Dobry,prosim vas poradte.Neviem ako si to mam vysvetlit. Vzdy ked mame v skole citat nejaky text tak ma chytne strasna tema,srdve mi busi,ruky sa mi potia atd. A ked citam trase sa mi hlas a mam nutkavy pocit stale prehltat aj ked na sucho..CoToSoMnouJe?
doma zrejme taký problem si na sebe nepostrehla, že, keď mamke papuľuješ a neposlúchaš....
chce to doma čítať nahlas, napr. nejakú knihu, naučiť sa dýchať a čítať pomaly, jasne a zrozumiteľné, musíš veďieť a chápať tomu čo čítaš....
lebo teraz bezmyšlienkovite rapkáš, zrýchli sa ti tep, lapáš dych a z toho ten zasraný trasľavý hlas...
takže doma cvičiť a cvičiť a cvičiť a mamičku poslúchať, ona ťa ma najradšej z ocinom na svete, chapiš to!
@veronikadelrey
iny spôsob samoviuky neexistuje, do jedného mesiaca budeš čítať ako pani učiteľka pekne, len maj pevnú vôľu a drv sa doma do úmoru a výsledok sa dotaví
tiež nemám rád verejné prejavy, ale jediné, čo mi dopomohlo k tomu hovoriť pred viacerými ľuďmi nahlas je len tráviť veľa času medzi ľuďmi, teda pracujem v reštaurácii (zákazníci, čašníčky a kuchári), všetci na mňa hovoria a ja som si už akosi zvykol, že musím rozprávať.
Musíš byť veľmi uzavretá, aby si mala tento problém. Mohla by si chodiť medzi spolužiakov a počúvať ich rozhovory, netreba sa aktívne zapájať, to časom príde. @veronikadelrey
Ja som na strednej nebola ani raz pri tabuli kvôli tomuto...vždy som povedala, že chcem za 5 len kvôli stresom...takisto som kvôli tomu odišla z výšky, tu v robote žiadne prejavy mať nemusím, tak mám krásny život
@staphylococcus jaky pisomny? nevidim tam ani jednu gramaticku chybu a to ze sem sa pomylila v slove "srdce" a "trema" nepovazujem za zly pisomny prejav
@staphylococcus no,ja sem ze Zahora a chcela sem to napisat po slovensky lebo vim,ze ne vsetci veda po zahoracky a k tym pismenam....Neni to jedno? Sak to nikdo neriesi az na tebja
ja som kedysi tiež mala hroznú trému, keď som mala pred celou triedou nahlas čítať..vždy som z nervozity čítala moc rýchlo a potom sa mi plietol jazyk :/
ale s pribúdajúcim vekom sa to nejako vo mne ukľudnilo
skús si to doma prečítať vopred a potom to v škole lepšie zvládneš
nemôže to byť spôsobené tým, že ešte skôr, než začneš čítať očakávaš, že sa ti zapletie jazyk, budeš koktať a podobne? Proste si v tom, že sa ten trapas stane a sústredíš sa na to, čo si ľudia okolo teba pomyslia? ...
.. lebo ak áno, odporúčam sa na to nesústrediť Ak ti čítanie osamote, keď ťa nikto nepočuje ide, tak to sprav aj na verejnosti vážne.. predstav si, že máš okolo seba imaginárnu stenu. Si tam len ty, to, čo máš čítať a stena... a všetci ľudia sú až za tou stenou sa uzavri, budeš sám a začni čítať tak
.. ak ti však robí problém aj čítanie nahlas len pre seba, tak to skús trénovať doma sprav si ja neviem 10 minút denne čas a praktizuj, až kým ti to nepôjde
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
chce to doma čítať nahlas, napr. nejakú knihu, naučiť sa dýchať a čítať pomaly, jasne a zrozumiteľné, musíš veďieť a chápať tomu čo čítaš....
lebo teraz bezmyšlienkovite rapkáš, zrýchli sa ti tep, lapáš dych a z toho ten zasraný trasľavý hlas...
takže doma cvičiť a cvičiť a cvičiť a mamičku poslúchať, ona ťa ma najradšej z ocinom na svete, chapiš to!
iny spôsob samoviuky neexistuje, do jedného mesiaca budeš čítať ako pani učiteľka pekne, len maj pevnú vôľu a drv sa doma do úmoru a výsledok sa dotaví
Musíš byť veľmi uzavretá, aby si mala tento problém. Mohla by si chodiť medzi spolužiakov a počúvať ich rozhovory, netreba sa aktívne zapájať, to časom príde. @veronikadelrey
A na zaciatku viet sa pisu velke pismena.
ale s pribúdajúcim vekom sa to nejako vo mne ukľudnilo
skús si to doma prečítať vopred a potom to v škole lepšie zvládneš
.. lebo ak áno, odporúčam sa na to nesústrediť Ak ti čítanie osamote, keď ťa nikto nepočuje ide, tak to sprav aj na verejnosti vážne.. predstav si, že máš okolo seba imaginárnu stenu. Si tam len ty, to, čo máš čítať a stena... a všetci ľudia sú až za tou stenou sa uzavri, budeš sám a začni čítať tak
.. ak ti však robí problém aj čítanie nahlas len pre seba, tak to skús trénovať doma sprav si ja neviem 10 minút denne čas a praktizuj, až kým ti to nepôjde