Aký je váš názor na severanské, teda škandinávske filmy, poprípade literatúru, kultúru, či hudbu? A keby ste ich mali porovnať s americkými filmami? Ako by ste ohonotili jedno a ako druhé?
nedá sa jednoznačne povedať, čo je lepšie, tada pokiaľ ide o kultúru všeobecne, je to vec vkusu.... čo sa týka samotných filmov, osobne mám ale rozhodne radšej severskú kinematografiu, rovnako tak škand. hudbu i samotných škandinávcov...
škandinávskych vecí v užšom slova zmysle som asi veľa nevidela (nečítala) ak vôbec niečo, ale videla som pár fínskych filmov, čítala pár fínskych kníh a... sú dosť zvláštne svojim spôsobom. Nie zlé, ale tak svojské, že ako človek, ktorý behom svojho doterajšieho života bol zavalený prevažne filmami, čo bežne bežia v TV, a teda poväčšinou americkými, si na tie fínske ešte len zvykám. A viem, že si zvyknem
ja severské filmy nemám rada, nie som klasický happyendy searchiaci konzument, ale na mňa sú príliš čierne a ťažké.
s americkými filmami je to ťažšie. keď sa povie "americký film", napadne mi nejaká komerčná sračková romantická komédia, ktorá nie je bohvieako romantická a rozhodne nie je komická. ale tak oni majú oveľa širší záber a práve preto sa neviem vyjadriť.
do Škandinávie som zamilovaná, milujem švédsky post punk, nórsku elektroniku, islandské experimenty, ich spätosť s prírodou, ich literatúru (Selma Lagerlof, Hjalmar Bergman, Sjón, Hanne Orstavik, Pär Lagerkvist a konečne sa pomaly chystám aj na toho Strindberga... ) a hoci na filmy veľmi nie som, pobažím si na produkcii Larsa von Triera...
ale rovnako milujem aj Ameriku. takú tú zafajčenú, bluesovú, prepitú.
New York je mekkou nového umenia.
a beat generation nebolo nikde inde (ak nerátam Egona Bondyho, hahahaha)
free jazz a bop tiež sú americkou kultúrou. a Amerika nám dala grunge a Toma Waitsa!
a Jim Jarmusch či Tim Burton či Quentin Tarantino nemohli vyjsť z iných kultúrnych podmienok ako sú tie v U.S.
jednoducho je to o autorovi, nedá sa to povedať všeobecne.
a film? pozrite si finsku komediu Perly a svine, neni to ten typicky trapny americky humor, ale budete sa ujebavat tiez... kvazi hudobna komedia...tusim 4 bratov a jednej malej sestry, ppc fakt
skandinavske filmy su dost psycho... obsah americkych filmov by sa zas dal pouzit ako hnojivo na zahradu.... tazko vybrat najradsej mam francuzske komedie
no k severskej literatúre sa teda moc vyjadriť nedokážem ale čo sa týka hudby...je to podľa štýlu. čo sa týka rocku, indie a pod. majú švédi spolu s britmi najlepšiu hudbu. no zas američania majú (mali) úžasne spievajúcich černochov a ešte usa by som rozdelila na východné a západné pobrežie lebo sa myslím kultúrou dosť líšia
a škandinávske filmy sú také chuťovky. nedá sa pozerať len tie vkuse. občas keď je nálada na zdeprimovanie seba samého, trošku sa v tom vydusiť
Možno až príliš chladné a ťažké, také je severské umenie, ale celkovo sa to nedá porovnávať, ale asi si mala na mysli súčasnú kultúra, súčasná americká kinematografia sa podľa mňa potáca v ťažkých útrapách, severských filmov som veľa nevidel, no občas z tadial pribehne niečo, čo ma zaujme, dosť psycho je Antikrist od Larsa von Triera, veľmi príjemne ma prekvapila nórska komédia Mannen som elsket Yngve, ale nejakého Bergmana skutočne nemusím.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
s americkými filmami je to ťažšie. keď sa povie "americký film", napadne mi nejaká komerčná sračková romantická komédia, ktorá nie je bohvieako romantická a rozhodne nie je komická. ale tak oni majú oveľa širší záber a práve preto sa neviem vyjadriť.
skoda ze Svedsko je tak drahe.. inac by som tam siel zit..
do Škandinávie som zamilovaná, milujem švédsky post punk, nórsku elektroniku, islandské experimenty, ich spätosť s prírodou, ich literatúru (Selma Lagerlof, Hjalmar Bergman, Sjón, Hanne Orstavik, Pär Lagerkvist a konečne sa pomaly chystám aj na toho Strindberga... ) a hoci na filmy veľmi nie som, pobažím si na produkcii Larsa von Triera...
ale rovnako milujem aj Ameriku. takú tú zafajčenú, bluesovú, prepitú.
New York je mekkou nového umenia.
a beat generation nebolo nikde inde (ak nerátam Egona Bondyho, hahahaha)
free jazz a bop tiež sú americkou kultúrou. a Amerika nám dala grunge a Toma Waitsa!
a Jim Jarmusch či Tim Burton či Quentin Tarantino nemohli vyjsť z iných kultúrnych podmienok ako sú tie v U.S.
jednoducho je to o autorovi, nedá sa to povedať všeobecne.
a každá z tých kultúr je veľmi špecifická.
aby ste vedeli.
a film? pozrite si finsku komediu Perly a svine, neni to ten typicky trapny americky humor, ale budete sa ujebavat tiez... kvazi hudobna komedia...tusim 4 bratov a jednej malej sestry, ppc fakt
hudba aj aj. ale asi skor US, ak mam byt uprimny.
literatura? neviem asi US. zo severu poznam asi dvoch autorov z toho jedneho som cital
(ako tak kukám, tak tých amíkov by som mohla ešte trocha obmedziť
a škandinávske filmy sú také chuťovky. nedá sa pozerať len tie vkuse. občas keď je nálada na zdeprimovanie seba samého, trošku sa v tom vydusiť