tí, čo ste čítali alebo videli Shakespearovo dielo Rómeo a Júlia: Čo je romantické na tom keď 13-ročné pojašené decká napriek zákazu rodičov uskutočnia dosť veľkú katastrofu a potom sa až nad ich mŕtvolami kvôli výčitkám svedomia rody nasilu uzmieria?
preboha no poserme sa z toho... okrem toho, v dobe kedy žil Shakespeare to bolo úplne bežné, veď tam deckám v 13 rokoch dohadovali fotrovci svadbu a v 15 sa väčšina ľudí vydávala/ženila... a ÁNO, pripadá mi ten príbeh romantický...
máš trošku mylné informácie ...Rómeo mal 17 rokov a Júlia 16 a nie 13 ako si uviedla ..a myslím ,že už v týchto rokoch ,aké obaja mali je láska celkom bežná vec a vtedy v tej dobe ..nejaké 12 storočie to vek nehral rolu ...
viete, v tej dobe, keď to Shakespeare písal bol ten vek už tesne pred zavŕšením dospelosti. do 19. storočia boli dievčatá, ktoré mali 18-21 a neboli vydaté považované za staré dievky.
v tej dobe bolo bežné, že rodili 17 ročné dievčatá. Edgar Allan Poe (19. storočie) si zobral svoju trinásťročnú sesternicu.
bol to ideálny vek na zaľúbenie. a vtedy sa najviac prejavujú pubertálne hormóny. takže zamilovaní podľa mňa určite boli. keby sa to stalo.
Iná doba iné zmýšlanie, divčatá boli skoro vychovávane a pripravované na manželstvo ...ženy pri pôrode zomierali a deti sa kolkokrat rofdili degenerovane pretože matky boli moc mlade napriek tomu si myslím že slo o lásku a nie o pubertalnu vytržnosť....pubertiak sa vyhraža, a robi hluuposti bez rozmýšlania....oni to mali premyslene a snažili sa riešiť smrť namala byť vychodiskom.....julia sa predsa nechcela zabiť....to že sa k romeovi nedostal včas odkaz už nebol jej probleeem bez lasky nevedel žiť a preto zvolil ako posledne riešenie žiť.....predsa aj dospelý ludia spachaju samovraždu pre smmrť milovaneho......a touto smrtou bola vyvolana nasledne aj smrť julie....nič bezhlaveeho proste to čo citili.....!
Júlia mala 14 a ani o rok viac. Neviem, prečo tu daktorý hovoria o veku, ked o tom hovno vedia. Trochu viac študovania by sa zišlo.
Ale Rómeov vek sa s určitosťou zistiť nedá, ale bol od nej o dobrých pár rokov starší, nehovoriac o tom, že už mal aj milenku Rozalínu, ale uňho sa odhaduje vek od 18 až po (!) 25.
A či to bolo láska? Podľa mňa nie. Vlastne áno. Bola to ideálna láska. Ale ideálna láska má od tej reálnej veľmi daleko. Hentí dvaja bolo ,,len" zamilovaní. Asi toľko k tomu. Inák Shakespeare bol vychcaný lišiak (a to myslím v dobrom).
@ginny11 Ach, čo je na tom romantické? Romantickosť neznamená zákonito klišoidnosť a gýčovitosť ako si to zvyknú v dnešnej dobe mladý ľudia prekladať. Shakespeare preskočil dobu a mal fakt smolu, že sa narodil v renesancii. Lebo niektoré jeho diela majú fakt romantické prvky (smrť, city prevládajúce nad rozumom, rozprávkovosť, idealizovanie).
Neviem prečo dielo zo 16. storočia prirovnávaš 21. storočiu. Navyše Shakespeare písal drámu, divadelnú hru, tragédiu a tá musela zaujať, preto sa to odrazilo po tej ,,romantickej" stránke. Nedá mi to, ale je to len KNIHA a FILM.
Takže si položíme otázku: Je dielo vôbec romantické?
Teraz (!) už áno. Lebo mu prischla nálepka, ktorá sa nedá už len tak dať dole. Ale na tú dobu vážne nebolo.
Radšej by si mala riešiť to, čo porobilo s mladými pubertiakmi (tej doby) Goetheho dielo ,Utrpenie mladého Werthera´
v období v ktorom to bolo písané bola bežná nenávisť dvoch rodín a ženenie sa vydávanie v mladom veku kôli majetku... ale prečo by sa do seba nenmohli zaľúbiť? chcete mi tvrdiť že láska na prvý pohľad neexistuje? a určite to bolo romantické keď si vezmeš že boli z rodín ktoré sa nenávideli a oni sa zaľúbili... veď teraz môže už každý ľúbiť koho chce a vtedy nie ale oni chceli bojovať za svoju lásku ... a z tejto drámy by si mal každý bra príklad ale to neznamená že máte spáchať samovraždu
sorry..ale asi si to dielo nepochopila alebo nechcela pochopiť...áno bol tam uvedený mladý vek ( urcite nie 13) ale ich vzplanutiie sa berie uplne z iného uhla pohľadu...je nadčasové a ako také sa aj berie celé dielo či dokonca SHAKESPEAROVA tvorba...ked tu knihu budes cítať znovu hľadaj v nej niečo viac ako iba nejaky blby vek ..hľadaj hlbšiu myšlienku a možno pochopíš aj podstatu romantiky ktorú signalizuje....
citala som to ale pribeh ma nejako velmi neoslovil ... neviem preco nad tym pribehom vsetci tak placu skor mi to pride ako nejaka groteska ako nejaka tragedia ale hold moj nazor
Juliet is thirteen years old. In Shakespeare"s primary sources, Juliet is considerably older than she is in the play. Why does Shakespeare change Juliet"s age? Professor Gayle Whittier offers this explanation: "Juliet"s very age suggests that she both represents and defeats a translation of sonnet into flesh. At "almost" fourteen (and not sixteen, as in Brooke"s earlier "Romeus and Juliet"), she has years almost equal to the completed form of the sonnet"s fourteen-lined body."
(The Sonnet"s Body and the Body Sonnetized in Romeo and Juliet, in Critical Essays on Romeo and Juliet, Joseph Porter, ed., 63)
...Separately, Paris (a kinsman of the Prince of Verona) talks to Lord Capulet about wooing his daughter Juliet for marriage. Capulet responds that she is too young (nearly 14 years old) and must wait two years to marry, and then only to the man whom she chooses. ... asi ma 13 je to pekny romanticky pribeh, imho, videla som peknu hru, na bratislavskom hrade a su tam pre mna take klasicke romanticke prvky... keby sa moj chlapec bil s niekym za mna bo svoju cest, to by som povazovala za romanticke... ale v dnesnych dobach na urazku chlap reaguje skor vstycenim prstu, nez mecu
Myslím, že vek v tejto hre vôbec nehrá nijakú zásadnú úlohu. Je to problém čitateľa, ak nepochopí. Podľa mňa je to jedno z najromantickejších diel vôbec a príbehy ako Twilight a podobné by bez neho ani neexistovali. Všetci sa odrážajú z toho istého mostíka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
a či to bola láska? fúúú, to je zaujímava otázka, no keď som čítala knihu, mala som zimomriavky a bolo to to najtragickejšie dielo, čo poznám
každopádne, videli sa jeden jediný raz, myslím,že tu už ani vekom argumentovať netreba a už sa hovorilo o obrovitánskej láske až za hrob.
Ja to skôr chápem ako drámu o pubertálnej rebélií rozmaznaných spratkov dvoch rozhnevaných rodín
nie na birdz-i ale celkovo vo svete...
všede sa o tom rozpráva...
no a k veci. však oni sa spoznali jeden večer nie? a hneď to mohla byť láska? myslíte? ale tak nájdite si znaky tvorby Shakespeara a pochopíte.
v tej dobe bolo bežné, že rodili 17 ročné dievčatá. Edgar Allan Poe (19. storočie) si zobral svoju trinásťročnú sesternicu.
bol to ideálny vek na zaľúbenie. a vtedy sa najviac prejavujú pubertálne hormóny. takže zamilovaní podľa mňa určite boli. keby sa to stalo.
chcel poukazat na to ako banalne veci mozu mat tragicky dopad...keby ich dvoch nechali tak tak by sa nic take nestalo..nenechali ich ani spoznat sa..
No ..neviem
Ale Rómeov vek sa s určitosťou zistiť nedá, ale bol od nej o dobrých pár rokov starší, nehovoriac o tom, že už mal aj milenku Rozalínu, ale uňho sa odhaduje vek od 18 až po (!) 25.
@ginny11 Ach, čo je na tom romantické? Romantickosť neznamená zákonito klišoidnosť a gýčovitosť ako si to zvyknú v dnešnej dobe mladý ľudia prekladať. Shakespeare preskočil dobu a mal fakt smolu, že sa narodil v renesancii. Lebo niektoré jeho diela majú fakt romantické prvky (smrť, city prevládajúce nad rozumom, rozprávkovosť, idealizovanie).
Neviem prečo dielo zo 16. storočia prirovnávaš 21. storočiu. Navyše Shakespeare písal drámu, divadelnú hru, tragédiu a tá musela zaujať, preto sa to odrazilo po tej ,,romantickej" stránke. Nedá mi to, ale je to len KNIHA a FILM.
Takže si položíme otázku: Je dielo vôbec romantické?
Teraz (!) už áno. Lebo mu prischla nálepka, ktorá sa nedá už len tak dať dole. Ale na tú dobu vážne nebolo.
Radšej by si mala riešiť to, čo porobilo s mladými pubertiakmi (tej doby) Goetheho dielo ,Utrpenie mladého Werthera´
Juliet is thirteen years old. In Shakespeare"s primary sources, Juliet is considerably older than she is in the play. Why does Shakespeare change Juliet"s age? Professor Gayle Whittier offers this explanation: "Juliet"s very age suggests that she both represents and defeats a translation of sonnet into flesh. At "almost" fourteen (and not sixteen, as in Brooke"s earlier "Romeus and Juliet"), she has years almost equal to the completed form of the sonnet"s fourteen-lined body."
(The Sonnet"s Body and the Body Sonnetized in Romeo and Juliet, in Critical Essays on Romeo and Juliet, Joseph Porter, ed., 63)
...Separately, Paris (a kinsman of the Prince of Verona) talks to Lord Capulet about wooing his daughter Juliet for marriage. Capulet responds that she is too young (nearly 14 years old) and must wait two years to marry, and then only to the man whom she chooses. ... asi ma 13 je to pekny romanticky pribeh, imho, videla som peknu hru, na bratislavskom hrade a su tam pre mna take klasicke romanticke prvky... keby sa moj chlapec bil s niekym za mna bo svoju cest, to by som povazovala za romanticke... ale v dnesnych dobach na urazku chlap reaguje skor vstycenim prstu, nez mecu