toto je divne forum
ale aby sme z neho nieco vytazili, tu je pribeh random cloveka k teme:
I was a shy kid. I usually sat with my older brother on the bus, and I tended to mostly have friends who were older than me because they were actually my brother's friends. Well when I entered fifth grade and moved up to the middle school I got a new bus driver who was incredibly mean and absolutely set on segregating the bus by age. He yelled at me a few times for sitting with my brother. At some point I just gave up and sat in the front, sitting alone and reading books. I was pretty introverted (still am) so I didn't like talking to kids my own age.
At some point during the year, I guess my bus driver noticed that I was reading books pretty often. He started to make sarcastic remarks about how I must be really intelligent to be reading all the time. He even came up with a super creative nickname for me: book boy. Every time I would get on the bus he'd say "Heya book boy, whatcha reading today?" or "Why don't you have any friends? You need to put down Harry Potter." Hah, not a chance. The final straw came on the bus ride home one day when he actually said over the intercom "Will someone come sit with book boy? He needs to make some friends." I was 10 years old.
I went home in tears that day and told my mom about how awful my bus driver was. She told me not to feel bad, that I'm a smart kid and he's just a dumb bus driver. She said that when I grow up I'll surely be more successful than him, and don't take anything he says to heart because he's just unhappy with how his own life turned out. Maybe he wishes he read books when he was my age.
I was feeling pretty good about myself after that, and I read books with continued vigor. A few days later when he was dropping me off, my bus driver finally asked me, "So book boy, why are you always reading so much?" And without missing a beat, I replied, "So I don't grow up to be a bus driver." I hopped off the bus without even turning to see the wreckage.
coze aky moze mat niekto dovod smiat sa cloveku za to, ze cita???
chapem smiat sa za to, CO kto cita. bezne si robim prdel z ludi citajucich evitovky alebo 50shades, rovnako ako z ludi pocuvajucich napr. one direction. pozerajucich prijebane slovenske sitcomy. ale smiat sa cloveku za to ZE cita? chcela by som nejake blizsie vysvetlenie k tomuto...
Podľa mňa je v dnešnej dobe FB, SMS a TV vyslovene trápne čítať. Akože fakt, presne si viem prestaviť tie socky s hrubými okuliarmi, čo niekde v zaprášenom kúte čítajú svoje intelektuálne chujoviny miesto toho, aby išli na disku, na nákupy alebo komentovali fotky Ako v stredoveku Hipsteri skurvení
@random666 Myslím, že im ani tak nešlo o to, že ČÍTA, ale že číta KNIHY-vzhľadom na to, že dnes už je všetko v elektronickej podobe, kde je možné sa k tomu dostať hneď, a naviac máš poruke internet, slovník keď niečomu nerozumieš, hry keby ťa už čítanie nudilo a tak. Proste sa im zdal vtipný asi fakt, že si priniesol papierovú knihu, ktorá má funkciu iba ako kniha a nič viac
nesmejem sa nikomu kto číta, ani preto, čo číta... a čudujem sa že toľko ľudí to hovorí, že sa smejú takým to čítajú evitovky a pod. Akože sorry, ani ja to nečítam, neni to nič pre mňa, ale boha však nech si každý číta čo chce a čo sa mu páči. Preto existuje toľko rôznych kníh, rôznych žánrov a rôznych autorov, aby si každý našiel niečo, čo samu bude páčiť...
skôr takých ľudí obdivujem lebo ja na to nemám nervy, trpezlivosť a extrémne dlho čítam... Takže Pottera len jednu knihu som čítal asi 3 mesiace zatiaľ čo spolužiačka to dala za 2 večery
Smejem sa ked ludia citaju papierove knihy, miesto kindle a argumentuju pri tom stupiditami na styl, ze ku knihe si mozu pricuchnut, alebo si ju mozu ochytat.
Je ubohe smiat sa na niekom, kto cita kvalitnu literaturu. Osobne sa nesmejem ani takym co citaju FSoG, skor nechapem. Kazdy nech si cita co chce. Sto ludi, sto chuti.
@tommyhot och, k tomu asi nebola pribalena ironia, to bude asi seriozne vyjadrenie...?
nazor co potesi kazdeho ilustratora, jeden z tych instantne vyvolavajucich prijemny pocit ze dostudovavam cosi co budu za par r. kupovat uz len odrody hipsterov, umelcov a starinarov. a este budu riskovat aj vseobecny vysmech ked uprednostnia do detailov vymakanu ediciu pred neosobnym textom na obrazovke, si myslim ze nie je nijako mozne aby citacka poskytla kniham - hlavne beletrii, poezii a i. - rovnake moznosti spracovania a rovnako umelecky posobivy vysledok, ako keby boli vytlacene na speci rucnom papieri a doriesena nevsednou vazbou s ktorou sa ktosi vyhral.
No vedia ma take slova trosku rozsmutit. Teraz zrovna nie kvoli mojej neruzovej buducnosti kniznej ilustratorky, o tej som si nikdy nerobila nadeje, ba poslo aj tych par opatrnych nadejiciek co sa obcas vynorili.
Ale je to smutna predstava, ze papierove knihy sa cochvila stanu zberatelskou zalezitostou. celkovo je moderna doba je strasny barbar, neberie ohlad na veci minule ktore sa osvedcili, hoc aj len ich umelecky efekt. Ja aj tak pevne verim ze ludi ta sucasna posadnutost chladnym minimalizmom nebude bavit dlho, a ze veci co ludi pritahuju uz cele starocia - vratane knih - tie len tak neprestanu pre cloveka predstavovat utechu od sveta prilis odpudivo realneho.
@aventine podla mna sa nemusis bat, chvalabohu poznam ovela viac ludi, co uprednostnuju tlacene knihy, nie kazdy potrebuje pouzivat elektroniku pomaly aj na zachode
@aventine kniha je pre mna v prvom rade nastroj na sierenie informacii. Ak chcem zazitok, tak idem na bunjee, alebo do bordelu.
Ilustrovat mozes kludne aj ebooky. V zasade je cely proces rovnaky, akurat sa pri tom neplytva papierom. Co je vsak neskutocna vyhoda oproti papierovej knihe su vstupne naklady. Monopolizovany trh sa vdaka Amazonu, ci Apple ciastocne zvolnuje, a ak autorovi nevyhnutne nejde o kresbicky, 100% gramatiku, ci formu, tak moze vytvorit knihu za zlomok povodnych nakladov.
Kazdopadne je len na tebe, ci ostanes pri viere, ze tu knihy budu vecne* (telegraf, pohladnice, pevne linky atd nam naznacuju, ze nie), alebo sa prisposobis novemu trendu a ostanes v hre. Trh vobec nezaujimaju tvoje emocie, ak sa neprisposobis, tak ta pochrume a vypluje, krasny priklad je napriklad Nokia, ktora odmietla inovovat a dnes je na pokraji krachu.
----
* Amazon uz dnes vytlacil z biznisu male knihkupectva (velke su na rade) a digitalne knihy su dnes uz vacsinou o 70% lacnejsie, ako tie papierove. S prichodom konkurencie ku Kindle, je len otazka casu, kedy citanie papierovej knihy oproti tej digitalnej aj vratane citacky bude tak nakladne, ze si ho bezny spotrebitel nebude moct dovolit.
@Bunnyboy@Nicolkaa@Domssy@Simka1311@Nostroma aj mne by sa to zdalo ešte pred pár rokmi ako blbosť, ale odkedy som vzdal výšku tak som v kontakte prevažne s takýmito ľuďmi a môžem povedať, že ich nieje málo. Pričom pozerať reality show a slovenské seriály pri ktorých ma ide roztrhnúť už len keď počujem niečo z nich od vedľa sa im zdá v poriadku. Dokonca som ja divný, že nepoznám nejakú "celebritu" z farmy A nieje ich málo, mám pocit, že väčšina ....
@Tommyhot kindle a podobné vecičky priťahujú moju pozornosť už pekných pár rokov, hlavne kvôli očiam príjemnému einku namiesto lcd, ale stále som sa neodhodlal ku kúpe keďže voľný čas nemám prakticky žiadny takže ani čas na čítanie, aj na fb, birdz a fóra chodím prevažne len z práce a tam mám málokedy dlhšie neprerušenú voľnú chvíľu, zatiaľ mi ho čiastočne supluje tablet s apkou na začervenanie lcd večer
to vážne môže niekto klesnúť tak hlboko, že sa bude druhému vysmievať za čítanie knihy?
niektoré knihy sú síce také, mnoo ako to len ....ja by som po nich nesiahla , ale sto ľudí sto chutí....lepšie čítať niečo ako nečítať nič.
čítačku nemám, dávam prednosť papierovým knihám a aj vždy budem, nemyslím si, že papierové knihy tak skoro zaniknú a pomaly si budujem svoju vlastnú knižnicu, aj včera do nej pribudli dva kúsky, z ktorých sa teším ako blázon
Boze moj, tie komenty ze sa smejete tomu kto cita 50 shades of gray a evitovky? Ako wtf? Ja to zrovna necitam ale omg neni to kazdeho vec, akoze co ked sa to niekomu paci, bavi ho to, je to prenho forma relaxu tak sa ma pretvarovat ako polka birdzu len aby bolo cool? Nenavidim to fakt
A strasne som rada ze @tommyhot ma taky pekny nazor na ludi ktori odsudzuju citacku kvoli VONI KNIH
Ako ked ju niekto nechce je to jeho vec, ked sa mu chce vlacit obrovsku knihu so sebou a kazdu chvilu kupovat novu za 15€ nech sa paci.
Ale uplne mi je do smiechu ked niekto vidi moju citacku a ide ma poucovat ako by to on 'nemohol mat', akoze co presne by nemohol mat, stovky knih pri sebe vzdy naraz, moznost proste zmazat tu o ktorej viem ze sa k nej uz nevratim? Kracat po ulici a moct citat bez toho aby mi odpadla ruka a pretacali sa mi strany? Mega trapne to je fakt a pride mi ze toto su presne ti ludia co by ma sli poucovat keby mam v tej citacke evitovku. Neviem no to su podla mna ludia ktori sa cely zivot musia na nieco hrat len aby zapadli do nejakeho cool nadvecou hipsterskeho obrazu ktori si o sebe vytvorili.
@h8u kam sa radim ja ked nechcem citacku kvoli voni knih, ale aj kvoli tomu, ze v citacke sa nejak stracam v kontexte aa pride mi neosobna a tak no proste fakt by som ju nemohla mat :/
ale! Ja by som nikdy nikdy nikdy nikoho neodsudzovala za to, co a na akom zariadeni cita.. podla ma to fakt robia iba ludia na B, lebo si myslia, ze su nieco viac
@antifunebracka@13 presne. Komentovat fotky je predsa vyssia aktivita ludskeho umu, to kazdy hned rozozna. Pri citani nerobim nic, len citam, nic netvorim. Pri komentovani fotiek vytvaram hodnoty. Lenze tito neandertalci zastarali to nikdy nepochopia. V tych ich mudrych knizkach sa to totiz asi nepise!
@antifunebracka no ale s prichodom citaciek vznikla priama alternativa k papierovym kniham. Ide o to, ze zastarala technologia bude nahradena novsou, nie, ze jeden trh bude nahradeny inym.
@tommyhot Ja keď už idem čítať nejakú knihu (čo je tak raz za uhorský rok), tak som rada že konečne mám nejakú činnosť, ktorá neni spojená iba s nejakým monitorom/displejom. Pretože na ten som stále prilepená.
@tommyhot Tak, ako vznikom kinematografie vznikla alternatíva k divadlu. A potom im začala konkurovať TV. A im zas internet. A stále tu koexistujú všetky pokope. Časom určite prejde veľa ľudí k čítačkám, ale klasicky tlačené knihy nezaniknú. Možno sa začnú sústrediť skôr na svoju prémiovosť, ktorú čítačky nedokážu poskytnúť (luxusné viazanie, grafická úprava, autorom podpísané zväzky atď atď)
@antifunebracka divadla dnes funguju prevazne za masivnej podpory statu, lebo nikto nechce platit ich realne naklady z vlastneho vrecka. Nebyt dotacii, tak 99.99% z nich zanikne. TV tu bude este dlho to suhlasim, na oblbovanie ludi zatial najlepsi nastroj. Navyse si nuteny platit si TV licenciu aj ked TV nemas, takze tento segment stat tiez umelo drzi pri zivote. V mojom okoli vsak uz vsetci presli na on-demand TV (netflix atd) a telky vyhodili do smeti.
Ak si knihy najdu svoj specificky market tak preziju, ale pre masy budu cenovo coraz menej dostupne (jedine, ze by aj tie stat dotoval). Praca za tlacenou knihou a ebookom stoji +- rovnako, ale je to prevazne viazanie, tlac a distribucia, ktora bude stale drahsia s tym ako sa bude ten market zmensovat. Ked hovorim o zaniku technologie, tak mam namysli prave ten obrovsky nepomer jednej technologie voci inej, nie to, ze zrazu sa vsetky knihy vyparia. Zanik je pre mna napriklad, ked maju tlacene knihy podiel na kniznom trhu povedzme na urovni 1%.
@lenkaska1 to je uplne v poriadku, ale priority sa menia s cenou a tlacena kniha bude coraz drahsia. Par rokov dozadu to tak nevyzeralo, ale dnes je ten trend viacmenej jasny. Potom bude otazka, ci ti unik od obrazovky bude stat za to, aby si zan zaplatila napriklad 50eur, ked do zariadenia si ho hodis napriklad za 2 eura. Ja si myslim, ze vacsina ludi by v takomto pripade urobila ekonomicke rozhodnutie pred tym emocionalnym a to este viacej prehlbi priepast medzi tlacenymi knihami a ebookmi.
@tommyhot Nuž, uvidíme. Ty si technooptimista. Ja, ako som ti už kedysi vravel pri inej téme, som veľmi zdráhavý pri technologických novinkách, ktoré si kladú ambície zmeniť celý systém (po vynájdení kníhtlače napr. strašne veľa ľudí verilo, že zanikne sochárstvo, lebo popri knihách už nebudú sochy nikoho zaujímať). Takých zabudnutých "revolucionárov" tu už v histórii bolo.
@tommyhot Stále posielam pohľadnice a používam pevnú linqu, tak aképak naznačovanie, že tu nebudú tieto podľa Teba zastaralinky večne? The post always goes through!
Digitálna apokalypsa kvôli slnečnej erupcii alebo inému elektromagnetických polí sa týkajúceho fenoménu je tiež možnosť, šagvieme.
@tommyhot Zas toto si nemyslím, že bude až takýto priepastný rozdiel medzi cenou však aj keby si to sama doma vytlačím, tak ma to vyjde menej A fakt si radšej priplatím, alebo požičiam Už teraz som dosť prilepená k obrazovke a nie je to zdravé..
@Lenkaska1 a práve preto je vhodnejšia nejaká čítačka s einkom ako tablet s displejom vážne nieje to obrazovka a bez podsvietenia je to aj na slnku takmer ako papier (možno recyklovaný
Vy sa tvarite, akoby to bolo cosi divne, ale tak mne sa na ZS decka smiali za to, ze citam knizky. Lebo sa so mnou nekamaratili a mala som problem sa socializovat, zacala som citat knizky a citala som vkuse. Teraz do skoly musim a musim a musim a je toho pokokot pokokot pokokot a vobec sa mi nechce.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
64 komentov
Ináč nie, veď sám čítam keď sa dá.
ale aby sme z neho nieco vytazili, tu je pribeh random cloveka k teme:
I was a shy kid. I usually sat with my older brother on the bus, and I tended to mostly have friends who were older than me because they were actually my brother's friends. Well when I entered fifth grade and moved up to the middle school I got a new bus driver who was incredibly mean and absolutely set on segregating the bus by age. He yelled at me a few times for sitting with my brother. At some point I just gave up and sat in the front, sitting alone and reading books. I was pretty introverted (still am) so I didn't like talking to kids my own age.
At some point during the year, I guess my bus driver noticed that I was reading books pretty often. He started to make sarcastic remarks about how I must be really intelligent to be reading all the time. He even came up with a super creative nickname for me: book boy. Every time I would get on the bus he'd say "Heya book boy, whatcha reading today?" or "Why don't you have any friends? You need to put down Harry Potter." Hah, not a chance. The final straw came on the bus ride home one day when he actually said over the intercom "Will someone come sit with book boy? He needs to make some friends." I was 10 years old.
I went home in tears that day and told my mom about how awful my bus driver was. She told me not to feel bad, that I'm a smart kid and he's just a dumb bus driver. She said that when I grow up I'll surely be more successful than him, and don't take anything he says to heart because he's just unhappy with how his own life turned out. Maybe he wishes he read books when he was my age.
I was feeling pretty good about myself after that, and I read books with continued vigor. A few days later when he was dropping me off, my bus driver finally asked me, "So book boy, why are you always reading so much?" And without missing a beat, I replied, "So I don't grow up to be a bus driver." I hopped off the bus without even turning to see the wreckage.
chapem smiat sa za to, CO kto cita. bezne si robim prdel z ludi citajucich evitovky alebo 50shades, rovnako ako z ludi pocuvajucich napr. one direction. pozerajucich prijebane slovenske sitcomy. ale smiat sa cloveku za to ZE cita? chcela by som nejake blizsie vysvetlenie k tomuto...
Na Birdz je ich hojne!
@lacius tiež pravda inak
-.-
nazor co potesi kazdeho ilustratora, jeden z tych instantne vyvolavajucich prijemny pocit ze dostudovavam cosi co budu za par r. kupovat uz len odrody hipsterov, umelcov a starinarov. a este budu riskovat aj vseobecny vysmech ked uprednostnia do detailov vymakanu ediciu pred neosobnym textom na obrazovke, si myslim ze nie je nijako mozne aby citacka poskytla kniham - hlavne beletrii, poezii a i. - rovnake moznosti spracovania a rovnako umelecky posobivy vysledok, ako keby boli vytlacene na speci rucnom papieri a doriesena nevsednou vazbou s ktorou sa ktosi vyhral.
No vedia ma take slova trosku rozsmutit. Teraz zrovna nie kvoli mojej neruzovej buducnosti kniznej ilustratorky, o tej som si nikdy nerobila nadeje, ba poslo aj tych par opatrnych nadejiciek co sa obcas vynorili.
Ale je to smutna predstava, ze papierove knihy sa cochvila stanu zberatelskou zalezitostou. celkovo je moderna doba je strasny barbar, neberie ohlad na veci minule ktore sa osvedcili, hoc aj len ich umelecky efekt. Ja aj tak pevne verim ze ludi ta sucasna posadnutost chladnym minimalizmom nebude bavit dlho, a ze veci co ludi pritahuju uz cele starocia - vratane knih - tie len tak neprestanu pre cloveka predstavovat utechu od sveta prilis odpudivo realneho.
Ilustrovat mozes kludne aj ebooky. V zasade je cely proces rovnaky, akurat sa pri tom neplytva papierom. Co je vsak neskutocna vyhoda oproti papierovej knihe su vstupne naklady. Monopolizovany trh sa vdaka Amazonu, ci Apple ciastocne zvolnuje, a ak autorovi nevyhnutne nejde o kresbicky, 100% gramatiku, ci formu, tak moze vytvorit knihu za zlomok povodnych nakladov.
Kazdopadne je len na tebe, ci ostanes pri viere, ze tu knihy budu vecne* (telegraf, pohladnice, pevne linky atd nam naznacuju, ze nie), alebo sa prisposobis novemu trendu a ostanes v hre. Trh vobec nezaujimaju tvoje emocie, ak sa neprisposobis, tak ta pochrume a vypluje, krasny priklad je napriklad Nokia, ktora odmietla inovovat a dnes je na pokraji krachu.
----
* Amazon uz dnes vytlacil z biznisu male knihkupectva (velke su na rade) a digitalne knihy su dnes uz vacsinou o 70% lacnejsie, ako tie papierove. S prichodom konkurencie ku Kindle, je len otazka casu, kedy citanie papierovej knihy oproti tej digitalnej aj vratane citacky bude tak nakladne, ze si ho bezny spotrebitel nebude moct dovolit.
@Sheily v zapadnom svete (ktory mimochodom udava technologicky trend) noviny upadaju uz niekolko desatroci » en.wikipedia.org/wiki/Decline_of...
Azia sa pomaly ale isto digitalizuje (vo vychodnej Azii maju smartphony/tablety prakticky vsetci) a bude nasledovat tento trend.
@Tommyhot kindle a podobné vecičky priťahujú moju pozornosť už pekných pár rokov, hlavne kvôli očiam príjemnému einku namiesto lcd, ale stále som sa neodhodlal ku kúpe keďže voľný čas nemám prakticky žiadny takže ani čas na čítanie, aj na fb, birdz a fóra chodím prevažne len z práce a tam mám málokedy dlhšie neprerušenú voľnú chvíľu, zatiaľ mi ho čiastočne supluje tablet s apkou na začervenanie lcd večer
niektoré knihy sú síce také, mnoo ako to len ....ja by som po nich nesiahla , ale sto ľudí sto chutí....lepšie čítať niečo ako nečítať nič.
čítačku nemám, dávam prednosť papierovým knihám a aj vždy budem, nemyslím si, že papierové knihy tak skoro zaniknú a pomaly si budujem svoju vlastnú knižnicu, aj včera do nej pribudli dva kúsky, z ktorých sa teším ako blázon
A strasne som rada ze @tommyhot ma taky pekny nazor na ludi ktori odsudzuju citacku kvoli VONI KNIH
Ako ked ju niekto nechce je to jeho vec, ked sa mu chce vlacit obrovsku knihu so sebou a kazdu chvilu kupovat novu za 15€ nech sa paci.
Ale uplne mi je do smiechu ked niekto vidi moju citacku a ide ma poucovat ako by to on 'nemohol mat', akoze co presne by nemohol mat, stovky knih pri sebe vzdy naraz, moznost proste zmazat tu o ktorej viem ze sa k nej uz nevratim? Kracat po ulici a moct citat bez toho aby mi odpadla ruka a pretacali sa mi strany? Mega trapne to je fakt a pride mi ze toto su presne ti ludia co by ma sli poucovat keby mam v tej citacke evitovku. Neviem no to su podla mna ludia ktori sa cely zivot musia na nieco hrat len aby zapadli do nejakeho cool nadvecou hipsterskeho obrazu ktori si o sebe vytvorili.
ale! Ja by som nikdy nikdy nikdy nikoho neodsudzovala za to, co a na akom zariadeni cita.. podla ma to fakt robia iba ludia na B, lebo si myslia, ze su nieco viac
@tommyhot Minimálne od vzniku kinematografie každý rok predpovedajú kolaps knižného trhu.
Ak si knihy najdu svoj specificky market tak preziju, ale pre masy budu cenovo coraz menej dostupne (jedine, ze by aj tie stat dotoval). Praca za tlacenou knihou a ebookom stoji +- rovnako, ale je to prevazne viazanie, tlac a distribucia, ktora bude stale drahsia s tym ako sa bude ten market zmensovat. Ked hovorim o zaniku technologie, tak mam namysli prave ten obrovsky nepomer jednej technologie voci inej, nie to, ze zrazu sa vsetky knihy vyparia. Zanik je pre mna napriklad, ked maju tlacene knihy podiel na kniznom trhu povedzme na urovni 1%.
Digitálna apokalypsa kvôli slnečnej erupcii alebo inému elektromagnetických polí sa týkajúceho fenoménu je tiež možnosť, šagvieme.