ale rozhodne by som to trosku obmedzil, iba v niektorych pripadoch.. ak o tom rozhodne sam pacient, tak rozhodne ano..
ak je napriklad v kome a nemoze o tom rozhodnut on, tak nech o tom rozhodne niekto z jeho najblizsich a na to by boli obmedzenia tiez, ze musi byt urcity pocet rokov v kome, jeho stav musi tomu zodpovedat atd..
avsak rozhodne by som to povolil, ludia maju pravo rozhodnut o tom, ci sa chcu alebo nechcu trapit, a ak su schopny o tom racionalne rozhodnut, preco nie..
@n0win0u - stotožňujem sa takmer vo všetkom, len neviem či s aj s tým aby rozhodovali blízki, vies, polemizujme.. aký je ten správny počet rokov, alebo prečo by mal niekto rozhodnut o smrti toho druheho..?
predstav si, že by si takto mal rozhodnut o svojich rodicoch..
ja by som sa rozhodla asi podla toho, ci sa trápia a ci proste zažívajú bolesti, ale ked oni nie su schopní ani to povedať, tak zas neviem..
@emulienkaa ano, len ja by som nevedel presne rozhodnut o pocte tych rokov a tak..velakrat sa prebudenie z komy povazuje za zazrak, ale nejaka statistika o tom hovorit bude zrejme.. a ak by vedeli doktores odhadnut, ze ako je na tom dotycna osoba a posudit, ci by to bolo lepsie, pre samotneho dotycneho prip pre nas..
hej rozhodovat za inych je lahke, ale ak by slo o vlastnych blizkych..tiez neviem..ci by som mal tu "odvahu"..
Toto by bolo asi na dlhšiu debatu...Asi by som mala byť proti,keďže som katolík ale myslím si že človek ktorý má rakovinu alebo podobnú chorobu,už sa mu nechce žiť.Ja osobne by som to asi nikdy nepodstúpila,ale neodsudzujem to.
@emulienkaa lebo nemám pravo brať hocikomu život.... akože mne je úplne u riti čo si tu teraz môžu všetci o mne myslieť..
dakedy som si myslela, že by som bola za.. veď by som tej osobe pomohla... lenže až keď môj starý otec umieral som prišla nato že by som nikdy nechcela aby ho odpojili... nikdy by som to nechcela... tu neide o to, žeby som chcela aby trpel.... ale ani "zabiť" by som ho nechcela!!... nikdy by som nechcela byť kat ani vykupiteľ!!!
Je to velmi komplikovana a tazka tema... Vsetko zavisi od okolnosti, momentalnej situacie, rozpolozenia, zdravotneho, ci momentalne citoveho... Nemozem povedat ci som za, alebo proti.
Ak by sa pre tuto moznost rozhodol sam clovek, ktoreho sa to tyka na zaklade svojej osobnej vole..tak..asi ano. Je to jeho zivot, on sa ma pravo rozhodnut..ale myslim si, ze clovek by mal bojovat do poslednej chvile, nevzdat sa. (Pamatam si ako som videla film Pad do tmy ktory poukazal na neskutocnu chut prezit..clovek dokaze v sebe najst obrovsku vnutornu silu..). Vsetko ale naozaj zalezi na okolnostiach.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
ak je napriklad v kome a nemoze o tom rozhodnut on, tak nech o tom rozhodne niekto z jeho najblizsich a na to by boli obmedzenia tiez, ze musi byt urcity pocet rokov v kome, jeho stav musi tomu zodpovedat atd..
avsak rozhodne by som to povolil, ludia maju pravo rozhodnut o tom, ci sa chcu alebo nechcu trapit, a ak su schopny o tom racionalne rozhodnut, preco nie..
predstav si, že by si takto mal rozhodnut o svojich rodicoch..
ja by som sa rozhodla asi podla toho, ci sa trápia a ci proste zažívajú bolesti, ale ked oni nie su schopní ani to povedať, tak zas neviem..
o všetkom sa tu dá polemizovat asi vlastne..
hej rozhodovat za inych je lahke, ale ak by slo o vlastnych blizkych..tiez neviem..ci by som mal tu "odvahu"..
@n0vin0u - ani za druhých a nemusia byť blízki, nie je lahke rozhodovat..
dakedy som si myslela, že by som bola za.. veď by som tej osobe pomohla... lenže až keď môj starý otec umieral som prišla nato že by som nikdy nechcela aby ho odpojili... nikdy by som to nechcela... tu neide o to, žeby som chcela aby trpel.... ale ani "zabiť" by som ho nechcela!!... nikdy by som nechcela byť kat ani vykupiteľ!!!
Ak by sa pre tuto moznost rozhodol sam clovek, ktoreho sa to tyka na zaklade svojej osobnej vole..tak..asi ano. Je to jeho zivot, on sa ma pravo rozhodnut..ale myslim si, ze clovek by mal bojovat do poslednej chvile, nevzdat sa. (Pamatam si ako som videla film Pad do tmy ktory poukazal na neskutocnu chut prezit..clovek dokaze v sebe najst obrovsku vnutornu silu..). Vsetko ale naozaj zalezi na okolnostiach.
A tí čo dali v ankete "Som proti" tak napíšte prečo , lebo celkom to nechápem.