Mne to nepríde ako označenie vlastníctva, už len preto, že prídavné mená ženského rodu označujúce vlastníctvo majú koncovku -ova, nie -ová, čo skôr vyjadruje istú druhovú, rodovú príslušnosť. Čo je rozdiel.
A dokelu, nie každý jazyk dokáže to, čo náš, rozlíšiť už podľa priezviska pohlavie jedinca, čo pomáha vyhýba´t sa nedorozumeniam, prečo by sme sa toho mali vzdávať?
@mygate vravím, že nie, lebo podľa mňa koncovka -ová neoznačuje vlastníctvo a máš množstvo priezvisiek, ktoré majú druhovú príslušnosť odlišovanú aj v mužskom rode, tak čo?
@mielikki super !!!! Lebo som čítal článok, že to chcú umožniť. Hoci nechápem, prečo by sme sa mali opičiť po Západe, hoci sme my v tomto vo výhode ????
@puco90 v prípade, že sa jedná o nejaké prudko zahraničné priezvisko, tak pochopím, že si tam dakto tú koncovku nechce pridať, ale obávam sa, že inak by sa stalo, že by sa upustilo aj od tých domácich, kde by to vyznelo skutočne debilne, predstav si takú Jozefínu Mak
mne to príde také rôzne...ide o to, o aké priezvisko ide. pretože existujú priezviská, ktoré sa v mužskom rode končia napr. na y, dajme tomu Novotný - v tom prípade je logické, že by sa žena mala volať Novotná (to dá rozum , alebo napr. priezviso Mrkvička. No ja neviem, volať sa Zuzana Mrkvička, asi sa zastrelím ...potom sú ale aj také mená, kde by sa to ová mohlo pokojne vypustiť, napr. meno Adir (to tuším nie je slovenské ale nevadí, priezvisko také poznám . To potom volať sa Zuzana Adir neznie tak divne, ale zas súhlasím aj s @mielikki , že Adirová nie je až také hrozné a rozlíšiť pohlavie podľa mena tiež nemusí byť na zahodenie (ale niekedy to môže byť aj nevýhodou, že jo a keďže je to všetko takéto strašne idividuálne a keďže žijeme v modernej dobe, keď je v móde furt niečo iné, nechala by som to na báze dobrovoľnosti. ale čo ja už zmôžem
niektore priezviska, hlavne take tie echt zahranicne, vyzeraju divne s tou koncovkou -ová, ale nakoniec, je to kazdeho osobny vkus, ci tam chce alebo nechce mat tie tri pismenka. ja si ich rada necham
a inak, nie som síce odborník do genderovej lingvistiky, ale radšej by som bola za pridávanie koncoviek -ový mužským priezviskám, "nech sme si rovní", ako za zbavenie sa "-ová"
@mielikki mne to tak pripadá..je to len pocit,viem že by to muselo byť ova(dik za reláciu slovenčina, na slovíčko.. ) ale koncovkou ová sú označované IBA ženy.A gro otázky znelo:dobrovolnosť
Sú oveľa dôležitejšie veci v našej rodnej zemi, ľudia hladujú, zomierajú v beznádeji, žiadne dobré vízie do budúcna
tieto veci by sa mali riešiť v prvom rade....
ďalej je tu rozkol v Cirkvi svätej, to tiež neblaho vplýva na duše veriacich .....
hrstka kardinálov a arcibiskupou vo Vatikáne, chce zosadiť Pápeža Benedikta XVI. z Petrovho stolca, ich hlavným cieľom je ujať sa vlády, a nastoliť Antikrista ......(Bohužiaľ toto sa im aj podarí )
lebo cez cirkev sa najlepšie ovládaju veriaci....
sú to ľudia z Rádu Slobodomurárov, ktorí su členmi Nového svet. poriadku.....
Zlo ovláda celé ľudstvo, sme trestaní za hriechy naších predkov, dopad týchto neblahých udalosti pocítime všetci, nadchádza koniec vekou.....
Posolstvá od Boha sa naplňajú, tak ako boli prorokované......
@mygate lenže spoločnosť má určité pravidlá. Ako napríklad, že si rodičia nemôžu vymyslieť meno pre dieťa, takisto sa u ženy bude používať koncovka -ová...sú to pravidlá.
mne sa to -ová páči..resp neviem, neviem si moje priezvisko predstaviť bez toho, už by mi to prišlo vážne také..divné, keďže nemám typicky slovenské priezvisko pripadala by som si jak retard bez toho
že Monika Jung.. na slovensko to znie divne.. keby som v maďarsku a bolo by to Jung Monika, to už je v pohode, tak neviem , nech to aj bárs na dobrovoľnej báze, ja by som si to nechala teraz aj v budúcnosti..(pokiaľ by som žila na slovensku samozrejme)
jejda to snad nie ako tu uz bolo spomenute, hlavne ze nie vsetky zenske priezviska koncia na -ová, ale aj na -ká alebo -ná a tie by sa nedali prerobit takymto sposobom..a s tymi budu co potom robit? neviem, mne to pride, ze by z toho boli zasa len zbytocne komplikacie, furt by niekto nebol spokojny
na slovensku je bezna, tak neviem preco by som sa nasilu mala vyclenovat z davu.. predsa len, znie to komicky.. ked si niekto take priezvisko vyziada tak mam len pocit ze chce nasilu vytrcat ze aha, ja mam speci priezvisko..
nech je to dobrovolne, kto chce nech si dá, kto nie, nech nedá...ale tak mne osobne to nevadi, bez -ová, by moje meno znelo divne a nejak mi to nepasuje
Zas sa idú nespokojné dietky opičiť po západe, lebo je to in a kúl a má to swag!
Znie vám niečo ako Anna Gajdoš normálne? Alebo Natália Maťo, Tatiana Rejda, Milena Piaček, Monika Cifra, Denisa Komora, Hana Babjak, Tereza Jašík?... Nie neznie, lebo sme na SLOVENSKU. Ak sa nejaká Slovenka Eva vydá za niekoho menom Pierre Jolie, tak pochopím, že si nezmení na Jolieová..
Ani ja nerozumiem, prečo by sme sa toho mali vzdávať ... Ale keďže to ani nepovažujem za nejakú super výhodu si zároveň nemyslím, že z "toho budú iba komplikácie", kľudne môžem súhlasiť.
A ešte musím podotknúť, že z mien ľudí, čo by si tú príponu dali preč, by som si veľmi často robil prču
@puco90 súhlasím, v prípade zahraničných mien je to hovadina, pretože tým niekomu meníš priezvisko na úplne iné. v prípade domácich samozrejme súčasť jazyka, ale aplikovať pravidlá jazyka na slová cudzie, to vždy dopadá veľmi divne, viď skejtbord, snoubord a podobné smiešnosti.
aké vzdávanie? normálna dobrovoľnosť veď, nechápem, prečo sa tu tak rozčuľujete
(normálne som pri tejto ankete konečne pochopila, prečo ľudia majú taký problém s niektorými zmenami. lebo nechápu slovo dobrovoľnosť. ty vole, ale to je smiešne strašná glúpota toto.)
@puco90 jazyk nie je skala, čo sa stáročia takmer nemení. jazyk je živý a jeho pravidlá sa majú prispůsobovať tomu, ako ľudia rozprávajú a nie ľudská reč sa má prispůsobovať umelo vymysleným pravidlám. tie pravidlá nie sú predpísané a nemenné, ony vychádzajú z reči.
Nech si koncovku nechá,kto chce,ale nebola by divná siruácia-zoznamujú sa dvaja ľudia,žena a muž,podajú si ruky a predstavia sa:on :Haluška a onaVareška... ,alebo voláš niekomu,koho osobne nepoznáš/napr.pracovne/ a na druhom konci sa ti ozve že dobrý deň, Cibulka a ty podľa hlasu nevieš hneď identifikovať,či je to muž alebo žena,to môže dôjsť k peknému trapasu.
nesuhlasim, zena si moze slobodne vybrat ci ked sa vyda si pruezvisko zmeni alebo nie,ale uz ked si ho zmeni za manzelovo tak nech to aspon normalne znie cize hej som za zachovanie koncovky ová
tiež by som nebol za pri nejakých cudzích priezviskách, hlavne mi to vadí asi pri Ruskách, keď počujem Sharapovová,Kurnikovová, tak mám dosť, ale aj Jolieová, či Vadkertiová pekne trhá uši
@grietusha ešte raz. Toto si napísala "jazyk je živý a jeho pravidlá sa majú prispůsobovať tomu, ako ľudia rozprávajú"
Ja tvrdím, že ľudia na Slovensku -ová používajú v hovorovej reči. Je to stále súčasť nášho jazyka a toto čo chcú presadiť je čisto politická záležitosť, možno objednávka zo Západu.
Pravidlá si nemôžeš meniť len-tak, lebo ty niečo chceš.
"jazyk má pravidlá. A tie pravidlá sú predpísané."
načo som ja reagovala:
""jazyk je živý a jeho pravidlá sa majú prispůsobovať tomu, ako ľudia rozprávajú""
to ja chápem ako všeobecnú rozpravu o jazyku. napriek tomu, že diskusia je o koncovke -ová, ja som na teba reagovala v rámci všeobecnosti o pravidlách jazyka, ktoré si spomenul.
okrem toho niečo na báze dobrovoľnosti znamená, že si můžeš vybrať. to nie je prikázanie, že to tam nikto nesmie mať. o tom je dobrovoľnosť, můj milý, že voľba je na tebe. ale taký pojem asi v tvojej filozofii často nerezonuje.
okrem toho ako spomína @mcvpn v @54 tie mená, naozaj to znie smiešne a ľudia hovorovo radšej povedia Angelina Jolie alebo Julia Roberts. aj ja o sebe často rozprávam v mužskej podobe svojho priezviska. a moje sesternice tiež. je to o tom, že sa mi to tak jednoducho viac páči, ale nie na každom mene.
a vzdávanie sa kultúry a objednávky zo západu? prosím ťa, čítaj si niekedy aj niečo iné ako propagandistické sračky, lebo vo všetkom čoskoro začneš vidieť spiknutie zo západu. videl si to komunistické video o mandelínke? svojou diskusiou mi ho pripomínaš
@puco90 hovorová a spisovná reč sú dva odlišné pojmy a ja tvrdím, že pravidlá vychádzali a vychádzajú z hovorovej a aplikujú sa na spisovnú. to však neznamená, že všetko z hovorového je aplikovateľné na spisovný jazyk.
plus hovorím len to, že to, že jazyk má nejaké pravidlá neznamená, že sa nemůžu zmeniť.
můžeš mi prosím ťa jasne objasniť, čo má s týmto tu spoločné anarchia a demokracia?
@grietusha pretože je to degenerácia slovenského jazyka, úplne neprirodzená hlúposť, ktorá k nášmu jazyku ani nepasuje. Je to akoby si chcela nejaké nespisovné slovo zaradiť do spisovného.
Vieš čo ? Čo ti kurva vadí na tom, aby každý písal ako chce ? Kľudne, zrušme teda jazykovedcov, veď sloboda, nie ?
Alebo čo ti kurva vadí na tom, aby si rodičia mohli vymyslieť meno pre svoje dieťa ?
Čo ti kurva vadí na tom aby si ľudia mohli vymýšľať priezviská ?
Proste sú to HRANICE, ktoré vytvárajú odborníci. A politici sa do toho miešajú.
dobrovoľne sa môžeš tak jedine rozhodnuť aku budeš mať štatnu prislušnosť ale globalizovať všetko a nenechať žiadne rozdiely, na to sa nadavalo v otazke mody či architektury už za byvaleho režimu, že všetko sa podobalo ako vajco vajcu. Stači, že po Letanovciach behaju same Rosalindy a Sandokanovia
@puco90 osobne to stále považujem za lepšie riešenie ako rozhodnutie, že gauč a pohovka sú nespisovné slová a má sa tomu hovoriť hovník. (toľko k práci našich jazykovedcov)
aj berlínsky múr padol, zopár abstraktných hraníc nie je problém posunúť.
rozprávame sa o koncovke -ová, nepleť sem zbytočne ďalšie otázky.
@puco90 kvůli ľuďom ako si ty, by som sa chcela stať odborníkom na jazykovedu a rozhodovať o hlúpostiach. a ty by si to všetko uctieval, lebo som o tom ja ako odborník rozhodla. to by bolo krásne.
odborníci sú vec jedna, verejná diskusia, názor verejnosti a nielen tej odbornej či spatná vazba, majú tiež svoj význam. po slovensky rozpráva celý národ a pár ľudí mimo národ, pokiaľ by im malo pár odborníkov diktovať, ako majú spisovne rozprávať a vymýšľali by pri tom hlúposti (ako je vyššie spomínaný hovník) a neuznávali by spatnú reakciu, tak to by bolo naozaj smutné. pokiaľ sa táto široká verejnosť rozhodne, že jej jednoducho nevadí, ak pár ženám vadí koncovka -ová, tak sa můžu všetci odborníci na hlavu postaviť. a to je demokracia.
a vieš, čo je smutné? že ono to naozaj smutné je, lebo to nefunguje takto ideálne.
Samozrejme. Ak by som mala priezvisko ktoré by neznelo ako nedokončené bez tej koncovky tak by som si ho tak zmenila aj ja...už len z toho dôvodu že by bolo kratšie
@zajkousko Preco prosim ta v kazdej teme meles len o cirkvy, bohovy a jezisovi? Chapeme, si veriaci ale pochop ze nie kazdy je na tieto tvoje bludy zvedavy, najme ak s nimi tema nema nic spolocne. Lebo to co si napriklad teraz napisal naozaj neviem ako suvisi s danou temou...
A teraz k teme. Je mi to v podstate jedno, nemam proti tomu nic ak zena nechce mat priezvisko konciace na -ova.
@tunidlo neviem, vždy som mala podozrenie, že to bude mail legenda, ale je sranda, ako to niektorí vedia prijať bez výhrad, že ta, rozhodlo sa o tom tak, nuž je to správne
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
Mne to nepríde ako označenie vlastníctva, už len preto, že prídavné mená ženského rodu označujúce vlastníctvo majú koncovku -ova, nie -ová, čo skôr vyjadruje istú druhovú, rodovú príslušnosť. Čo je rozdiel.
A dokelu, nie každý jazyk dokáže to, čo náš, rozlíšiť už podľa priezviska pohlavie jedinca, čo pomáha vyhýba´t sa nedorozumeniam, prečo by sme sa toho mali vzdávať?
@mielikki super !!!! Lebo som čítal článok, že to chcú umožniť. Hoci nechápem, prečo by sme sa mali opičiť po Západe, hoci sme my v tomto vo výhode ????
tieto veci by sa mali riešiť v prvom rade....
ďalej je tu rozkol v Cirkvi svätej, to tiež neblaho vplýva na duše veriacich .....
hrstka kardinálov a arcibiskupou vo Vatikáne, chce zosadiť Pápeža Benedikta XVI. z Petrovho stolca, ich hlavným cieľom je ujať sa vlády, a nastoliť Antikrista ......(Bohužiaľ toto sa im aj podarí )
lebo cez cirkev sa najlepšie ovládaju veriaci....
sú to ľudia z Rádu Slobodomurárov, ktorí su členmi Nového svet. poriadku.....
Zlo ovláda celé ľudstvo, sme trestaní za hriechy naších predkov, dopad týchto neblahých udalosti pocítime všetci, nadchádza koniec vekou.....
Posolstvá od Boha sa naplňajú, tak ako boli prorokované......
» jezis-kristus-varovanie.webnode.sk/varovanie/...
takže, naša vláda by mala svoje volebný program pomoci národu Slovenskému naplňovať a nie riešiť bezvýznamné veci
filip
A áno, človek sa musí prispôsobiť pravidlám.
ja sa skôr smejem tým ženám aké sa snažia byť originálne, keď si tam to "-ová" nedajú
...ale ich vec no
že Monika Jung.. na slovensko to znie divne.. keby som v maďarsku a bolo by to Jung Monika, to už je v pohode, tak neviem , nech to aj bárs na dobrovoľnej báze, ja by som si to nechala teraz aj v budúcnosti..(pokiaľ by som žila na slovensku samozrejme)
Znie vám niečo ako Anna Gajdoš normálne? Alebo Natália Maťo, Tatiana Rejda, Milena Piaček, Monika Cifra, Denisa Komora, Hana Babjak, Tereza Jašík?... Nie neznie, lebo sme na SLOVENSKU. Ak sa nejaká Slovenka Eva vydá za niekoho menom Pierre Jolie, tak pochopím, že si nezmení na Jolieová..
Presne ako písali predomnou @puco90 a @mielikki ...
Zamyslite sa
(PS: postavy sú fiktívne, akákoľvek podobnosť je čisto náhodná)
ja mám takú ženu v rodine (ešteže nie pokrvná) čo si to ová dala preč, a ešte ich dieťa pomenovali Ava :/
Súhlasím s @mielikki , že to kvôli dĺžňu nevyzerá ako privlastnenie, ale.. nie som odvodenina od svojho otca.
myslím že to nie je obzvlášť veľký problém na Slovensku v tejto dobe....a úprimne som ešte nepočul že by s tým mal niekto problém
A ešte musím podotknúť, že z mien ľudí, čo by si tú príponu dali preč, by som si veľmi často robil prču
@marleymt
... Ešteže Denise Cibulke odmietli predať zbraň
(normálne som pri tejto ankete konečne pochopila, prečo ľudia majú taký problém s niektorými zmenami. lebo nechápu slovo dobrovoľnosť. ty vole, ale to je smiešne strašná glúpota toto.)
@puco90 jazyk nie je skala, čo sa stáročia takmer nemení. jazyk je živý a jeho pravidlá sa majú prispůsobovať tomu, ako ľudia rozprávajú a nie ľudská reč sa má prispůsobovať umelo vymysleným pravidlám. tie pravidlá nie sú predpísané a nemenné, ony vychádzajú z reči.
nech clovek nespekuluje s preizviskom a vyvtori si umelecke meno a ma po pobleme
Veď to je čistá degenerácia jazyka toto....
Skôr jazyk by sa nemal prispôsobovať POLITIKOM.
Raz budeš plakať že sme sa vzdali svojej kultúry.
@midnight poznám cudzie priezviská, ktoré prechyľovanie majú...dokonca aj arabské
Ja tvrdím, že ľudia na Slovensku -ová používajú v hovorovej reči. Je to stále súčasť nášho jazyka a toto čo chcú presadiť je čisto politická záležitosť, možno objednávka zo Západu.
Pravidlá si nemôžeš meniť len-tak, lebo ty niečo chceš.
"jazyk má pravidlá. A tie pravidlá sú predpísané."
načo som ja reagovala:
""jazyk je živý a jeho pravidlá sa majú prispůsobovať tomu, ako ľudia rozprávajú""
to ja chápem ako všeobecnú rozpravu o jazyku. napriek tomu, že diskusia je o koncovke -ová, ja som na teba reagovala v rámci všeobecnosti o pravidlách jazyka, ktoré si spomenul.
okrem toho niečo na báze dobrovoľnosti znamená, že si můžeš vybrať. to nie je prikázanie, že to tam nikto nesmie mať. o tom je dobrovoľnosť, můj milý, že voľba je na tebe. ale taký pojem asi v tvojej filozofii často nerezonuje.
okrem toho ako spomína @mcvpn v @54 tie mená, naozaj to znie smiešne a ľudia hovorovo radšej povedia Angelina Jolie alebo Julia Roberts. aj ja o sebe často rozprávam v mužskej podobe svojho priezviska. a moje sesternice tiež. je to o tom, že sa mi to tak jednoducho viac páči, ale nie na každom mene.
a vzdávanie sa kultúry a objednávky zo západu? prosím ťa, čítaj si niekedy aj niečo iné ako propagandistické sračky, lebo vo všetkom čoskoro začneš vidieť spiknutie zo západu. videl si to komunistické video o mandelínke? svojou diskusiou mi ho pripomínaš
Všetko má svoje mantinely a jazyk tiež. Si predstav, že na spisovnej úrovni by každý písal niečo iné. Vieš si predstaviť ten chaos ?
plus hovorím len to, že to, že jazyk má nejaké pravidlá neznamená, že sa nemůžu zmeniť.
můžeš mi prosím ťa jasne objasniť, čo má s týmto tu spoločné anarchia a demokracia?
Ale to neznamená, že nemám svoj názor, snáď mi nechceš tvrdiť, že politici o všetkých krokoch informujú.
A samozrejme je otázkou času, kým Slovensko takýmto spôsobom úplne odnárodnia.
Svet nie je čiernobiely, to že sú konšpirácie blbosti ešte neznamená že politici majú čisté úmysly. Všetko sú to len bábky.
Za to, že zastávam určité hranice, si ma zaškatuľkovala že neuznávam slobodu.
čo ti kurva vadí na tom, že vačšina žien si to -ová nechá a zopár, ktorým sa to páčiť nebude, bude mat možnosť si to odstrániť z mena?
Vieš čo ? Čo ti kurva vadí na tom, aby každý písal ako chce ? Kľudne, zrušme teda jazykovedcov, veď sloboda, nie ?
Alebo čo ti kurva vadí na tom, aby si rodičia mohli vymyslieť meno pre svoje dieťa ?
Čo ti kurva vadí na tom aby si ľudia mohli vymýšľať priezviská ?
Proste sú to HRANICE, ktoré vytvárajú odborníci. A politici sa do toho miešajú.
aj berlínsky múr padol, zopár abstraktných hraníc nie je problém posunúť.
rozprávame sa o koncovke -ová, nepleť sem zbytočne ďalšie otázky.
Je to spisovné, rozhodli o tom odborníci.
Berlínsky múr padol, pretože prestal plniť funkciu. Prechyľovanie plní funkciu a je to naša kultúra.
Ja som ti len chcel naznačiť, že hranice má úplne všetko a nie sú len tak...
odborníci sú vec jedna, verejná diskusia, názor verejnosti a nielen tej odbornej či spatná vazba, majú tiež svoj význam. po slovensky rozpráva celý národ a pár ľudí mimo národ, pokiaľ by im malo pár odborníkov diktovať, ako majú spisovne rozprávať a vymýšľali by pri tom hlúposti (ako je vyššie spomínaný hovník) a neuznávali by spatnú reakciu, tak to by bolo naozaj smutné. pokiaľ sa táto široká verejnosť rozhodne, že jej jednoducho nevadí, ak pár ženám vadí koncovka -ová, tak sa můžu všetci odborníci na hlavu postaviť. a to je demokracia.
a vieš, čo je smutné? že ono to naozaj smutné je, lebo to nefunguje takto ideálne.
A teraz k teme. Je mi to v podstate jedno, nemam proti tomu nic ak zena nechce mat priezvisko konciace na -ova.
všetko so všetkým súvisi, tak ako aj tvoj avatar so slovami čo si tu napísal
ak si neuvedomuješ podstatu svojho bytia na zemi, vedz, že príde deň a všetko trpko oľutuješ ......
filip
@puco90
Nie je ten hovník náhodou len taká mailová legenda?
Napríklad tuto ujo slovník si to s pohovkou, gaučom a hovníkom myslí presne naopak
» slovnik.juls.savba.sk
Ďaľšia vec, ešte keď som chodil na ZŠ, tak sme sa o tom bavili so slovenčinárkou.
"Otázka: To vy ste vymysleli slová ako hovník, lezúň alebo podstrešnica?
Odpoveď: Nie, jazykovedci naozaj nevymýšľajú takéto slová. To bola a je práca humoristov."
» www.juls.savba.sk/FAQ.html...