Niekedy dostanem takú myšlienku, že by som si strašne chcela vyskúšať žiť v rokoch 1960-1990. Inak samozrejme aj mňa zaujima aký by bol život o niekoľko storočí neskôr.
mozno vo viktorianskom londyne alebo inych vacsich mestach v tomto obdobi, koncom 19.stor. alebo zaciatkom 20. Alebo pripadne aj v takych 80tych rokoch vo velkych europskych mestach to mohlo byt zaujimave. ale aj so sucasnostou som spokojna, bude horsie
Toto storocie mi celkom vyhovuje, myslim, ze z hladiska zivotneho komfortu to zatial nikdy nebolo lepsie. Ovsem komfort nie je vsetko (a niekto by aj namietal, ze je to skor problem, nez vyhra, a ja proti takej namietke nic nenamietam ). A navyse kedze sme naozaj tak blizko bud pred 'digitalnou apokalypsou' - supervyvinuta AI pre nas moze dopadnut bud velmi zle, alebo velmi dobre (waitbutwhy.com/2015/01/artificial-intelligence-revolution-1.html ) - alebo pred nuklearnym holokaustom, tak je tu okrem vysokej zivotnej urovne a komfortu stale aj element OBROVSKEHO rizika, zaroven. Co je neskutocne fascinujuce na tom celom je, ze nasilie medzi ludmi je historicky na rekordnom minime, ale kazdu chvilu sa moze stat, ze niekto (mozno aj nie naschval) vyhladi cele ludstvo. Este k tomu mojmu uspokojeniu sa so sucasnym storocim : ja som dost privilegovany jedinec, oproti ludom z tzv. krajin 'tretieho sveta', takze mozno aj to je jeden z dovodov, preco by som nemenil. Hned, co mi napadne, ze by sa dalo zlepsovat (resp. asi skor zrusit), je fakt, ze v sucasnej dobe vdaka industrializacii az automatizacii celeho toho procesu zabijeme za jediny rok viac zvierat, nez kolko sa ludia navzajom vyzabijali vo vsetkych (historicky dolozenych) vojnach. Sme k nim strasne lahostajni (teda, niektori nie, ale je nas tych, co 'davaju fak', skutocne minorita, zatial...).
Och a z nejakeho dovodu pocitujem silnu nostalgiu na 90. roky minuleho storocia. Hoci je to uplne nedavno v tomto "velkom divadle dejin". hlavne kvoli hudobnej a clubbing scene, Berlin by som chcel zazit ako osoba v mojom veku terajsom, vtedy po pade muru bola taka uvolnena atmosfera vsade, teda sice mozno nie uplne pre kazdeho, ale rozhodne ani vsetko nebolo take skomercionalizovane, a technoscena zazivala svoje "mlade leta"... Aj ked je to nadcasova hudba. Chcel by som zazit toto, aj ked neznasam davy:
Dávate tu predpovede o konci storočí, neviem, pripadáte mi ako zo stredoveku Vy dvaja chlapci. @5@13 .Zaoberáte sa viac smrťou a koncom ako životom. Viera je predsa o živote nie o strachu pred koncom a strašení detí. Je mi z toho až zle, začnite viac čítať (nie blbosti) a možno Vás to prejde.
A ja by som chcel žiť asi v antike - v Grécku aby som stál pri zrode vied. Alebo je fajn kaviarenský život v strede 19. storočia v Paríži s bohémmi. Alebo Palestína - 20 rokov nášho letopočtu, to by ma celkom bavilo.
Mne stačí aj 20. storočie, v ktorom žijem teraz. A scifi veľmi nepozerajte, lebo sa to stane skutočnosťou. Nechcem chodiť na toaletu a používať nejaké tri mušle.
Nejak 24. Storočie. Možno aj kdesi ďalej v 40. alebo aj 80. storočí len vôbec nedokážem odhadnúť aké to bude.
Minulosť nie, fuj. Som zvyknutý na dnešný štandart a berem iba ešte väčší štandart (budúcnosť). V minulosti bola úplne iná mentalita ľudí, úplne iné návyky, tolerancia na bode mrazu, veľa produktov čo dnes sú vtedy neboli. Pre väčšinu asi maličkosti ktorých dôležitosť by si uvedomili až keby o to prišli (chladnička, čistá voda, sprcha, splachovacie WC, šampóny, zubná pasta, jedlo dnešných kvalít, vždy plné brucho, potom elektronika, mobily, notebooky, sluchadla, hudba, slobodná vôla, možnosť rozhodnúť sa aké náboženstvo uctievať/neuctievať, cestovať, chodiť do školy/práce, podnikať, nikomu nepatriť, čokoláda, káva, korenie, žiletka, holiaci strojček, pero, papier, film, šport, byt s farebnými stenami, rekonštrukcia domu, plastové okná, foťák a miliardy ďalších.)
Rozplakal by sa takmer každý z nás za týmito vecami.
Nie je definovane, co znamena "byt". Ci sa jedla o dlhodoby/celozivotny pobyt alebo len maly kuk s moznostou kedykolvek sa bezpecne vratit do sucasnoti.
V prvom pripade zostavam v sucasnosti. Dovody vystizne (vratane celospolocenskeho kontextu) charakterizoval @thrwtchr , tak uz niet co dodat. Snad len vypichnut, ze sa mi paci, ze si spomenul najnizsiu mieru kriminality v sucasnej spolocnosti v priemyselnych krajinach. Malo sa hovori/pise o fenomene zlocinu v minulosti (tym nemyslim iba zlocin v suvislosti s politickymi udalostami) - tato tema je moja oblubena
Spolocnost sa ma dnes tak dobre, ze k pachaniu zlocinu nie je takmer nikto bytostne nuteny. Pred par storociami to bolo v tomto smere pekne divoke a najvacsi podiel dobovych zlocincov netvorili zlocinecke povahy, ale zufalci.
V druhom pripade vyberam z viac-menej pozitivnych renesancne Taliansko, vsetky rozvinute staroveke staty, obdobie slov. nar. obrodenia. Z negativnych na nasom uzemi neskory stredovek a fascinujuci bol prelom 17. a 18. st. - obdobie kuruckych vojen.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
Skončia? Tiež si myslím. O tomto storočí len toľko: Je nás 7,5miliardy, a stále to nekončí!
Vidieť, ako sa menil svet a ako sa ešte len bude meniť...
Minulosť nie, fuj. Som zvyknutý na dnešný štandart a berem iba ešte väčší štandart (budúcnosť). V minulosti bola úplne iná mentalita ľudí, úplne iné návyky, tolerancia na bode mrazu, veľa produktov čo dnes sú vtedy neboli. Pre väčšinu asi maličkosti ktorých dôležitosť by si uvedomili až keby o to prišli (chladnička, čistá voda, sprcha, splachovacie WC, šampóny, zubná pasta, jedlo dnešných kvalít, vždy plné brucho, potom elektronika, mobily, notebooky, sluchadla, hudba, slobodná vôla, možnosť rozhodnúť sa aké náboženstvo uctievať/neuctievať, cestovať, chodiť do školy/práce, podnikať, nikomu nepatriť, čokoláda, káva, korenie, žiletka, holiaci strojček, pero, papier, film, šport, byt s farebnými stenami, rekonštrukcia domu, plastové okná, foťák a miliardy ďalších.)
Rozplakal by sa takmer každý z nás za týmito vecami.
V prvom pripade zostavam v sucasnosti. Dovody vystizne (vratane celospolocenskeho kontextu) charakterizoval @thrwtchr , tak uz niet co dodat. Snad len vypichnut, ze sa mi paci, ze si spomenul najnizsiu mieru kriminality v sucasnej spolocnosti v priemyselnych krajinach. Malo sa hovori/pise o fenomene zlocinu v minulosti (tym nemyslim iba zlocin v suvislosti s politickymi udalostami) - tato tema je moja oblubena
Spolocnost sa ma dnes tak dobre, ze k pachaniu zlocinu nie je takmer nikto bytostne nuteny. Pred par storociami to bolo v tomto smere pekne divoke a najvacsi podiel dobovych zlocincov netvorili zlocinecke povahy, ale zufalci.
V druhom pripade vyberam z viac-menej pozitivnych renesancne Taliansko, vsetky rozvinute staroveke staty, obdobie slov. nar. obrodenia. Z negativnych na nasom uzemi neskory stredovek a fascinujuci bol prelom 17. a 18. st. - obdobie kuruckych vojen.
Tentokrat vynimocne suhlasim
Dnesny clovek by bol v predpriemyselnej ere strateny. Nevedel by ani zalozit ohen sudobym kresadlom.