urcite ano z kazdych smerov. hocikam. neoplati sa ti mozno vtedy ked sa teraz odtrepes na rok do anglicka a potom budes dalsich 10rokov na slovensku vtedy ti je to uplne nanic
@narazuvzdornaa dá sa vybaviť štipendium, inak ťa to aj s vreckovým vyjde na celkom dosť, pod 6000€ sa napr. v USA nezmestíš, a to je tá najlacnejšia krajina na exchange.
Na internáte bývať nebudeš, väčšinou ťa ubytovávajú hostiteľské rodiny, a to zadarmo.
Uniforma vôbec nie je na školách tak bežná, ako to vidíš vo filmoch
Študenti sú väčšinou na týchto školách zvyknutí na zahraničných študentov a majú záujem spoznávať ich kultúru a v podstate spoznať všetko nové a "cudzie", takže to, že by ťa neprijali dobre je veľmi nepravdepodobné
ja som teraz uz mesiac v anglicku, mam sa vratit na konci maja, takze som tu na necelych 5 mesiacov. mala som veeeelke problemy s mojou slovenskou agenturou, ktora naslubovala vsetko mozne, a nic z toho nebolo. Rodinu mam milu- teda vlastne host mamu, s ktorou som tu sama (ano, podla agentury som mala mat 3 clennu rodinu), do skoly dochadzam asi 1,30 hod. (mala som to mat podla agentury 35 minut). V skole sa vsetci snazia, rozpravaju sa so mnou, aj ked im moc nerozumiem (prizvuk+slang), ale ucitelom rozumiem super. To co ma stvalo na skole, bolo, ze si mozes vybrat len 4 predmety, z ktorych mas potom 6 hodin do tyzdna, potom ta vec, ze som v sixth form- cize v rocniku, ktory sa pripravuje na univerzitu, a ucime sa take veci, ktore som na slovensku mala v prvaku na gympli, takze neviem...celkovo to tu nie je zle, ale som tak znechutena zo vsetkych veci, ktore sa mi tu uz stali, ze budem najstastnejsia, ked budem doma...
@murcatko , niekoľkí ľudia navrátivší z takých pobytov mi vraveli, že zo začiatku takmer všetci domáci hovorili takým slangom a s takým prízvukom, kt. nevedeli rozlúštiť ich vlastné rodiny, nieto cudzinci.Pochopiteľne mimo vyučovacieho času a bez všadeprítomného dohliadajúceho profesora.Ako vravíš, študovať niečo cudzie..naložené v H2CO.
Trošku som sa informovala, mám predstavu..tiež som našla 6 tisíc ako najlacnejšiu alternatívu..Ani by som sa nedovážila rodičov opýtať.
Hostiteľské rodiny, sakra, to mi nenapadlo!
Uniformy sa nenosia všade, uznávam, každopádne to zostáva ako veľké proti.Nevedela by som to prehryznúť ani pri neviemakej výhodnej cene.
Pravdepodobne vyššia úroveň poskytovania vzdelania.
Pomôcky a tie ďaľšie veci na omnoho vyššiej úrovni (ja som na súkromnom gympli, dokonca nám dali aj každému notebook takže sa nemám na čo sťažovať ale na štátnych to je kus o niečom inom).
Zlepšil by si sa v angličtine.
Spoznal by si kopu nových ľudí.
Kluby.
A ak by sa ti podarilo ísť do londýna alebo nejakého podobne kultúrneho mesta tak : múzea. koncerty, puby.
Zážitky.
Proti:
Peniaze, ale s tvojím šťastím by sa k tebe nejak dokotúľali .
Pravdepodobne by ti chýbali ľudia hovoriaci tvojourečou, bratranec čo bol v anglicku na brigáde bol strašne happy keď si mohol večer s nami cez bwrbku cez skype pokecať.
ja som momentalne v anglicku-birminghame,a vlasne vahala som medzi anglickom a usa ale všetci hovorila že lepšie anglina je v anglicku tak som tu a som rada,lebo su tu so mnou aj američanky a su take sprepačenim tupe že by som to tam asi neprežila...takže rodina je uplne super maju tri deti furt so mnou komunikuju beru ma na vylety napr.cez prazdniny vo februari idem s nimi na trip po pobreži s karavanom,škola ano aj ja som sixthform a uniformy nenosim neviem či sa to da školou nazvať lebo cez hodiny jeme ,pijeme kavu rozpravame sa a tak najprv som bola dosť mimo z angliny a ich slengu ale za ten mesiac som si už zvikla aa najlepšia vec že sem išla aj kamaratka zo slovenska takže netrpim deficitom slovenskeho jazyka a važne je to dobre ked idete s niekym,teda ak sa to da...ak to mam teda zhrnuť žiadne proti neni aspon v mojom pripade
@murcatko ja som sa uchádzal o štipendium na súkromnej strednej lukratívnej škole v USA v hodnote niečo cez 40 000 dolárov, za ktoré by som nezaplatil ani dolárcent.
ak si prvák na strednej, napíš TS ešte to možno stihneš
myslím si, že ak niekto chce ísť do USA, GB, CANADA tak by nemal premýšľat v intenciach, aké to má výhody a aké nevýhody. Nikdy som sa nezamýšľal nad nevýhodami štúdia v USA, pretože podľa mňa to žiadne nemá.
nevrelí američania? no a čo? aj na slovensku ma každý vo svojej triede pekných obmedzencov
nepochopenie jazyka? a čo? je jasné, že keď tam prídeš nebudeš nič chápať, prišiel si tam na to, aby si sa EN naučil. stretol som sa s jednou, ktorá strávila 10 mesiacov v New Jersey a tá prvé 4 (!) mesiace nič nerozumela! to je podstatne dosť velká časť pobytu (takmer polovica) a nikto jej to ani raz nevytkol. (teda, premýšlam, ak im nerozumela, ako vie, že jej to nevyčítali)
na pobyt v USA som sa stále pozeral len z pohľadu toho, že budem mať obrovskú nevyčísliteľnú možnosť stretnúť úžasné množstvo nových, cudzích ľudí, nie z druhého konca mesta, kraja, republiky, ale z druhého konca sveta! a to je pre mňa niečo fascinujúce. stať sa americkým občanom na jeden rok, spoznať ich zlozvyky, žiť ich životných štýlom. jednoducho skúsenosti, ktoré nemáte žiadnú inú možnosť získať.
niekto mi vravel, že to nič, že si sa tam nedostal, pôjdeš tam na výške.
ale do pekla, ako môžte porovnávať pobyt v USA, ktorý prežije 17 ročný naivný chalan plný ideálov, ako nejaký 22 ročný vysokoškolák bez ideálov
čiže, ak máš možnosť ísť niekde preč, nepremýšľaj ani sekundu, nepremýšlaj nad nevýhodami alebo výhodami. je to niečo čo ti dopomôže zmeniť si tvoj rebríček hodnôt a zistíť o čom je život a hlavne o tom, ako môžeš byť rád, že si zo Slovenska
niekto mi vravel, že fajn, nedostal si sa tam na strednej, pôjdeš na výške. ale nikdy nemôžete porovnávať pobyt plný problémov, strastí, nových ľudí,
aj ja mám možnosť na štipendium...do Írska...tiež sa neviem rozhodnúť asi si budem dávať prášky na spanie,lebo už aj zaspávanie mi robí problém...ísť...neísť....ísť.....neísť.....
ahoj,ja som sa tiež rozhodla podať si prihlašku na štipko do Irska,Teraz ma čaká pár vybavovačiek kvoli tomu tak dúfam,ze sa mi to podarí.. ...Ja som už o tom rozmýšľala od januara a tiež mi to nedalo pár noci spavat ale pravdepodobne už podobnú priležitosť nebudem mať a za vyskušanie nič nedáš takže skúsiť sa to oplatí.........
ahojky mam podobnu dilemu ci ist alebo neist ... nepovedala by som ze viem dobre anglicky jazyk a bojím sa zaciatkov a este ten motivačný list no neviem :d mam to skusit?
ahojte ja som si tiež podala prihlášku na štipko do írska... a neviete niekto kedy majú byť výsledky...??? ak áno alebo ak je tu niekto kto vie niečo viac o tom tak mi prosím vás napíšte. Môžete aj na azet tam mám taký istý nick zatiaľ veľmi pekne ďakujem...
ja už tiež dlho rozmýšľam,ale stáále neviem....najviac sa bojím asi toho výberu správnej agentúry......či mi vybavia,čo mi nasľubujú a tak.....ale aj to štipko je fáááájn...
ja tiez premyslam nad tym stipkom a dufam teda ze mi to vyjde
samozrejme ze existuju pre a proti, ale myslim, ze tu urcite prevazuju argumenty pre. je to obrovska sanca spoznat ludi, zvyky, iny system ucenia ( nie to nase biflovanie )
a bat sa tam ist pre to, lebo neviete dobre jazyk je uplna blbost, ved tam idete hlavne pre to, aby ste sa ten jazyk naucili .. mame v skole teraz jednu babu co bola u nas na rok, mam pocit ze je z GB a myslim ze ona ani nemala ponatia co je to slovencina a po roku uz vie celkom plynulo rozpravat - porovnajte si narocnost anglictiny a slovenciny - takze jazyk problem urcite nie je
a ja by som sa chcela spytat vas co ste vyssie pisali, ze ako ste sa prihlasili na to stipendium? lebo ja som teraz prvacka, a tiez by som velmi chcela ist v tretiaku a myslim ze jedine riesenie je pre mna stipko
Ak máš možnosť choď...je dosť možné že to budeš dosmrti ľutovať. Ak máš vzťah môže vydržať ak nevydrží tak nestál za to...si predstav žeby sme ešte chodili na vojnu.
urcite by som odporucala..ja som bola rok v usa na strednej skole a bol to najlepsi rok mojho zivot....mnohemu som sa naucila...z coho cerpam cely svoj zivot..ci uz z jazykoveho hladiska alebo aj osobnostneho rastu
tiez si myslim, ze v dnesnej dobe to je celkom cenono dostupne...
a urcite by som odporucila usa pred ostatnymi krajinami..je to uplne ine svet ako europa prip. londyn...taky aky vidime v americkych filmoch
ja som bola v USA a uz by som nesla, mala som ist na rok, prisla som po pol roku nedalos a ot vydrzat. bordel, zvirata hlad a a samota, toto nakoniec ostalo z toho ze mi agentura slubovala ze budete mat polopenziu a cez vikendy plnu penziua ze rodiny su preverene tak figa borova. skola? najhorsia v 5milionovom meste, nevrela rodina neochota pomoct, a odcudzovanie ze ste europan. verim ze v USA sa najdu aj dobri ludia, ja som na nich to stastie nemala. a uz neverim nikomi kvoli sebe. ano moja anglictina sa rapidne zlepsila, predcasne som dospela, ale vybralo si to svoju dan a nestalo to zato.
Ja by som sa rovno aj presťahovala
O tom, že by som na rok šla niekam do zahraničia a chodila tam aj do školy a tak snívam už od 11 rokov ♥ jedine proti mi príde tá cena, že koľko to stojí, ale pokiaľ máš rodičov, ktorí ti to zaplatia tak jednoznačne choď
určite prežiješ super rok na strednej a podľa mňa je fajn isť takto na rok niekam preč. Spoznáš tam nových ľudí, naučíš sa lepšie jazyk a ešte k tomu majú aj normálnejší systém učenia než my tu na Slovensku.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Pre sú každému jasné, proti:
horibilná suma
internát
uniforma (oprava, nešla by som bez váhania)
možné nevrelé prijatie od domácich
..a tí naši bastardi by mi chvíľami aj chýbali.
Na internáte bývať nebudeš, väčšinou ťa ubytovávajú hostiteľské rodiny, a to zadarmo.
Uniforma vôbec nie je na školách tak bežná, ako to vidíš vo filmoch
Študenti sú väčšinou na týchto školách zvyknutí na zahraničných študentov a majú záujem spoznávať ich kultúru a v podstate spoznať všetko nové a "cudzie", takže to, že by ťa neprijali dobre je veľmi nepravdepodobné
Trošku som sa informovala, mám predstavu..tiež som našla 6 tisíc ako najlacnejšiu alternatívu..Ani by som sa nedovážila rodičov opýtať.
Hostiteľské rodiny, sakra, to mi nenapadlo!
Uniformy sa nenosia všade, uznávam, každopádne to zostáva ako veľké proti.Nevedela by som to prehryznúť ani pri neviemakej výhodnej cene.
Slovensko je diera.
Slovensko je predražená diera.
Pravdepodobne vyššia úroveň poskytovania vzdelania.
Pomôcky a tie ďaľšie veci na omnoho vyššiej úrovni (ja som na súkromnom gympli, dokonca nám dali aj každému notebook takže sa nemám na čo sťažovať ale na štátnych to je kus o niečom inom).
Zlepšil by si sa v angličtine.
Spoznal by si kopu nových ľudí.
Kluby.
A ak by sa ti podarilo ísť do londýna alebo nejakého podobne kultúrneho mesta tak : múzea. koncerty, puby.
Zážitky.
Proti:
Peniaze, ale s tvojím šťastím by sa k tebe nejak dokotúľali .
Pravdepodobne by ti chýbali ľudia hovoriaci tvojourečou, bratranec čo bol v anglicku na brigáde bol strašne happy keď si mohol večer s nami cez bwrbku cez skype pokecať.
ak si prvák na strednej, napíš TS ešte to možno stihneš
myslím si, že ak niekto chce ísť do USA, GB, CANADA tak by nemal premýšľat v intenciach, aké to má výhody a aké nevýhody. Nikdy som sa nezamýšľal nad nevýhodami štúdia v USA, pretože podľa mňa to žiadne nemá.
nevrelí američania? no a čo? aj na slovensku ma každý vo svojej triede pekných obmedzencov
nepochopenie jazyka? a čo? je jasné, že keď tam prídeš nebudeš nič chápať, prišiel si tam na to, aby si sa EN naučil. stretol som sa s jednou, ktorá strávila 10 mesiacov v New Jersey a tá prvé 4 (!) mesiace nič nerozumela! to je podstatne dosť velká časť pobytu (takmer polovica) a nikto jej to ani raz nevytkol. (teda, premýšlam, ak im nerozumela, ako vie, že jej to nevyčítali)
na pobyt v USA som sa stále pozeral len z pohľadu toho, že budem mať obrovskú nevyčísliteľnú možnosť stretnúť úžasné množstvo nových, cudzích ľudí, nie z druhého konca mesta, kraja, republiky, ale z druhého konca sveta! a to je pre mňa niečo fascinujúce. stať sa americkým občanom na jeden rok, spoznať ich zlozvyky, žiť ich životných štýlom. jednoducho skúsenosti, ktoré nemáte žiadnú inú možnosť získať.
niekto mi vravel, že to nič, že si sa tam nedostal, pôjdeš tam na výške.
ale do pekla, ako môžte porovnávať pobyt v USA, ktorý prežije 17 ročný naivný chalan plný ideálov, ako nejaký 22 ročný vysokoškolák bez ideálov
čiže, ak máš možnosť ísť niekde preč, nepremýšľaj ani sekundu, nepremýšlaj nad nevýhodami alebo výhodami. je to niečo čo ti dopomôže zmeniť si tvoj rebríček hodnôt a zistíť o čom je život a hlavne o tom, ako môžeš byť rád, že si zo Slovenska
niekto mi vravel, že fajn, nedostal si sa tam na strednej, pôjdeš na výške. ale nikdy nemôžete porovnávať pobyt plný problémov, strastí, nových ľudí,
Aj ja som dlho rozmyslala, ci sa na to dam, ale dnes si uz ani neviem predstavit ze by som tu nebola
samozrejme ze existuju pre a proti, ale myslim, ze tu urcite prevazuju argumenty pre. je to obrovska sanca spoznat ludi, zvyky, iny system ucenia ( nie to nase biflovanie )
a bat sa tam ist pre to, lebo neviete dobre jazyk je uplna blbost, ved tam idete hlavne pre to, aby ste sa ten jazyk naucili .. mame v skole teraz jednu babu co bola u nas na rok, mam pocit ze je z GB a myslim ze ona ani nemala ponatia co je to slovencina a po roku uz vie celkom plynulo rozpravat - porovnajte si narocnost anglictiny a slovenciny - takze jazyk problem urcite nie je
a ja by som sa chcela spytat vas co ste vyssie pisali, ze ako ste sa prihlasili na to stipendium? lebo ja som teraz prvacka, a tiez by som velmi chcela ist v tretiaku a myslim ze jedine riesenie je pre mna stipko
tiez si myslim, ze v dnesnej dobe to je celkom cenono dostupne...
a urcite by som odporucila usa pred ostatnymi krajinami..je to uplne ine svet ako europa prip. londyn...taky aky vidime v americkych filmoch
O tom, že by som na rok šla niekam do zahraničia a chodila tam aj do školy a tak snívam už od 11 rokov ♥ jedine proti mi príde tá cena, že koľko to stojí, ale pokiaľ máš rodičov, ktorí ti to zaplatia tak jednoznačne choď
určite prežiješ super rok na strednej a podľa mňa je fajn isť takto na rok niekam preč. Spoznáš tam nových ľudí, naučíš sa lepšie jazyk a ešte k tomu majú aj normálnejší systém učenia než my tu na Slovensku.