@milgamman a preco by som sa mal zaujimat o cudzich ludi, kto sa zaujima o mna ked mi je na picu? kazdy sam za seba a nie spoliehat sa na inych, ked ma vazny problem, nato su tu odbornici a nie detske nazory z birdzu.
hm. hmmm.... ako to slušne povedať strašná škoda, že aj sebapoškodzovanie je poškodzovanie, keby to vôbec nič nerobilo, čo sa týka stôp a tak, to by si niektorí prišli na svoje
Pičovina. Radšej si skočím bungee jumping len tak aby som nemyslela na problemy . Možno to je rovnaky pocit ktovie. Ťažko povedať keďže neviem ake to je ani nwchcem vedieť ale asi radšej sa poriadne opiť.
Je to ukľudňujúce a nepochopiteľné pre väčšinu ľudí,samozrejme že to nieje normálne ale dá sa to odnaučiť a je to do piče aj drahá záležitosť ,mám na saláme vezmem úver,potom budem zase "normálny" v očiach ostatných
je to dôsledok správania sa ostatných k danej osobe a potom sa tí ostatní čudujú, či je daná osoba v poriadku, ale to, že oni ju ničia, výsmechy, povyšovanie a podkopávanie sebavedomia až na dno je pre nich normálne... a proste je mi ľúto tých, ktorí sami seba poškodzujú, viem aké to je a v dospelosti je to ťažko odnaučiteľné, ak to vzniklo počas vývoja v detstve
@suzanne1 problemy sa daju riesit aj inak ako sebaposkodzovanim.. a ked zajdu az sem tak si ten zivot asi moc nevazia... treba riesit oboje..aj problem ktory to zapricinil ale aj ich zufale ciny
jaj ludia co nezazili by sa radsej ani nemali vyjadrovat .. jasne ze to nie je dobre a nic to neriesi.. no ked je clovek uz v takych psych srackach z ktorych nema ako von, je schopny cohokolvek a taka fyzicka bolest vie na chvilu cloveku ulavit a odviest pozornost od toho co vnutorne preziva ..jasne ze vela ludi nepochopi ani pochopit nechce a radsej budu takych ludi odcudzovat ..ja by som radila radsej neriesit a brat cloveka takeho aky je teraz a podla toho sa k nemu spravat a nie aky bol na zaklade jaziev a podobne
@simka1311 jasne ze si zivot nevazia ked v nom iba trpia (teraz nemam na mysli 14 rocne emo kids co chcu byt cool a ich ubolena dusicka trpi lebo im otecko nechce kupit novy iphone) .. co sa maju tesit? ked sa k niekomu cely zivot spravaju jak ku kusku ho*na tak ako cakas ze sa ten clovek bude spravat sam k sebe? ked to inak nevie? ked ho to nik nenaucil? denne zit iba v strese a strachu z roznych situacii ktore mozu nastat zmurknutim oka nie je lahke..clovek moze casto chciet velmi aby nemusel trpiet aby sa mal dobre bol stastny, ale sam nevie ako z niektorych veci von..najma ked nema nikoho kto by mu mohol pomoct podporit ho.. "problemy sa daju riesit aj inak" je sice napisane pekne ale v skutocnosti to nie je take jednoduche, som za to skusit najprv takeho cloveka pochopit ,pomoct mu a nie iba odcudzovat a nadavat ako to niektori robia
@ihoax nenadavam na ich, ani ich neodcudzujem.. a chapem ze maju problemy su uplne na dne a nevedia ako dalej.. ale stale je nejake ine riesenie..
a ano...mali by mat pomoc od ludi na okolo.. pretoze kazdy ma niekoho kto ho ma rad komu na nom zalezi... nemyslela som to tak ze by to mali oni riesit sami.. ale ak ludia vedia o niekom kto nieco taketo robi mali by ho podrzat a stat pri nom... a aj ti ktori to robia by si mali uvedomit ze zivot mame len jeden a treba si ho vazit
V mojom prípade to bolo nasledovné: veľká psychická vyťaženosť a stav z ktorého sa ťažko dostať, až zufalost a panika- riešenie: fyzická bolesť ulavi, človek sa upokojí, môže sa sústrediť a premýšľať nad riešením problému... Tento druh sebaposkodzovania je v niečom dobrý.. Ja viac nechápem sebaposkodzovanie psychické ktoré nikam nevedie, ničomu nepomáha, alebo potom alkohol, drogy a pod v dávkach kedy človek už nepremýšľa
že je to nesprávny spôsob zvládania emocií nevedela by som si predstaviť napríklad spôsobovať si nejaké telesné zranenie, príde mi to ako neúcta k vlastnému telu, ale tí ľudia musia prežívať určite veľkú vnútornú bolesť a nevedia to dať inak najavo ako takýmto spôsobom, nevedia sa spojiť inak so svetom a dať najavo vlastné emócie
je pre mna celkom zvlastne ze vacsina ludi sa pri tejto teme vyjadri ake je to chore a proti prirodzenosti, ked je to v podstate ta najprirodzenejsia, najpudovejsia forma ulavy od bolesti - ked cloveka nieco nevydrzatelne fyzicky boli, automaticky sa snazi sposobit si bolest aj na inom mieste (mnozstvo pripadov kedy si - hoc psychicky uplne zdravy clovek - automaticky vlastnorucne napriklad zlomil prst pri neznesitelnej bolesti, proste clovek si tu bolest musi nejako "vyrovnat" aby sa z nej nezblaznil), myslim ze skoro kazdy ked ho nieco boli si minimalne hryzie pery, z celej sily si stiska lubovolne miesto na tele, zaryva nechty do koze, a podobne. a rovnako je to aj s neznesitelnou psychickou bolestou. myslim ze to ludia robili uz od praveku, ziadny vymysel modernej doby, je to proste uplne prirodzena ludska reakcia na bolest, aj ked pravdaze niektori ju dovadzaju az do extremnych foriem.
Každopádne sebapoškodzujúci sa človek potrebuje pomoc a nie odsúdenie... duša môže bolieť oveľa horšie ako telo... môže to byť zúfalý krik o pomoc, alebo pokus cítiť zase aj telo aj ked za pomoci fyzickej bolesti.... niekomu vraj sebapoškodzovanie spôsobuje radosť, iný si tak môže vynucovať pozornosť.. v každom prípade sebapoškodzujúci jedinec neubližuje len sebe ale aj všetkým ľudom ktorým na nom záleží...
Je to útek z reality nesprávnym spôsobom. No tiež myslím, že ak to dodržuje istú mieru, tak to ostatných nemá čo trápiť.
No je pravda, že sa na to pozerám ako človek, ktorý si tým sám prechádza.
No tiež samopoškodzovanie a samopoškodzovanie.. Ak sa mi niečo stane, niečo čo ma rozruší, tak si škrábemruky do krvi. Nikomu o tom nehovorím, je to čisto moja hlúposť ( i keď mama a sestra-psychologička o tom vedia).
No nemám rada, ak sa niekto reže, to nemám rada všeobecne, a potom sa tvári ako keby naň spadla všetka ťažoba sveta.
....že sa to neustále rozrastá...a strašne by som chcela vedieť, ako to zastaviť...ako tým ľuďom , hlavne mladým, pomôcť....a tak hľadám, zisťujem rozprávam sa, skúšam...na jednej stránke mi celkom dobre poradili, no je niekedy náročné tie rady naozaj aplikovať do života....aké máte skúseností s tým, že by niekto prestal so sebapoškodzovaním? dočítala som sa,že sa to netýka len rezania sa, ale aj nadmerného športu,kedy sa človek týra, aby si čosi kompenzoval, či si odopiera jedlo a hladuje a podobne...je viacero spôsobov, ako môžeme sami sebe ubližovať...ale...ako to zastaviť? ako s tým prestať?
Ahojte, som študentkou psychológie v Olomouci. Oslovujem vás prostredníctvom tohto príspevku z dôvodu, že *hľadám* ľudí - konverzačných partnerov pre svoju bakalársku prácu, ktorá je zameraná na zámerné sebapoškodzovanie. Výskum bude prebiehať formou rozhovorov (ak by niekto mal záujem sa zúčastniť, ale nechcel by osobné stretnutie, či rozhovor cez videohovor/hovor, je možná aj emailová komunikácia). Všetko bude kompletne ANONYMNÉ. Hľadám ľudí vo veku od 18 rokov, ktorí sa v minulosti či naďalej v súčasnosti sebapoškodzujú. V prípade akýchkoľvek otázok ma prosím kontaktuje prostredníctvom mailu: vyskumdsh2017@gmail.com. Ďakujem vopred.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
a som od vtedy zdravsi clovek
podla mna ani toto forum nie je vazne
Ale tak urcite ta niekto aspon vypocuje
podla mna je to nekonštruktivne riešenie problemu/ zlych pocitov, treba riešit pričinu aká k tomu človeka vedie
strašne ma naštve keď mi niekto povie, že sa sebapoškodzuje sa
telá máme len jedny, aj životy, vážme si to doriti!
najskôr nejaký stormshit
chce se mi zvracet z niekotých komentov :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble: :ble:
a ano...mali by mat pomoc od ludi na okolo.. pretoze kazdy ma niekoho kto ho ma rad komu na nom zalezi... nemyslela som to tak ze by to mali oni riesit sami.. ale ak ludia vedia o niekom kto nieco taketo robi mali by ho podrzat a stat pri nom... a aj ti ktori to robia by si mali uvedomit ze zivot mame len jeden a treba si ho vazit
No je pravda, že sa na to pozerám ako človek, ktorý si tým sám prechádza.
No tiež samopoškodzovanie a samopoškodzovanie.. Ak sa mi niečo stane, niečo čo ma rozruší, tak si škrábemruky do krvi. Nikomu o tom nehovorím, je to čisto moja hlúposť ( i keď mama a sestra-psychologička o tom vedia).
No nemám rada, ak sa niekto reže, to nemám rada všeobecne, a potom sa tvári ako keby naň spadla všetka ťažoba sveta.