Dobrý deň, dnes som skončil v práci počas skúšobnej doby,Chcem sa spýtať kolko dní mám nato aby som si od dnes našiel prácu bez toho aby som sa išiel hlásiť na úrad práce?Ďakujem za radu.Alebo ako dalej?Ďakujem
Pokiaľ si to stihol do týždňa, tak s úradom práce a rodiny nic nemáš, no do zdravotnej by som sa šiel radšej opýtať, každopádne by si mal max 20 eur zaplatiť za týždeň.
Tých 7 dní máš na to, aby ťa zaevidovali na úrade práce SPÄTNE od dňa, od ktorého si nezamestnaný, nie sú to dni, dokedy si musíš nájsť prácu... Zdravotné poistenie je zákonom povinné mať uhradené za každý jeden deň, od dňa, od ktorého si nezamestnaný, ho za teba prestáva platiť zamestnávateľ a do doby, kým sa znova nezamestnáš ho MUSÍŠ mať zaplatené, za každý deň, čo buď za teba bude platiť úrad práce (ak sa tam pôjdeš zaevidovať), alebo si ho budeš platiť sám (nikto ťa nenúti byť evidovaný na úrade práce) zváž, čo sa ti viac oplatí, či ti stojí za to, že nebudeš musieť na úrade nič vybavovať, ak si to budeš platiť sám, na mesiac zdravotné postenie predstavuje cca 60 €, takže na deň cca 2 € (o tom ťa informujú na zdravotnej poisťovni, ak sa rozhodneš platiť si sám)
Keď si to chcem platiť sám napr. do Pondelka čo je 4dni to predstavuje 8€ .Na tie 4dni sa fakt neoplatí behať po úrade a vybavovať veci.A to sa platí len pracovné dni či aj víkendy a sviatky?A keď si to chcem platiť sám napríklad teda do pondelka do kedy treba nahlásiť soc. poistovny že si to chcem platiť sám?Popr. stačí telefonicky, emailom?Ďakujem.
@darkestangel Keď si to chcem platiť sám napr. do Pondelka čo je 4dni to predstavuje 8€ .Na tie 4dni sa fakt neoplatí behať po úrade a vybavovať veci.A to sa platí len pracovné dni či aj víkendy a sviatky?A keď si to chcem platiť sám napríklad teda do pondelka do kedy treba nahlásiť soc. poistovny že si to chcem platiť sám?Popr. stačí telefonicky, emailom?Ďakujem.
Zdravotné poistenie musí byť uhradené každý kalendárny deň, bez ohľadu na víkendy a sviatky a či to vybavíš na poisťovni aj z domu ti povedať neviem, môžeš skúsiť
@darkestangel A do kolkých dní to musím na soc. poistovnu nahlásiť?Napríklad keď to nahlásim za 3dni odkedy som bez práce, tak SPETNE si zaplatím sám tie 2dni?
Na sociálnu poisťovňu sa nahlásiť nemusíš, sociálne poistenie nie je povinné a ako dočasne nezamestnaný ho nemusíš mať uhradené. Podstatná je zdravotná poisťovňa, tam ich treba informovať o tom, že si dostal výpoveď (t.j. že zamestnávateľ už za teba prestal hradiť zdravotné odvody), oni ťa o všetkom ďalšom informujú ale zdravotné odvody sa platia mesačne, takže ak budeš nezamestnaný dlhšie, budeš platiť zdravotné odvody raz mesačne (to je asi samozrejmé), ak sa v blízkej dobe znova zamestnáš, normálne ich pôjdeš znova informovať o novej skutočnosti, oni ti povedia, akú sumu musíš uhradiť (jj, spätne za každý deň, čo za teba neplatil odvody niekto iný) a jednorázovo to zaplatíš
@darkestangel Takže chápem tomu tak že ak sa do 7dní zamestnám napríklad hned v pondelok tak nemusím sa hlásiť ani na UP ani na soc. poistovnu, iba na zdravotnú kde im oznámim že som nezamestnaný?A ak si náhodou nenájdem prácu tak za 7dní treba ísť na UP aj na soc. poistovnu?Ak sa mýlim opravte ma.Ďakujem, len dosť ma to súri aby som to všetko zajtra t.j. 10.11.2016 povybavoval.
Nikdy nemusíš ísť na úrad práce, úrad je tu pre teba, aby za teba platil odvody. Aj keby si dlhodobo nezamestnaný, ak nechceš, aby ťa evidovali ako nezamestnaného, vôbec tam nemusíš chodiť, akurát si zdravotné odvody budeš musieť platiť sám. Lehota 7 dní sa ťa týka, iba ak sa chceš vyhnúť plateniu zdravotných odvodov, pretože máš 7 dní na to, aby si išiel na úrad práce, ak sa chceš zaevidovať (môžeš sa aj potom, ale zaevidovali by ťa dňom podania žiadosti, obdobie od skončenia pracovného pomeru po deň podania žiadosti o zaevidovanie by si si musel uhradiť sám).
A čo sa týka sociálnej poisťovne voči nej nemáš žiadnu povinnosť. Zamestnávateľ je povinný za teba odvádzať sociálne odvody z hrubého príjmu, ale ak si nezamestnaný, sociálne odvody platiť nemusíš ani tam nič nemusíš chodiť oznamovať, je povinnosťou zamestnávateľa, keď ťa prijme do zamestnania ťa tam prihlásiť a keď s tebou pracovný pomer skončí, tak ťa odhlásiť vlastne všetko, čo sa týka sociálnych odvodov, za teba rieši zamestnávateľ a ty sa tým vôbec nemusíš trápiť
A s tou zdravotnou poistovnou to je ako teda už som v tom stratený.Kolko dní po ukončený prac. pomeru, mám nato ísť na tú zdravotnú poistovnu, popr. to spetne doplatit tie dni?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov