Jak je mozne ze niekdori ludia su toleranty, chapu mensiny, a nikoho neodsudzuju, A prave naopak su niekori pravi opak utocia proti vsetkemu co je ine maju svoj mali kruch kam nikoho nepustia, hadzu vsetkych do jedneho vreca...
Nie, nie je to výchova. Človeka k tolerancii, láske k ľuďom a nezištnosti musí vychovať život a jeho skúsenosti v ňom. Stále je to však o tom ako sa k tomu čo prežije postaví. Niekto sa k tomu postaví správne a niekto zas veľmi zle.
Ono common sense + nebyť vytretý kokot + otvoriť oči + nebiť sa na každú stranu za _svoje_ práva (samozrejme všemožne ohrozované) + trošičku myslieť úplne postačuje.
Výchova, prostredie, záujmy... Ťažko povedať. Napr. ja som nikdy od našich nepočula poznámky na iné kultúry, inú sex. orientáciu a pod. a ovplyvnilo ma to tak, že s tým jednoducho problém nemám.
Ale výchova... záleží to aj od typu človeka... od osobnosti a schopnosti si na vec vytvoriť osobný názor, byť dostatočne skeptický občas...
každý deň mi pred domom behá asi 10 cigánskych deciek. fajčia, po každom pľujú, nadávajú, navzájom sa bijú a šikanujú ešte menšie deti, ktoré si len frndžia na tých detských odrážacích motorkách. Rodičia sa na to pozerajú z okna, poprípade človeka, ktorého ten fagan chcel okradnúť, nechajú zbiť minimálne piatimi daľšími cigánmi. tak nech mi nikto nehovorí že toto mám tolerovať...
jednoducho, tolerantny clovek je inteligentny clovek a hlupak netoleruje ... je to iba o obmedzenosti cloveka a je jedno ci vychovou ci vrodene...obmedzenia su obmedzenia
@flagrantine Ja som normálnych zase videla, takže je možné tvrdiť, že každý je iný a skúsenosti späté s ľuďmi by sa mali viazať skôr na jednotlivcov...
Na druhej strane rozumiem, že keď sa človek s niečím takým stretáva každý deň nemať predsudky je ťažké...
ako etnikum ciganov aboslutne netolerujem..lebo len vymyslaju ako okradnut normlnych ludi... ked s ami priprafi ze dakeho nahodou spoznam a je iny tak nemam problem s nim...
@hippiechick to nie su predsudky. Ak z nejakej vzorky ludi, 100% mali rovnake/podobne vlastnosti, mozem predpokladat, ze cele etnikum je rovnake/podobne.. Vychadzam z osobnych skusenosti, ktore vobec nie su pozitivne..
lebo sme ľudia.. ak niekto povie že je na 100% chápavý a tolerantný, klame.. ide o to vedieť s tým pracovať.. + táto doba neuznáva tolerantnosť.. táto doba vyžaduje priebojnosť, samostatnosť.. tvrdé lakte.. bohužiaľ
@tommyhot Keď tá vzorka ľudí je z jednej uzatvorenej skupiny al. z rovnakého sociálneho prostredia je logické, že veľké rozdiely medzi nimi nebudú. Keby si vzal 100 ľudí, kt. vyrastali v prostredí, kde obaja rodičia sú väčšinou nezamestnaní počas života, kde sa bežne fetuje a žije v bordeli, samozrejme, že výsledky budú iné ako u ľudí z vyššej sociálnej vrstvy. Potenciál tam je vždy nejaký, ale je ťažké s ním niečo robiť, keď nie si podporovaný...
To keď najväčší a najdesivejší vrahovia sveta boli belosi je adekvátne tvrdiť, že každý, kto sa narodí s bielou pokožkou má gén hrdloreza?
Ja vychádzam z osobných skúseností, kt. pozitívne sú.
@tommyhot Tiež som poznám pár cigánov ktorí sú úplne v poriadku pracujú s niektorými sa stretávame aj na rôznych akciách a pod. Takže poznám aj normálnych a hlavne aj kokotných cigánov ale za to nemienim odsudzovať celú túto menšinu, etnikum alebo čo to je.. Už len preto že tých pár (súhlasím je to minimum) normálnych poznám mi príde nespravodlivé odsúdiť všetkých...
A teraz môj názor je.. že neznášam akýkoľvek extrém... extrémne tolerantných, extrémne netolerantných, extrémnych cigánov, extrémnych bielych, extrémnych vlastencov, extrémnych kresťanov, extrémnych ateistov... akýkoľvek extrém v rozmýšľaní mi pripadá skreslený a neracionálny... Preto mám aj k cigánom taký postoj aký mám... A ľudia sú stále len ľudia - hodnotím ich podľa ich charakteru, ich výchovy a toho ako sa správajú a nie do akej skupiny patria, akú majú farbu pleti, akú majú národnosť...
Podla mňa to nieje výchovou aspoň v niektorých prípadoch. Poznám dvoch súrodencov jeden je úplne v pohode a ten druhý? Doslova nedokáže vystáť iných ľudí. Práve dnes som sa nad tým zamýšľala.. myslím že je to tým že sú zakomplexovaný. Ľudia sú zvláštny: nedokážu akceptovať niečo čo je iné ako oni..česť výnimkám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Určite tam hrá dosť podstatnú rolu výchova , spoločenské vplyvy - nie všetko na všetkých pôsobí rovnako a navyše každý zmýšľa inak.
Ono common sense + nebyť vytretý kokot + otvoriť oči + nebiť sa na každú stranu za _svoje_ práva (samozrejme všemožne ohrozované) + trošičku myslieť úplne postačuje.
Tolerancia je tým pádom tiež individuálna a hranica niektorých vecí je vyššie a nižšie a v tom prípade sa na ňu nedá použiť rovnaké merítko.
Ale výchova... záleží to aj od typu človeka... od osobnosti a schopnosti si na vec vytvoriť osobný názor, byť dostatočne skeptický občas...
Na druhej strane rozumiem, že keď sa človek s niečím takým stretáva každý deň nemať predsudky je ťažké...
To keď najväčší a najdesivejší vrahovia sveta boli belosi je adekvátne tvrdiť, že každý, kto sa narodí s bielou pokožkou má gén hrdloreza?
Ja vychádzam z osobných skúseností, kt. pozitívne sú.
A teraz môj názor je.. že neznášam akýkoľvek extrém... extrémne tolerantných, extrémne netolerantných, extrémnych cigánov, extrémnych bielych, extrémnych vlastencov, extrémnych kresťanov, extrémnych ateistov... akýkoľvek extrém v rozmýšľaní mi pripadá skreslený a neracionálny... Preto mám aj k cigánom taký postoj aký mám... A ľudia sú stále len ľudia - hodnotím ich podľa ich charakteru, ich výchovy a toho ako sa správajú a nie do akej skupiny patria, akú majú farbu pleti, akú majú národnosť...
@narazuvzdornaa suhlas