myslím podobne, ako v severských krajinách - tvrdý alkohol dostupný len v špecializovaných predajniach, úplný zákaz predaja alkoholu v nočných hodinách, vysoká daň na alkoholické nápoje...
@azizi@3 zákazy sú principiálna chobotina.. všetci dobre vieme, k čomu by viedla úplná prohibícia. ani nemusíme ísť tak ďaleko do histórie a máme veľmi peknú ilustráciu.
@4 Ale alkohol je smrteľná zbran... Ani mnohé lieky či revolvery nie su volne predajne. A nikto sa nestazuje. Naopak mäkké drogy, ktoré nemajú smrteľne účinky, su nelegalne. Len mi to cele pride postavene na hlavu :/
@ azizi@ 5 je rozdiel, keď je niečo úplne zakázané a keď niečo nie je voľne predajné. A o tom, že je alkohol smrteľná zbraň choď rozprávať ľuďom, ktorí ho vyrábajú a predávajú, ktorí ho vo veľkom konzumujú a nevedia bez neho byť jediný večer a kadejakým mafošom a zločincom. Pozri sa, ako to vyzeralo za prohibicie v USA pred sto rokmi a potom sa ešte raz zamysli nad svojím argumentom ?♀️ alkohol tu má príliš silné korene a príliš silnú tradíciu na to, aby si ho mohla úplne zakázať. To za prvé. A za druhé je principiálna ##&&@ čokoľvek zakazovať.
@thunderstorm@6 no veď prave, vystihla si podstatu, že za to podla mňa môžu tie silne korene, historia a tradícia... Inak by vôbec nedavalo zmysel, prečo alkohol volne predajný je a mäkké drogy nie.
Pokial ide o uplnu prohibiciu tak je to hlupost, pretoze to skusali v minulosti v USA. A vysledok? Mafiani zacali pasovat alkohol z Kanady na ktorom bohatli a ludia podomacky vyrabali nekvalitny alkohol z ktoreho sa otravili. A este stat prichdzal o miliardy na daniach za alkohol.
Pokial by sa jednalo o ciastocnu prohibiciu tak som zato, ako to maju v Skandinavskych krajinach kde su specialne predajne na predaj alkoholu, a kde alkohol len tak bezne ako u nas v potravinach nekupis. Podotykam, ze tam su alko predajne otvorene iba PO-PIA aj to ti predaju alkohol v obmedzenom mnozstve.
Potom niet divu, ze ked severania vycestuju na juh Europy tak chlastaju kedze doma su obmedzovani.
som za predaj v specializovanych obchodoch bez obmedzenia otv. hodin. pri vstupe by sa clovek preukazal OP-ako v herni, na SP si mozes vybavit zakaz do herne, resp ta nepustia, ked poberas niektore davky, tak nieco obdobne na alkohol. vyssie dane nie, lebo to by podporovalo len nelegalny obchod.
som clovek, co ma problem so zavislostami. mame za barakom taku samosku, kde su 4 ulicky a z toho je jedna plna alkoholu vsetkeho druhu. viem si predstavit, ze alkoholik, co mozno aj chce prestat to ma kurva tazke, ked si ide kupit tresku a rozky. pripadne, ked mas craving, tak keby musis ist do nejakeho speci obchodu a tam sa preukazovat a neviem co, tak ta to dovtedy snad prejde. pripadne ta zastavi ten zakaz, kt si mozes vybavit.
a ako clovek, pre ktoreho je lahsie vymenovat drogy, ktore nevyskusal, nez tie, ktore vyskusal, mozem prehlasit, ze pre mna je najtazsie NEPIT A NEFAJCIT!!!
pri nasom nastaveni statu asi suhlasil, aj ked realne si neviem predstavit ako by sme boli schopni to ukocirovat, kedze najma pohranicni by si ho sli kupit par km mimo sr..
stupla by jeho produkcia podomacky robeneho a predaj inak pofiderneho...
predsa len, dopestovat travu ci koku je zlozitejsie nez sfermentovat par sliviek ci cokolvek organicke...
ale v idealnom svete by stat nemal zakazovat... max tak danami usmernovat a trestami chranit v pripade zneuzitia..
+ ovela prisnejsie tresty za vsetko ak cin je podporeny alkoholom..
@johnysheek@12 dopestovať trávu je mega easy raste to jak burina, len to potrebuješ mať kde vysušiť. a nesmú ti ju nájsť, lebo si pôjdeš posedieť na 15 rokov medzi vrahov a lumpov práveže na destiláty potrebuješ špeciálne zariadenie a ak nechceš oslepnúť, tak aj nejaký ten skill
@11monika11@14 veď ja nehovorím, že je to kto vie ako komplikované, každopádne, vypestovať rastlinu, ktorá doslova rastie ako plevel, mi príde jednoduchšie a ešte sa tým weedom ani nemôžeš zmrzačiť
@thunderstorm@15 ale tiež ju nemôžeš mať len tak v predzáhradke a myslím, že na to, aby si sa zmrzačila pri výrobe alkoholu, tiež potrebuješ nejaké predispozície - napr. byť úplný pablb
@11monika11@17 susedia majú na terase ja som zamladi mala rastlinu doma na okne, teraz sme mali normálne doma v space buckete ak máš záhradu, pacneš to tam, ak nemáš záhradu, nájdeš si buď nejaké opustené odľahlé miesto (riskuješ, že ti ju niekto ukradne/poškodí, ale čo poznám ľudí, ktorí takto pestovali všetko cajk) alebo pestuješ vnútri, veľa tomu netreba, len 16 hodín svetla denne, dusíkaté hnojivo a voda.
ja a k tým predispozíciám - polovica Slovenska chech ✔️ špeciálne vidláčikovia, ktorí sa k domácej destilácii najčastejšie uchylujú. a ja nemyslím, že si nejak ublížiš pri samotnom procese výroby destilátu ale že zle vydestiluješ, ostane ti tam nejaký metanol a oslapneš z toho.
@lostinthedark@16 veď ja sa nebavím o zákaze ale o regulácii a nie som presvedčená, že by u nás fungoval severský model, keď už, tak určite niečo miernejšie.
@thunderstorm@18 akože uznávam, že polovica slovenska, ale čudovala by si sa ako si naozajstní alkoholici veľmi dajú záležať na tom, aby vypálili dobre na druhej strane, ono keď má niekto doma toto zariadenie, tak nejako o tom ľudia v okolí vedia a donesú si nakvasené ovocie tam čiže to nie je úplne, že keď sa zakáže alkohol, tak si každý v dedine zoženie zariadenie - skôr si každý zistí, kde sa to už nachádza (ak to už dávno nevedia)
a nie som si tým úplne istá, ale mám pocit, že by sa nemalo stať, že vydestiluješ zle... to musíš proste vážne nejako špeciálne špekulovať, aby sa ti podarilo pomýliť odpad s produktom (ale neviem, možno sa tuto mýlim, ale zdá sa mi, že takto nejako mi to bolo prezentované)
@thunderstorm@19
Však ja viem, ale regulácia je istým spôsobom zákaz. Zákaz pre Vietnamca predávať alkohol vo svojej samoške. Zákaz nakúpiť si alkohol neskoro večer. Ani úplne nevidím možné pozitíva, ktorými by sa dalo oháňať. Vo výsledku, nie je alkohol už teraz dosť regulovaný?
Príde mi to ako zatvorené obchody na sviatky. Stále sa mi niekto chce srať do toho, čo a kedy si nakúpim, poprípade aké látky si vpravím do tela. Bohužiaľ, ja mám úchylku hájiť aj tie slobody, ktoré by som nikdy nevyužil. Ja by som sa neposral, že by boli špecializované obchody s alkoholom a že by som si nenakúpil alkohol v noci. Ale proste prečo má niekto potrebu sa do toho srať a vynucovať to skrz štát?
Ja chápem, že so svojím prehnane libertariánskym postojom budem večne za kokota, ale trochu ma sere, že všetci by len regulovali, ale nikto už potom nedereguluje a to ani v prípade, že celá regulácia stála za kokot.
@lostinthedark@21 nn, práveže ja tento tvoj postoj úplne chápem a sama ho zastávam, nikde som nepovedala, že tú reguláciu podporujem, len mi to prišlo ako zaujímavá myšlienka a do nejakej miery súhlasím s argumentami "za".
na druhú stranu, jedna vec je, že som nikde nevidela žiadnu štatistiku o tom, koľko ľudí vymanila táto regulácia zo spárov alkoholizmu, myslím si, že na severe sa aj tak pije hodne, čo som mala možnosť zažiť.. že dáma v nejakej tržnici si od môjho 30 ročného chlapa pýtala občianku keď kupoval víno, presne o desiatej sa v miestnej sámoške uzamklo všetko od hard saltzerov po vodku do železnej vitríny a vonku na lavičke si veselo chlastali nejakí pubertiaci a na každom rohu bol nejaký opitý pobuda a ďalšia vec je to, že dnes by to už u nás nebolo moc doable.. nikto z politikov by si to nelajzol, kto by sa toto len pokúsil pretlačiť, skončil, aj kvôli tomu, koľko ľudí by kvôli tomuto prišlo o zárobok, aj kvôli našej alkáčskej náture takže neviem, len som chcela otvoriť diskusiu a vidieť, čo si myslí birc.
To ale takto nefunguje. Tvrde zakazy nefunguju a nikdy nefungovali. Jedina cesta je aby ludia nechceli pit podobne ako to bolo s cigaretami. Proste prestat propagovat.
Zákaz nie, obmedzenie áno. Zvlášť ten presun do špecializovaných obchodov znie čarovne To by som nemusel každé ráno pred potravinami kľučkovať okolo kadejakých živlov.
Čudujem sa, že tento @9 skvost sa tu prešiel mlčaním
Úplne ako v pohode ti príde to zrovnanie ? @Jerometoucanrainbow čiže možme vlastne povedať s touto logikou, že aj predaj pervitínu je vlastne porovnateľné so zakazovaním potratov? Alebo dokonca heroínu... Ako fakt neviem... Čo ti povie priateľka keď jej zdelíš tento svoj bonmot?
@jerometoucanrainbow@29 Predaj ťažko návykovej látky, ktorá nie len, že ničí človeka, ale v zásade aj jeho okolie, poporuje násilie, kriminalitu, smrť... ehm je vlastne to isté ako keď chce žena mať právo rozhodovať o vlastnom tele? Fakt si si istý, že toto myslíš vážne? Už si to stihol povedať partnerke? Aká bola jej reakcia na tento tvoj názor?
@karlotiskot@30 sú krajiny, kde je predaj alkoholu zakázaný a zdá sa ti, že v takom Sudáne je sveta žiť?
úplne iné a lepšie cesty sú než len všetko od výmyslu sveta zakazovať
ešte by som tam prihodil aj zákaz dúhových vlajok, všetko je to na jedno kopyto, absolútne zbytočné zákony, sa divím, že sa týmto vôbec musíme zapodievať v 21. storočí
@jerometoucanrainbow@31 Takže za zlo v Sudáne može zákaz alkoholu? Okrem toho bavíme sa o obmedzení predaja. A áno v takom Nórsku a Fínsku takáto vec hodne komplikuje ľuďom to aby sa stali závyslí od alkoholu.
@karlotiskot@32 edukácia je oveľa lepšia a účinnejšia než zákazy a obmedzenia, aj tebe by sa zišla aspoň by si tu neblúznil o krajinách, ktoré sú so Slovenskom podobne na tom, čo sa týka štatistík
si mi vyklal oči tým y
@jerometoucanrainbow@33 Ok kámo. Takže o Nórsku a Fínsku sa blúzni ale Sudán je primerané porovnanie. Rovnako ako prirovnávať zákaz drog k zákazu potratom. Chápem...
@karlotiskot@34 by si sa hodil do OĽaNO, bez akejkoľvek bližšej znalosti problematiky len plácaš nezmysly do éteru a prekrúcaš a sa mi vidí, že aj vzdelanie pokryvkáva
@karlotiskot@38 si sa pýtal, či mi príde v pohode zrovnávať zákaz potratov a alkoholu a odpísal som ti, že je oboje úplna pičovina, nemôžem zato, že si zjavne troška jednoduchší človek a strácaš sa v kontexte...
@jerometoucanrainbow@39 Pýtal som sa ťa na tri veci
Asi s tým nosom dohora nedovidíš na celý text
A inak teda odargumentuješ aspoň niečo? Trebárs to prečo je podľa teba štatisticky Nórsko a Fínsko (pred obmedzením predaja alkoholu), štatisticky úplne mimo ale Sudán je prijateľné zrovnanie? Či aj tu som niečo zle pochopil? Alebo za potrebu znižovať moje chápanie len schovávaš to, že žiadne argumenty nemáš?
@karlotiskot@40 ale veď tie tliachaniny o pervitíne, na to snáď nečakáš odpoveď, veď to je absolútne scestné sem pliesť
asi alko turizmus im to kazí, mal si vybrať iné severské krajiny, ale to by si si musel dať tú námahu a otvoriť nejaké dáta
zakazovanie je najjednoduchší spôsob, bohužiaľ nie je účinný
keď si myslíš, že je zakazovanie a regulovanie tá správna cesta, ja ti to neberiem, akurát to je podľa mňa úplne nanič, keď máš v danej oblasti nevzdelaný národ...
ale je to jednoduchšie ako nalievať peniaze do školského systému a vzdelávať mládež
@jerometoucanrainbow@42 Ok, takže alkohol je pre teba nezmysel zakázať, zatiaľ čo u iných drog je to vlastne v poho.
A ten alkoturizmus je zároveň komplikáciou pre vytvorenie závislosti. Keby si si k tým severským krajinám dal tu námahu a otvoril dáta ako to žiadaš odomňa možno by si videl čo sa stalo po obmedzení predaja alkoholu.
Ešte raz bavíme sa o obmedzení nie o zákaze.
Samozrejme ja súhlasím s tým že vzdelanie je tiež pomocou riešenia problému, dáta sú jasne naklonené vzdelanosti v tejto téme, nič menej stále je to len pasívny sposob boja proti závislostiam, ten aktívny začína práve pri doslednej kontrole predaja takýchto látok. Ak chceš vychovávať mladých ľudí k rozumu v tomto, ale zároveň ich necháš v rodine kde míňajú dávky na tvrdé, tak tomu dieťaťu bude tvoje vzdelanie na hovno a preto to v Sudáne vyzerá tak ako vyzerá a v Nórsku a v Fínsku je to presný opak.
@karlotiskot@43 iné drogy sú predsa už zakázané, preto je to úplne iná téma, napr pri drogách si viem predstaviť reguláciu, čo by ale u nás viedlo k uvoľneniu opatrení, nie k sprísňovaniu, kľudne určité typy mäkkých drog na osobné použitie a niektoré typy tvrdých drog na lekárske účely
stalo sa napr. aj to, že im stúpol počet nárazovosti a smrti spôsobenej alkoholom
ale mám obavy, že ty nie si schopný porozumieť štatistike a vyčítať z nej niečo...
ty si proste asi zaspal, keď sa rozdával rozum, pri čom by ti vôbec nezaškodilo zaradiť sa do radu aj dvakrát, ale asi aj to by ti bolo málo
veď ale to nejde šibnutím čarovného prútika, tá výchova musí byť generačná, to len ty si predstavuješ, že dačo reguluješ alebo zakázeš a dobre bude...
a ak si chceš vypisovať litánie, ja nie som ten pravý, tak si nájdi vhodnejšieho adepta...
@jerometoucanrainbow@44 Ukážeš mi z akej štatistiky čerpáš ó velký pane? V Nórsku som totižto nejakú dobu pobýval a sranda je, že každý prípad nárazovej smrti sposobenej alkoholom, apropó takmer z pravidla z nelegálnej varne, tam bol prepieraný v novinách. A ó velký pane ktorý jediný viete čítať v štatistikách, ako na tom je štatisticky Nórsko, či Fínsko s porovnaním s časmi pred obmedzením čo sa týka úmrtí sposobených onemocneniami z alkoholu, alebo trebárs ako je to s nehodami na cestách pod vplyvom alkoholu?
Sry ale litánie o tom ako údajne ničomu nerozumiem tu píšeš ty, držať sa témy skrátiš to na tretinu
@karlotiskot@45 by som si v živote nedovolil tvrdiť, že len ja jediný viem čítať štatistiky, skôr naopak, na to sú ľudia úplne iného rangu než ja
ja len tvrdím, že ty nevieš
si ako malé dieťa, sa cítiš ukrivdený lebo som ti naznačil, že nie si z tých najbystrejších, pri tom by ti to mohlo byť tak akurát šum a fuk, od random človeka z internetu...
ale to je jasné, že by to malo mať aj do budúcna klesajúcu tendenciu, akurát som ti povedal, že si mohol vybrať iné severské štáty, kde to už teraz pekne vidno
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
47 komentov
Pokial by sa jednalo o ciastocnu prohibiciu tak som zato, ako to maju v Skandinavskych krajinach kde su specialne predajne na predaj alkoholu, a kde alkohol len tak bezne ako u nas v potravinach nekupis. Podotykam, ze tam su alko predajne otvorene iba PO-PIA aj to ti predaju alkohol v obmedzenom mnozstve.
Potom niet divu, ze ked severania vycestuju na juh Europy tak chlastaju kedze doma su obmedzovani.
som clovek, co ma problem so zavislostami. mame za barakom taku samosku, kde su 4 ulicky a z toho je jedna plna alkoholu vsetkeho druhu. viem si predstavit, ze alkoholik, co mozno aj chce prestat to ma kurva tazke, ked si ide kupit tresku a rozky. pripadne, ked mas craving, tak keby musis ist do nejakeho speci obchodu a tam sa preukazovat a neviem co, tak ta to dovtedy snad prejde. pripadne ta zastavi ten zakaz, kt si mozes vybavit.
a ako clovek, pre ktoreho je lahsie vymenovat drogy, ktore nevyskusal, nez tie, ktore vyskusal, mozem prehlasit, ze pre mna je najtazsie NEPIT A NEFAJCIT!!!
stupla by jeho produkcia podomacky robeneho a predaj inak pofiderneho...
predsa len, dopestovat travu ci koku je zlozitejsie nez sfermentovat par sliviek ci cokolvek organicke...
ale v idealnom svete by stat nemal zakazovat... max tak danami usmernovat a trestami chranit v pripade zneuzitia..
+ ovela prisnejsie tresty za vsetko ak cin je podporeny alkoholom..
ja a k tým predispozíciám - polovica Slovenska chech ✔️ špeciálne vidláčikovia, ktorí sa k domácej destilácii najčastejšie uchylujú. a ja nemyslím, že si nejak ublížiš pri samotnom procese výroby destilátu ale že zle vydestiluješ, ostane ti tam nejaký metanol a oslapneš z toho.
a nie som si tým úplne istá, ale mám pocit, že by sa nemalo stať, že vydestiluješ zle... to musíš proste vážne nejako špeciálne špekulovať, aby sa ti podarilo pomýliť odpad s produktom (ale neviem, možno sa tuto mýlim, ale zdá sa mi, že takto nejako mi to bolo prezentované)
Však ja viem, ale regulácia je istým spôsobom zákaz. Zákaz pre Vietnamca predávať alkohol vo svojej samoške. Zákaz nakúpiť si alkohol neskoro večer. Ani úplne nevidím možné pozitíva, ktorými by sa dalo oháňať. Vo výsledku, nie je alkohol už teraz dosť regulovaný?
Príde mi to ako zatvorené obchody na sviatky. Stále sa mi niekto chce srať do toho, čo a kedy si nakúpim, poprípade aké látky si vpravím do tela. Bohužiaľ, ja mám úchylku hájiť aj tie slobody, ktoré by som nikdy nevyužil. Ja by som sa neposral, že by boli špecializované obchody s alkoholom a že by som si nenakúpil alkohol v noci. Ale proste prečo má niekto potrebu sa do toho srať a vynucovať to skrz štát?
Ja chápem, že so svojím prehnane libertariánskym postojom budem večne za kokota, ale trochu ma sere, že všetci by len regulovali, ale nikto už potom nedereguluje a to ani v prípade, že celá regulácia stála za kokot.
na druhú stranu, jedna vec je, že som nikde nevidela žiadnu štatistiku o tom, koľko ľudí vymanila táto regulácia zo spárov alkoholizmu, myslím si, že na severe sa aj tak pije hodne, čo som mala možnosť zažiť.. že dáma v nejakej tržnici si od môjho 30 ročného chlapa pýtala občianku keď kupoval víno, presne o desiatej sa v miestnej sámoške uzamklo všetko od hard saltzerov po vodku do železnej vitríny a vonku na lavičke si veselo chlastali nejakí pubertiaci a na každom rohu bol nejaký opitý pobuda a ďalšia vec je to, že dnes by to už u nás nebolo moc doable.. nikto z politikov by si to nelajzol, kto by sa toto len pokúsil pretlačiť, skončil, aj kvôli tomu, koľko ľudí by kvôli tomuto prišlo o zárobok, aj kvôli našej alkáčskej náture takže neviem, len som chcela otvoriť diskusiu a vidieť, čo si myslí birc.
Úplne ako v pohode ti príde to zrovnanie ? @Jerometoucanrainbow čiže možme vlastne povedať s touto logikou, že aj predaj pervitínu je vlastne porovnateľné so zakazovaním potratov? Alebo dokonca heroínu... Ako fakt neviem... Čo ti povie priateľka keď jej zdelíš tento svoj bonmot?
úplne iné a lepšie cesty sú než len všetko od výmyslu sveta zakazovať
ešte by som tam prihodil aj zákaz dúhových vlajok, všetko je to na jedno kopyto, absolútne zbytočné zákony, sa divím, že sa týmto vôbec musíme zapodievať v 21. storočí
si mi vyklal oči tým y
Asi s tým nosom dohora nedovidíš na celý text
A inak teda odargumentuješ aspoň niečo? Trebárs to prečo je podľa teba štatisticky Nórsko a Fínsko (pred obmedzením predaja alkoholu), štatisticky úplne mimo ale Sudán je prijateľné zrovnanie? Či aj tu som niečo zle pochopil? Alebo za potrebu znižovať moje chápanie len schovávaš to, že žiadne argumenty nemáš?
asi alko turizmus im to kazí, mal si vybrať iné severské krajiny, ale to by si si musel dať tú námahu a otvoriť nejaké dáta
zakazovanie je najjednoduchší spôsob, bohužiaľ nie je účinný
keď si myslíš, že je zakazovanie a regulovanie tá správna cesta, ja ti to neberiem, akurát to je podľa mňa úplne nanič, keď máš v danej oblasti nevzdelaný národ...
ale je to jednoduchšie ako nalievať peniaze do školského systému a vzdelávať mládež
A ten alkoturizmus je zároveň komplikáciou pre vytvorenie závislosti. Keby si si k tým severským krajinám dal tu námahu a otvoril dáta ako to žiadaš odomňa možno by si videl čo sa stalo po obmedzení predaja alkoholu.
Ešte raz bavíme sa o obmedzení nie o zákaze.
Samozrejme ja súhlasím s tým že vzdelanie je tiež pomocou riešenia problému, dáta sú jasne naklonené vzdelanosti v tejto téme, nič menej stále je to len pasívny sposob boja proti závislostiam, ten aktívny začína práve pri doslednej kontrole predaja takýchto látok. Ak chceš vychovávať mladých ľudí k rozumu v tomto, ale zároveň ich necháš v rodine kde míňajú dávky na tvrdé, tak tomu dieťaťu bude tvoje vzdelanie na hovno a preto to v Sudáne vyzerá tak ako vyzerá a v Nórsku a v Fínsku je to presný opak.
stalo sa napr. aj to, že im stúpol počet nárazovosti a smrti spôsobenej alkoholom
ale mám obavy, že ty nie si schopný porozumieť štatistike a vyčítať z nej niečo...
ty si proste asi zaspal, keď sa rozdával rozum, pri čom by ti vôbec nezaškodilo zaradiť sa do radu aj dvakrát, ale asi aj to by ti bolo málo
veď ale to nejde šibnutím čarovného prútika, tá výchova musí byť generačná, to len ty si predstavuješ, že dačo reguluješ alebo zakázeš a dobre bude...
a ak si chceš vypisovať litánie, ja nie som ten pravý, tak si nájdi vhodnejšieho adepta...
Sry ale litánie o tom ako údajne ničomu nerozumiem tu píšeš ty, držať sa témy skrátiš to na tretinu
ja len tvrdím, že ty nevieš
si ako malé dieťa, sa cítiš ukrivdený lebo som ti naznačil, že nie si z tých najbystrejších, pri tom by ti to mohlo byť tak akurát šum a fuk, od random človeka z internetu...
ale to je jasné, že by to malo mať aj do budúcna klesajúcu tendenciu, akurát som ti povedal, že si mohol vybrať iné severské štáty, kde to už teraz pekne vidno
Aké štáty a čo je tam vidieť? Zasa sa vraciame k Sudánu?