vsetko čo robiš, alebo keď pracuješ a robiš to na 100% a nič ine ta nerozhodi to sa da považovať tiež za meditaciu. Len malokto dokaze robiť nieco naplno
Lahnem si, spomalim tep, vnimam len dychanie, potom uz ani to. Vypnem, nic. Pri prechode do tohto stavu mavam blazene pocity, prirovnal by som to asi k pocitu, ked ti velmi treba mocit a ked zacnes, citis ulavu.
Meditácii máš veľa druhov. Pre mňa je meditáciou prechádzka v lese a následné sadnutie si pod strom a vnímanie okolitých zvukov. Čisté sústredenie len na ne. Ďalšou formou, ktorú poznám a využívam je meditovanie pomocou nahrávok. Terapeut Petr Chobot, raz som bola aj na meditácii s ním naživo. Radím vyskúšať, no zo začiatku len ľahšie, pol hodinové meditácie. Nájdeš na stiahnutie na nete.
A najsilnejšou skúsenosťou pre mňa je meditácia s rýchlym dýchaním. Popísala by som to ako stav, kedy mi vibrovalo celé telo, ale to je už jedna z ťažších meditácii.
No vsetci by mali meditovat, zmenil by sa nas pohlad na svet, ludi a pohlad na samych seba. Svet by vyzeral inak Lenze tak to nie je...V tichu clovek najde vsetko co potrebuje vedet .
Inak ako hore spominane, meditujem pre prechadzke lesom. Vseobecne sa snazim zit pritomnym okamihom aj ked to nie je lahke ale raz sa dostanem dufam myslou tam kde chcem a to je naplno si uzivat pritomny okamih a podobne :-S
@acanthophis Nazyvat hyperventilaciu meditaciou, to chce gule. Skus skor opak s pomalym dychanim, napr. nejaky autogenny trening, ten sa bude meditacii podobat isto viac.
Nikdy som nepredpokladal, že sa budem musieť naučiť ako žiť – že existujú špecifické spôsoby, ako sa pozerať na svet a že sa ich musím naučiť predtým, než sa zobudím do šťastného, jednoduchého, nekomplikovaného života.“ – Dan Millman
@tenario Neviem v akej spolocnosti sa pohybujes ty, ale ked sa na nu pozries objektivne, zistis, ze malokto ma na to.
Takze, snivajme dalej, ze budu ludia meditovat, skumat seba sameho a menit sa. Vacsinu populacie ovlada ego, ktore chce len peniaze, sex, vztahy a uznanie
@method ja sa pohybujem prave v tej spolocnosti, ktoru spominas ty-vsade negativizmus. Ale kazdy musi zacat od seba, tym ze zmenis myslenie zacnes k sebe pritahovat ludi s podobnym myslenim, negativni a vyciciavaci energie sa z neho pomaly vytratia, tak to proste je.
Ked som sa zacal menit svoje myslenie zrazu som spoznaval novych ludi s podobnou snahou aj bez toho aby som sa o to nejak snazil prichadzalo to samo. Ked nieco naozaj chces a ides za tym vesmir ti to pomoze uskutocnit. A to nie su len recicky
@method my sami sme vesmir, ale o uz idem do hlbky, jednoducho povedane co vysielas to aj prijmas a to by sme si mali vsetci uvedomit...ked vysielas zle myslienky tak sa k tebe aj zle myslienky vracaju..je to ako posta ktorej si odosielatel aj prijmatel
Podla mna je lahšie začať najskor trenovať stav meditacie v sedeni a potom prejsť na ťažšie situacie kde mysel a telo sa proste hybe a mysel musí pri tom reagovat fungovať .. takže preto si myslím že stav meditacie v sedení je lahšie dosiahnutelný ako iné sposoby
@method máš pravdu o tej spoločnosti ... pravda je taka že asi vždy tu budu ludia "zly" a ludia "dobry" neskuseni skuseni atd vedomi nevedomi a mna to tiež istu domi frustrovalo ale teraz som pochopil že nie je tu žiadna primárna potreba starať sa o buducnosť ludí a ich životy a už vobec im nehovoriť čo by mali robiť ...moj nazor je taky že primárna uloha každeho jedinca je vyvýjať sa samostatne, byť so sebou, sam sebou, v sebe ... vraciať sa k sebe a nesustredovať sa na okolie, proste každý či chceme alebo nie sme v tomto živote sami.. sami sme prišli sami odíneme .. nemyslím sám ako osamotený že nemám žiadnych priatelov a blízkych.. ale sám so svojim telom ... čiže primárne je starať sa o telo a duševne sa rozvíjať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
Inak ako hore spominane, meditujem pre prechadzke lesom. Vseobecne sa snazim zit pritomnym okamihom aj ked to nie je lahke ale raz sa dostanem dufam myslou tam kde chcem a to je naplno si uzivat pritomny okamih a podobne :-S
@tenario snivame dalej
Nikdy som nepredpokladal, že sa budem musieť naučiť ako žiť – že existujú špecifické spôsoby, ako sa pozerať na svet a že sa ich musím naučiť predtým, než sa zobudím do šťastného, jednoduchého, nekomplikovaného života.“ – Dan Millman
Takze, snivajme dalej, ze budu ludia meditovat, skumat seba sameho a menit sa. Vacsinu populacie ovlada ego, ktore chce len peniaze, sex, vztahy a uznanie
Ked som sa zacal menit svoje myslenie zrazu som spoznaval novych ludi s podobnou snahou aj bez toho aby som sa o to nejak snazil prichadzalo to samo. Ked nieco naozaj chces a ides za tym vesmir ti to pomoze uskutocnit. A to nie su len recicky