To máš chemické reakcie kde sa ti menia oxidačné čísla prvkov(atómov)... Niektoré oxidujú a zároven aj redukujú. Oxidujú - ich oxidačné číslo sa zvyšuje a redukuju - ich oxidačné číslo sa zmenšuje... Obidve fázy nastavajú súčasne... DDD
@h8u Nárazuvzdorná tu dnes ešte nebola!(A vôbec, chýba mi možnosť Čmáram si ich namiesto srdiečok s iniciálmi) A konečne ma osvietilo, čo sa myslí tvojím nickom
ako ktore, su take kde je viac oxidujucich aj redukujucich latok, u ktorych ledva zistite produkty a este tazsie ich vycislite nemusi to byt vzdy idealne ako na gymnaziu, ze jedno oxidovadlo jedno redukovadlo
toto mam z wikipedie, ale nedam do ruku do ohna ze to prebehne tak ako je tam napisane(nebola by to prva ani posledna chyba na wiki), mozem sa potom pozret na nejake chutovky aj do knihy
H(+)(aq) + Mn(2+)(aq) + NaBiO3(s) ->....
H(+) a Mn(2+) su kationy pritomne vo vodnom roztoku
(musia tam by samozrejme aj aniony, ale to je v tej reakcii nepodstatne)
Takze ty co rozumia redoxnym reakciam, skuste napisat produkty a rovnicu vycilite, bez pouzitia google
spravny usudok ze Mn2+ -> Mn7+ ale kation Mn7+ urcite nemoze byt len tak rozpusteny vo vode, on bude rozpusteny vo forme manganisteho anionu MnO4- (typ padom sa aj tie stechiometricke koeficienty menia). Zvysok produktov mas spravne, priznam sa ze ja by som to sam tiez nevedel cele.
Ja uz mam davno po takych ucivach ako "redoxne reakcie" ale doteraz si pamatam, ze to je uplne jednoducha vec.... A ked uz tomu nerozumies, tak chemiu nechaj pekne bokom
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
a redoxné reakcie? niečo mi to hovorí, ale už si nevybavím čo to je.... neni to náhodou to ný, natý, itý a podobne?
inac ja vzdy to najlachsie nepochopim a to ´´tazke´´ mi ide...
takze KTO my to vysvetli?
toto mam z wikipedie, ale nedam do ruku do ohna ze to prebehne tak ako je tam napisane(nebola by to prva ani posledna chyba na wiki), mozem sa potom pozret na nejake chutovky aj do knihy
H(+)(aq) + Mn(2+)(aq) + NaBiO3(s) ->....
H(+) a Mn(2+) su kationy pritomne vo vodnom roztoku
(musia tam by samozrejme aj aniony, ale to je v tej reakcii nepodstatne)
Takze ty co rozumia redoxnym reakciam, skuste napisat produkty a rovnicu vycilite, bez pouzitia google
30 H+ + 2 Mn2+ + 5 NaBiO3 -> 15 H2O + 5 Bi3+ + 5 Na+ 2 Mn7+
spravny usudok ze Mn2+ -> Mn7+ ale kation Mn7+ urcite nemoze byt len tak rozpusteny vo vode, on bude rozpusteny vo forme manganisteho anionu MnO4- (typ padom sa aj tie stechiometricke koeficienty menia). Zvysok produktov mas spravne, priznam sa ze ja by som to sam tiez nevedel cele.