čaute birdzáci,
Len by som chcel vedieť, ktorá kniha je pre vás tá naj, prípadne viac kníh, ktoré pokladáte za najobľúbenejšie a ktorú knihu by ste poradili osobe, ktorá sa chce nájsť
a tiež len tak, pre inšpiráciu.
fuuuuuuuuuuuh
toto je strašne obsiahla téma
a vôbec neviem či ju pokryjem, ale nuž, už som začala, tak skúsim
naj knihy? záleží v čom naj...je veľa druhov naj...
najhrubšia ...Sága rodu Forsytovcov...kokos to som bola domotaná ešte mesiac že kto s kým ako
najtenšia Hodváb alebo Vôňa snehu....hodváb je rozhodne aj jednou z mojich najobľúbenejších ale vôňa snehu ma teda moc neoslovila....vlastne ju práve predávam (malá reklama!)
najstaršia...Kladivo na čarodejnice...ale akože zaujímavá vecička rozhodne
najkrajšia...a tu sa dokazuje že nesúď knihu podľa obalu lebo podľa skúseností, najkrajšie obaly majú nahovno vnútro...príklad: Dracula-Kniže nemŕtvych - čo je vlastne voľné pokračovanie originálneho Stokerovho Draculu, napísal to jeho praprasynovec a je to pičovina nad mraky, že som juu skoro šmarila o stenu...ale mám ju doma, a nedám ju ani za nič...čiže patrí aj do zbierky najbrakovitejšia...a potom Alchymista od Coelha...krásny obal, v koži, zlaté písmo...ale...mainstreamová new age pípovina o hľadaní samého seba, ale ak si na takýto typ kníh, kľudne smelo do toho.
njaobľúbenejšia...rozhodne Búrlivé výšiny...neviem prečo ale táto kniha je pre mňa stotožnením všetkého čo na knihách milujem a hlavná láska nie je patetická, čo sa mi ráta
najnudnejšia...asi Idiot...ani som to nedočítala....proste mne ruská klasika nevonia (nie som true hipster)
najmilšia...rozhodne séria o Anne zo Zeleného domu...keď ju otvorím, hneď som malé dievčatko a má na mňa stále ohromne veľký vplyv a veľmi formovala moju osobnosť
najvzácnejšia...Asi zbierka rozprávok Hansa Christiana Andersena...osobná aj umelecká hodnota
a viac naj kategórii mi v rýchlosti nenapadne :/
a poradiť, ak sa chceš nájsť?...všetko také som spomenula...záleží od toho, prečo si myslíš, že ti kniha pomôže sa nájsť lebo nakoniec aj tak na to budeš musieť prísť sám
Keďže knihy zbieram celý život a mám v pláne ich mať 110 000 zväzkov, tak by bolo asi na mieste vymenovať viacero..
Stendhal - Červený a Čierny, Mostowicz - Mastičkár, Lewis - Mních, Čavojský - Včelárstvo, Roald Dahl - Matilda, Vtáky v tŕní, Casanova, Kámasútra, biografie Marilyn Monroe, všetky odborné knihy z oblasti histórie a včelárstva zbožňujem, kedysi Jules Verne a H.G. Wells
teraz zbieram aj Kanta, Platóna, Swedenborga a ostatných filozofov
a úplná topka sú pre mňa Marx, Engels, Lenin
@burden ja knihy moc nečítam sú veľmi zaujímavé, ale vždy si nájdem na nich čas len cez prázdniny čo ma veľmi mrzí a najlepšia čo som zatiaľ čítala bola kniha Tovar od Tatiani Melisovej je to skutočný príbeh slovensky mladaj baby v mojom veku ako sa dá dostať na úplne dno ale ako sa z toho aj dá dostať...
momentálne ma najviac pohlcuje séria Temná veža od Kinga, čítam to štýlom jedna kniha za rok, aby som v tom svete ostal čo najdlhšie a do toho čítam ostatné Kingovky a je to pecka lebo skoro všetky jeho knihy spolu nejakým spôsobom súvisia a navzájom na seba odkazujú. A tým, že už som od neho prečítal už vyše 25 kníh to všetko dokonale vnímam a neskutočne užívam. Veď kuknite na tie prepojenia » lnk.sk/nYp...
Toto je môj svet
Ale inak neviem povedať najlepšiu knihu aj z ostatných čo mám prečítané, je ich kopec. Rovnako ako neviem vypichnúť môj najlepší film.
necítim sa kompetentný k tomu, aby som odporučil knihu, v ktorej sa nájdeš, keďže ťa nepoznám
a aj ostatní to zobrali skôr ako vlastnú exhibíciu
odporučím ti čítať pozorne a časom si ťa tá tvoja kniha nájde
...predsa len, ak by som aj ja mal čosi odporučiť, tak Bulgakovov román Majster a Margarétka, Meyrinkov Golem, Švantnerova Nevesta hôľ a prípadne Miltonov Stratený raj - ale už z tohto výberu je jasne vidieť, že toto je totálne subjektívna kategória, všetky 4 sú to knihy, ktoré majú výrazný iracionálny náboj a vyvstáva z nich otázka o podstate človeka, teda pre mňa predstavujú niečo univerzálne po myšlienkovej aj po zážitkovej stránke
nedokážem vybrať naj knihu ale u mňa naj autor jednoznačne Stephen King (hádam sa podarí zozbierať ho celého), moja srdcovka je určite Dracula od Stokera a veeeeeeeela veeeeeeeeela iných kníh
Väčšinou sa pri odporúčaní kníh riadim tým, čo o danej osobe a jej vkuse viem, lebo čo sa páči jednému nemusí sa druhému ....ale Doriana odporúčam vždy plošne každému, to je jediná kniha, pri ktorej si to dovolím.
Harry Potter, Odkaz dračích jazdcov (Paolini Christopher, Tolkienovky, takisto knihy od Trudi Canavan (trilogia zrádkyň, vek piatich, trilogia o čiernom mágovi).
Z románov jednoznačne Dan Brown a konšpiračné knihy všetkého typu. Potom tradičný autori beletrie.
Z odborných všetko o Matematike, Informatike, Psychológii.
Na toto svoje fórum sa budem často obracať. ďakujem za rady, fakt som zvedavý, čo sú zač.
@purenarcissism aké vtipné zatriedenie kníh- najmilšie, najhrubšie. ale dík, andersena mám aj ja rád a dostojevský je fajn, ale necítim sa ako hipster. čo ma teraz zarmútilo
@soreljulien iba zbieraš? či aj čítaš? koľko ich máš teraz? dnes som práve uvažoval, že sa pustím do Matildy. vďaka za ostatné, určite si ich minimálne prezriem.
@skip King mi napadol, ale nejak ho obchádzam, sám neviem prečo
@blackrisq no hej, máš pravdu, mal som to upresniť. nevadí. A tie knihy- ak sú na štýl citadely, ktorú som nedočítal, lebo tam boli príliš dlhé myšlienkové pochody. tak ich asi taktiež nedočítam, ale určite to skúsim. vďaka
@fixa ďakujem, ale fantasy ma nelákajú, pottera som čítal, ale teraz už sám neviem prečo.
ja neviem, v poslednej dobe čítam (ak sa teda dokopem k čítaniu) prevažne severské veci (teda vlastne takmer výlučne fínske, ale už nejaký čas očumujem akúsi knihu z Islandu, možno sa k tomu raz dostanem)
a neviem povedať nič špecifické obľúbené, kedysi som vedela, už neviem
@burden veľa som ich predal, teda veľmi veľa mal som obrovskú zbierku - tým myslím komplet marx engels lenin zbierky, ktoré boli ojedinelé a museli ich po čase dokupovať aj knižnice štátne vedecké napr. v bystrici + som mal vyše 5000 včelárskych časopisov, lenže som to musel predať, no teraz zbieram zas a tiež hľadám možnosti, kde nachádzať knihy ... keďže cestujem autostopom, ak sa nájde niekto na úrovni vždy hodím reč aj o knihách a dá sa vyzvedieť skvelé typy inak teraz ma napadlo, mohlo by sa ti páčiť Stepanov - Port Artur
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
26 komentov
ale asi Ochrankyňa, Zlatokopka, Šarlátové noci, Alchymista a Gejša
toto je strašne obsiahla téma
a vôbec neviem či ju pokryjem, ale nuž, už som začala, tak skúsim
naj knihy? záleží v čom naj...je veľa druhov naj...
najhrubšia ...Sága rodu Forsytovcov...kokos to som bola domotaná ešte mesiac že kto s kým ako
najtenšia Hodváb alebo Vôňa snehu....hodváb je rozhodne aj jednou z mojich najobľúbenejších ale vôňa snehu ma teda moc neoslovila....vlastne ju práve predávam (malá reklama!)
najstaršia...Kladivo na čarodejnice...ale akože zaujímavá vecička rozhodne
najkrajšia...a tu sa dokazuje že nesúď knihu podľa obalu lebo podľa skúseností, najkrajšie obaly majú nahovno vnútro...príklad: Dracula-Kniže nemŕtvych - čo je vlastne voľné pokračovanie originálneho Stokerovho Draculu, napísal to jeho praprasynovec a je to pičovina nad mraky, že som juu skoro šmarila o stenu...ale mám ju doma, a nedám ju ani za nič...čiže patrí aj do zbierky najbrakovitejšia...a potom Alchymista od Coelha...krásny obal, v koži, zlaté písmo...ale...mainstreamová new age pípovina o hľadaní samého seba, ale ak si na takýto typ kníh, kľudne smelo do toho.
njaobľúbenejšia...rozhodne Búrlivé výšiny...neviem prečo ale táto kniha je pre mňa stotožnením všetkého čo na knihách milujem a hlavná láska nie je patetická, čo sa mi ráta
najnudnejšia...asi Idiot...ani som to nedočítala....proste mne ruská klasika nevonia (nie som true hipster)
najmilšia...rozhodne séria o Anne zo Zeleného domu...keď ju otvorím, hneď som malé dievčatko a má na mňa stále ohromne veľký vplyv a veľmi formovala moju osobnosť
najvzácnejšia...Asi zbierka rozprávok Hansa Christiana Andersena...osobná aj umelecká hodnota
a viac naj kategórii mi v rýchlosti nenapadne :/
a poradiť, ak sa chceš nájsť?...všetko také som spomenula...záleží od toho, prečo si myslíš, že ti kniha pomôže sa nájsť lebo nakoniec aj tak na to budeš musieť prísť sám
Stendhal - Červený a Čierny, Mostowicz - Mastičkár, Lewis - Mních, Čavojský - Včelárstvo, Roald Dahl - Matilda, Vtáky v tŕní, Casanova, Kámasútra, biografie Marilyn Monroe, všetky odborné knihy z oblasti histórie a včelárstva zbožňujem, kedysi Jules Verne a H.G. Wells
teraz zbieram aj Kanta, Platóna, Swedenborga a ostatných filozofov
a úplná topka sú pre mňa Marx, Engels, Lenin
Toto je môj svet
Ale inak neviem povedať najlepšiu knihu aj z ostatných čo mám prečítané, je ich kopec. Rovnako ako neviem vypichnúť môj najlepší film.
a aj ostatní to zobrali skôr ako vlastnú exhibíciu
odporučím ti čítať pozorne a časom si ťa tá tvoja kniha nájde
...predsa len, ak by som aj ja mal čosi odporučiť, tak Bulgakovov román Majster a Margarétka, Meyrinkov Golem, Švantnerova Nevesta hôľ a prípadne Miltonov Stratený raj - ale už z tohto výberu je jasne vidieť, že toto je totálne subjektívna kategória, všetky 4 sú to knihy, ktoré majú výrazný iracionálny náboj a vyvstáva z nich otázka o podstate človeka, teda pre mňa predstavujú niečo univerzálne po myšlienkovej aj po zážitkovej stránke
Väčšinou sa pri odporúčaní kníh riadim tým, čo o danej osobe a jej vkuse viem, lebo čo sa páči jednému nemusí sa druhému ....ale Doriana odporúčam vždy plošne každému, to je jediná kniha, pri ktorej si to dovolím.
Harry Potter, Odkaz dračích jazdcov (Paolini Christopher, Tolkienovky, takisto knihy od Trudi Canavan (trilogia zrádkyň, vek piatich, trilogia o čiernom mágovi).
Z románov jednoznačne Dan Brown a konšpiračné knihy všetkého typu. Potom tradičný autori beletrie.
Z odborných všetko o Matematike, Informatike, Psychológii.
@purenarcissism aké vtipné zatriedenie kníh- najmilšie, najhrubšie. ale dík, andersena mám aj ja rád a dostojevský je fajn, ale necítim sa ako hipster. čo ma teraz zarmútilo
@soreljulien iba zbieraš? či aj čítaš? koľko ich máš teraz? dnes som práve uvažoval, že sa pustím do Matildy. vďaka za ostatné, určite si ich minimálne prezriem.
@skip King mi napadol, ale nejak ho obchádzam, sám neviem prečo
@blackrisq no hej, máš pravdu, mal som to upresniť. nevadí. A tie knihy- ak sú na štýl citadely, ktorú som nedočítal, lebo tam boli príliš dlhé myšlienkové pochody. tak ich asi taktiež nedočítam, ale určite to skúsim. vďaka
@fixa ďakujem, ale fantasy ma nelákajú, pottera som čítal, ale teraz už sám neviem prečo.
@violinkenneth však to je náhodou super
a neviem povedať nič špecifické obľúbené, kedysi som vedela, už neviem
najviac : Veľký Gatsby , Kto chytá v žite, Anna Karenina, Malý princ, Usmievať sa zakázané, Na západ od raja, Carodejnik z krajiny Oz
z poezie : Neruda : 20 milostných básní a jedna zúfalá pieseň, Marenčin : Okamih pravdy
inak je môj osobný favorit všetkých čias Doctorow - Ragtime