Ahojte , existuje nejaka kniha , alebo doslova cvicebnica na obohatenie slovnej zasoby? Sice citam vela knih , a nie su to evitovky, no moja slovna zasoba je velice na bode mrazu. Obcas ked sa pocuvam chce sa mi zvraciat pbohatili vas knihy o slovnu z
Prečítaj si hocijaký slovník ale myslím, že ak to slovo nebudeš mať v nejakej vete, tak nemáš šancu si ich veľa zapamätať, takže skorej také odborné časopisy, učebnice, články ako tu hore spomína kolegyňa.
no to záleží v akej oblasti chceš nadobudnúť SZ ak všeobecnú, čítaj fikciu - zložitejšiu. Ak sa chceš vzdelávať v nejakej problematike, čítaj odborné knihy, študuj terminológie a tak.
tak isto pomáha ak sa zapájaš do diskusií, ak píšeš, pravdaže, potom ti hrozí že ťa obvinia z kvetnatých súvetí
ak sa týka slovenčiny, skús slovenských autorov... nejdem oné nejak ponižovať prekladateľov, to vôbec ale tam nájdeš viac nárečových, hravejších možnože a archaických a taky všelijakych slov...
alebo si zober nejakú odbornú knihu,... a čítaj...bude tam fakt veľa lov ktoré nebudeš poznať a pomocou kontextu alebo ineho vlastneho usilia sa ti nejak zažijú tie slová (som si to teraz všimla že sa mi objavujú v zásobe aj dosť nové slová čo som len toť ich zistila vďaka môjmu odboru o ktorom som nevedela nič a tadá!: pís odbornú recenziu na knihu ktorej nerozumieš ani zbla!)
@3 ten slovník sa mi moc nelúbi... keď som bola menšia tak som to robila a kontextovo som dodrbávala všetko čo sa dalo
Pokiaľ nie si pamäťovo zdatný (ako napr. ja), tak ti to moc nepomôže Čítať knihy a veľa, prípadne si rozlúskať slovo, ktorému nerozumieš, v slovníku a zapísať si to niekde do zošita.
Ja som si kúpila knihu "Hovor ako hovorca". Sú tam cvičenia na rozvoj tvojej aktívnej slovnej zásoby.
Ale neviem ti povedať, či to naozaj funguje, zatiaľ to cvičím len veľmi krátko (a posledný týždeň vôbec).
moja slovna zasoba sa velmi obohatila čítanim knih a zapisovaním si určitých slov mimo ktorým som nechapala napr. nejakým cudzím termínom, alebo synonymicky obdobne slova....vdaka tomu sa mi rapídne zlepšila či už po kvantite či kvalitatívnej stranke ... ohladom tej knihy - slovnik cudzích slov u mna na prvom mieste....
čítaj, pozeraj filmy, zapisuj si slová ktorým nerozumieš a potom si ich vyhľadaj, rozprávaj sa s ľuďmi, keď niečomu nerozumieš, tak sa ich spýtaj čo to znamená. občas ich použi v debate nech si ich osvojíš. všeobecne len záujem musíš mať. mne sa toto osvedčilo a funguje.
Áno napríklad kniha "Hovor ako hovorca" tých slov je tam pomerne dosť, čiže smelo do toho. V prípade potreby nie je problém si tam pripísať vlastné slová
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
tak isto pomáha ak sa zapájaš do diskusií, ak píšeš, pravdaže, potom ti hrozí že ťa obvinia z kvetnatých súvetí
alebo si zober nejakú odbornú knihu,... a čítaj...bude tam fakt veľa lov ktoré nebudeš poznať a pomocou kontextu alebo ineho vlastneho usilia sa ti nejak zažijú tie slová (som si to teraz všimla že sa mi objavujú v zásobe aj dosť nové slová čo som len toť ich zistila vďaka môjmu odboru o ktorom som nevedela nič a tadá!: pís odbornú recenziu na knihu ktorej nerozumieš ani zbla!)
@3 ten slovník sa mi moc nelúbi... keď som bola menšia tak som to robila a kontextovo som dodrbávala všetko čo sa dalo
Ale neviem ti povedať, či to naozaj funguje, zatiaľ to cvičím len veľmi krátko (a posledný týždeň vôbec).