štúdium poľštiny (poprípade ruštiny či taliančiny) na VŠ
ahojte neštuduje niekto prekladateľstvo na umb? Konkrétne by ma zaujímala poľština a to v akom rozsahu ste ju vedeli, keď ste ju začali študovať. Na stránke je síce napísané, že štúdium nie je určené na základnú výuku jazyka, ale keďže poľština nie je
ahoj... 10 ludkov je inac dost ale vies, vacsinou sa az tak vela ludi nehlasi na take odbory, tak preto no.... a ja studujem neminu a filozofiu a ucitelia si dost vyzadovali mat aspon ake take zaklady to stred. skoly, co sa tyka neminy... potom co som pocula, zevraj rustina ide teraz dost do popredia,tak skor by som v tvojom pripade volila rustinu a nieco k tomu... ale blizsie ti k tomu neviem povedat uz...
@neutral001 aj tak ďakujem veď to, že desať sa mi zdá veľa kvôli tej kombinácii. myslím, že s nemčinou taký problém nebude, lebo tú mám dlhšie. problém je, že druhý jazyk, ktorý sa učím je angličtina a tú akosi študovať nechcem, a tak sa snažím vymyslieť niečo, čo by som mohla skombinovať s nj.
@popoluska15 poľština nepatrí medzi najperspektívnejšie jazyky, ale mám pocit, že by ma mohla baviť Vlastne, mne je v podstate jedno, ktorý z tých jazykov by som študovala, kritériom výberu pre mňa bude to, či by som sa stihla za rok a niečo naučiť tie požadované základy.
@swanheart ja som momentálne dospela k záveru, že spomedzi tým troch by som najradšej študovala tiež ruštinu. tak ak sa ti náhodou podarí niečo zistiť, daj vedieť
@gllendora chapem,,, ako pozerám si z Banskej Bystrice, tak s poľštinou nemaš asi moc skúsenosti ,, ja som z Oravy,,, presnejšie byvam od Poľska naskok ...a myslímm si že učiť poľštinu je dost tak strata času ,,,, ja sa ju neučím a rozumiem im, poľština je ľahky jazyk,,,, radšej sa sústred na niečo iné ... ked chceš vedieť po poľsky stačí ti ist na par mesiacov do poľska ....vela sa od slovenčiny neodlišuje ...alebo pozeraj pollské programy
uvedomujes si ze to neni perspektivne, a aj tak to chces studovat. Je ti uplne jedno ako mozes skoncit za 5 rokov, ked ides studovat taku kravinu ako polstina ?
Fakt sa uplne normalne pytam, lebo mam pocit ze niektori ludia nemaju absolutne rozum
@muffinuska1 a môžem sa ťa (samozrejme, úplne normálne) spýtať aký jazyk by si mi odporúčala? (možno by ma to inšpirovalo). V súčasnosti je trend, že translatológovia by mali ovládať aspoň tri, čiže ak vyštudujem 2 na vysokej škole, nie je to koniec. Ak teda zistím, že kombinácia nemčina-poľština je dobrá jedine na úrad práce (ak si človek s touto kombináciou nevie nájsť zamestnanie, tak čo potom tí chudáci, čo študujú nemčinu so slovenčinou), tak mi neostane nič iné len naučiť sa nejaký čarovne úžasný jazyk, po ktorom bude dopyt a dúfať, že dokým sa ho naučím, neumriem od hladu. Hoci radšej umrieť od hladu ako trpieť depresiami z toho, že človek vyštudoval niečo, k čomu nemá vzťah. (Priznávam, že človek, ktorý chce študovať prekladateľstvo a tlmočníctvo by si mal dokázať nájsť cestu k akémukoľvek jazyku, ale musím brať do úvahy to, aké jazyky (ne)ovládam, zosúladiť to s mojimi reálnymi možnosťami a ponukou vysokých škôl.)
Ja sa velmi zas do hlbky nevyznam, pre mna osobne nieje velmi zuajimave studovat nieco s jazykmi, lebo prekladat mozem aj ja ked si urobim na to certifikat a nepotrebujem to studovat na skole.
Ja by som sa ucila napriklad taliancinu, spanielcinu, francuzstinu, hocico, len nie polstinu.
Pride mi to zvlastne. Nic o Polsku vo svete nepocujem, jedine to ze som su tam trhy kde chodia nakupovat Slovaci
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Fakt sa uplne normalne pytam, lebo mam pocit ze niektori ludia nemaju absolutne rozum
Ja sa velmi zas do hlbky nevyznam, pre mna osobne nieje velmi zuajimave studovat nieco s jazykmi, lebo prekladat mozem aj ja ked si urobim na to certifikat a nepotrebujem to studovat na skole.
Ja by som sa ucila napriklad taliancinu, spanielcinu, francuzstinu, hocico, len nie polstinu.
Pride mi to zvlastne. Nic o Polsku vo svete nepocujem, jedine to ze som su tam trhy kde chodia nakupovat Slovaci