@zajkousko Sv. Tomas Akminsky v jednom svojom diele napisal ze do cloveka sa dostava dusa tesne pred narodenym, teda dovtedy to je len prazdna schranka....
áno, je to vražda...v desaťtore Božích prikázaní stojí - Nezabiješ!...
ale stojí tam aj Nepokradneš, Deň sviatočný máš svätiť, Nenarušíš manželstvo, Nebudeš žiadostivý majetku blížneho svojho a všetkého, čo je jeho atď...preto si myslím že ak chceme niekoho odsúdiť za interupciu, mali by sme súdiť aj iných a hlavne samy seba za iné porušenie prikázaní...
rozhodne nesúhlasím so @zajkousko , o svojej smrti každy rozhoduje sám...aj o svojej smrti si rozhodnem sám a nechcem aby sa mi do toho plietol nejaký Boh...
22 Keby sa mužovia pobili a pritom by udreli tehotnú ženu, takže by mala potrat, ale nestane sa smrteľná nehoda, páchateľ bude peňažite pokutovaný, ako mu určí manžel onej ženy; zaplatí podľa sudcovského rozhodnutia.
23 Ak by však nastala smrteľná nehoda, vtedy dáš život za život,
24 oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nohu za nohu
@zmrdak načo potom prispievaš hlúposťami do diskusie, keď si ich ani nevieš obhájiť, ani ich nevieš vysvetliť a odôvodniť...a ani sa nezakladajú na faktoch ale domnienkach? btw. slovo idiot bolo venované tebe...a označil som ťa ním ja...moje meno je iné...
len ak je na to ozaj vazny dovod ako napriklad viacnasobne postihnutie dietata, ktore by svet ani nevnimalo a len by sa trapilo tych par rokov co by bolo na svete.
ale zenam, co si idu na potrat len preto, lebo su krepe egoistky a nevedia si davat pri sexe pozor, by som to jednoznacne zakazala.
závisí od situácie, niektoré tu spomenuté boli... a hlavne sa tu neodvolávajte na kresťanstvo a bibliu... sú to veci staré a kedysi mali ľudia zmýšľanie iné ako dnes... ani bibliu netreba brať doslovne a to mi povedal kňaz!
som kresťan a snažím sa žiť kresťanský život ale ako kresťan neodsudzujem potrat... však tisícky rokov samý kresťania zabíjali postihnuté deti prečo by dnes mali teda odsudzovať ľudí, ktorý sa stránia mať deti choré
to záleží od okolností... v prvom rade si človek má dať pozor, aby k tehotenstvu nedošlo, pokiaľ to nechce... a keď už k tomu dôjde, tak treba zvážiť okolnosti... napríklad ja by som si život v 17-tich rokoch takto pokaziť nechcela.
som proti tomu... ak by ma nejaký chlap znácilnil a otehotnela by som, tak by som to dieťa porodila a dala okamžite na adopciu... ale v žiadnom prípade by som si to dieťa nedala vziať... považujem to za vraždu...
@zajkousko počkať, nieje náhodou potrat zakázaný až po 4. mesiaci tehotenstva? Jáj, prepáč to je v Islame, to je nesprávne naboženstvo, ty si myslel Kresťanstvo, to je to správne naboženstvo...
@lenkaska1 som zvedavy ako zistis, ze to BOH CHCEL. ked BOH je ZIVOT nie smrt ci dokonca vrazda..
@wayne byt zodpoveny za to co ti niekto daroval je velka odvaha. takpovediac az hlupost. ale nechcem sa hadat. mas svoj nazor..
ad1 - co sa "sudenia" tyka.. kredom zivota nema byt posudzovanie inych. maximalne tak seba.. lebo akym pravom sudime inych ked sami nie sme dokonali?
@salora nejde o zabitie dietata? a o co teda ide? o odseknutie ruky? pochybujem..
@nietimekki uz bolo xkrat dokazene ze ani tie najlepsie pristroje nedokaze urcit co zac bude dieta a nakolko bude postihnute.. ked sa "postihnute" deti narodili ako uplne zdrave..
@zmrdak zjavne sa v tej biblii vyznas.. akurat je velky rozdiel stary a novy zakon a jeho pohlad na svet a ludske konanie.. ale to ty urcite vies, ked uplne off topic citujes
@patricino aj moji stari rodicia boli a su stari, je ich nazor nerelevantni? a je smutne povedat "som krestan" ale "som za zabijanie" ked hlavnym prikazanim je LASKA nie SMRT! a to porovnanie je odveci..
niektorá žena je pripravená vychovávať aj postihnuté dieťa a iná si je zase vedomá toho, že nedokáže vychovať ani zdravé dieťa. prečo by si ho mala nechať, keď sa na to necíti
@johnysheek vyjadril si sa tu asi ku každému, čo tu komentoval ale svoj riadny názor si nevyjadril. uspokojilo ťa to?
@johnysheek neni ti blbé porovnávať starých rodičov a bibliu?? tvoji starý rodičia majú 60-70-80-90 rokov nie niekoľko tisíc
áno som kresťan a ak by moja priateľka bola so mnou tehotná a doktor vie určiť presne, že náš potomok bude vážne chorý podporil by som ju v jej rozhodnutí... nie netešilo ma to bral by som to ako trest ale žijeme v 21. storočí tak sa nechovajme ako hluchý, slepý a nemí ľudia !
@patricino nie nie je to blbe.. je to rovnake.. aj oni zili v urcitej dobe a maju urcite nazory a cuduj sa svete. vobec nie su nespravne.. maju skusenosti a castokrat i pravdu.. i napriek tomu, ze im poviem "to bola ina doba, teraz je to inak"
taktiez i biblia.. je to jedna z mala.. fakt nadcasovych a stale platnych knih.. samozrejme.. kym z nej budeme citovat bez kontextu.. tak to tak nebude.. ale ak ju "pochopime" - jednotlive texty.. zistime aka je v nej mudrost. a to ty ako krestan by si predsa vediet mal!!!
alebo inak.. co pre teba znamena ze si krestan? lebo podla toho co pises je to len "slovo" nie "stav"
doktor vie urcit.. asi nepoznas ludi, ktori mali byt "mrtvi" a teraz su zazrazne zdravi jak repa.. pomaly viacej ako ja.. - prave na zaklade "doktor vie presne urcit" i ked to povie NEVIE!
to ze zijem v 21 storoci predsa neospravedlnuje moje ciny.. a co by si bral ako trest? to ze si sa rozhodol zabit?
@greyness prepac.. ja zijem v akejsi utkvelej predstave, ze kedze sa tu tato tema opakuje periodicky min kazde 2 mesiace, ze vsetci uz moj nazor poznaju ba dokonca velmi podrobne..
@zmrdak "páchateľ bude peňažite pokutovaný, ako mu určí manžel onej ženy; zaplatí podľa sudcovského rozhodnutia" atď. ...... tvoj výklad práva je prinajmenšom vtipný... @johnysheek je to vec výkladu a definície - žena, ktorá ešte môže legálne podstúpiť interrupciu, nosí v sebe plod a ten nie je považovaný za dieťa. Je tu na Birdzi X rovnakých tém, kde je vysvetlené prečo...
@johnysheek poviem to skrátene... maj svoj názor, rob ako chceš odsudzuj nás... ja nekričím áno potraty a taktiež nekričím som proti potratom... som jeden z tých čo nevedia ako by sa rozhodli...
nepripúšťam ani jednu z možností... a ak sa už tu takto ideš držať biblie klobúk dole zrejme si čistá duša bez akejkoľvek škvrny na duši a raz z teba bude svätec... lebo je ľahké ukázať prstom a súdiť než nazrieť do svojho vnútra a súdiť seba aký sme... ja som si vedomí hriechu, ktorý by som spáchal ale na súdenie je tu Boh nie ľudia...
@zajkousko ale ako sa prieči?? čo keď boh chcel aby išla na interupciu?? tak potom by kresťania mali zakázať aj lieky, nech sa nepriečia bohu predsa! keď už má byť podľa teba -.-
na jednu stranu si osobne myslim, ze sa jedna o cloveka od sameho pociatku a asi to skor beriem ako "vrazdu" a ulahcovanie si situacie, do ktorej sa ludia sami svojou vinou dostali, no suhlasim a nesnazim sa za kazdym vyvraciat presvedcenia a rozhodnutia danych zien, resp. danych parov..
nikto nemoze tvrdit co by urobil, pokial sa v takej situacii neocitne.
@salora ja sa nebavim v intenciach zakonnych veci.. to ze zakonom legalizujem zabijanie urcitej skupiny ludi neznaci ze je to spravne..
a kde je vysvetlene preco plod nie je dieta? no ze by to bolo vysvetlene o tom silno pochybujem..
co sa legalnosti tyka.. i ten nenarodeny plod ma zo zakona zarucene iste prava takze co je ak nie dieta?
@patricino rozumiem.. len sa mi napcilo odovodnenie ..
medzi nami.. ja nikoho nesudim! a fakt by som rad vediet odkial si prisiel na taku myslienku.. a ked si si vedomi hriechu ktory by si spachal no napriek tomu ho chces spachat.. tak je to na povazenie.. ((a toto nie je moje odsudenie teba.. je to len rozcarovanie nad tym, ze clovek robi i co by robit nemal a vie to.. no bez zjavneho dovodu to spravi)
@lenkaska1 asi to chcel? aby si vrazdila? ten co povie.. NEZABIJES? cudne si to vykladas..
ked to chces nechat na Boha, nemas chciet rozhodnut a zabit.. ale nechat narodit sa..
a nakoniec nehrajme sa na Boha, chovajme sa ako jeho deti, ktorý nám dal dar života, nekazme jeho dielo, tým že to robíme, zabíjame znova a znova Ježiša Krista na kríži ...........filip
@johnysheek toto je asi osemdesiatapiata diskusia na tému "interrupcia" za posledné cca 2 roky... a v nejednej tejto diskusii boli uvedené najmä medicínske vysvetlenia, čo je plod... Rešpektujem samozrejme tvoj názor, ja mám iný, je to aspoň pestré ale neznamená to, že musíme navzájom so svojimi názormi súhlasiť... len sa bavím najmä na tom, ako to tu rozoberajú predovšetkým "deti", ktoré nemajú ani tušenia, o čom to je a nik z tejto diskusie to na vlastnej koži nezažil a nikdy nemusel riešiť.
@johnysheek hej.. presne tak!! čo keď diabol splodil to dieťa a Boh vnukol jeho matke že má ísť na potrat?? Lebo Boh vie že to je dieťa Diabla?? (už hovorím vašou rečou)
No keď Boh dá niekomu chorobu a už chce aby išiel na druhý svet a ľudia ho silou mocou udržujú pri živote?? To je čo akože?? To idú tiež proti vôle božej nie?!
A jedna veľmi dôležitá vec!!!! Keď teda žena nejde na interrupciu a narodí sa veľmi postihnuté dieťa, tak odrazu je už vyspelé zdravotníctvo super čo?? Kebyže ho necháme to postihnuté dieťa v rukách božích tak b za krátku dobu zahynulo!!!!! Ale my sa oňho staráme a dávame lieky a napojíme na prístroje a udržíme pri živote čo najdlhšie!! Tak keď ho už nezabijú v brušku, tak nech sa potom oňho nestarajú, keď už sú takých náboženkári, nech ho nechajú v rukách božích!
ano, len v pripade ohrozenia zivota matky alebo nenarodeneho dietata, prip. znasilnenie dokazem pochopit....ale interupcia z pohodlnosti?...wtf?.....nie!!!
@lenkaska1 nie nehovoris "nasou" recou.. skor si len vymyslas a snazis sa poskrabat pravou rukou na lavom lici cez hlavu.. zivot tomu dietatu dava Boh.. akym sposobom myslis, ze ho splodil diabol? a preco by Boh vnukol matke, ze ma ist na potrat.. nehovoriac uz o tom, ze potratov je tak vela ze az..
kde cerpas mudrosti typu "boh da niekomu chorobu" ? a co je zle na tom, ze ho "udrzuju" pri zivote. chcu aby zil.. je to prirodzene a normalne. pride ti ako vacsi prejav lasky pohodit takeho cloveka niekam bokom nech si "skape"?
ked sa narodi postihnute dieta tak s nim ani vyspele zdravotnictvo nic nezmoze.. lieky a operacie mu mozu pomoct ci ho zachranit. ale pred bohom sa viac ceni laska matky a snaha o pomoc. nez pomoc samotna..
ak pojdes ulicou a uvidis premrznuteho zobraka.. boh nebude hodnotit ci si zachranila jeho zivot.. ale ze si mu dala kabat, snazila sa ho zachranit. zavolala pomoc kedze si si nevedela sama rady..
ruky bozie su i tvoje ci moje ruky.. ak konaju skutky milosrdenstva ci lasky
@salora ja len k tomu plodu.....uz si videl ako vyzera plod v takom 12tyzdni? aelbo hoci len v 8om? aky je velky?.....ja len, ze rozhodne to nevyzera ako zhluk buniek ako si to niekto mysli
@salora to si robis srandu, ze?? lebo zazit ci si prejst potratom je ako natriet si rano chleba.. nijak sa to nedotkne a nemas problem o tom pisat verejne
@johnysheek no svojou reakciou si jasne odsúdil môj postoj a spochybňoval mňa ako kresťana, pritom nevieš kto som, čo som
ak by som sa dostal do situácie ponechať alebo potrat uvažoval by som... určite by som to robil iba vo vážnom prípade inač by o potrate nebola ani reč... mne sa skôr nepáči tá myšlienka lebo cirkev, Boh a neviem čo všetko
ak chceme byť skutočne takýto moralisti a riadiť sa takýmito vecami žijeme úplne iný život.
aj tak väčšina ľudí, čo sa tu bije za to, že je to vražda a bláblá si doma žerie antiku alebo sa chráni kondómom a to vari svojim spôsobom neni vražda? šak ste mohli darovať život!
ale súďme ženy a robme z nich vrahyne lebo nie sú pripravené mať dieťa...
@johnysheek z čoho usudzuješ, že to považujem za bežnú a všednú dennú záležitosť?? Na margo tvojej poznámky - ja osobne som si tým prešiel s mojou manželkou. A nemám problém o tom rozprávať. A preto tvrdím, že všetky tieto radikálne postoje -násťročných resp. argumenty tých, ktorí si tým neprešli a tvrdia, že je to "vražda" a "nikdy by na to nepristúpili" a "je to rúhanie sa Bohu" a "stihne ich spravodlivý trest" a "nemajú právo vziať život, lebo to môže len Boh" sú len mlátením prázdnej slamy. Apropo - o traume z interrupcie by som ti mohol rozprávať hodiny... Vyjadriť svoj názor? Áno... ale polemizovať o tom štýlom "tvoj názor stojí za hovno, nemáš pravdu", hádať sa tu a občas urážať kvôli rozdielnosti názorov a postojov, ako to tu niektorí (i v iných debatách na túto či podobné témy) majú vo zvyku, to je len poľutovaniahodné. Zapojil som sa do tejto diskusie len preto, lebo mám s interrupciou skúsenosť a dokážem o tom hovoriť resp. písať. Na vyjadrenie názoru stačí len anketa a dobre zvolené možnosti odpovedí... ale na diskusiu, ktorá má niečo priniesť, už by to chcelo aj nejakú skúsenosť a vedomosti...
@nationalgeographic@4 keby som na mieste tej ženy v ohrozeni a mám zomrieť ja aj moje dieťa, určite by som ho nezabila, len pre to aby som ja prežila. Radšej by som umrela s ním.
a ten moj nazor nie je nazorom nastrocneho, ktory o tom basni ..
a ze to je vrazda a dalsie.. ano je to pravda.. a to, ze si si tym presiel neznaci, ze to meni nieco na tom.. neriesim ta, ani vase dovody.. to je tvoja vec.. a verim, ze to nebolo nic lahke..
ale to ze nevies ..
neznaci ze mas pravdu..
netvrdim, ze tvoj nazor stoji za hovno.. alebo som to niekedy tvrdil?
snad jedine o tom, ked si napisal, ze ten kto si tym presiel nech sa prihlasi.. ako keby bol kazdy ako ty .. ked si si tym presiel.. asi vies ake vycitky a dalsie veci su s tym spojene.. a toho sa tykalo i moje "preber sa"
ale to by zas mirka musela chapat vyznam a nie pocit @acvd43xa7w
@greyness antika je v podstate potrat.. kondom je cosi ine.. ale tieto veci sa akosi automaticky riesia inde nez pri otazkach potratov.. predsa len je rozdiel spravit vedome rozhodnutie o tom, ze to co "v zene rastie a sa vyvija" znicime/zabijeme..
alebo spravit rozhodnutie - ze v pripade ak otehotniem, tak to nechcem.. pricom clovek nikdy nevie ci pri danom sexe otehotnela a nasledne zabrala antika..
@patricino neodsudil som teba.. iba fakt, ze o sebe vravis ako o krestanovi, pritom v podstate ides mimo zakladnych krestanskych nauk (co sa tyka tejto veci, tak ako si ich napisal) nehodnotim teba ci si dobry alebo zly krestan.. ani ci pojdes do neba ci nie.. hodnotim fakt, ze o sebe povies "som krestan" no odmietnes zakladne krestanske nauky..
nieco podobne ako tvrdit "som nevinny" ked ma vsetci videli ako som vrazdil nahodnych okoloiducich.. (ad absurdum)
aby som bol konkretny, jedna sa hlavne a jedine o toto:
a hlavne sa tu neodvolávajte na kresťanstvo a bibliu... sú to veci staré a kedysi mali ľudia zmýšľanie iné ako dnes... ani bibliu netreba brať doslovne a to mi povedal kňaz!
ale ako kresťan neodsudzujem potrat... však tisícky rokov samý kresťania zabíjali postihnuté deti prečo by dnes mali teda odsudzovať ľudí, ktorý sa stránia mať deti choré
@patricino (nevlozilo to do predosleho komentu na zaver)
Ja s tým súhlasím. Čo keď to je nechcené otehotnenie - t.j. napr. znásilnenie? Dievčatá, stalo sa Vám niekedy niečo také? Nie? Tak potom nemoralizujte.
Apropo, plod do 12 týždňa nevníma žiadnu bolesť, tak nehovorte o nejakej vražde.
Skúste si predstaviť, že Vás niekto znásilní potom mudrujte..
@johnysheek vysvetlím to takto som veriaci človek a snažím sa žiť dobrý život.. navštevujem kostol, pomodlím sa sa k Bohu požiadam o odpustenie hriechov ale aby som nejak zásadne šiel ruka v ruke s cirkvou a bibliou to nie ... isté veci sú mimo môj názor.. čiže nie som kresťan?
alebo veríš vo vznik sveta, že Boh povedal budiš zem a bola zem svetlo tma zvrierata more súš človek? ja nie ... ja verím vo vedecký vznik sveta ALE bola tam vyššia moc čo to všetko započala ... môj názor je, že Boh započal veľký tresk
a preto mam aj svoj názor, že potrat v istej situácii je hriech, ktorý podstúpim s vedomím, že konám zlo
@johnysheek nebuď zbytočne vzťahovačný a čítaj pozornejšie - "netvrdim, ze tvoj nazor stoji za hovno.. alebo som to niekedy tvrdil?" Ja som snáď v mojom príspevku napísal, že sa to týka teba? A je mi samozrejme jasné, že ty asi nebudeš -násťročný... aspoň nie 13 tak, ako ja nie som 42 ročný fake ujo
Resp. Sama by som si dieta nedala zobrat, pokial by teda nebolo dokazane, ze je nejak vyrazne postihnute, proste keby nevnimalo svet alebo tak..
ale inak by som nepozrala ani tabletku po ani nic, ked som zacala s frajerom spavat hadam sme si boli obidvaja vedomi rizika, ze sa moze nieco stat, ci uz mame 17 alebo budeme mat 20, a zbavovat sa takto zodpovednosti by bolo hlupe.. Ked pride na svet babatko nikdy to nemoze byt az take zle
hlavne ze ked vy si honite do servitky tak to neni vrazda miliony a miliony deti mohlo byt a vy ich zabijate len kvoli vasej nadrzanosti. jezisi, ja som urcite za interupciu je to rozhodnutie zeny, aj moja mama bola 2 krat aj teta tusim, cize viem jak to prezivali
Som proti pretože si myslím že ktokoľvek vrátane matky nemá právo rozhodovať o smrti niekoho iného. Je to vražda. Môžme sa síce baviť o tom že existujú okolnosti kedy je vražda prípustná ale väčšina dôvodov pre ktoré to ženy podstupujú to nie je.
Podľa mňa to je rozhodnutie ženy a trochu muža. Ale konečné slovo má mať žena. Tá sa o neho bude starať celý život. Ak by ho nemala uživiť, či by sa o neho nedokázala postarať, či by to mal byť celý život iba problém, tak radšej nech ho nemá.
Nemám rád také veci ako: "veď nech ho dá do ústavu, či na adopciu" A Vy si adoptujete koľko detí? Koľkokrát pôjdete do ústavu pomáhať s postihnutými deťmi? Koľko peňazí ste dali na prevádzku zariadení pre deti bez domova?
Nemienim sa alibisticky k tomu stavať: "je to život, a nech ho má trebarz aj nahovno a nech sa oň štát, či niekto postará!"
V prvom rade má byť osveta o antikoncepcii, či problémoch neplánovaného manželstva. Poriadna sexuálna výchova. A to si Vy panbožkári kazíte tiež. Čo si ako myslíte, že keď zakážete potraty, že tie, čo to dieťa nebudú chcieť, si nenájdu spôsob ako to urobiť? Budú neodborné potraty na nelegálnych klinikách, či zájazdy kvôli tomu. To vyriešite!
Ja chcem dať ľuďom možnosť voľby.
Ak by to bola moja situácia, tak ja deti ešte neplánujem, takže by došlo iba k nehode. Za súčasných okolností by som partnerke doporučil potrat. Ak by si ale dieťa chcela nechať, tak by som sa oň postaral. Okrem jedinej výnimky. Ak by sme zistili, že to dieťa má byť postihnuté, tak by som na potrate trval a ak by si ho aj tak nenechala vziať, tak to už by som sa osobne nestaral ďalej. To už je jej voľba. Myslite si čo chcete.
@antifunebracka aj by som ti niečo viac povedala, ale jodido chocho! v tom prvom príspevku by si mal "nie" zameniť za "áno",nech sa im splní ich želanie (ach) ak chápeš, čo tým myslím
a nechty, vlasy a orangutanie chlpy sú mŕtve, mal by si sa občas kuknúť aj do niečoho iného ako KSSJ
Ak je žena znásilnená, tak rozhodne a žvásty že je to už nejaká existencia či nebodaj nejaký ľudský tvor sú mimo.
Ak by sa mi malo narodiť také dieťa, tak by bolo zbytočne z môjho tela a moje, nebolo by po prvé ani z lásky a po druhé by mi pripomínalo pokiaľ by žilo to, ako mi niekto urobil niečo také a to dieťa by sa mi hnusilo.
A z pohľadu toho dieťaťa, ak by vedelo pravdu, tak by to asi pekné nebolo.
Ak by mi mama povedala že ju znásilnili a ona si ma nechala, veru, to by nebol život.. ja osobne by som spáchala samovraždu.
Ďalej, keď to nie je zo znásilnenia a zistí sa, že dieťa zdravé nebude, tak aj v takom prípade súhlasím, na svete by mali byť len zdraví jedinci, a ak viem že to nebude zdravý jedinec tak preč, po prvé by sa trápil on, po druhé ja.
V iných prípadoch nesúhlasím, každý má byť natoľko rozumný a zodpovedný aby vedel.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
89 komentov
ale ak má byť dieťa zdravé tak to je určite zlé
aj v pripade znasilnenia
je to ludsky zivot, kazdy ma pravo na to, aby sa narodil
ked matka nie je z akehokolvek dovodu schopna starat sa o dieta, existuju hniezda zachrany a podobne zariadenia
ale stojí tam aj Nepokradneš, Deň sviatočný máš svätiť, Nenarušíš manželstvo, Nebudeš žiadostivý majetku blížneho svojho a všetkého, čo je jeho atď...preto si myslím že ak chceme niekoho odsúdiť za interupciu, mali by sme súdiť aj iných a hlavne samy seba za iné porušenie prikázaní...
rozhodne nesúhlasím so @zajkousko , o svojej smrti každy rozhoduje sám...aj o svojej smrti si rozhodnem sám a nechcem aby sa mi do toho plietol nejaký Boh...
22 Keby sa mužovia pobili a pritom by udreli tehotnú ženu, takže by mala potrat, ale nestane sa smrteľná nehoda, páchateľ bude peňažite pokutovaný, ako mu určí manžel onej ženy; zaplatí podľa sudcovského rozhodnutia.
23 Ak by však nastala smrteľná nehoda, vtedy dáš život za život,
24 oko za oko, zub za zub, ruku za ruku, nohu za nohu
Ale mňa sa nepýtaj, ja netvrdím, že sa dá kúpiť, to tvrdí Biblia
ale zenam, co si idu na potrat len preto, lebo su krepe egoistky a nevedia si davat pri sexe pozor, by som to jednoznacne zakazala.
som kresťan a snažím sa žiť kresťanský život ale ako kresťan neodsudzujem potrat... však tisícky rokov samý kresťania zabíjali postihnuté deti prečo by dnes mali teda odsudzovať ľudí, ktorý sa stránia mať deti choré
@wayne byt zodpoveny za to co ti niekto daroval je velka odvaha. takpovediac az hlupost. ale nechcem sa hadat. mas svoj nazor..
ad1 - co sa "sudenia" tyka.. kredom zivota nema byt posudzovanie inych. maximalne tak seba.. lebo akym pravom sudime inych ked sami nie sme dokonali?
@salora nejde o zabitie dietata? a o co teda ide? o odseknutie ruky? pochybujem..
@nietimekki uz bolo xkrat dokazene ze ani tie najlepsie pristroje nedokaze urcit co zac bude dieta a nakolko bude postihnute.. ked sa "postihnute" deti narodili ako uplne zdrave..
@zmrdak zjavne sa v tej biblii vyznas.. akurat je velky rozdiel stary a novy zakon a jeho pohlad na svet a ludske konanie.. ale to ty urcite vies, ked uplne off topic citujes
@patricino aj moji stari rodicia boli a su stari, je ich nazor nerelevantni? a je smutne povedat "som krestan" ale "som za zabijanie" ked hlavnym prikazanim je LASKA nie SMRT! a to porovnanie je odveci..
@mefistotel no jo. je to otazka mody
každá žena nech sa rozhodne.
niektorá žena je pripravená vychovávať aj postihnuté dieťa a iná si je zase vedomá toho, že nedokáže vychovať ani zdravé dieťa. prečo by si ho mala nechať, keď sa na to necíti
@johnysheek vyjadril si sa tu asi ku každému, čo tu komentoval ale svoj riadny názor si nevyjadril. uspokojilo ťa to?
Vôli Boha Stvoriteľa sa nesmie nikto priečiť a tí čo tak učinia, sa navždy ocitnú v plameňoch pekelných .......filip
áno som kresťan a ak by moja priateľka bola so mnou tehotná a doktor vie určiť presne, že náš potomok bude vážne chorý podporil by som ju v jej rozhodnutí... nie netešilo ma to bral by som to ako trest ale žijeme v 21. storočí tak sa nechovajme ako hluchý, slepý a nemí ľudia !
taktiez i biblia.. je to jedna z mala.. fakt nadcasovych a stale platnych knih.. samozrejme.. kym z nej budeme citovat bez kontextu.. tak to tak nebude.. ale ak ju "pochopime" - jednotlive texty.. zistime aka je v nej mudrost. a to ty ako krestan by si predsa vediet mal!!!
alebo inak.. co pre teba znamena ze si krestan? lebo podla toho co pises je to len "slovo" nie "stav"
doktor vie urcit.. asi nepoznas ludi, ktori mali byt "mrtvi" a teraz su zazrazne zdravi jak repa.. pomaly viacej ako ja.. - prave na zaklade "doktor vie presne urcit" i ked to povie NEVIE!
to ze zijem v 21 storoci predsa neospravedlnuje moje ciny.. a co by si bral ako trest? to ze si sa rozhodol zabit?
@greyness prepac.. ja zijem v akejsi utkvelej predstave, ze kedze sa tu tato tema opakuje periodicky min kazde 2 mesiace, ze vsetci uz moj nazor poznaju ba dokonca velmi podrobne..
plne súhlasim s tebou brat môj, človeku bola dana slobodná vôľa od Boha...
a máme dve cesty po ktorých sa vydáme, je to cesta kľukatá, plná utrpenia na konci ktorej nás čaká večný život v kráľovstve Božom..
a cesta slávy, mamonu, smilstva a vraždenia, vydláždena a rovná na konci ktorej je zatratenie....
Boh riadi naše kroky, ale ak sa rozhodneš pre tú druhú, je to tvoja vec, tvoj život, ako si napísal a v tom prípade rešpektujem tvoju vôľu.....filip
ste kresťania, sklonte hlavu v pokore pred Pánom a svoju pýchu konečne zmažte zo svojho života, tým dokážete svoju lásku k Bohu....
nikto to tu na zemi nema na ružach ustlané, nečinte zlo, lebo zlo sa zlom odpláca a dobro dobrým..........filip
nepripúšťam ani jednu z možností... a ak sa už tu takto ideš držať biblie klobúk dole zrejme si čistá duša bez akejkoľvek škvrny na duši a raz z teba bude svätec... lebo je ľahké ukázať prstom a súdiť než nazrieť do svojho vnútra a súdiť seba aký sme... ja som si vedomí hriechu, ktorý by som spáchal ale na súdenie je tu Boh nie ľudia...
nikto nemoze tvrdit co by urobil, pokial sa v takej situacii neocitne.
a kde je vysvetlene preco plod nie je dieta? no ze by to bolo vysvetlene o tom silno pochybujem..
co sa legalnosti tyka.. i ten nenarodeny plod ma zo zakona zarucene iste prava takze co je ak nie dieta?
@patricino rozumiem.. len sa mi napcilo odovodnenie ..
medzi nami.. ja nikoho nesudim! a fakt by som rad vediet odkial si prisiel na taku myslienku.. a ked si si vedomi hriechu ktory by si spachal no napriek tomu ho chces spachat.. tak je to na povazenie.. ((a toto nie je moje odsudenie teba.. je to len rozcarovanie nad tym, ze clovek robi i co by robit nemal a vie to.. no bez zjavneho dovodu to spravi)
@lenkaska1 asi to chcel? aby si vrazdila? ten co povie.. NEZABIJES? cudne si to vykladas..
ked to chces nechat na Boha, nemas chciet rozhodnut a zabit.. ale nechat narodit sa..
a preco by zakazovalo lieky??
moja odpoveď ako v @34...
a nakoniec nehrajme sa na Boha, chovajme sa ako jeho deti, ktorý nám dal dar života, nekazme jeho dielo, tým že to robíme, zabíjame znova a znova Ježiša Krista na kríži ...........filip
No keď Boh dá niekomu chorobu a už chce aby išiel na druhý svet a ľudia ho silou mocou udržujú pri živote?? To je čo akože?? To idú tiež proti vôle božej nie?!
A jedna veľmi dôležitá vec!!!! Keď teda žena nejde na interrupciu a narodí sa veľmi postihnuté dieťa, tak odrazu je už vyspelé zdravotníctvo super čo?? Kebyže ho necháme to postihnuté dieťa v rukách božích tak b za krátku dobu zahynulo!!!!! Ale my sa oňho staráme a dávame lieky a napojíme na prístroje a udržíme pri živote čo najdlhšie!! Tak keď ho už nezabijú v brušku, tak nech sa potom oňho nestarajú, keď už sú takých náboženkári, nech ho nechajú v rukách božích!
kde cerpas mudrosti typu "boh da niekomu chorobu" ? a co je zle na tom, ze ho "udrzuju" pri zivote. chcu aby zil.. je to prirodzene a normalne. pride ti ako vacsi prejav lasky pohodit takeho cloveka niekam bokom nech si "skape"?
ked sa narodi postihnute dieta tak s nim ani vyspele zdravotnictvo nic nezmoze.. lieky a operacie mu mozu pomoct ci ho zachranit. ale pred bohom sa viac ceni laska matky a snaha o pomoc. nez pomoc samotna..
ak pojdes ulicou a uvidis premrznuteho zobraka.. boh nebude hodnotit ci si zachranila jeho zivot.. ale ze si mu dala kabat, snazila sa ho zachranit. zavolala pomoc kedze si si nevedela sama rady..
ruky bozie su i tvoje ci moje ruky.. ak konaju skutky milosrdenstva ci lasky
mas to trochu dost a cele pomylene..
preber sa..
ak by som sa dostal do situácie ponechať alebo potrat uvažoval by som... určite by som to robil iba vo vážnom prípade inač by o potrate nebola ani reč... mne sa skôr nepáči tá myšlienka lebo cirkev, Boh a neviem čo všetko
ak chceme byť skutočne takýto moralisti a riadiť sa takýmito vecami žijeme úplne iný život.
nevies, cim si presla, a nevies, preco si mysli to, co si mysli
ale súďme ženy a robme z nich vrahyne lebo nie sú pripravené mať dieťa...
a ten moj nazor nie je nazorom nastrocneho, ktory o tom basni ..
a ze to je vrazda a dalsie.. ano je to pravda.. a to, ze si si tym presiel neznaci, ze to meni nieco na tom.. neriesim ta, ani vase dovody.. to je tvoja vec.. a verim, ze to nebolo nic lahke..
ale to ze nevies ..
neznaci ze mas pravdu..
netvrdim, ze tvoj nazor stoji za hovno.. alebo som to niekedy tvrdil?
snad jedine o tom, ked si napisal, ze ten kto si tym presiel nech sa prihlasi.. ako keby bol kazdy ako ty .. ked si si tym presiel.. asi vies ake vycitky a dalsie veci su s tym spojene.. a toho sa tykalo i moje "preber sa"
ale to by zas mirka musela chapat vyznam a nie pocit @acvd43xa7w
@greyness antika je v podstate potrat.. kondom je cosi ine.. ale tieto veci sa akosi automaticky riesia inde nez pri otazkach potratov.. predsa len je rozdiel spravit vedome rozhodnutie o tom, ze to co "v zene rastie a sa vyvija" znicime/zabijeme..
alebo spravit rozhodnutie - ze v pripade ak otehotniem, tak to nechcem.. pricom clovek nikdy nevie ci pri danom sexe otehotnela a nasledne zabrala antika..
@patricino neodsudil som teba.. iba fakt, ze o sebe vravis ako o krestanovi, pritom v podstate ides mimo zakladnych krestanskych nauk (co sa tyka tejto veci, tak ako si ich napisal) nehodnotim teba ci si dobry alebo zly krestan.. ani ci pojdes do neba ci nie.. hodnotim fakt, ze o sebe povies "som krestan" no odmietnes zakladne krestanske nauky..
nieco podobne ako tvrdit "som nevinny" ked ma vsetci videli ako som vrazdil nahodnych okoloiducich.. (ad absurdum)
aby som bol konkretny, jedna sa hlavne a jedine o toto:
a hlavne sa tu neodvolávajte na kresťanstvo a bibliu... sú to veci staré a kedysi mali ľudia zmýšľanie iné ako dnes... ani bibliu netreba brať doslovne a to mi povedal kňaz!
>>som kresťan a snažím sa žiť kresťanský život
@patricino (nevlozilo to do predosleho komentu na zaver)
Apropo, plod do 12 týždňa nevníma žiadnu bolesť, tak nehovorte o nejakej vražde.
Skúste si predstaviť, že Vás niekto znásilní potom mudrujte..
alebo veríš vo vznik sveta, že Boh povedal budiš zem a bola zem svetlo tma zvrierata more súš človek? ja nie ... ja verím vo vedecký vznik sveta ALE bola tam vyššia moc čo to všetko započala ... môj názor je, že Boh započal veľký tresk
a preto mam aj svoj názor, že potrat v istej situácii je hriech, ktorý podstúpim s vedomím, že konám zlo
ale inak by som nepozrala ani tabletku po ani nic, ked som zacala s frajerom spavat hadam sme si boli obidvaja vedomi rizika, ze sa moze nieco stat, ci uz mame 17 alebo budeme mat 20, a zbavovat sa takto zodpovednosti by bolo hlupe.. Ked pride na svet babatko nikdy to nemoze byt az take zle
Prečo? Je to živý tvor a je to zabitie.
@67
Áno... právo rozhodnúť by mali mať rodičia. nikomu by to nemal zakazovať žiaden zákon. je to o ich svedomí a o ich životoch
ja osobne by som interupciu asi odmietol, ale zas by viac záležalo na partnerke a jej rozhodnutí.
Nemám rád také veci ako: "veď nech ho dá do ústavu, či na adopciu" A Vy si adoptujete koľko detí? Koľkokrát pôjdete do ústavu pomáhať s postihnutými deťmi? Koľko peňazí ste dali na prevádzku zariadení pre deti bez domova?
Nemienim sa alibisticky k tomu stavať: "je to život, a nech ho má trebarz aj nahovno a nech sa oň štát, či niekto postará!"
V prvom rade má byť osveta o antikoncepcii, či problémoch neplánovaného manželstva. Poriadna sexuálna výchova. A to si Vy panbožkári kazíte tiež. Čo si ako myslíte, že keď zakážete potraty, že tie, čo to dieťa nebudú chcieť, si nenájdu spôsob ako to urobiť? Budú neodborné potraty na nelegálnych klinikách, či zájazdy kvôli tomu. To vyriešite!
Ja chcem dať ľuďom možnosť voľby.
Ak by to bola moja situácia, tak ja deti ešte neplánujem, takže by došlo iba k nehode. Za súčasných okolností by som partnerke doporučil potrat. Ak by si ale dieťa chcela nechať, tak by som sa oň postaral. Okrem jedinej výnimky. Ak by sme zistili, že to dieťa má byť postihnuté, tak by som na potrate trval a ak by si ho aj tak nenechala vziať, tak to už by som sa osobne nestaral ďalej. To už je jej voľba. Myslite si čo chcete.
» encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:AN...
@mkamka nz, ty moj maly potratik
a nechty, vlasy a orangutanie chlpy sú mŕtve, mal by si sa občas kuknúť aj do niečoho iného ako KSSJ
Ak by sa mi malo narodiť také dieťa, tak by bolo zbytočne z môjho tela a moje, nebolo by po prvé ani z lásky a po druhé by mi pripomínalo pokiaľ by žilo to, ako mi niekto urobil niečo také a to dieťa by sa mi hnusilo.
A z pohľadu toho dieťaťa, ak by vedelo pravdu, tak by to asi pekné nebolo.
Ak by mi mama povedala že ju znásilnili a ona si ma nechala, veru, to by nebol život.. ja osobne by som spáchala samovraždu.
Ďalej, keď to nie je zo znásilnenia a zistí sa, že dieťa zdravé nebude, tak aj v takom prípade súhlasím, na svete by mali byť len zdraví jedinci, a ak viem že to nebude zdravý jedinec tak preč, po prvé by sa trápil on, po druhé ja.
V iných prípadoch nesúhlasím, každý má byť natoľko rozumný a zodpovedný aby vedel.