Veľakrát počujem ľudí sťažovať sa na zvyšovanie dôchodkového veku a na výšku dôchodku. Samozrejme aj ja si myslím, že by bola paráda, keby bolo možné ísť na dôchodok v pomerne mladom veku a dostávať veľa peňazí.
Zároveň si však hovorím, že dôchodok ako taký je dosť neprirodzená vec.
Kedysi - a nie tak dávno - ľudia museli pracovať, odkedy boli schopní, až pokým vládali. Keď už nevládali, boli odkázaní na starostlivosť rodiny alebo iných ľudí.
Takisto ak zviera stratí pre vek alebo chorobu schopnosť získať potravu alebo si zabezpečiť bezpečie, neprežije. Z toho hľadiska sa mi zdá zvláštne sťažovať sa na veci súvisiace s dôchodkom, ako keby to bolo niečo, na čo máme nárok.
Čo si o tom myslíte vy?
Hovorím si - áno, mnohí zvyknú podotknúť, ako sa zmenil obsah tejto stránky - už je tu málo vecí o prvých sexuálnych zážitkoch, o strednej alebo nebodaj základnej škole a podobne.
Dnes to mozeme posunut na vyšší level a okrem dospeláckych tém nás pozývam nahliadnuť až za horizont.
Tak myslím že dôchodok nie je nejaký ,,luxus", je to zaslúžený odpočinok po odpracovaných rokoch. Ak chce tú hranicu odchodu do dôchodku niekto zvyšovať, myslím že ľudia sa sťažujú oprávnene. Pretože ak je v rozpočte málo peňazí, tak nie preto, že nejaký chudák nemaká za pásom až do smrti, že ho z fabriky nevynesú nohami napred. Slovensko bolo rozkradnuté, národné hospodárstvo lacno zapredané a zdevastované. Samozrejme, politici ako slúžky veľkokapitálu nebudú poukazovať nato, koľko peňazí odtieklo do daňových rajov, aké dane platia korporácie, ako sa tu finančné skupiny nabalili. Nikdy nebudú kritizovať ten tzv. ,,rentiersky kapitalizmus", ktorý vo svojich publikáciách kritizujú Thomas Piketty či Ilona Švihlíková. Budú poukazovať nato, že dôchodkový strop je problém. Keby doterajšie vlády nespáchali takú ekonomickú vlastizradu, a mali sme progresívne zdanenie, boli by peniaze aj na dôchodky, pre invalidov, pre školstvo, s ničím by nebol problém.
Dúfam, že len troluješ... V rámci bizarnosti argumentu v @1 by sme mohli podotknúť: Kedysi - a nie tak dávno - ľudia zomierali na chrípku, zápal pľúc, TBC, záškrt, ovčie kiahne, takisto detská mortalita bola násobne vyššia než dnes, rovnako miera úmrtí pri pôrodoch a mohli by sme siahodlho pokračovať. V duchu tejto logiky by si nemal chodiť do práce na pevných 8 hodín, ale mal by si pracovať od úsvitu po západ slnka... Dôchodok je civilizačný výdobytok. Osobne si nemyslím, že sa ho dožijem, ale má svoj význam. Mám dôchodkové sporenie a to je zatiaľ všetko čo s ním robím.
@paracelsus jj, ved to je jasne. ako vravim - ja sa nestazujem na dochodok ako taky a ani si nezelam, aby sa dochodkovy vek zvysoval alebo aby dochodky boli nizke.
Pokial je moznost ist na dochodok skoro a mat ho vysoky, tak super - a sam si zelam, aby sa to podarilo aj mne.
Prave toto, ze je to civilizacny vydobytok - ale ak spolocnost pojde do sraciek, ci uz z ekologickych alebo demografickych pricin (nemyslim tym, ze by znizenie populacie nejako skodilo, ale napriklad jej starnutie ma na hospodarstvo nepriaznivy vplyv - a to sa moze odrazit aj na veciach suvisiacich s dochodkom), tak proste o niektore vydobytky mozno prideme.
Proste neviem, ci ma vyznam ocakavat, ze vsetko bude stale len lepsie
@riddler jj, toto akoze neriesim v tejto teme, ze ako politici a poistovne a podobne osieraju ludi. Len o ten princip samotny mi ide. Ze ked vravis, ze to nie je luxus, ale zasluzena vec po odpracovanych rokoch, tak mi vzdy napadne, ze ako to, ze proste vacsinu historie ludstva si to nikto nezasluzil, ale museli robit kolko mohli a prinajlepsom sa o nich postarala rodina - hoci bezne aj stari ludia proste robili na poli a podobne.
Akoze jasne, ze to je to iste, ako to, ze ti isti ludia vtedy umierali na choroby, ktore vieme teraz liecit, ale proste aj tak mi to napadne pri tychto temach a nazoroch.
@pubertslatinocelny Tak ono väčšinu historie si ani ženy nezaslúžili volebné právo. Alebo černosi si nezaslúžili rovnaké práva ako bieli, mohli byť len otrokmi. Ale proste ako sa svet vyvíjal, modernizoval sa zákonník práce, sociálno-ekonomické štandardy, a vyformovali sa určité základy, ktoré už patria medzi základné ľudské práva.
@riddler chapem. ale pri upierani volebnych prav alebo rovnakych prav mi je lahke pozriet sa na to tak, ze tam im bolo krivdene cely cas. Pri dochodku mam skor dojem, ze proste vacsinu historie nebolo nieco take mozne, lebo sme neboli natolko hospodarsky vyspeli. A teda sa mi to zda neporovnatelne, lebo niekomu krivdit a niekomu nedat nieco "navyse" su odlisne veci.
Ale volaco hovoris s tym, ze proste socialno-ekonomicky tandard sa zmenil.
Druha vec je, ze je zrejme fakt, ze v 80. rokoch pripadalo na jedneho dochodcu ovela viac pracujucich, ako tomu bude v roku 2050. A to asi zohrava dost velku rolu - nemyslim si, ze by za komunizmu nejak velmi vlada dbala na to, aby sa ludia mali dobre - ak bol nizky dochodkovy vek, pravdepodobne k tomu vyrazne prispelo to, ze na dochodcov mal kto robit.
Je to prirodzené, aby starší ľudia dostávali dôchodok. Práve preto sme ľuďmi inteligentnými, že sa vieme podeliť s ostatnými, ktorí síce nevládzu chodiť do práce, ale ešte stále majú právo na život. Pokiaľ by sa jednalo len o to, že sa o teba postará rodina, či niekto blízky...ale veď si celý život odvádzal dane a odvody štátu a on ti to len vracia, tvoje peniaze, tvoje úsilie vložené do krajiny. Nejde tu o žiadnu dobročinnosť. Okrem toho si treba pamätať, že peňazí je dosť, len sú zle rozdelené. Sú to chabé výhovorky. A momentálne cca. 250 000 dôchodcov pracuje, takže stále sú činní v systéme.
viď rakúsky dôchodcovia, dovolenky, opera, služobníctvo, krásny dôchodok a spokojnosť nad mieru...
viď slovenský dôchodcovia, hrdľačenie ak to schváli táto skurvená vláda aj do 100 rokov, bieda, žobrota a aby mohli vôbec žiť chodia umývať rite tým rakušanom...
toho kokotka Pelegriniho by som dal na rok slúžiť k nejakej rozmaznanej rakušanke, hada špinavého ulisného...
a vlastne celu vládu a skurvený parlament...
Hlavne treba podotknúť, ze dochodok je forma istého sociálneho zabezpečenia, ktoré si ľudia priamo platia, preto argument o tom, ako to bolo v minulosti, neobstojí. V minulosti, ak si si zlomil ruku, tak jednak si si platil lekara sam (teraz si musíš platiť zdravotné poistenie) a zároveň ti nikto neplatil žiaden plat, lebo si nemakal, ale keďže si poistenie na tento účel platíš, tak máš na to nárok. Nikto ti nič zadarmo nedáva. A to isté je aj dôchodok, máš naň nárok, lebo si ho platíš.
Síce to je téma veľmi spolitizovaná, kde politici chcú dávať “minimálny” dochodok aj tým, čo by mali po správnosti dostávať len zopár eur (ak vezmeme do úvahy oficiálny vzorec) a tak podobe a aj si uvedomujem, ze vek odchodu do dochodku sa musi zvysovat, kedze dnes sa dožívame viac, ale určite ľudia na dochodok nárok majú, lebo platia štátu odvody zriadené na tento konkrétny účel. A ako aj názov napovedá, ide o formu poistenia, ktoré platím priamo štátu
Podľa mňa je fajn ak funguje nejaká forma istoty pre ľudí, ktorí už nedokážu vykonávať žiadnu prácu. Síce áno, je to také, že tí "silnejší" sa musia postarať o slabších, ale tak v tom sa líšime od zvieratiek, že slabých jedincov nenecháme umrieť na okraji savany. Na druhú stranu som z toho celého dôchodku taký.. neviem.. predstava že celý život čakáš na to, ako už nebudeš musieť nič robiť a bude ti dobre, a potom sa vlastne dočkáš, a zistíš, že ak nič nerobíš, tak ti je ešte horšie, lebo ti chradne telo i myseľ.. neviem, mala by sa v tom nájsť nejaká rovnováha. :x
Kks tieto fóra sú naozaj jasným dôkazom o tom ako osadenstvo portálu birdz starne. Už sa teším kedy budú častejšie vznikať ankety typu: "Rozprávate sa s poštárkou, ktorá nosí dôchodok, či iba prevezmete peniaze a idete preč?"
Ked davam statu mesacne 400€ z vyplaty po dobu cca 40 rokov a on mi potom 10-15 rokov bude posielat mozno taku 500vku ako dochodok tak sa naozaj nemusim citit vinna ci dlzna ze sa iní na mna skladaju, ved teraz sa ja budem 40 rokov skladat na slabsich/nezamestnanych/chorych. A co sa tyka pomoci rodiny, ako ma napr 50 rocna zena co uz sa tiez moze citit slabsia, a musi este 12 rokov niekde pracovat aby aspon splatila hypoteku a naklady, este nonstop starat (fyzicky aj financne) o 70-80 rocnych rodicov tak aby zastupila stat?
bohuzial, vyzera, ze to nedozijem, lebo nebude mat kto robit na moju ric...
kazdopadne, ak budem zarabat tolko co zarabam a pojdem v 65do dochodku, tak pri 600eurovom dochodku by som sa musel dozit 108 rokov, aby sa mi vratilo, to, co odvediem socialnej poistovni za moj aktivny zivot 0_0
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
Zároveň si však hovorím, že dôchodok ako taký je dosť neprirodzená vec.
Kedysi - a nie tak dávno - ľudia museli pracovať, odkedy boli schopní, až pokým vládali. Keď už nevládali, boli odkázaní na starostlivosť rodiny alebo iných ľudí.
Takisto ak zviera stratí pre vek alebo chorobu schopnosť získať potravu alebo si zabezpečiť bezpečie, neprežije. Z toho hľadiska sa mi zdá zvláštne sťažovať sa na veci súvisiace s dôchodkom, ako keby to bolo niečo, na čo máme nárok.
Čo si o tom myslíte vy?
Dnes to mozeme posunut na vyšší level a okrem dospeláckych tém nás pozývam nahliadnuť až za horizont.
Pokial je moznost ist na dochodok skoro a mat ho vysoky, tak super - a sam si zelam, aby sa to podarilo aj mne.
Prave toto, ze je to civilizacny vydobytok - ale ak spolocnost pojde do sraciek, ci uz z ekologickych alebo demografickych pricin (nemyslim tym, ze by znizenie populacie nejako skodilo, ale napriklad jej starnutie ma na hospodarstvo nepriaznivy vplyv - a to sa moze odrazit aj na veciach suvisiacich s dochodkom), tak proste o niektore vydobytky mozno prideme.
Proste neviem, ci ma vyznam ocakavat, ze vsetko bude stale len lepsie
Akoze jasne, ze to je to iste, ako to, ze ti isti ludia vtedy umierali na choroby, ktore vieme teraz liecit, ale proste aj tak mi to napadne pri tychto temach a nazoroch.
Ale volaco hovoris s tym, ze proste socialno-ekonomicky tandard sa zmenil.
Druha vec je, ze je zrejme fakt, ze v 80. rokoch pripadalo na jedneho dochodcu ovela viac pracujucich, ako tomu bude v roku 2050. A to asi zohrava dost velku rolu - nemyslim si, ze by za komunizmu nejak velmi vlada dbala na to, aby sa ludia mali dobre - ak bol nizky dochodkovy vek, pravdepodobne k tomu vyrazne prispelo to, ze na dochodcov mal kto robit.
viď slovenský dôchodcovia, hrdľačenie ak to schváli táto skurvená vláda aj do 100 rokov, bieda, žobrota a aby mohli vôbec žiť chodia umývať rite tým rakušanom...
toho kokotka Pelegriniho by som dal na rok slúžiť k nejakej rozmaznanej rakušanke, hada špinavého ulisného...
a vlastne celu vládu a skurvený parlament...
ľudia slovenská sú raz jebnutí, ale dobré im tak...
kristian je skutočný...trola z neho robia pridrbaní birdzáci...
Síce to je téma veľmi spolitizovaná, kde politici chcú dávať “minimálny” dochodok aj tým, čo by mali po správnosti dostávať len zopár eur (ak vezmeme do úvahy oficiálny vzorec) a tak podobe a aj si uvedomujem, ze vek odchodu do dochodku sa musi zvysovat, kedze dnes sa dožívame viac, ale určite ľudia na dochodok nárok majú, lebo platia štátu odvody zriadené na tento konkrétny účel. A ako aj názov napovedá, ide o formu poistenia, ktoré platím priamo štátu
kazdopadne, ak budem zarabat tolko co zarabam a pojdem v 65do dochodku, tak pri 600eurovom dochodku by som sa musel dozit 108 rokov, aby sa mi vratilo, to, co odvediem socialnej poistovni za moj aktivny zivot 0_0