Inac schizofrenia zvykne prepuknut az neskorsom veku. Trpi nou asi 1% obyvatelstva a nemusi vsetko sediet podla definicie. Schizofreniu zvyknu diagnostikovat lekari aj vtedy, ked nevedia niektore veci vysvetlit. Schizofrenia je vdacna choroba, lebo sa hodi takmer na vsetko, co sa vymyka beznemu spravaniu a to spravanie nezodpoveda chorobe, ktoru maju lepsie preskumanu. Volakedy vsak len oddelili cast mozgu od zvysku mozgu a nevadilo im, ze cely zivot clovek prezili takto lieceni pacienti s vedomim 2 rocneho decka. Ale mali 80%-nu umrtnost a lekar, ktory tento "zazrak" vymyslel, dostal aj nobelovu cenu. Rec je Lobotomii.
Musis mu popisat vsetky priznaky, ktore na sebe pozorujes a ktore trvaju urcitu dobu, minimalne mesiac. Tie priznaky mozu byt pozitivne alebo negativne, takze nemusis mat bludy, pocut halucinovane hlasy a vidiet tiene (teda to v @1 nie je podmienka) na to aby si mala schizofreniu. Negativne priznaky mozu vyzerat aj ako depresia, preto je velmi dolezite popisat dlzku, intenzitu, zaciatok a co tymto priznakom predchadzalo, pretoze odlisit schozofreniu od depresie je v niektorych pripadoch narocne. A nemozu riskovat to, ze ti predpisu antipsychotika a ty miesto schizofrenie mas len depresiu alebo inu poruchu.
Taktiez je viacero typov schizofrenie a je nutne vylucit aj ostatne patologie. Co sa tyka veku tak schizofrenia zacina obvykle medzi 15 a 35 rokmi a taktiez sa sleduje to ci niekto v tvojej rodine trpi/trpel schizofreniou ale nie je to podmienka, kedze nie je to vylucne geneticky dedicna porucha.
Nemáš sa prečo cítiť blbo, on tam je predsa práve preto, aby ti s tým pomohol.. A ako aj vyššie píšu, len začni opisovať co ťa trápi, ako sa cítiš a spolu s ak tomu dopracujete.. Takéto veci treba čo najskôr podchytiť, takže sa neboj a choď
On je psychiater, pokojne mu môžeš povedať. že si to myslíš. S ním musíš mať otvorený vzťah a hovoriť všetko, čo máš v hlave, to je práveže najviac super
Tych schizo-poruch je velmi vela nemusi to byt nutne schizofrenia, ale rozhodne mu povedz vsetko co ta trapi.. A predtym nez tam pojdes uisti sa aspon nejak ci je ten lekar "dobry",pozri hodnotenia atd.. Poznam nejedneho cloveka, ktorych psychiatri dojebali z liekov este viac. +je fajn do toho zahrnut aj psychoterapeuta, psychiatri velmi nemaju cas sa s tebou rozpravat nacpu ta liekmi a dalej to neriesia, je dobre liecit obidve stranky osobnosti, lieky su dolezite ale ani na dusu ako taku netreba zabudat. Drzim palce nech ti je lepsie
Choď do nemocnice v bojniciach, tam ti diagnostikujú schizofréniu automaticky aj keď ju vôbec nemáš ale neodporúčala by som, antipsychotiká sú zlo, hlavne ak ich skutočne nepotrebuješ.
nehulila si náhodou často trávu?lebo je dokazané že to može byť spúštač schizofrenie(očakávam že sa tu teraz na mna vrhne pol birdzu že tráva je uplne neškodná,áno je pokial to má človek v hlave ok)
a dufam ze vieme ze schizofrenia nie je cosi ako ja,me druhe ja a irena ze? ze to nie je tzv "rozdvojena osobnost"
cize ak vieme ze schiza sa netyka hore spomenuteho, taktiez je fajn ze clovek moze mat v dlhsich epizodach depresie a hlavne ssilnej uzkosti, paranoje a vycerpania schizoidne stavy ...to sa však neznamena ze človek schizu ma alebo na nanu nabehnute
No keď si myslíš že máš schizofréniu a chceš to povedať psychiatrovi, tak ju asi nemáš, ale budeš mat niečo iné menej záväžné. Proste máš niečo iné nie schizofréniu, schizofrénia je jedna z najzávažnejších psych diagnóz a chorý si väčšinou neuvedomuje že je chorý, mám v rodine schizofrenika a viem presne ako sa chovajú a rozmýšľajú
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Taktiez je viacero typov schizofrenie a je nutne vylucit aj ostatne patologie. Co sa tyka veku tak schizofrenia zacina obvykle medzi 15 a 35 rokmi a taktiez sa sleduje to ci niekto v tvojej rodine trpi/trpel schizofreniou ale nie je to podmienka, kedze nie je to vylucne geneticky dedicna porucha.
cize ak vieme ze schiza sa netyka hore spomenuteho, taktiez je fajn ze clovek moze mat v dlhsich epizodach depresie a hlavne ssilnej uzkosti, paranoje a vycerpania schizoidne stavy ...to sa však neznamena ze človek schizu ma alebo na nanu nabehnute