Zaujali ma komentáre v jednom statuse a preto sa chcem opýtať birdzakov, či nechávajú čašníkom tringelty.. ak áno tak či za každým a prípadne aky vysoký.. a čo si myslia o tom ak to niekto nerobi
Nakoľko som robila čašníčku počas strednej a viem aká to je zlá práca tak nechám. 2-3 eurá zvyčajne. Nie viac ani menej. Nenechám jedine v prípade, že to tam stálo za hovno.
nenechavam len ak bola obsluha fakt katastrofalna
za pivo bud nic alebo tak 10-20c nejako to logicky dorovnam
ak normalna restauracia tak aj viac zalezi na cene ale tak max 2e cca. dorovnavam proste na nejaku logickejsiu sumu alebo ked nosia tie knizocky tak si povyberam hodnotnejsie mince a zvysok tam necham
inak ak to nerobia studenti tak je to relativne pochopitelne ale je to slusne podla mna aspon ako gesto. ale isto nejdem davat k 2 eurovym pivam 2e tringelt
nechavam vzdy aj ked je "zla" obsluha proste to k tomu patri jednoducho, ak niekto nenechava je to jeho vec kludne, ale ak je ten clovek so mnou citim sa zanho trapne
Ja napríklad nenechavam takmer vôbec, iba dorovnam tých 20-30 centov ak je taká suma.. lebo nemám tých peňazí na rozdávanie momentálne a ešte ani dlho mať asi nebudem.. ale ani mi to nepripadá nejaká neslušné a to som bola na tej druhej strane veľmi dlho, ale ani vtedy som nebrala tringelty od hostí ako samozrejmosť.. potešilo ma to, ale nikdy som si nepovedala bože ten mi nenechal tringelt nevie sa správať proste moja práca bola ohodnotená mzdou a nerozumiem prečo by mala byť takmer povinnosť nechať niečo navyše, ale ako vidim každý to berie inak
Aj ja len zaokrúhľujem, pokiaľ som výnimočne nadmieru spokojná a milo prekvapená, tak rada pridám aj viac, naopak, ak som doslova rozčarovaná, tak si aj to zaokrúhlenie dvakrát rozmyslím
Ale vo všeobecnosti, a teraz nadviažem na ten status, nech je obsluha akákoľvek, vždy sa správam milo a úctivo, usmejem sa, pozdravím, poďakujem. Bez ohľadu na to, či som v nóbl reštaurácii alebo v Kauflande pri pokladni aj mňa v práci milí ľudia vždy potešia a zlepšia deň
ja nechávam, keď sa to dá dorovnať do nejakej vhodnej sumy proste ale keď to vyjde tak blbo, že napr. 5 eur presne, tak mi je to strašne divné tam dohodiť 50centov, že tringelt
ale toto @5 mi pripomína ako som raz bola v Brne s mojim vtedajším kamošom na kofole a jedle, a ja som platila svoju časť prvá, tak som normálne nechala tringelt, a on proste, počkal, než mu čašník normálne vydá a potom si tam do poslednej koruny vyzbieral všetky peniaze z pultu...mne bolo za neho vtedy strašne trápne, odvtedy som s ním nikde nebola a už nikdy v živote našťastie nepôjdem
Nenechavam, kedze tu to nie je zvykom. Na SK som nechaval len ak som bol spokojny. To, ze clovek bez skillov, ktory robi obsluhu v restike zaraba hovno nie je moj problem a nie je to dovod na automaticky tringelt.
mne to ani nenapadne vazne, naposledy ked sme si boli niekde s kamosom sadnut a platil som tak casnik odisiel a kamos namna vyvalival oci ze preco som mu nenechal tringelt... moja odpoved bola "vobec mi to nenapadlo" cize tam je pes zakopany
ono je problem ten ze ludia tp rataju ako jedlo+tringelt a nie ako utratu v restauracii proste, preto su lakomi dat 50 centov niekomu aj ked keby to jedlo stalo o 50 centov viac a inak by bolo rovnake kupili by si ho tiez ja sa proste idem najest, stoji to ja neviem 8.20€, tak necham 10 a proste to beriem tak ze som bola v restauracii a stalo ma to 10€. a co proste sa tu bavime o par eurach-centoch, neviem ked je niekto tak zle na tom ze nemoze dat o 50 centov viac za kavu pretoze sa to patri a je to zvyk tak ako si moze vobec dovolit chodit na kavu co si nespravi nescu doma
ale sak ok pohoda kazdeho vec!!! Fakt, nech si robi co chce, kym neni so mnou pri stole
Co ja viem. Medene naspat nechcem, ale viac ako euro nechavam velmi vynimocne.
Akoze minam strasne vela penazi mesacne, pre niektore rodiny je to mozno prijem oboch rodicov dokopy, ale aj tak nemam rada platenie poloziek drahsich ako euro
Ale strasne sa hanbim, ked platim kartou, lebo hned do terminalu zadaju napriklad 4 eura 67 centov a neviem, ci mam zasiahnut, ze ved 5 akoze ten rozdiel je trapny, ale platit 67 centov tiez.
Ja nedávam, ako som spomínala v tom statuse, nemám toľko peňazí, aby som si mohla dovoliť nechať naviac, a pre mňa je aj tých 2 eur veľa (napr. keď tu v meste ideme na jedno pivo, a zaplatím 1,50, tak zrazu 3,50 by mi prišlo veľmi veľa).
Občas tak dorovnam 10/20 centov, v Brne sme nechali v podniku 20 Kč, ale dokým mám nejakých 30 eur cca na mesiac, tak to neprichádza do úvahy dávať tringelty, sorry
@etelnair ja viem, ja len reagujem na ten komentár, že 2 eura nie sú veľa.. podľa mňa sú, a aj keby som mala platiť 10 eur, 2 eura sú furt veľa pre mňa
maximalne dorovnavam do rozumnej sumy.. nenechavam preto, pretoze moj prijem je momentalne nulovy a zijem este z penazi z minuleho leta.. az budem mat pravidelny prijem, urcite necham
Jasne, že nechávam,bo aj ja som barmanka. Väčšinou je to priamo úmerne s množstvom alkoholu v krvi, čím je vyššie,tym aj tringelt rastie. Nechapem napr. Skupinu dospelých zarábajúcich ľudí, ktorí spravia 114,9€ účet a dorovnaju na 115 akoze, ak by každý dal 0,5€ tak by sa im nič nestalo...
skôr by ma zaujímalo kde vzniklo takéto jeblé nepísané pravidlo že čašník musí dostať tringelt..
kuchár spraví,kuchár dochutí,kuchár naservíruje. a čašník dostane peniaze že kokot ako krásne si mi to doniesol...
iná vec je keď mi čávo natankuje na benzínke a umyje okno..
@sheily to si asi zarábala dosť ako čašníčka keď ti to prišlo v pohode, ak nedávali
a k téme, robila som čašníčku chvíľu, som zvyknutá dávať cca 10% navyše, jasné že za kofolu 0,70€ nedám 1€ navyše, ale aspoň to dorovnám do toho eura dajme tomu... občas dám menej, ak nie som spokojná s obsluhou a občas dám viac ak som fakt spokojná
@dee99 v Amerike. A ako z kazdej americkej picoviny aj z tejto si hlupy Europan musi brat priklad. Esteze neplatenie tringeltov nie je tak stigmatizovane ako za velkou mlakou.
@alysia nezarabala som nejak extra, ale nerozumiem prečo by clovek, ktorý si zarobil na tú kávu mal dávať mne niečo navyše zo svojej mzdy, keď ja tu svoju normálne dostanem tiež za to čo odrobim takisto ako nenechavam tringelt ani na pumpe ani v potravinách ani nikde inde.
ako kedy, podľa toho akú mám náladu, aká bola dotyčná obsluha, ako vyjde zaplatenie... niekedy áno a niekedy nie.
hej, ľudia čo majú tú prácu zažitú teraz na mňa začnú zazerať, "to musíš, lebo veď pre nich je to polovica a v niektorých prijebaných podnikoch až dve tretiny výplaty!"
...hej, a potom v niektorých podnikoch sa to hádže do spoločného prasiatka z ktorého sa to potom prerozdeľuje "spravodlivo" (čiže narovnako, čiže totálne nespravodlivo keďže reálna pointa tringeltu by mala byť "bonus pre toho konkrétneho pracovníka o ktorom som sa ja rozhodol že si ho zaslúžil tým ako si vykonáva(l) svoju prácu")...
Ale práve toto zazeranie, odsudzovanie, alebo "to musííííš!" prístup, nechápem a nesúhlasím. Nemusím. Váš zamestnávateľ má povinnosť dávať vám dostačujúcu mzdu, ak je kokot a šetrí na vlastných ľuďoch a čaká že mu to do úrovne "použiteľná mzda" dorovnajú zákazníci svojimi "vďaka za super obsluhu" bonusmi, tak... ste sa buď mali zamestnať inde, alebo si to v tomto podniku kde ste lepšie dohodnúť.
Čiže z princípu platím tringelty presne tak ako by sa mali, podľa toho do akej nálady ma dostane/v akej nálade ma zanechá prístup obsluhy, lebo tým že sa odmietam podriadiť, a kompenzovať sprostú časť systému, nepriamo pomáham tvoriť tlak na tú sprostú časť systému, nech sa zmení tá sprostá časť systému na nejakú rozumnejšiu, miesto toho aby sa ľudia prispôsobovali sprostej časti systému.
@sheily@29
" ale nerozumiem prečo by clovek, ktorý si zarobil na tú kávu mal dávať mne niečo navyše zo svojej mzdy, keď ja tu svoju normálne dostanem tiež za to čo odrobim"
presne preto. že táto obslužná práca... má dve časti, jednu odrobíš tak či tak, to je branie a nosenie objednávok, to je to za čo ťa platí zamestnávateľ, resp. teoreticky to absolútne minimum činnosti za ktoré ťa platí.
a druhá časť celej tejto práce je... to akú náladu vyvoláš/zanecháš v zákazníkoch, čiže... "variabilná zložka toho čo odrobíš", a proste ak počas večera nielen obsluhuješ, ale ešte sa aj trošku staneš zabávačom, prehodíte zopár viet so zákazníkom, pobavíš ho alebo mu spôsobíš úsmev...
lebo človek sa prišiel do podniku zabaviť a mať príjemno. pokiaľ mu ty ako čašníčka k tomu príjemnu prispeješ svojim správaním, čo si v zásade nemusela, tak, ako vravím, si práve spravila "nadčas", resp. "nadslužbu", za ktorú, podľa mňa, dáva zmysel dať "priamy osobný bonus".
Ale to ako je to v amerike, že "je slušné a korektné a spoločensky priam vyžadované zanechať v podnikoch tringelt vo výške MINIMÁLNE 20% reálnej ceny veci", to mi pripadá nielen absurdné, ale aj maximálne hlúpe a trápne mať to ako takéto rigidné pravidlo. Vždy by podľa mňa tringelty mali byť o tom čo som napísal hore, inak nemajú zmysel a význam.
@midnight no vidíš a mňa päť rokov v škole učili, ze casnik nie je plateny len za nosenie tanierov, ale mať príjemne vystupovanie a vyvolanie dobrého dojmu je to, za čo dostanem mzdu a čo robí čašníka profesionálom
Podľa nálady, stavu peňaženky,
spokojnosti s obsluhou, kvalitou objednaného,
a k tomu veľa ďalších subtílnejších,
ťažko opísateľných parametrov,
takže od 0 až po ... veľa.
A ak niekto nedáva ... jeho/jej vec, má
svoje dôvodu, tak čo mám do toho kecať.
v krcme nie, v restauracii jedine v pripade, ze som fakt max spokojny a to je malokedy.... tu v BE to zvykom nie je, couvert je zapocitany vzdy v cene a vlastne aj tak celkom dobre nechapem, preco vobec by som mal davat nejake sprepitne... a je X povolani resp, profesii, kde by si zasluzili ludia mozno viac tringelt ako casnici
neberiem to ako pravidlo, ako to uz zaznelo, to aky maju casnici plat nie je moj problem.
vzdy si uvedomim, ako by som radsej mala dat naviac kazdemu soferovi, ku ktoremu nastupujem do MHD, ten ma v rukach moj zivot. a nie ze mi niekto prinesie kafe...
ale aby som neznela uplne tvrdo, ked som spokojna, dam tak 20,30centov navyse. resp. ak nas niekto napr. na veceri obsluhuje 2hodiny, je mily a som spokojna, necham aj viac.
a ze by sa za mna mal niekto hanbit, ked ho nedam? ok, s takym ani ja nepojdem na kavu ci pivo
tak dorovnavam vzdy,aby to bolo zaokruhlene,vzdy vsak nechavam menej ako euro,nikdy nie viac.
Ja za moju brigadu mam pevne stanovenu mzdu a nikto mi neda naviac tringelty,sama si zarabam,tak ako casnici a nevidim dovod davat navyse 2 eura niekomu,kto ma normal hodinovu mzdu za to,ze ma obsluzi,co je mimochodom napln jeho prace..
@sheily asi som fakt zblbnutá z toho, že je to proste zvyk a očakáva sa to ja to beriem tak, že vždy niečo nechám ( aspoň 0,30€) a keď som spokojná viac, že čašníčka sa snažila, bola milá a tak, tak aj viac nechám
Skúsim sa nad tým viac zamýšľať, teraz sme boli vonku s frajerom a jeho bratom a ten brat platil a nenechal ani cent, bolo mi za neho trápne no
@sheily "a vyvolanie dobrého dojmu je to, za čo dostanem mzdu a čo robí čašníka profesionálom "
a presne ten rozdiel že či dostávaš mzdu za toto, alebo za to aby si doniesla ľuďom žrádlo na stôl, je zaprvé ten rozdiel takzvaných "cenových kategórií", zadruhé ten rozdiel či ťa platia napiču alebo slušne, a zatretie (prinajmenšom u nás na slovensku) ten rozdiel medzi štyrmi hviezdičkami a čímkoľvek nižšie.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
za pivo bud nic alebo tak 10-20c nejako to logicky dorovnam
ak normalna restauracia tak aj viac zalezi na cene ale tak max 2e cca. dorovnavam proste na nejaku logickejsiu sumu alebo ked nosia tie knizocky tak si povyberam hodnotnejsie mince a zvysok tam necham
Ale vo všeobecnosti, a teraz nadviažem na ten status, nech je obsluha akákoľvek, vždy sa správam milo a úctivo, usmejem sa, pozdravím, poďakujem. Bez ohľadu na to, či som v nóbl reštaurácii alebo v Kauflande pri pokladni aj mňa v práci milí ľudia vždy potešia a zlepšia deň
ale toto @5 mi pripomína ako som raz bola v Brne s mojim vtedajším kamošom na kofole a jedle, a ja som platila svoju časť prvá, tak som normálne nechala tringelt, a on proste, počkal, než mu čašník normálne vydá a potom si tam do poslednej koruny vyzbieral všetky peniaze z pultu...mne bolo za neho vtedy strašne trápne, odvtedy som s ním nikde nebola a už nikdy v živote našťastie nepôjdem
ale sak ok pohoda kazdeho vec!!! Fakt, nech si robi co chce, kym neni so mnou pri stole
Akoze minam strasne vela penazi mesacne, pre niektore rodiny je to mozno prijem oboch rodicov dokopy, ale aj tak nemam rada platenie poloziek drahsich ako euro
Ale strasne sa hanbim, ked platim kartou, lebo hned do terminalu zadaju napriklad 4 eura 67 centov a neviem, ci mam zasiahnut, ze ved 5 akoze ten rozdiel je trapny, ale platit 67 centov tiez.
Občas tak dorovnam 10/20 centov, v Brne sme nechali v podniku 20 Kč, ale dokým mám nejakých 30 eur cca na mesiac, tak to neprichádza do úvahy dávať tringelty, sorry
kuchár spraví,kuchár dochutí,kuchár naservíruje. a čašník dostane peniaze že kokot ako krásne si mi to doniesol...
iná vec je keď mi čávo natankuje na benzínke a umyje okno..
a k téme, robila som čašníčku chvíľu, som zvyknutá dávať cca 10% navyše, jasné že za kofolu 0,70€ nedám 1€ navyše, ale aspoň to dorovnám do toho eura dajme tomu... občas dám menej, ak nie som spokojná s obsluhou a občas dám viac ak som fakt spokojná
hej, ľudia čo majú tú prácu zažitú teraz na mňa začnú zazerať, "to musíš, lebo veď pre nich je to polovica a v niektorých prijebaných podnikoch až dve tretiny výplaty!"
...hej, a potom v niektorých podnikoch sa to hádže do spoločného prasiatka z ktorého sa to potom prerozdeľuje "spravodlivo" (čiže narovnako, čiže totálne nespravodlivo keďže reálna pointa tringeltu by mala byť "bonus pre toho konkrétneho pracovníka o ktorom som sa ja rozhodol že si ho zaslúžil tým ako si vykonáva(l) svoju prácu")...
Ale práve toto zazeranie, odsudzovanie, alebo "to musííííš!" prístup, nechápem a nesúhlasím. Nemusím. Váš zamestnávateľ má povinnosť dávať vám dostačujúcu mzdu, ak je kokot a šetrí na vlastných ľuďoch a čaká že mu to do úrovne "použiteľná mzda" dorovnajú zákazníci svojimi "vďaka za super obsluhu" bonusmi, tak... ste sa buď mali zamestnať inde, alebo si to v tomto podniku kde ste lepšie dohodnúť.
Čiže z princípu platím tringelty presne tak ako by sa mali, podľa toho do akej nálady ma dostane/v akej nálade ma zanechá prístup obsluhy, lebo tým že sa odmietam podriadiť, a kompenzovať sprostú časť systému, nepriamo pomáham tvoriť tlak na tú sprostú časť systému, nech sa zmení tá sprostá časť systému na nejakú rozumnejšiu, miesto toho aby sa ľudia prispôsobovali sprostej časti systému.
@sheily @29
" ale nerozumiem prečo by clovek, ktorý si zarobil na tú kávu mal dávať mne niečo navyše zo svojej mzdy, keď ja tu svoju normálne dostanem tiež za to čo odrobim"
presne preto. že táto obslužná práca... má dve časti, jednu odrobíš tak či tak, to je branie a nosenie objednávok, to je to za čo ťa platí zamestnávateľ, resp. teoreticky to absolútne minimum činnosti za ktoré ťa platí.
a druhá časť celej tejto práce je... to akú náladu vyvoláš/zanecháš v zákazníkoch, čiže... "variabilná zložka toho čo odrobíš", a proste ak počas večera nielen obsluhuješ, ale ešte sa aj trošku staneš zabávačom, prehodíte zopár viet so zákazníkom, pobavíš ho alebo mu spôsobíš úsmev...
lebo človek sa prišiel do podniku zabaviť a mať príjemno. pokiaľ mu ty ako čašníčka k tomu príjemnu prispeješ svojim správaním, čo si v zásade nemusela, tak, ako vravím, si práve spravila "nadčas", resp. "nadslužbu", za ktorú, podľa mňa, dáva zmysel dať "priamy osobný bonus".
Ale to ako je to v amerike, že "je slušné a korektné a spoločensky priam vyžadované zanechať v podnikoch tringelt vo výške MINIMÁLNE 20% reálnej ceny veci", to mi pripadá nielen absurdné, ale aj maximálne hlúpe a trápne mať to ako takéto rigidné pravidlo. Vždy by podľa mňa tringelty mali byť o tom čo som napísal hore, inak nemajú zmysel a význam.
spokojnosti s obsluhou, kvalitou objednaného,
a k tomu veľa ďalších subtílnejších,
ťažko opísateľných parametrov,
takže od 0 až po ... veľa.
A ak niekto nedáva ... jeho/jej vec, má
svoje dôvodu, tak čo mám do toho kecať.
vzdy si uvedomim, ako by som radsej mala dat naviac kazdemu soferovi, ku ktoremu nastupujem do MHD, ten ma v rukach moj zivot. a nie ze mi niekto prinesie kafe...
ale aby som neznela uplne tvrdo, ked som spokojna, dam tak 20,30centov navyse. resp. ak nas niekto napr. na veceri obsluhuje 2hodiny, je mily a som spokojna, necham aj viac.
a ze by sa za mna mal niekto hanbit, ked ho nedam? ok, s takym ani ja nepojdem na kavu ci pivo
Ja za moju brigadu mam pevne stanovenu mzdu a nikto mi neda naviac tringelty,sama si zarabam,tak ako casnici a nevidim dovod davat navyse 2 eura niekomu,kto ma normal hodinovu mzdu za to,ze ma obsluzi,co je mimochodom napln jeho prace..
Skúsim sa nad tým viac zamýšľať, teraz sme boli vonku s frajerom a jeho bratom a ten brat platil a nenechal ani cent, bolo mi za neho trápne no
a presne ten rozdiel že či dostávaš mzdu za toto, alebo za to aby si doniesla ľuďom žrádlo na stôl, je zaprvé ten rozdiel takzvaných "cenových kategórií", zadruhé ten rozdiel či ťa platia napiču alebo slušne, a zatretie (prinajmenšom u nás na slovensku) ten rozdiel medzi štyrmi hviezdičkami a čímkoľvek nižšie.