je to o dievcati, ktore sa prestahuje a spoznava mladeho muza, cisto nahodou upira Samozrejme, zalubia sa do seba a on sa musi ovladat aby ju nezakusol... ale to je tak velmi obsirne, kedze ja sama som tu knihu necitala, ale velmi velmi by som ju chcela precitat, v amerike ma obrovsky ohlas
neprečítam a ak hej, tak len prvé stránky, ešte mi povedz koľko má rokov? dá mi niečo tá kniha? má zmysel? priniesla niečo nové do sveta literatúry? máš pocit, že by si ju mohla zaradiť medzi komorne písajúcich velikánov? lebo mňa už tuctové knihy so pseudorešpektom k písaniu typu coelhovky vinciovky, artemisky, eržovky a neviem čo ešte nebavia čítať...a sapkowského husit trilogy som prestala len preto čítať, lebo v dvojke sa už priveľmi zameral na historické fakty a fantasy deje opisoval už akoby to bola nutnosť, inak jednotka má veľmi dobrú priam vysokú úroveň, veľmi veľmi odporúčam, aj keď už dvojku neodporúčam bola to zrada, nevadí, myslím, že sa oplatí zradiť pre ten prvý diel ...a pustím sa raz aj do tej trilogy o zaklínačovi, počula som, že je fenomenálna, tak som zvedavá...ja fakt neviem, vyžadujem od autora, aby sa v tých slovách vo svojej knihe vyžíííval, ako to vysvetliť presne, to neviem, ale viď tolkien je king of fantasy...samozrejme ale vravím aj o takých ako dostojevskij, shakespeare a všetky často spomínané mená aj v bežnom živote...no ktovie prečo prečo je to tak...treba sa nad tým zamyslieť
inak, zarita, treba brať do úvahy za akých okolností sa tvoril ten rebríček, vieš...ak hlasovali Američania, alebo je to americký rebríček, tak to by som rozhodne brala s rezervou, čo je u nich prvé, neznamená, že bude aj tu ale bohužiaľ nakoniec to tak bude, lebo americká vlna nadšenia sa vždy prevalí sem k nám, piskoch s nimi, potom sa mládež nevie dostať k takým krásnym knihám od solženicyna napríklad momentálne naturalmente, je ich zase veľa preveľa, treba siahnuť aj na Orient, ten mňa ešte čaká, zatím mám jednu prečítanú s tematikou zhodou okolností podobnou alchymistovi, len je staršia, ba dokonca autor je nositeľ NC...no ale kohoto už zaujíma, keď reklamou je teraz coelho:/
Nie, tá kniha ti nič nedá. Nehovorím, že ju nezhltneš rýchlo (veď je to bestseller, ktorý čítal asi každý neviemkoľký Američan, teda skôr Američanka), a možno spočiatku budeš mať fajn pocit, že áá, toto bola milá kniha, neviem sa dočkať pokračovania a podobne (zdôraznujem fakt, že každou nasledujúcou knihou klesá kvalita a vzrastá frustrácia s hlavnými postavami , a celé fiasko vyvrcholí úplným nezmyslom bez akejkoľvek zhode s dejom predchádzajúcich dielov - nechcem strašiť, len komentujem neodškriepiteľný fakt) - ale žeby ti z tej knihy niečo zostalo, ako sa pýtaš? NIE. Možno prvá v sebe skrýva pekné myšlienky - alebo aj to je len pekný obal? Prečo vlastne Bella milovala Edwarda? Keď to tak pitváš do hĺbky, asi z toho nevyvodíš iné ako jeho úchvatný, dokonalý zjav a tajomnú auru. A prečo on miloval ju? Záhada, ktorá nebola nikdy vyjasnená. Ten ich ľúbostný vzťah nebol vôbec do hĺbky prepracovaný, bolo to len tak, že sa zrazu zaľúbili a bolo - novodobí Rómeo a Júlia, či ako ich to volajú...
Je to jednoducho limonádka - nehovorím, že zlá, ale literatúrou by som to nezvala. Povrch to má lákavý a pekný a človeka to ľahko oblbne, no skúšku času to u mna neprestálo, a to som s touto sériou začala len kdesi okolo minulej zimy...
A porovnávania s J.K.Rowlingovou sú... prinajmenšom veľmi, veľmi mimo. Iný žáner, iný štýl, iná hĺbka, iné publikum.
pre man kralom fantasy ostane david gemmell.. no dobre tak princom ;o)
ale pise uzasne..
a medzi nami.. o zaklinacovi su tri poviedkove zbierky a PENTAlogia nie TRI ;o)
teda ak si myslela "Krev Elfu" a nasledujuce
a v kazdom pripade si sumrak aspon skusim precitat, i ked na myslienku ze "upir krv nemusi, ale je pre neho nieco ako alkohol pre cloveka, a preto sa snazi abstinovat" myslim nic nema
mno, takze zip, v prvom rade, ja sa s tebou nehadam, ja osobne som necitala ani jednu knihu, dozvedela som sa o nich az ked som videla clanok o filme a v tomto fore som sa pytala na vase nazory, postrehy, nemienim sa tu s tebou dotahovat o tom ci je to super kniha alebo nie, pokial som ju necitala. Zaujala ma vsak, chcela by som si i tu knihu kupit, film pozriet...
@tunidlo , ano je to pravda, aspon z tych americkych, pretoze kina nechceli davat dva trhaky naraz, tak budu davat najprv Sumrak a potom najnovsieho Harryho Pottera.
A jedine preco som Pottera spomenula, bolo prave kvoli tomu, ze to predsalen musi mat nieco do seba, ked sa o to tak biju
Alebo si ľudia okolo Harryho Pottera proste (pre mňa mierne nepochopiteľne) zmenili termín príchodu do kín na júl a ľudia okolo twilightu sa teda chytili príležitosti a zmenili si termín na ten, kde mal byť pôvodne Harry Potter
To mi ani náhodou nepripadá ako žeby ho vytlačil z kín
@21 ja vravim, ze kina (alebo skor ti co maju na starosti vyber filom ci coho to) v amerike pokladaju oba filmy za trhaky a necheli ich davat naraz, tak sa povodny termin HP6 posunul na neskor... to je cela veda, vsetko je len o zarobku
Ide o to, že si povedala, že toto vytlačilo HP z kín Ja nevravím, že nejde o peniaze, samozrejme, že ide ... Ja tvrdím, že HP sa tomuto neprispôsoboval
chacháá, vďaka za stručné vysvetlenie, inky...mne stačí, nemám ani chuť siahať po takých ľúbostných teraz knihách, to si radšej siahnem na poriadnu ľúbostnú knihu od lindseyky, hoci je to stále o tom istom, ale človek sa aspoň od srdca pobaví a nič neostáva povrchne riešené..ide sa do samej hĺbky ...no musím si robiť vtipy, bo zarita, ako píšeš, tak uvažujú mnohí mnohí, a potom bedákate, keď máte prečítať nejakú hodnotnejšiu knihu z literatúry, však ja sa s tebou nehádam, ale daj na mňa a siahni po Veže bláznov, niečo sa naučíš, zabavíš sa aj, lebo humoru je tam dosť a máš tam aj romantiku dokonca
džonnyšík: gammel mi dačo hovorí, počula som to meno, preboha preboha, ďalší, čo mi zrejme odporúčaš s predpokladom, že bude mať nejakú úroveň...tak teraz sa kolíšem tu, a rozhodujem, tak mi pomôžte: GAMMEL alebo PRATCHETT???? po kom mám siahnuť? ešte mi dajte ďalších fantasy a šľak ma trafí, nestíham ísť s touto dobou táto spoločnosť je neuveriteľná, a si vezmite, že do najbližších dvadsiatich rokov vyjdú tucty fantasy kníh, dám ruku do ohňa, s fantasy sa akoby vrece veľkosti vesmíru roztrhlo! preto treba naozaj veľmi bedlivo zvážiť, po čom siahnuť, zarita, nemyslela som to zle, ciao amigos
@23 tak este inak: o HP tu v podstate ani neslo x)
@24 , vdaka za tip, ja s knihami nemam problem, nevravim, ze citam nejake uzasne knihy, iba prosto tie, ktore sa mi pacia, asi z takych najhodnotnejsich co ti nieco daju som precitala jedine Schindlerov zoznam, ono to zavisi i od vekovej skupiny, este pred par rokmi si pamatam ze som totalne ulietavala na detektivkach, konkretne Traja patraci, teraz sa neviem docitat fantasy a takto sa mozno o par rokov dopracujem k tej ako to ti nazyvas hodnotnej literature
zarita na troch pátračov som lietala aj ja, aj na slávnej päťke, atď, jáááj, však hej, práve preto je dobrá literatúra, že potom ti ukáže aj iné žánre a ako vravíš, časom sa k nim dostaneš, aj ja som sa k nim časom dostala, čo sa týka fantasy, tak nezabudni : Sapkowski: Veža bláznov, už zo začiatku je to moc strhujúce
mne tu knihu kamoska odporucila a my obe mame dost podovny vkus co sa tyka knih fantazy. musi byt putava, nesmie nudit a samozrejme kus romantiky...dufam, ze ju zohnam co najskor
Nj, twilight, pekná kniha, dobre napísaná ale ako spomínala inky, vela to človeku nedá len možno chvílkovú túžbu po sexy upírovi .
Zippy, ja odporúčam Pratchetta, ten chlap je génius, nie taký tolkienovsky ani dostojevskový ale taký pobláznený a šialený typ. Takže po nom siahni, definitívne, aj ja si na nho brúsim zuby kedže teraz čítam samú serioznu literatúru a bytostne túžim po smiechu .
Sapkowskeho som začala, tuším krev elfú či tak nejako, celkom zaujímavé ale asi som nezačala správnou knihou kedze mi to trochu unikalo, celkom dobré aj ked dost naturalistické no nedočítala som dokonca, možno inokedy, uvažujem nad tou vežou bláznov ale mám privela knižných plánov.
Inaak trilogiu Bartimaeus si čítala? To je dosť dobrá fantasy, a možno ti aj niečo dá, zmysel života v tom neobjavíš ale ide viac do hlbky než taký twilight .
a to sapkowski..zaklinac a vsetko ku nemu /3x poviedky a 5x cast romanu/
pratchett..dost vela knih
gemmell..prilis malo knih //cca 10 zatial z 25 myslim ;o)
samozrejme tu boli i ineknihy..konkretne ma zaujala scifi fantasy od jullien mayovej.
a potom scifi ale bojove.. co sem vsak nepatri..
inak dilem gemmell pratchett je jednoducha..
"prečet" ma svojsky humor a paroduje fantasy ako take..
kdezto "džemel" zas pouziva vedomosti, okolo ktorych vytvara fantasy pribeh..
niektore z jeho fantasy.. ako sapkowskeho husiti.. maju zaklad v historii a pouzite su tam vsetky fakty historicke z toho obdobia.. takze to vyznieva celkom realisticky ;o)
osobne som za D.A.G ale hned po nom T.P no ale ked mas rozcitaneho A.S tak az potom ;o)
vďaka za benissimo príspevky, ale stále sa neviem rozhodnúť , tak drím vraví pratchet, džonny gammel...to mi nerobte , dobre, tak mi džonny napíš presne, ktorú knihu od gammela si myslíš, že by bolo dobré prečítať, len jednu, prosím, a zoženiem si ju, a drím, ty mi napíš od pratchetta, jednu tiež, a vianoce mám vybavené... koniec, už dosť! sapkowksého zaklínača si prečítam až budúce leto
akose totok je upa perfektna kniha a bawila ma normal wac jak potter kasdy noc som bola minimalne do druhej hore a citala..upa fantasticke dielo.a nov druhe pokracovanie takisto..a aj dalse pokracovanja..som rada ako sa to nakoniec skonci.. ale nebudem prezradzat a som zwedawa na film ci to pokazja alebo sa to bude dat prezit.
Štvordielna sága od Stefani Mayerovej je úplne geniálna..vyšli zatila len tri knihy a film z jendotky...Volá sa to Twilight čo v preklade znamená Súmrak.je to o láske upíra k človeku. Len info pre tých, ktorí to nepoznajú. Je to to najlepšie čo osm doteraz čítala a film bol tiež perfektný. I keď film som zatiaľ videla len na nete a s tou kvalitou si viete predtaviť a tak sa teším do kina...ale ako musím povedať ľudia....pozrite si to...alebo ešte lepšie...prečítajte si knihy. Je pravda, že film je super, ale tie knihy váťen stoja za to...už cez rok a pol mám prečítané všetky tri knihy a strašne sa teším na štvrtý...Už tu mal byť ale prekladatelia sa zasekli...Ale my so sestrou ich poháňame a dúfam, že si dajú povedať a zamakajú... Celkovo príbeh, postavy, ten dej...Je to fantastické.to sa ani slovami opísať nedá.... Vrelo odporúčam. Je to to najlepšie...
ja som tu knihu citala a nikdy predtym som o nej nepocula....
precitala som ju asi za 10 hodin.... nedokazala som zaspat kym som ju nedocitala....
nehovorim ze ma daky hlboky pribeh, ale nieco v nej je.... kazdy kto ju precital CELU hovori o tej knihe, o to ako sa mu o nej aj snivalo a ako na nu nemoze prestat myslet... citala som sice zatial iba jednotku, ale dufam ze dvojku dostanem na vianoce
ked som ju zacala citat mamina sa na mne smiala lebo som jej hovorila o tom ze nechapem co ma na tej knihe bavi, ale nemozem ju pustit ked som ju docitala este dva dni som bola vyvedena z rovnovahy a este aj moja BABKA precitala tu knihu za dva dni!!! fakt to neni zla kniha a je dobra ak si chcete nieco precitat a neni to az take od veci.... aj ked si myslim ze ten film od veci bude.... :/
takže naozaj je to tá NAJ kniha akú som kedy citala no nie jedna uz som precitala vsetky styri posledne dve sice v cestine ale boli skvele najlepsia je posladna a prva cast podla mna ale posledna ja straaasne napinava :d:d:d: vrelo odporucam aj film ale najskor si precitajte knihy :d a presne ked baby docitaju knihu vyskytuje sa u nich tuzbaa po dokonalom a nadhernom upirovi : hehe
Citala som knihu...!!...Je to uplne peckovaa kniha.....musite di to precitat!!!Ma skoro 500 stran a ja ssom ju precitala ze den....Nemohla som sa od nej odtrhnut....Je to fakt kraaaasny pribeh .....Odporuuuucam vsetkym!!!♥♥♥
Knihu som nečítala (chystám sa), ale film ma totálne sklamal.Okrem toho, že mal hnusný soundtrack (s výnimkou asi troch skladieb mi tie ukvičané vybrnkávačky vyslovene vadili), predstaviteľka Belly hrala s nadšením zdochnutej ryby.Záver som pravdupovediac celkom nepochopila.Vzťah Edwarda a Belly bol dosť divný - ignorujeme sa - neznášame sa - červenáme sa - milujeme sa, to všetko v priebehu necelých dvadsiatich minút filmového času.Pripadalo mi to dosť narýchlo urobené.Plus scéna ,,I know what you are" (keď Bella potvrdí svoje podozrenia o tom, že je Edward upír) bola maximálne o ničom.Som upír - aha fajn, aj tak ťa milujem.
Nebyť Jamesa, ktorý bol značne k nakousnutí, nudila by som sa celých 113 minút či koľko to malo.
Samozrejme toto sú dojmy z filmu.A filmy podľa knižnej predlohy sú prakticky vždy na hovno.
Tak konecne som sa sem dostala a ano, naozaj bola pod stromcekom tato knizka (puzzle neboli, co ma dost sere, tie som chcela najviac, namiesto toho mam doma zbierku lakou... no ale, to je trosku pomimo xD ) Takze: Kniha je.... SUPER!!! A myslim, ze viac slov k tomu ani netreba.
Zhltla som ju za necely den, co som sa i dost cudovala, ale fakticky ma pohltila (ani Dexter na nu zjavne nema ) esteze mam narodky o mesiac, takze dalsie pokracovanie zarucene chcem a... normalne ako povedala @ensay20 som skoro zacinala snivat o nadhernom upirovi.
Postava Edwarda bola az prekliate perfektne vymyslena a v knihe super opisana. Postavy vseobecne neboli na jedno kopyto, kazda (aspon tie, ktore boli opisane len trosku detailnejsie) su ine, a myslim, ze kazdy, kto si ju precita, sa najde v niektorej z tychto postav
Co sa filmu tyka, este som ho nevidela a velmi ani neplanujem z komentov, ktore tu padli o uplnej katastrofe.
Takze to je z mojej strany vsetko, dakujem Jeziskovi xD
@57 neviem povedat, kamos pozera kazdy diel, vraj je to uplne inak ako je kniha, ze s nou to nema nic spolocne (teda odhliadnuc od nasho drasticky dojemneho Dextera) ale kniha je super zrovna citam druhu a vraj tretia bola najlepsia, ale tak... vsetko pekne po poriadku
no vcera som si precitala sumrak a poviem vam..mna to chytilo, ma to svoje chybicky ale podla mna je to strasne zaujimavy pribeh...mozno ked sa to tak povie ze " no taka baba sa zalubila v novej skole do upira" tak to znie trapne a tuctovo ale osobne si mylsim ze autorka spravila tu atmosferu dost dobru aspon ja musim povedat ze som sa nevedela odtrhnut a prezivala som to dost.nie som sice vyslovene fatalistka ale na nejaky ten osud verim ale to by bolo dlhe vysvetlovanie, takze som si vsimla ze vlastne bella sa rozhodla spravne ze chcela byt ako Edward teda upirka, pretoze ona vlastne MALA zomriet, Edward tvrdil ze keby nebolo jeho a zomrel by tak ako mal a nestal by sa z neho upir, mala by bella svoj zivot a nezahodila by ho za to aby s akvoli nemu stala netvorom ale keby nebolo edwarda Bella by zomrela,bolo neico ako jej osud zomriet kedze niekolkokrat jej edward musel zachranit krk, cize podla mna keby sa nerozhodla byt upirkou, zomrela by
ja som čítala knihu.. a som to zhltla jedným dychom. teraz čítam už tretiu a je to fakt úžasné. film som zatial nevidela, ale akonahle to bude v kinach aj tu na Slov. tak jednoznačne idem...ja maam všetky pesníčky z toho filmu, ale film som nevidela no kazdoopadne sa uz nemozem dočkaať..
Ja tu to knihu milujem, nie je to kniha ktora nieoc da, ale strasne dobre sa číta, páči sa mi tam každá strana. Každá strana je pre mňa zaujmava, milujem tuto knihu...
@66 film som nevidela, vraj bol strasny, ale ak je presne podla knihy, tak Bella zomrela len skoro, samozrejme ju zachranili takze 100% ti to povedat neviem, no na takych 90% som si ista
Podla mna tento film vyzerá dost zaujimavo takze hned si rezervujem vstupenky do kina a moja sestranica si kupila aj tuto knihu a zatial si ju len pochvaluje takze urcite si ju precitam aj ja.... Mimochodom naj knihy pise alebo presnesie pisal J.R.R. Tolkien....to bol pan spisovatel!!! Super kniha od neho bola jednoznacne Hobbit, Húrinove deti, Pán prstenov : Spoločenstvo prsteňa....je ich dost ale zatial som precitala len tieto a určite si precitajte aj Eragona+ jeho pokracovanie Eldest a potom Brisingr a stvorka by sa zevraj mala volat Empire..... aj ked film k tejto knihe zhovadili jak sa len dalo ale inak fakt super kniha....ODPORUCAM!!!!!
@68 hej, Eragona i Eldesta som citala a film sa mi teda vobec ale vobec nepacil... to co sa v knihe udialo za 4 mesiace ci kolko to bolo... uz si napamatam, predsa len to bolo pred rokom co som to citala (A) tak vtesnali do dvoch dni... nedalo sa na to pozerat... teda jakz takz este na toho chalana co hral Eragona xD
omg toto boli tie najlepsie knihy na svete ...sa necudujem zte to tolkym babam poplietlo hlavu sak to je upne dokonale!!edwarda si musi bolubit uplne kazdy je dokonaly a nenajdete na nom chybu a tak isto aj emet a jasper su uplne cool mili a hlavne pekny...odkedy som citala tuto knihu je mojim snom stat sa upirkou viem ze sa to neda ale co uz proste po tom tuzim...citala som vsetkych pat dielov aj ked zatila vysli iba dva ale na nete sa daju lahko stiahnut...a film tak to obsadenie hercov ma dost sklamalo napr.jesica alebo jacob ktory sa tam abysolutne nehodi podla mna ale ked to budete pozerat denne pat krat ako ja tak si casom zvyknete vrelo odporucam kazdemu!!!!
problem knihy i filmu je, ze sa berie prilis vazne
film mal v podstate len par svetlych momentov, jednym z nich je upiri baseball, ktory som si celkom uzila
keby top bolo odlahcene a nie cele tak strasne fatalne (milujem ta az za hrob), tak to malo nadej
hoci je fakt, ze teenagersky romanticka cast mojej duse bola plne spokojna:p
podla mna je to super kniha aj film... je to niečo nové, síce romantické ale tak vždycky boli upíri vyobrazovaní ako monštrá a toto je trochu iné.. chcela som to vidiet a ked som to videla tak sa mi to straašne zapáčilo a namotala som sa...knihu som čítala až potom a je to ako také doplnenie takže sa teším na sfilmovanie dalších častí
@zarita tak to ani srnka netuší, ak kceš napálim ti aj soundtracky ! . alebo pome do kina ale to by som dal radšej Underworld (soundtrack trochu pochmúrny aa stredu mám poslednú skúšku, tak čítania mám ešte dosť ..
@suryailikeu ... drahusik, v piatok idem s kamoskou na to konecne do kina (ona to uz videla dva razy xD ) tak potom ti poviem, ci tie soundtracky stoja za to olala... ja mam teraz utlm po lyziarskom... tyzden mimo a citim sa jak vymleta... a vidis... Underworld... NEMAME PLAZMU!!! segre sa podarilo prasknut obrazovku... takze... asi i nato pojdem do kina... x)
kto ma pesnicku zo sumraku tuu ktora je na konci ked edward bude zachranovat bellu a ked sa jej vsety spomienky vracaju prosiim ak mate pokec tak mo poslite alebo aspon nazof pesnicky prosiiiiiiiiiiiiiiiiim
moj nick na pokeci je DasenQaaa alebo na email.... DasenQaaa@szet.sk
ja som precitala aj knizky a videla aj film..ale ked prisiel za mnou brat a povedal mi jeho "opis"o novom filme ze je to o nejakom upirovy co sa zalubi do baby tak som si myslela ch jaj zasa nejaka sladka hovadina..ale musim povedat ze film bol pekny robert patinson sa na edwarda podla mna hodi vyzera dobre..i ked ma mrzi ze niektore take vtipne casti z knihy vynechali..no som zvedava na pokracovanie ako to zasa vymyslia..ale film je dobry ja som ho videla vela x mne s toho istu dobu dost hrabalo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
83 komentov
a u mňa Harryho nevytlačí z prvého miesta nič
@3 @4 ano je to americanka jej meno je: Stephenie Meyerová
Nie, tá kniha ti nič nedá. Nehovorím, že ju nezhltneš rýchlo (veď je to bestseller, ktorý čítal asi každý neviemkoľký Američan, teda skôr Američanka), a možno spočiatku budeš mať fajn pocit, že áá, toto bola milá kniha, neviem sa dočkať pokračovania a podobne (zdôraznujem fakt, že každou nasledujúcou knihou klesá kvalita a vzrastá frustrácia s hlavnými postavami , a celé fiasko vyvrcholí úplným nezmyslom bez akejkoľvek zhode s dejom predchádzajúcich dielov - nechcem strašiť, len komentujem neodškriepiteľný fakt) - ale žeby ti z tej knihy niečo zostalo, ako sa pýtaš? NIE. Možno prvá v sebe skrýva pekné myšlienky - alebo aj to je len pekný obal? Prečo vlastne Bella milovala Edwarda? Keď to tak pitváš do hĺbky, asi z toho nevyvodíš iné ako jeho úchvatný, dokonalý zjav a tajomnú auru. A prečo on miloval ju? Záhada, ktorá nebola nikdy vyjasnená. Ten ich ľúbostný vzťah nebol vôbec do hĺbky prepracovaný, bolo to len tak, že sa zrazu zaľúbili a bolo - novodobí Rómeo a Júlia, či ako ich to volajú...
Je to jednoducho limonádka - nehovorím, že zlá, ale literatúrou by som to nezvala. Povrch to má lákavý a pekný a človeka to ľahko oblbne, no skúšku času to u mna neprestálo, a to som s touto sériou začala len kdesi okolo minulej zimy...
A porovnávania s J.K.Rowlingovou sú... prinajmenšom veľmi, veľmi mimo. Iný žáner, iný štýl, iná hĺbka, iné publikum.
pre man kralom fantasy ostane david gemmell.. no dobre tak princom ;o)
ale pise uzasne..
a medzi nami.. o zaklinacovi su tri poviedkove zbierky a PENTAlogia nie TRI ;o)
teda ak si myslela "Krev Elfu" a nasledujuce
a v kazdom pripade si sumrak aspon skusim precitat, i ked na myslienku ze "upir krv nemusi, ale je pre neho nieco ako alkohol pre cloveka, a preto sa snazi abstinovat" myslim nic nema
@tunidlo , ano je to pravda, aspon z tych americkych, pretoze kina nechceli davat dva trhaky naraz, tak budu davat najprv Sumrak a potom najnovsieho Harryho Pottera.
A jedine preco som Pottera spomenula, bolo prave kvoli tomu, ze to predsalen musi mat nieco do seba, ked sa o to tak biju
Alebo si ľudia okolo Harryho Pottera proste (pre mňa mierne nepochopiteľne) zmenili termín príchodu do kín na júl a ľudia okolo twilightu sa teda chytili príležitosti a zmenili si termín na ten, kde mal byť pôvodne Harry Potter
To mi ani náhodou nepripadá ako žeby ho vytlačil z kín
Áno, ďakujem za to, že si mi to ozrejmila
Ide o to, že si povedala, že toto vytlačilo HP z kín Ja nevravím, že nejde o peniaze, samozrejme, že ide ... Ja tvrdím, že HP sa tomuto neprispôsoboval
džonnyšík: gammel mi dačo hovorí, počula som to meno, preboha preboha, ďalší, čo mi zrejme odporúčaš s predpokladom, že bude mať nejakú úroveň...tak teraz sa kolíšem tu, a rozhodujem, tak mi pomôžte: GAMMEL alebo PRATCHETT???? po kom mám siahnuť? ešte mi dajte ďalších fantasy a šľak ma trafí, nestíham ísť s touto dobou táto spoločnosť je neuveriteľná, a si vezmite, že do najbližších dvadsiatich rokov vyjdú tucty fantasy kníh, dám ruku do ohňa, s fantasy sa akoby vrece veľkosti vesmíru roztrhlo! preto treba naozaj veľmi bedlivo zvážiť, po čom siahnuť, zarita, nemyslela som to zle, ciao amigos
@24 , vdaka za tip, ja s knihami nemam problem, nevravim, ze citam nejake uzasne knihy, iba prosto tie, ktore sa mi pacia, asi z takych najhodnotnejsich co ti nieco daju som precitala jedine Schindlerov zoznam, ono to zavisi i od vekovej skupiny, este pred par rokmi si pamatam ze som totalne ulietavala na detektivkach, konkretne Traja patraci, teraz sa neviem docitat fantasy a takto sa mozno o par rokov dopracujem k tej ako to ti nazyvas hodnotnej literature
To je super, že nešlo, potom ma už len zaujíma, prečo hovoríš zavádzajúce vety zahŕňajúce aj to ...
Zippy, ja odporúčam Pratchetta, ten chlap je génius, nie taký tolkienovsky ani dostojevskový ale taký pobláznený a šialený typ. Takže po nom siahni, definitívne, aj ja si na nho brúsim zuby kedže teraz čítam samú serioznu literatúru a bytostne túžim po smiechu .
Sapkowskeho som začala, tuším krev elfú či tak nejako, celkom zaujímavé ale asi som nezačala správnou knihou kedze mi to trochu unikalo, celkom dobré aj ked dost naturalistické no nedočítala som dokonca, možno inokedy, uvažujem nad tou vežou bláznov ale mám privela knižných plánov.
Inaak trilogiu Bartimaeus si čítala? To je dosť dobrá fantasy, a možno ti aj niečo dá, zmysel života v tom neobjavíš ale ide viac do hlbky než taký twilight .
potom prisla christie a wallace
neskor tu bol i grisham
pomedzi to.. omnoho dolezitejsie diela..
a to sapkowski..zaklinac a vsetko ku nemu /3x poviedky a 5x cast romanu/
pratchett..dost vela knih
gemmell..prilis malo knih //cca 10 zatial z 25 myslim ;o)
samozrejme tu boli i ineknihy..konkretne ma zaujala scifi fantasy od jullien mayovej.
a potom scifi ale bojove.. co sem vsak nepatri..
inak dilem gemmell pratchett je jednoducha..
"prečet" ma svojsky humor a paroduje fantasy ako take..
kdezto "džemel" zas pouziva vedomosti, okolo ktorych vytvara fantasy pribeh..
niektore z jeho fantasy.. ako sapkowskeho husiti.. maju zaklad v historii a pouzite su tam vsetky fakty historicke z toho obdobia.. takze to vyznieva celkom realisticky ;o)
osobne som za D.A.G ale hned po nom T.P no ale ked mas rozcitaneho A.S tak az potom ;o)
tak ak chces.. napisem ti do ts-ky ktoru mi vsak musis poslat ty po precitani tohto..
ale osobne by som ti navrhoval precitat si toho zaklinaca.. on je super.. tak ho neodkladaj.. precitaj ho teraz..
a od pratchetta jednu knizku sa snad ani neda..on ich ma vsetkych super ;o)
a od gemmella.. mno.. ;o) "TS"
Ten film zrovna perfektný podľa tohto hodnotenia nevyzerá ...
precitala som ju asi za 10 hodin.... nedokazala som zaspat kym som ju nedocitala....
nehovorim ze ma daky hlboky pribeh, ale nieco v nej je.... kazdy kto ju precital CELU hovori o tej knihe, o to ako sa mu o nej aj snivalo a ako na nu nemoze prestat myslet... citala som sice zatial iba jednotku, ale dufam ze dvojku dostanem na vianoce
ked som ju zacala citat mamina sa na mne smiala lebo som jej hovorila o tom ze nechapem co ma na tej knihe bavi, ale nemozem ju pustit ked som ju docitala este dva dni som bola vyvedena z rovnovahy a este aj moja BABKA precitala tu knihu za dva dni!!! fakt to neni zla kniha a je dobra ak si chcete nieco precitat a neni to az take od veci.... aj ked si myslim ze ten film od veci bude.... :/
Nebyť Jamesa, ktorý bol značne k nakousnutí, nudila by som sa celých 113 minút či koľko to malo.
Samozrejme toto sú dojmy z filmu.A filmy podľa knižnej predlohy sú prakticky vždy na hovno.
Krstný otec ti niečo hovorí?
Veď predsa môže hovoriť zo sna ...
Podľa mňa tá komunikácia prebieha telepaticky na úrovni myslí ...
Zhltla som ju za necely den, co som sa i dost cudovala, ale fakticky ma pohltila (ani Dexter na nu zjavne nema ) esteze mam narodky o mesiac, takze dalsie pokracovanie zarucene chcem a... normalne ako povedala @ensay20 som skoro zacinala snivat o nadhernom upirovi.
Postava Edwarda bola az prekliate perfektne vymyslena a v knihe super opisana. Postavy vseobecne neboli na jedno kopyto, kazda (aspon tie, ktore boli opisane len trosku detailnejsie) su ine, a myslim, ze kazdy, kto si ju precita, sa najde v niektorej z tychto postav
Co sa filmu tyka, este som ho nevidela a velmi ani neplanujem z komentov, ktore tu padli o uplnej katastrofe.
Takze to je z mojej strany vsetko, dakujem Jeziskovi xD
Počul som, že Dexter ako seriál je lepšie prepracovaný ako kniha ...
Aj ja som videl všetky diely, ale knihu som nečítal
A hej, vraj s prvou knihou ešte seriál má kus spoločného, ale v druhej a tretej sa dosť odkláňa ...
film mal v podstate len par svetlych momentov, jednym z nich je upiri baseball, ktory som si celkom uzila
keby top bolo odlahcene a nie cele tak strasne fatalne (milujem ta az za hrob), tak to malo nadej
hoci je fakt, ze teenagersky romanticka cast mojej duse bola plne spokojna:p
moj nick na pokeci je DasenQaaa alebo na email.... DasenQaaa@szet.sk