či už pro alebo air, chcem si poriadiť nový momentálne a zvažujem. Napadol ma aj vaio aj hp, ale neviem, nevyznám sa. Čo by ste odporúčali, čo nie, čo kvalita, kazovosť ..etc.
@rothschild poviem ti jedno, mám už jeden prístroj od apple. 5rokov ..bola to kúpa drahšia , ale šlape doteraz ako nový. Bez akýchkoľvek problémov a kazov. takže nepovedala by som , že je to o štýlovosti
Urcite odporucam mac, mam ho uz vyse asi dvoch rokov a som neopisatelne spokojny to co riesis s windownsmi furt a tak, tak tu vsetko odpada zrazu vsetko funguje, a co sa tyka modelu ja by som si momentalne kupil asi air su lachke vykonne a co sa tyka kapacity baterky tak nemaju konkurenciu.
@2 súhlasím. Platíš zbytočne za značku len kôli štýlu. Za tie peniaze si kúpiš slušný notebook a ešte si ušetríš starosti typu: A pôjde mi to na Mac-u?
už minule som tu niekde napísala, že človek tu viac uspeje diskusiou primitívnou, ironickou alebo o "gay vírusoch" ako čakať normálne odpovede na normálne otázky , nevermind , ano štýlovosť je to nepochybne, zaujímajú ma ale kvality.a pýtam sa aj na iných výrobcov nie len apple.
ja som s nim spokojny, je to dost kvalitny kusok co si tyka softweru a tela, hardwerove poziadavky su uplne postacujuce kedze na tom nehras hry, cenovo je to v podstate rovnako s inymi znackami,
To bol moj nazor
A teraz budes tu mat kopu komentarov ohladom toho ze je to predrazena masina s jablckom na zadnej strane a ine bludy,
@idontneednick Ja som mala Macbook 3,5 roka, prednedavnom sa mi pokazil a teraz mam docasne HP. Ako podla mna, Macbook a HP sa neda porovnavat. S Macbookom som NIKDY nemala ziaden problem. A HP mam chut vyhodit z okna kazdy den. ... Dufam ze coskoro budem mat zase Mac. Cize podla mna si kup Mac.
@blueffect klasika práce do školy, internet ..hry sa nehrám, hudbu nestrihám. Klasické využitie počítača, nechcem ale aby som sa otravovala s reštartovaním , mrznutím a podobnými vecami
@idontneednick aha mam asus ... 3 roky slape bez problemu ... vtedy som ho kupoval za 599 ... teraz ekvivalentný stoji 399 .... ziadne problémy, všetko ide jak má .... ekvivalentný typ môjho asusu za 399 je hardwareovo podobný macom, ktore stoja 1500 ... tak neviem no ...... sak ked vies ze mac je proste podla teba jak poukazujes na to kvalitativne number one tak co tu prosim ta riesis ? ... potrebovala si nam oznamit ze sa u teba chysta kupa noveho macu ? ..... aj tak si kupis mac a nic ine lebo vies ze v spolocnosti existuje konsenzus podla ktoreho sa na ludi, ktorí maju mac a maju na to si ho kupit, pripadne ich rodiacia maju na to, mame my ostatní pozerat ako na polobohov ....
jasne zacnes mi tu teraz hovorit jak ja ti zavidim a neviem co ... a ty si sa vobec chvalit nechcela .... ok .... spomen si na tento koment jak si ponesies domov za par dni novy mac .... gratulujem
@idontneednick ak mas financie, siel by som do aira..lahky, prenosny, v spojeni s novovydanym ML je to jedna radost.. MB pro mam uz takmer 2 roky, slape ako novy, uptime (bez vypnutia) mavam niekedy aj 40 dni, bateria stale takmer ako nova..
co sa tyka OS, praca v nom je jednoducha, intuitivna, vsetko co potrebujes/kam sa chces dostat vacsinou riesis 2-3 klikmi
podpora programov z winu je dost siroka a vsetky zakladne veci mas aj pre mac a alternativa je imho vzdy o nieco lepsia ako ekvivalent fungujuci pod winom..ked mas nejake otazky, napis mi TS, tu sa mi nechce vsetko vypisovat
@rothschild smejem sa, tak aha ja mám asus tiež 3 roky, bol jeden z tých drahších a už bol v oprave, prehrieva sa jak sviňa, napriek tomu, že mám tu chladiacu podložku či čo to je a je ho aj dosť počuť. Ďalej mi dovoľ vyviezť ťa z omylu, napísala som , zaujímajú ma kvality a pýtam sa aj na iných výrobcov. Takže prepáč ale ak ťa nejak táto diskusia uráža a je ti proti srsti, že sa más na mňa pozerať ako na poloboha (smiešne) tak sa nemusíš nijak vyjadrovať k tomuto foru. Ani som tu nikde nenapísala , že je kvalitatívne number one , len som sa vyjadrila , že to asi nie je LEN o štýlovosti keď máš niečo 5 rokov a je to v takom stave ako keď si to kupoval. A nie nepotrebovala som to oznámiť na nejakom drbnutom fore, ty máš len internetový život? chcela som počuť názory na notbuky , či už mac vaio hp. keby sa riadim nejakým konsenzom či čo to tu zmátaš, tak mám ten mac už pred tými tromi rokmi..mám iPad iPhone ..ale ja , čo sa tým riadim mám jeden smiešny 5ročný stroj od apple. dobre?ahoj
@idontneednick v tom pripade ti podobne ako @trdelniiiq odporucam MBA. zavisi uz len od tvojich financii, ci si kupis 11 alebo 13 palcovy model. odporucil by som vsak nakup verzie so 4GB RAM (to plati v pripade, ak nekupujes aktualny model (2012), ale starsi). ja sam jeden vlastnim a mne niekedy RAM chyba. zvysok HW vybavenia je vsak dostacujuci. co sa tyka kvality spracovania, tak po roku pouzivania, je prakticky ako novy (minimalne mechanicke opotrebovanie). u viacerych kusoch som sa vsak stretol s rozpadanim/roztrhanim napajacieho kabla. zaruka ale plati aj na prislusenstvo, takze ti ho v pripade potreby vymenia. rok ma navyse celosvetovu Apple zaruku, ktoru mozes uplatnit v kazdom autorizovanom servise.
v pripade dalsich otazok mi tiez mozes napisat TSku.
aj ja mam mac uz rok procko 13palcovy a slape..proste slape brutalne, je rychly, lahky, uplne lahke ovladanie, nad nicim nikdy nemusis dumat co ako sa asi robi, a urcite nemusis riesit veci typu ako tu uz niekto asi s bohatymi skusenostami s touto znackou spomenul ze ci ti veci na nom pojdu. prosim ta. to je 7 rokov stara informacia, ze sa ti na nom veci neotvoria. prave naopak - mne sa uz stalo to ze bola prezentacia normalne .ppt neotvorilo ju tete na win a mne ano kamos ma vaio tiez si nestazuje ale...no je tam vela ale. on vravi ze vaio ma "krasne farby" ale stale ked to porovnam s tym mojim az take krasne nie su. vydrz baterie !!! preboha, mac ti vydrzi aj 7-8 hodin, vaio pri dobrom vetre max 4. na macu nepotrebujes antivirak, zato on sa vkuse boji o virusy a podobne ... mac je vyrobeny z jdnoliateho hlinika, ked ti spadne min. sa nerozpadne co o vaiovi z plastu povedat nemozno. toto su vsetky veci ktore mna ako uzivatela zaujimali ked som si notas kupovala to boli moje kriteria..a bohuzial iny notas mi nic take neponukol. samozrejme niekto kto bude na nom robit uplne ine veci ako ja bude potrebovat nieco ine. je to na tebe. ale je to stale investicia, ktora sa oplati
@idontneednick podla mna si jedna rozmaznana pytcha co vie hovno o realnom zivote bo jej kupia na co si ukaze .... maj sa kravka ... dufam ze ta ten pad zo "zlateho vlaku" = rodicia bude raz poriadne boliet
@rothschild koľko urážok pre jedno jablko, brigádujem cez prázdniny brigádujem cez školu, aj by som ti niečo povedala, ale je pod moju úroveň urážať niekoho koho nepoznám nenapadlo ťa, že niektorí nečerpajú všetky zdroje od rodičov a normálne si minimálne tretinu doložia aj na takú vec ako je počitač? žiješ v demokracii čo bohužial znamená, že niektorí majú viac a niektorí menej..ak ťa to tak veľmi zožiera rob všetko preto aby si sa aj ty raz mal tak ako niekto iný. čauko
@idontneednick pocitam ze este aj brigadujes dakde u ocka ... a predpokladam ze tvoja brigada vyzera tak ze sedis za pc a tvaris sa ze nieco robis ... hej hej takych ja poznam vela ... je mi z vas na grcanie
aj ja som tu takto pred rokom zalozila forum presne o tom istom, aj ja som sa napocuvala o tom aky budem snob a ako pochopim ze vyhadzujem peniaze za haraburdu, teraz sa z nich len smejem ..
@rothschild takto posudzovat a odsudzovat ludi je najvacsia primitivnost k akej sa clovek moze (min. na internete) znizit co ty tu teraz predvadzas...chod si riesit svoje komplexy niekam inam, tu nikoho nezaujimas a len sa z teba smeju
@lovinme nazor takej traperky ma nezaujima .... aj tak cely birdz az na par vynimiek su len prijebanci .... takze budem "urazat" dalej .... zapamataj si .... neurazam len poukazujem na pravdu .... jasne z toho co pise vyplyva ze uprednostnuje mac a je pre neho aj na 99 % rozhodnuta ... tak akoze co tu riesi ?? ... ked som si siel kupovat svoj ntb tiez som sa tesil jak male decko na vianoce .... ale nemusel som o tom hovorit celemu birdzu ... pride mi to totalne prijebane
@rothschild čo tým dofrasa riešiš? Načo sa tu potom trepeš, keď celý birdz je aj tak plný prijebancov? Fóra sú na to, aby sa ľudia pýtali, a nie aby im idioti nulovej inteligencie hovorili, čo majú a čo nie písať. Mimochodom, neurážam, len poukazujem na pravdu.
@idontneednick na zabavu mac, na robotu dell, zalezi od toho co ocakavas, ak je to do skoly filmy atd. ber mac air, ale mas tam obmedzenie kapacity disku kedze SSDcka este stale neposkytuju dostatocne velku kapacitu a ak ano tak su cenovo na urovni celeho notebooku. Ak sa bojis SSD technologie rovnako ako ja a mas rada ten pocit vymenitelnosti, aj ked na tom nikdy nic nevymenis ale ten pocit ze mozes, tak ber pro. Ak ti je to sumafuk ber air, najlepsie 13, dost male ale nie velmi, vydrzi to celkom dost a navyse je to aj tenke, ale pozor na vahu, ta neni tak mala ako by si od takeho tenkeho pocitaca cakala a navyse mne vadi ten hlinnik uplne vsade, obcas to neni prijemne na dotyk. Urcite by som na nom kopu veci vymenil ale v apple to takto maju radi a zatial to funguje tak neni dovod o tom pochybovat, ved predsa air je ich najpredavanejsi kusok a neni divu Este by som ti rad dal do pozornosti dell latitude serie ked som to uz spomenul na zaciatku, kvalitativne rovnako ako apple, funkcnost rovnaka, samozrejme je to trochu hrubsie ale len trochu (oproti pro) ale zase mas dotykovy displej, variabilnu konektivitu od vymyslu sveta a tu skvelu vec nazvanu dock station, predpokladam ale ze ty nic z toho nepotrebujes, podstatnym faktom je ale vydrz baterky a tu v delli vymenit mozes, a dokonca tam mozes natlacit 2 a potom jednoznacne vedie, podsvietena klavesnica je asi standardom rovnako ako kamera dobry touchpad a ceresnicka na torte je trackpoint co je taky maly gumenny vec ktory je medzi klavesami GHB a umoznuje pohodlne ovladanie mysi aj ked mas pocitac na kolenach ak by sa ti nahodou dotykovy displej zunoval. Cenovo je to priblizne na rovnakej urovni, samozrejme dell sa da zohnat trochu lacnejsie ak vies ako co pri apple nehrozi, ale mac ma jednu obrovsku vyhodu a to je ich mac os x, vyborny svizny system ktory nepotrebuje ziadnu udrzbu a nemusis sa bat ci sa zapne a to je si myslim pre beznych pouzivatelov ten najpodstatnejsi fakt. Takze ak by som to zhrnul, ak mas rada hlinnik, design je pre teba podstatna vec (mimochodom ani ten dell neni skaredy) a hlavne chces bezudrzbovy system a funkcnost aj ked je plny piesku, prachu ci vody ber apple, sice na ukor malej kapacity disku ale mozes pripojit externy a potom sa ti uz obmedzenia nekladu
mimochodom s tym prachom prieskom a vodou je to myslene metaforicky ak to chces tak skutocne ber dell alebo thinkpad ale tie su strasne skarede, snad som pomohol
@trdelniiiq to suhlasim, ale ssdcka maju jeden menej znamy ale o to podstatnejsi fakt a to je ze maju velmi kratucku zivotnost limitovanu na pocet prepisani a mam par znamych ktorym sa takto tie disky podarilo odpalit za menej nez pol roka a to neni zrovna usmevna situacia, je sice pravda ze to bolo nejaky ten piatok dozadu ale aj tak to este nepokrocilo do takych cisel aby som si povedal ze mi to je jedno, nehovorim ze moj nazor je jediny spravny ale mam z toho obavy a tak do toho radsej nejdem, kedze dost casto presuvam a pracujem so subormi, ak sa vsak jedna o domace vyuzitie na par filmov a prevazne vsetko tahas s cloudu tak neni o com
@trdelniiiq to ano, ale ako hovorim, zalezi od toho co na tom robis, bezny pouzivatel si to ani neuvedomuje a kocha sa iba rychlostou s akou ten disk zvlada pracovat a ma pocit ze prvykrat nemusi cakat na odozvu pocitaca a nestraca cas, lenze ak pracujes denne s fotkami ktorych velkost je cez 500mb (ano skutocne take su) pridas par videi atd. disk je sice stale rychlobezcom ale uz len na kratke trate a to je po par mesiacoch pouzivania poznat, znizi sa ti jeho kapacita pretoze suborovy system postupne bude vynechavat poskodene a nefunkcne jednotky az dojdes k 0, samozrejme aj tu technologia pokrocila a nie su to len stare flashdisky ktore sa odpalia po 5 prepisaniach a treba uviest ze apple skutocne pouziva suborove systemy stavane prave na disky typu SSD, co u windowsov doteraz nehrozilo, no ak sa vratime k praci s velkoobjemovymi datami ani ich genialna a premyslena jednotka radenia to nezachrani a prave tento fakt ma odradza od SSD ovela viac ako ich pomer cena/velkost ako by niektori cakali ...
pomaly začínam zavrhovať air o ktorom som bola poslednú hodinu presvedčená chýba mi tam vstup pre kábel od internetu. na intráku wifi nemám. a ako pozerám ceny..air + ten adapter...skoro o 200e viac ako pro. To sa mi zdá už zbytočné
@idontneednick no samozrejme to je vec na ktoru som zabudol air je vec stylu a aj ked sa to niektorym nepaci je to tak, pomer cena/funkcnost je ovela horsi nez u pro ale adapter nemusi byt original apple, a pouvazuj ci ta wifi router za 20e nevytrhne z biedy lahsie nez adapter a nebude to ovela pohodlnejsie? samozrejme to zavisy od toho ci intrak povoluje wifi routre jednotlivym studentom atd. ale aj tak
@trdelniiiq isteze, ja ale nehovorim o zaplnenosti disku ale o jeho 'vybehani' a predopkladam ze sa jedna o apple adapter na thunderbolt -> ethernet, kedze air nie je vybaveny takymto portom, alebo zeby to bolo na usb?
» store.apple.com/de/product/MC70... o tomto hovorím, a potrebujem to na intrák lebo tam to funguje len pomocou kábla nijakým iným spôsobom..a zdá sa mi zbytočné preplatiť air o 200e ked pro je takých istých parametrov. aj keď pravda ,že air ma lákal najmä pre ani nie kilo a pol, ale ten vstup na kábel je pre mňa dosť orientačný ved viac času budem stým notbukom tráviť na intráku ako doma kde wifi mám.
@trdelniiiq zalezi od toho aky ma rozpocet a zrejme vysoky nebude ak sa zatazuje cenou a v tom pripade by bolo vhodnejsie zrejme volit inu znacku, samozrejme ak air neni zivotnym snom
no takto, čosi mám našetrené ale to zdaleka nestačí na dobrú kúpu, čiže zvyšok mi doložia naši..myslím, že im je jedno či zaplatia o 200eur viac alebo menej, ale ja som tak uvedomelá a skromná dcéra, že nad tým uvažujem. a zvažujem a rozmýšľam a stále som sa nerozhodla ..
@idontneednick Air je sice skvely pocitac pre zenu, ale ak chces viac ulozneho priestoru, sem tam si na tom pozriet aj nejake dvd a lepsi vykon, chod do pro-cka. Je aj lacnejsie a podla mna, co sa tyka vykonnosti, vydrzi ti dlhsie ako air.
@idontneednick skúsenosti s macmi sú také že sú zbytočne predražené a kvôli akejkoľvek pičovine s nimi musíš do zbytočne predraženého exkluzívneho značkového servisu, bla bla bla. plus na Mac OS je málo free programov, a tie čo free nie sú sú často tiež bezdôvodne predražené (plus obvykle ak sa nejedná o programy na editáciu grafiky alebo videí, tak odfláknuté). Takže macom by som sa vyhol. HPčkom nič nepokazíš, odjakživa robia kvalitné strojčeky aj v nižších cenových a výkonových kategóriách, a ak správne vyberieš, tak aj bude zvládať o niečo viac než je oficiálne povedané že zvláda.
(btw: "a zdá sa mi zbytočné preplatiť air o 200e ked pro je takých istých parametrov"... wtf? a nezdá sa ti zbytočné preplatiť notebook o 400e, keď nemacy sú takých istých, alebo aj často lepších parametrov?
+"aj keď pravda ,že air ma lákal najmä pre ani nie kilo a pol, ale ten vstup na kábel je pre mňa dosť orientačný (smajlík) ved viac času budem stým notbukom tráviť na intráku ako doma kde wifi mám."
...seriózne hovoríš o sieťovom kábli, a myslíš to vážne, že nejaký mac ho nemá? that's it, definitívne potvrdené že v Appli už zostali len samí kokoti a kúpiť si hocikedy hocičo od nich je hovadina. Konektor na sieťový kábel je absolútne štandardná výbava, to má ÚPLNE KAŽDÝ stroj (očividne okrem niektorých macov, teda). Okrem toho odkedy si Apple prestal vyrábať vlastný hardvér a používa procáky Intel, tak sa pomaly ale isto jeho compy stávajú nestabilnejšími a nespoľahlivejšími než PC stroje s WinXP, pričom ako bonus PCčká s nástupom Win7 získali stabilitu na úrovni klasických macov ešte s vlastnými procákmi.)
Záver:
výhody macu:
-ešte stále je vraj z nejakého dôvodu viac kewl ako ostatné, rozumnejšie a lepšie prístroje.
-neexistujú naň vírusy
nevýhody macu:
-preplatíš 20-50 percent oproti normálnemu PCčku, pričom neplatíš za kvalitu hardvéru alebo softvéru, ale čisto za to že to má na dekli nakusnuté jablko.
-stále bežnejšie a drzejšie sa im nechce korektne spolupracovať s perifériami, pokiaľ tie tiež nemajú niekde na dekli, alebo aspoň na krabici nakusnuté jablko
-nikto na ne nerobí vírusy lebo už vlastne stačí len pol roka počkať a začne to blbnúť aj samé
@idontneednick čo sa týka tvojho macu spred piatich rokov ktorý bezproblémovo stále šlape, tam ide práve o to že pred piatimi rokmi si ešte apple vyrábal vlastný hardvér, a naozaj boli tie stroje vo výsledku spoľahlivejšie ako PCčká. Odkedy sú však ich stroje vlastne štandardné PC-style zlepence rôznych komponentov od rôznych výrobcov, len zabalené do krabice a tela s jablkom (ten prechod sa udial asi 3-4 roky dozadu, nie som istý), tak sú na tom horšie ako PCdlá, pretože systém ktorý bol perfektne vyladený na veľmi špecifické a konkrétne kombinácie ich vlastného hardvéru sa zrazu musí pasovať s konfiguráciami pomerne ..."multikultúrnymi", takpovediac, a Apple sa prerátal a podcenil aké komplikované je spraviť systém dobre fungujúci na rôznych hardvéroch, a furt to odvtedy nevedia poriadne dať dokopy.
...okej, tak pokračujeme v reakciách na to čo si tu ešte popísala...
čo sa týka trojročného asusu ktorý sa prehrieva aj s podložkou a hučí, akýkoľvek trojročný NB bude mať s veľkou pravdepodobnosťou podobný problém, lebo sa proste prieduchy a ventilátor a chladiace rebrá zanesú a doslova zalepia špinou a prachom, tiež som mal so svojim starým NB po dvoch rokoch tento problém, rozobral som, prečistil, a bežal takmer ako nový.
ďalej mám kamoša ktorý je jablkár a nikdy nič iné nemal, a pravidelne ho počujem pindať, keď voláme a niečo robíme, tak sa veľakrát stalo že na druhej strane bolo zrazu ticho, a potom "počkaj, lebo tentotu kokot sa rozhodol že zamrzne", alebo "piče, padol mi program", a podobne... skrátka na macy nadáva permanentne (ale napriek tomu si nabudúce zasa kúpi mac, nechápem, asi otázka zvyku).
k iným značkám, priznám sa že som nikdy nemal iný stroj ako Dell a HP, ale do veľkej miery platí niečo podobné ako pri macoch, počul som kamarátov sťažovať sa na Asusy (obvykle labilné nepevné vŕzgajúce telo ktorému sa neskôr zlomia pánty displeja), MSIčka (z toho čo som počul obvykle stabilné asi ako domček z karát), Toshiby (hardvérovo a vizuálne dobré, ale z neznámych dôvodov a napriek technickej špecifikácií pomalé jak med, a veľmi rýchlo sa to po zakúpení ešte zhoršuje)...
Sony a vajcá... žiadne skúsenosti, ale z toho aké mám skúsenosti s ich elektronikou všeobecne (dva roky funguje bezchybne a potom začne postupne viac a viac blbnúť aj keď si ju chováš ako v bavlnke), tak comp od nich by som osobne neriskoval.
O Lenovách neviem nič. Každopádne ja som so svojimi Dellmi a HPčkami nikdy nemal žiadne pravidelné alebo dlhodobé alebo výrazné problémy, plus ten Dell mal 300Mhz procesor a 64Mega ramky (bol by to mierne podpriemerný stroj už tak pred desiatimi rokmi), a zvládal Windows XP, napriek tomu že nedosahoval jeho oficiálnu minimálnu požadovanú konfiguráciu, takže vďaka tomu mám k Dellom hlbokú úctu.
HPčká zasa veľmi dlho a dobre zvládali moje neúctivé a necitlivé správanie (aj čo sa týka inštalovania/odinštalovania softvérov, aj čo sa týka manipulácie s compom).
Čiže možno zniem ako pokazená platňa, alebo ich marketingový pracovník, ale HP nemôžem než odporučiť, skús sa poobzerať po ich ProBook-och, ja jeden mám (4730s), má geniálne telo z tvrdeného hliníku, minimum plastov, čiže kvalitka, a beží krásne (aj keď vyzerá byť výkonovo trochu slabší než som čakal že bude, ale to je asi moja chyba že som zle posúdil parametre, každopádne ak ho chceš len na "kancelárske práce", tak bude dokonale stačiť).
A čo sa týka prechodu z Mac OS na Win, ...to je len otázka prístupu a zvyku. Rozdiely v tom základnom ovládaní ktoré budeš používať 90% času sú minimálne, a pokiaľ k tomu neprístúpiš tak že "fuj, windows", tak si zvykneš bez problémov a rýchlo. Ale áno, je mierne iný - v tom, že mac je stavaný ako kalkulačka, absolútne minimalizuje možnosti ako môžeš niečo pokaziť (zvládne sa postupne pokaziť aj sám), a windowsy sú oproti tomu tak trochu ako nábytok z ikey... Máš možnosť si ich "premontovať" a prenastaviť a vynastavovať koľko ti hrdlo ráči, ale na druhú stranu to znamená že ak spravíš nejakú hovadinu, tak ti to dá systém viac vyžrať (ale sedmičky už si tiež svoje dôležité veci dosť dobre chránia), alebo keď do nich pravidelne kopeš (obrazne povedané), tak sa pochopiteľne časom rozpadnú (naproti tomu mac ti dá po hube a povie ti aby si nerobila kraviny, alebo ti ani nedovolí doň poriadne kopnúť, lebo proste nemáš prístup k poriadnym nastaveniam, takže nemáš ako).
Rozdiel medzi Win a Mac strojom je skrátka v zásade taký, že Mac je "tá čarovná krabička ktorá ani netuším ako funguje a tak mi to vyhovuje, musím sa prispôsobiť tomu ako to chce on, ale to mi až tak nevadí", a win je "ten môj univerzálny stroj ktorý sa prispôsobí mne ako len chcem, pokiaľ mám trpezlivosť nájsť dané nastavenia a pohrať sa s nimi". Každopádne nie je to nutné, môžeš ho proste len vybaliť, nainštalovať prehliadač, office, prehrávač hudby/videí (ak ti nebude vyhovovať ten čo je v systéme), WinRar a kodeky, a tým by si skončila, po tom ti bude plne k dispozícií na všetko na čo ho potrebuješ.
(@rotschild - podľa mňa si jeden názorovo extrémistický a namyslený kokot ktorého názor v akejkoľvek má asi takú váhu ako zrnko piesku po aplikovaní odstredivej sily, a jediný dôvod prečo tu na birdze otravuješ vzduch je že si potrebuješ naprávať sebavedomie, a na pokeci ťa vždy nejaký búchač sepáli, pretože kokotnosť sa dá poraziť jedine ešte väčšou kokotnosťou. zahrab sa.)
So sony vaio mám ja dobré skúsenosti, na prácu je celkom šikovný, do HP by som ale v živote nešla (tiež na základe skúseností). Okrem príspevku nado mnou som na HP nikdy nepočula dobré slovo.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
70 komentov
tak potom
To bol moj nazor
A teraz budes tu mat kopu komentarov ohladom toho ze je to predrazena masina s jablckom na zadnej strane a ine bludy,
jasne zacnes mi tu teraz hovorit jak ja ti zavidim a neviem co ... a ty si sa vobec chvalit nechcela .... ok .... spomen si na tento koment jak si ponesies domov za par dni novy mac .... gratulujem
co sa tyka OS, praca v nom je jednoducha, intuitivna, vsetko co potrebujes/kam sa chces dostat vacsinou riesis 2-3 klikmi
podpora programov z winu je dost siroka a vsetky zakladne veci mas aj pre mac a alternativa je imho vzdy o nieco lepsia ako ekvivalent fungujuci pod winom..ked mas nejake otazky, napis mi TS, tu sa mi nechce vsetko vypisovat
v pripade dalsich otazok mi tiez mozes napisat TSku.
(btw: "a zdá sa mi zbytočné preplatiť air o 200e ked pro je takých istých parametrov"... wtf? a nezdá sa ti zbytočné preplatiť notebook o 400e, keď nemacy sú takých istých, alebo aj často lepších parametrov?
+"aj keď pravda ,že air ma lákal najmä pre ani nie kilo a pol, ale ten vstup na kábel je pre mňa dosť orientačný (smajlík) ved viac času budem stým notbukom tráviť na intráku ako doma kde wifi mám."
...seriózne hovoríš o sieťovom kábli, a myslíš to vážne, že nejaký mac ho nemá? that's it, definitívne potvrdené že v Appli už zostali len samí kokoti a kúpiť si hocikedy hocičo od nich je hovadina. Konektor na sieťový kábel je absolútne štandardná výbava, to má ÚPLNE KAŽDÝ stroj (očividne okrem niektorých macov, teda). Okrem toho odkedy si Apple prestal vyrábať vlastný hardvér a používa procáky Intel, tak sa pomaly ale isto jeho compy stávajú nestabilnejšími a nespoľahlivejšími než PC stroje s WinXP, pričom ako bonus PCčká s nástupom Win7 získali stabilitu na úrovni klasických macov ešte s vlastnými procákmi.)
Záver:
výhody macu:
-ešte stále je vraj z nejakého dôvodu viac kewl ako ostatné, rozumnejšie a lepšie prístroje.
-neexistujú naň vírusy
nevýhody macu:
-preplatíš 20-50 percent oproti normálnemu PCčku, pričom neplatíš za kvalitu hardvéru alebo softvéru, ale čisto za to že to má na dekli nakusnuté jablko.
-stále bežnejšie a drzejšie sa im nechce korektne spolupracovať s perifériami, pokiaľ tie tiež nemajú niekde na dekli, alebo aspoň na krabici nakusnuté jablko
-nikto na ne nerobí vírusy lebo už vlastne stačí len pol roka počkať a začne to blbnúť aj samé
...okej, tak pokračujeme v reakciách na to čo si tu ešte popísala...
čo sa týka trojročného asusu ktorý sa prehrieva aj s podložkou a hučí, akýkoľvek trojročný NB bude mať s veľkou pravdepodobnosťou podobný problém, lebo sa proste prieduchy a ventilátor a chladiace rebrá zanesú a doslova zalepia špinou a prachom, tiež som mal so svojim starým NB po dvoch rokoch tento problém, rozobral som, prečistil, a bežal takmer ako nový.
ďalej mám kamoša ktorý je jablkár a nikdy nič iné nemal, a pravidelne ho počujem pindať, keď voláme a niečo robíme, tak sa veľakrát stalo že na druhej strane bolo zrazu ticho, a potom "počkaj, lebo tentotu kokot sa rozhodol že zamrzne", alebo "piče, padol mi program", a podobne... skrátka na macy nadáva permanentne (ale napriek tomu si nabudúce zasa kúpi mac, nechápem, asi otázka zvyku).
k iným značkám, priznám sa že som nikdy nemal iný stroj ako Dell a HP, ale do veľkej miery platí niečo podobné ako pri macoch, počul som kamarátov sťažovať sa na Asusy (obvykle labilné nepevné vŕzgajúce telo ktorému sa neskôr zlomia pánty displeja), MSIčka (z toho čo som počul obvykle stabilné asi ako domček z karát), Toshiby (hardvérovo a vizuálne dobré, ale z neznámych dôvodov a napriek technickej špecifikácií pomalé jak med, a veľmi rýchlo sa to po zakúpení ešte zhoršuje)...
Sony a vajcá... žiadne skúsenosti, ale z toho aké mám skúsenosti s ich elektronikou všeobecne (dva roky funguje bezchybne a potom začne postupne viac a viac blbnúť aj keď si ju chováš ako v bavlnke), tak comp od nich by som osobne neriskoval.
O Lenovách neviem nič. Každopádne ja som so svojimi Dellmi a HPčkami nikdy nemal žiadne pravidelné alebo dlhodobé alebo výrazné problémy, plus ten Dell mal 300Mhz procesor a 64Mega ramky (bol by to mierne podpriemerný stroj už tak pred desiatimi rokmi), a zvládal Windows XP, napriek tomu že nedosahoval jeho oficiálnu minimálnu požadovanú konfiguráciu, takže vďaka tomu mám k Dellom hlbokú úctu.
HPčká zasa veľmi dlho a dobre zvládali moje neúctivé a necitlivé správanie (aj čo sa týka inštalovania/odinštalovania softvérov, aj čo sa týka manipulácie s compom).
Čiže možno zniem ako pokazená platňa, alebo ich marketingový pracovník, ale HP nemôžem než odporučiť, skús sa poobzerať po ich ProBook-och, ja jeden mám (4730s), má geniálne telo z tvrdeného hliníku, minimum plastov, čiže kvalitka, a beží krásne (aj keď vyzerá byť výkonovo trochu slabší než som čakal že bude, ale to je asi moja chyba že som zle posúdil parametre, každopádne ak ho chceš len na "kancelárske práce", tak bude dokonale stačiť).
A čo sa týka prechodu z Mac OS na Win, ...to je len otázka prístupu a zvyku. Rozdiely v tom základnom ovládaní ktoré budeš používať 90% času sú minimálne, a pokiaľ k tomu neprístúpiš tak že "fuj, windows", tak si zvykneš bez problémov a rýchlo. Ale áno, je mierne iný - v tom, že mac je stavaný ako kalkulačka, absolútne minimalizuje možnosti ako môžeš niečo pokaziť (zvládne sa postupne pokaziť aj sám), a windowsy sú oproti tomu tak trochu ako nábytok z ikey... Máš možnosť si ich "premontovať" a prenastaviť a vynastavovať koľko ti hrdlo ráči, ale na druhú stranu to znamená že ak spravíš nejakú hovadinu, tak ti to dá systém viac vyžrať (ale sedmičky už si tiež svoje dôležité veci dosť dobre chránia), alebo keď do nich pravidelne kopeš (obrazne povedané), tak sa pochopiteľne časom rozpadnú (naproti tomu mac ti dá po hube a povie ti aby si nerobila kraviny, alebo ti ani nedovolí doň poriadne kopnúť, lebo proste nemáš prístup k poriadnym nastaveniam, takže nemáš ako).
Rozdiel medzi Win a Mac strojom je skrátka v zásade taký, že Mac je "tá čarovná krabička ktorá ani netuším ako funguje a tak mi to vyhovuje, musím sa prispôsobiť tomu ako to chce on, ale to mi až tak nevadí", a win je "ten môj univerzálny stroj ktorý sa prispôsobí mne ako len chcem, pokiaľ mám trpezlivosť nájsť dané nastavenia a pohrať sa s nimi". Každopádne nie je to nutné, môžeš ho proste len vybaliť, nainštalovať prehliadač, office, prehrávač hudby/videí (ak ti nebude vyhovovať ten čo je v systéme), WinRar a kodeky, a tým by si skončila, po tom ti bude plne k dispozícií na všetko na čo ho potrebuješ.
(@rotschild - podľa mňa si jeden názorovo extrémistický a namyslený kokot ktorého názor v akejkoľvek má asi takú váhu ako zrnko piesku po aplikovaní odstredivej sily, a jediný dôvod prečo tu na birdze otravuješ vzduch je že si potrebuješ naprávať sebavedomie, a na pokeci ťa vždy nejaký búchač sepáli, pretože kokotnosť sa dá poraziť jedine ešte väčšou kokotnosťou. zahrab sa.)