Toho roku idem na vysokú školu a vybrala som si Karlovu univerzitu v Prahe. Nie som na tom finančne nejak super, takže sa chcem spýtať, či neviete o nejakom (sociálnom) štipendiu, o ktoré sa dá v Česku požiadať. Lebo zatiaľ čo som si zisťovala, tak žiadne
Mno neviem ako v Prahe, ale v Brne minimalne dostanes stipko ak byvas na intraku alebo v podnajme, tj. tvoja trvala adresa je mimo Brna Nie je to moc, ale tak aspon aj to potesi
@2 nemala. ako polo/sirota dostavaš len socialne davky - u mna to napr čini 1OO € cca.. lenže to nema so štipkom nič spoločne. Slovak študujuci v zahraniči za danych podmienok nema nič, tobož nie ak ich nesplňa. a tym zahraničim myslim aj ČR.
u nas napr ubytovacie štipko vychadza na 777 kč mesačne, ale dostava sa každe 3 mesiace a z toho si ani kolej na jeden mesiac nezaplatiš. čiže fakt na hovno :/ ja pracujem.. kto tu nepracuje, je v ..... jedine že ma extrabohatych rodičov.
naklady na zivot min v brne zas nie su extra velke.. ono tiez zalezi na tom co vsetko sa a akym sposobom chystas kupovat a co budes potrebovat..
praha moze byt drahsia.. ale neviem ako je to tam.
viem ze nieco socialne funguje i na MU avsak neviem teraz presne ci je to len vyhoda pri ubytovani alebo priamo i nejaka davka.. skor vsak myslim ze nie ako ano../ta davka/
minule som zistila, že ak si tu (akože v ČR) vybavíš prechodné bydlisko, nahlásiš to na polícii a potom s tým ideš na sociálny úrad, tak budeš dostávať niečo mesačne. ale neviem koľko. je to pár stovák, ale aj to je niečo.
neviem, ako funguje štipko na Karlovke... ale aj kebyže ho máš, tak z toho nevyžiješ
podla mna vzdy je nejaka moznost. to ze o nej ludia nevedia neznamena ze neexistuje. a prave to sa snazim zistit, nejaky figel, tak som myslela, ze niekto z vas snad bude o niecom vediet.
@metanefridia chceme ist do prahy uz po maturach aby sme mali vacsiu sancu najst si pracu.. myslis ze budeme mat problem? ako to vyzera s volnymi miestami v prahe?
a bojim sa, ze nebudem zvladat skolu a aj pracu, ak si ovsem nejaku najdem.
viem zit skromne, vseobecne som velmi financne nenarocna co sa tyka osobnych potrieb ale take ze intrak to sa platit proste musi.
vedeli by ste mi zhruba odhadnut, kolko minimalne potrebuje clovek na zivot v Prahe na intraku na mesiac?
zuzka ja som to tak spravila po mature hlavne kvoli prazdninam lebo praha je v lete nadherna.. teraz nam akurat svieti slnko an balkone a so Šperňakom si to uživame ale važne podľa mna praca tu je skor o šťasti.. niekomu sa podari, niekomu nie.. ale voľne miesta su, napr v call centrach vždy beru aj slovakov.. anyway, podľa toho koľko platiš za intrak - tu je to tak 2OOO-4OOO za mesiac podľa lokality a počtu osob na izbe + či maš bunku /soc. zariadenie/. potom kolejenka 26O kč/ mesiac, plus jedlo tak.. 2OOO veľmi veľmi skromne.. ale vždy sa ejak da vyjsť bez prace si myslim že 5OOO určite potrebuješ pri kolejnom tak 2OOO. ja napr dostavam sirotsky 1OO € + od otca 17O€, ale da sa vyžiť aj s 2OO €. to je podľa mňa take minimum aj to keď nechodiš často domov /ja smo bola zatiaľ raz / každopadne ak si najdeš pracu aspoň na vikendy, da sa to v pohode.. su tu študentske servisy a tak. na zaciatok samozrejme potrebuješ viac aby si sa naučila koľko ti cca treba a na kupu zakladnych veci do domacnosti, leb aj keď si vezmeš veľa veci z domu, peniaze na začiatok potrebuješ. my si s fillipom napr akurat ideme kupiť stoličky na balkon ono sa to oveľa viac vyplati študovať na SR keďže dostavaš soc. štipko - niektori maju aj 2OO €, čo by mne napr davalo 3OO € a to by som sa na SR mala upa v pohode a nepotrebovala by som od otca nič. No praha je praha držim palce na skuškach
"Sociálne štipendium slovenský občan študujúci v ČR nemôže dostávať, majú naň právo len študenti slovenskej vysokej školy, ktorá sociálne dávky administruje a vypláca.Slovenskí študenti sa však môžu uchádzať o pôžičku zo Študentského pôžičkového fondu."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
a co ja viem tak europsky a americky system je v tomto /ne/porovnatelny..
otazne je ake stipka mas vlastne na mysli..
lebo v cechach je tych socialnych dost.. minimalne tu. /ale ja nie som v prahe/
no ja som polosirota. a keby som sa napriklad osamostatnila?
@johnysheek dostavas nejake stipko? povedz mi o tom prosim viac..
skor som myslela nieco co mi pomoze zit na jedlo a podobne.
ako to riesite? davaju vam rodicia? alebo pracujete?
u nas napr ubytovacie štipko vychadza na 777 kč mesačne, ale dostava sa každe 3 mesiace a z toho si ani kolej na jeden mesiac nezaplatiš. čiže fakt na hovno :/ ja pracujem.. kto tu nepracuje, je v ..... jedine že ma extrabohatych rodičov.
praha moze byt drahsia.. ale neviem ako je to tam.
viem ze nieco socialne funguje i na MU avsak neviem teraz presne ci je to len vyhoda pri ubytovani alebo priamo i nejaka davka.. skor vsak myslim ze nie ako ano../ta davka/
neviem, ako funguje štipko na Karlovke... ale aj kebyže ho máš, tak z toho nevyžiješ
Praha je o dosť drahšia, rozprávala som sa s holkami, čo tam študujú... vždy sú také udivené z brnenských cien.
a ja som zas udivená v Prahe...
(horúca čokoláda za 60 kč a dostanem KAKAO???? a to bolo mimo centra!)
nech žijú veľké mestá, ktoré však okolo seba nerobia jednu veľkú nafúkanú bublinu hlavného mesta.
» skola.studujem.sk/stipendia-na-vy...
podla mna vzdy je nejaka moznost. to ze o nej ludia nevedia neznamena ze neexistuje. a prave to sa snazim zistit, nejaky figel, tak som myslela, ze niekto z vas snad bude o niecom vediet.
@metanefridia chceme ist do prahy uz po maturach aby sme mali vacsiu sancu najst si pracu.. myslis ze budeme mat problem? ako to vyzera s volnymi miestami v prahe?
a bojim sa, ze nebudem zvladat skolu a aj pracu, ak si ovsem nejaku najdem.
viem zit skromne, vseobecne som velmi financne nenarocna co sa tyka osobnych potrieb ale take ze intrak to sa platit proste musi.
vedeli by ste mi zhruba odhadnut, kolko minimalne potrebuje clovek na zivot v Prahe na intraku na mesiac?
tj. stat ti neda bohuzial ani korunu ...
ale existuju rozne alternativy ako napr.
» www.nadaceprovzdelani.cz
ubytovanie na leto je najlepsie riesit si v penzionoch , je to nieco ako sukromny intrak , vybavenie casto zahrna pracku , chladnicku , sporak a net
.... ja som si teraz nasiel izbu , ktora ma vyjde lacnejsie ako sesterke intrak ...
praca sa najde vzdy ,ked clovek vie kde zhanat a nevadi mu napr. makat mesiac v tovarni na rybi tuk