hoci sa nikto nad tým teraz nezmýšla. Alebo by si považovala muža za krehkého, labilného, citlivého, slabého chalana? Asi by si povedala, že to je baba (výsmešne). Alebo odvážnu, silnú, statočnú babu by si považovala za babu v dnešnej spoločnosti? Asi nie, ja sa pýtam, prečo? odpoveď je hore v prvom komentári
no je to tak, to prečo to tak je, je snáď každému jasné. vyvíja sa to tak v spoločnosti už dlhšie. rozdiely medzi mužmi a ženami jednoducho sú. zlé je len ak z toho vzniká aj reálna diskriminácia alebo nerovnosť v prístupe v rôznych sférách atď.
vytvárajú sa rôzne stereotypy, a teda rôzne často nerealistické očakávania (aj predsudky) od oboch pohlaví - ako sa má žena/muž správať/vyzerať/aké má mať zamestnanie. odmalička sme napríklad vychovávaní v štýle "dievčatá nenadávajú, chlapci neplačú". atď.
je to blbosť, pohlavie si dieťa nevyberá, ale to či je žena /muž má už dávno pred narodením zakódované aj v mozgu, ale rovnovprávnosť je fajn, ešte stále sú v niektorých veciach ženy znevýhodnené, pridávam jeden dokument a jeden článok
@mariquittka s pani doktorkou v par veciach nesuhlasim. urcite vnimam zeny v domacnosti ako zeny bez ambicii. vychovu deti za ambiciu nepovazujem. nechcem ich tym v ziadnom pripade odsudzovat, je to ich volba a nevidim na tom nic zle.
a kabat mi nikto davat nemusi, dvere tiez nepotrebujem podrzat a ani nosit kufor. mam pocit, ze baziruje na veciach, ktore nie su podstatne.
a tiez strasne zovseobecnuje. az to vyznieva tak, ze zena, ktora sa neciti na materstvo a uprednostni karieru, vlastne zlyhala vo svojej role. tiez si myslim, ze ju je hovno do toho, kto si ako zije a ci je niekto s niekym kvoli vzhladu. hlavne ze sa citi kompetentna posudzovat to a hodnotit.
@mariquittka
Nesúhlasím s pani doktorkou vo všetkom, pretože zase všetkých mužov hádže do jedného vreca a ženy tak isto. Ľudia si stále neuvedomujú, že nie je muž ako muž a žena ako žena, dobre, ale to už sa znovu opakujem. Chcel som tým povedať len toľko, že niektorí muži majú podobné zmýšľanie ako ženy a opačne. Preto rozhodne som zato, aby si muži mohli vybrať prácu, ktorá im vyhovuje, hoci aj so ženským zameraním, ak sa ten muž na to cíti. To isté platí aj o ženách. A len kvôli tomu, že si vybrali takú prácu alebo rozmýšľajú podobne ako opačné pohlavie ich netreba odsudzovať. Mysím si, že by to bolo voči týmto ľudom nefér, nemyslíte si?
Asi len toľko k tomu, že vlastnosti, ktoré sú pripisované mužom a ženám (okrem fyzického vzhľadu, samozrejme) nevychádzajú z biologického základu ale zo sociálneho...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
keď tak si pozri ten severský dokument, čo sem minule niekto pri tejto téme dal...
ale dnes už sa ľudia nechovajú ako muži a ženy ale ak ťa niekedy zatvoria za to že si vlastnému synovi zapieral to že je a chalanov tak neplač....(to je len jeden príklad) :/
ak náhodou sa niekedy budete sťažovať že všade na okolo s rôzne pochybné manželstvá tak neplač...
že na občianskom preukaze budú mať ludia všade na okolo ako pohlavie nejaký výmysel jeho orientácie tak nenadávaj
a teraz priveď deti do tohto sveta
ak by si bol za rodovú rovnosť tak budeš nadávať
ale ak budeš iba za rovnosť muža a ženy tak fajn
myslím, uvažuj... tieto vlastnosti sa pripisovali mužom a ženám už v staroveku a stále tento model pretrváva, hoci sa nikto nad tým teraz nezmýšla. Alebo by si považovala muža za krehkého, labilného, citlivého, slabého chalana? Asi by si povedala, že to je baba (výsmešne). Alebo odvážnu, silnú, statočnú babu by si považovala za babu v dnešnej spoločnosti? Asi nie, ja sa pýtam, prečo? odpoveď je hore v prvom komentári
hej v tomto máš pravdu
rodová rovnosť je jedna vec a rovnosť muža a ženy druhá, sorry som to zle uviedol
by si bol prekvapený koľko "rodov" si dokáže dnešná spoločnosť vymyslieť.
takže iba muž a žena (ale sú tu určité prirodzené rozdiely )
ak nie iba muž a žena
tak rodová rovnosť nikdy!
inak aj @5
ale je to dosť komplikovaná téma
vytvárajú sa rôzne stereotypy, a teda rôzne často nerealistické očakávania (aj predsudky) od oboch pohlaví - ako sa má žena/muž správať/vyzerať/aké má mať zamestnanie. odmalička sme napríklad vychovávaní v štýle "dievčatá nenadávajú, chlapci neplačú". atď.
» www.sme.sk/c/3280736/danie...
a kabat mi nikto davat nemusi, dvere tiez nepotrebujem podrzat a ani nosit kufor. mam pocit, ze baziruje na veciach, ktore nie su podstatne.
a tiez strasne zovseobecnuje. az to vyznieva tak, ze zena, ktora sa neciti na materstvo a uprednostni karieru, vlastne zlyhala vo svojej role. tiez si myslim, ze ju je hovno do toho, kto si ako zije a ci je niekto s niekym kvoli vzhladu. hlavne ze sa citi kompetentna posudzovat to a hodnotit.
Nesúhlasím s pani doktorkou vo všetkom, pretože zase všetkých mužov hádže do jedného vreca a ženy tak isto. Ľudia si stále neuvedomujú, že nie je muž ako muž a žena ako žena, dobre, ale to už sa znovu opakujem. Chcel som tým povedať len toľko, že niektorí muži majú podobné zmýšľanie ako ženy a opačne. Preto rozhodne som zato, aby si muži mohli vybrať prácu, ktorá im vyhovuje, hoci aj so ženským zameraním, ak sa ten muž na to cíti. To isté platí aj o ženách. A len kvôli tomu, že si vybrali takú prácu alebo rozmýšľajú podobne ako opačné pohlavie ich netreba odsudzovať. Mysím si, že by to bolo voči týmto ľudom nefér, nemyslíte si?