co to je za otazku? ved to do nas hucia na besedach uz od zakladnej skoly, mal som tiez kurz na autoskole a na vyske som uspesne absolvoval BOZP, ktoreho sucastou bol kurz ochrany zivota a zdravia...
@h8u no ide o to,aby si vedel,že nemáš postihnutému strkať nič do úst,ani ho oblievať,fackať a snažiť sa preberať
lebo celá pomoc je len aby sa dali preč nebezpečné predmety z dosahu a dať mu niečo pod hlavu,nech si nerozbije lebku
teda ja som len raz ako mala ked som este nebyvala v BA videla na kamennom namesti ako jeden ujo dostal zachvat a jeden clovek ho drzal a druhy mu nieco robil s ustami...
ked tak nad tym rozmyslam ale cudziemu cloveku by som nevytahovala jazyk pri zachvate, to je takmer iste ze ta pohryzie a moze tam byt nebezpecenstvo prenosu chorob....moj nazor.
@willbebetter nie,nevytahovat jazyk,neotvarat usta,ani ho nijakym sposobom nedrzat v snahe zabranit traseniu
teda jedine že by ti nevadilo keby ti odkusol niekto prsty čo mu tam budeš pchať
ale nie,môžeš mu aj zlomiť sánku ak mu budeš pchať niečo do úst,počula som už o pravítku a podobných veciach
@willbebetter ee moze ti kludne odhryznut prst v tom zachvate, proste zahryzne sa a nepusti minimalne, strasnu silu ma ten clovek. az ked vsetko ustane vtedy ked tak aby sa nezadusil §
Epileptický záchvat vzniká dráždením mozgovej kory a môže vzniknúť progresívnym procesom ako je nádor , krvácaním ktoré je spôsobene prudkým úderom hlavy ,taktiež alkohol a lieky, ale vy mate asi na mysli idiopatickú /primárnu/ tu vznik určiť nejde a jej výskyt je skôr v rodinách kde sa už epilepsia zaznamenala , takže sa nič nestane ak ju označím ako dedične ochorenie.Takže poďme k samotnému záchvatu kŕče môžu byť rôzneho druhu a to po 1 PETIT MAL A GRAND MAL ---- / človek ktorý ma tento druh vznikne mať nasledujúce príznaky , trhá mu nejakou končatinou alebo sa zapozerá do blbá a nereaguje , proste dýcha, žmurka pravidelne ale nereaguje všetko to trvá par minút, veľa ľudí si mysli že ma tento druh epilepsie pretože sa zvyknú zapozerať a podobne ale to nie je to iste a iba sa zbytočne obávajú.A teraz ten horši prípad to je GRAND MAL , to je to čo ste už asi videli v nejakých hlúpych filmoch dochádza ku trhaniu celého tela , človek so sebou hádže a preto sa epileptikom radi ako si máju zariadiť spálňu tzn. 1 meter od postele nemôže byť žiadna pridrbana komoda a skrinka ako zvykne byť napríklad na odkladanie kníh , okuliarov a podobne to proste neexistuje !!! Pri tomto záchvate je potrebne dodržať to hlavne a to aby sa človek ktorý prekonáva tento záchvat nedostal do situácie kde si bude môcť poraniť hlavu !! Príznaky: ťažké dýchanie , slinenie ,človek môže byť v bezvedomí a kedže je to proces vyvolaný v mozgu človek sa môže pomočiť alebo pustiť stolicu , to nie je nič neobvykle .Takže sme v situácii ked váš kamarát dostane EZ on tomu nezabráni takže jediná pomoc budete vy ak mate podozrenie tak treba sa kamarátovi prihovoriť a vziať ho niekde kde je trávnatá plocha , dať ho do sedacej polohy / to je ked mate šťastie v opačnom prípade vám môže spadnúť na hlavu a rozflakať i ju preto je potrebne aby k tomu nedošlo preto je ho potrebne chytiť najlepšie je isť stále niekde na trávnatú plochu ak to ešte stav dovoľuje , pretože ak bude na asfaltke tak si tu hlavu môže drbať o zem a tak bude lepšie ak tam bude pôda !!! Vašou jedinou starosťou ako pomôcť kamarátovi by malo vážne byť postarať sa o jeho hlavu , vyzliecť si bundu podložiť ju alebo podoprieť hlavu a počkať kým tie kŕče odznejú !!! Ďalšia vec o ktorej ľudia nevedia že postihnutému nesmiete držať končatiny,lebo mu ešte niečo sposobite.
Po záchvate by ste už mali vedieť poskytnúť pomoc aj keby ste o EZ vedeli hovno , štandardne stabilizovaná poloha , kontrolujeme životne funkcie ono aj ked váš kamarát povie že do nemocnice nejde tak ho pošlite štandardne do piče pretože pri EZ mohlo dojsť k poraneniu hlavy a preto je potrebne aby bol vyšetrený , no Sanitku mu treba proste zavolať tam ho prezrú a vylúčia nejaké poranenie ak nič nenájdu tak si môžete zagratulovať že ste zachránili človeka a určite vás aj pochvália.
Na mojevideo som minule videl video kde chlap jazdil na Mustangu a vyšiel z dráhy na pole vďaka bohu sa mu nič nestalo neviem o čo išlo malo to viacero príčin ale mohlo isť o Petit mal
Ešte som zabudol faktor jazyk ten nemôže zapadnúť a tak nedôjde ani k zablokovaniu dýchacích ciest.
@highvoltage ako kedy,ked velke tak poriadne,t.j.prekusnuty jazyk a podobne
no a malé mám len také tie že nevnímam okolie,alebo mám výpadky pamäte
ale tak no,ja mávam kŕče niekedy len tak aj preto,že som tetanička
Ja som sa napríklad pýtal členov mojej rodiny , čo treba robiť. Nevedeli to , myslím si že treba na stredných školách viac informovať žiakov o prvej pomoci a podobne.
@girasol8 tak tomu verim. ale isto len v sposobe: ..emm. neviem prist na stav mysle cloveka co toto robi. napisal som to tam ironicky. ale jo, je to mozne ze si to miekto co nevie nic, foti. zdielnia lajky debata.
robil som s deckami ktorych spolocny menovatel bolo epi zachvaty. do toho poruchy ucenia, spravania..bla bla. dokonca aj moj blizky clovek moze obcas dostat epi.
tak mozn aj preto take vyjadrenie. ved co ukazes kamosovi ktory sa zotavuje zo zachvatu ine, ako: aha, kukaj jak si chrcal, kokot
(a tym vobec nevravim ze neposkytnem sto percentnu starostlivot v ramci vsetkych mojich moznosti
)
@highvoltage ved prave,odkedy mi pribudaju diagnozy zistujem ze strasne malo ludi vie,co robit v krizovych situaciach
Ale moji spoluziaci su napriklad uz vycviceni,prvy zachvat som mala prave v skole
Ale tiez si myslim,ze je mala informovanost
Minule mal jeden ujo zachvat,lezal na trave v parku a tetka nejaka zacala po nom bliakat ze je to ozran,bezdomovec,drogovy diler a neviem co vsetko. Tak som po nej zacala kricat ja ze keby nebola zaslepena vlastnou nadutostou tak vidi ze mu treba zavolat zachranku. Teta velmi rychlo odfrcala,zabudla tam aj pricesok cervenej farby
@mygate ja neviem aky stav mysle mas teraz ked si toto napisal
Tazko rozlisit co je ironia a co nie
Kazdopadne
Ak chces cloveku po zachvate ukazovat jeho fotky s komentom chrcal si jak kokot,nevidim pre teba ine riesenie ako jebnut ti tefalkou po hlave
@highvoltage aj my sme mali BOZP ale povedzme si uprimne,raz za styri roky je to dost malo
Ja si z toho napriklad nepamatam nic a to som viac veci ukazovala ja
v tom pripade dufam, ze ma aspon naparovaie. aby sa mohla naparovat, ze ma jebla po hlave
v mojom poslednom komente je len pravda s kuskom sarkazmu,
ten clovek by vedel ze lutovanie je fuuj. s neprijemnej kokotiny si sprav nutnost, no..co ine ti poradim. tvoji blizky vedia co mas a vedia co robit.
co by som poradil? ak to trva uz 45 sekund, priprav si telefon. ak to neprejde do minuty, volaj.155
a rataj s tym, ze si nepamata podrobnosti. vie len, ze ty si jebly kokot a ukazes mu jak chrcal a ze sa budes bavit na bublinach z jeho nosa.
Ja osobne by som bol rad ak by sa robili v rámci branných cvičení kurzy prvej pomoci a taktiež aby sa deti stretávali aj počas školského roka aspon 3X do roka a urobili im nejakú tu prednášku
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
nie, nevedel... pri mne zachvaty nedostavajte.
lebo celá pomoc je len aby sa dali preč nebezpečné predmety z dosahu a dať mu niečo pod hlavu,nech si nerozbije lebku
teda ja som len raz ako mala ked som este nebyvala v BA videla na kamennom namesti ako jeden ujo dostal zachvat a jeden clovek ho drzal a druhy mu nieco robil s ustami...
ked tak nad tym rozmyslam ale cudziemu cloveku by som nevytahovala jazyk pri zachvate, to je takmer iste ze ta pohryzie a moze tam byt nebezpecenstvo prenosu chorob....moj nazor.
Idem pohľadať , jednalo sa o A4 plnu textu
teda jedine že by ti nevadilo keby ti odkusol niekto prsty čo mu tam budeš pchať
ale nie,môžeš mu aj zlomiť sánku ak mu budeš pchať niečo do úst,počula som už o pravítku a podobných veciach
Po záchvate by ste už mali vedieť poskytnúť pomoc aj keby ste o EZ vedeli hovno , štandardne stabilizovaná poloha , kontrolujeme životne funkcie ono aj ked váš kamarát povie že do nemocnice nejde tak ho pošlite štandardne do piče pretože pri EZ mohlo dojsť k poraneniu hlavy a preto je potrebne aby bol vyšetrený , no Sanitku mu treba proste zavolať tam ho prezrú a vylúčia nejaké poranenie ak nič nenájdu tak si môžete zagratulovať že ste zachránili človeka a určite vás aj pochvália.
Na mojevideo som minule videl video kde chlap jazdil na Mustangu a vyšiel z dráhy na pole vďaka bohu sa mu nič nestalo neviem o čo išlo malo to viacero príčin ale mohlo isť o Petit mal
Ešte som zabudol faktor jazyk ten nemôže zapadnúť a tak nedôjde ani k zablokovaniu dýchacích ciest.
ale predstava že dávam masáž srdca,
ma vždy desila, to musia byť ale tlaky.
dik za info
teraz som na youtube kukala videá so zachvatmi a som rada,že ked ho mam ja,tak samu seba nevidim
nemáš na výber, proste ich ignoruješ a pretlačíš. teda prsia,
a ak sa nepodarí ani to tak zatlačíš už len oči.
(morbid :3 )
ale ked som videla parkrat tie silikonove ženy
mne to prišlo,že to nejde posunuť nikam
ani do strany,nič
no a malé mám len také tie že nevnímam okolie,alebo mám výpadky pamäte
ale tak no,ja mávam kŕče niekedy len tak aj preto,že som tetanička
a tiež som počula, že pri masáži srdca tomu človekovi pravdepodobne zlomíte hrudnú kosť
ale to s tým tureckým sedom môže byť
ale,tak kosť si môžeš zlomiť aj pri kýchnutí
Ja som sa napríklad pýtal členov mojej rodiny , čo treba robiť. Nevedeli to , myslím si že treba na stredných školách viac informovať žiakov o prvej pomoci a podobne.
@27
Ach bože, to kde si počula takú blbosť
robil som s deckami ktorych spolocny menovatel bolo epi zachvaty. do toho poruchy ucenia, spravania..bla bla. dokonca aj moj blizky clovek moze obcas dostat epi.
tak mozn aj preto take vyjadrenie. ved co ukazes kamosovi ktory sa zotavuje zo zachvatu ine, ako: aha, kukaj jak si chrcal, kokot
(a tym vobec nevravim ze neposkytnem sto percentnu starostlivot v ramci vsetkych mojich moznosti
)
Ale moji spoluziaci su napriklad uz vycviceni,prvy zachvat som mala prave v skole
Ale tiez si myslim,ze je mala informovanost
Minule mal jeden ujo zachvat,lezal na trave v parku a tetka nejaka zacala po nom bliakat ze je to ozran,bezdomovec,drogovy diler a neviem co vsetko. Tak som po nej zacala kricat ja ze keby nebola zaslepena vlastnou nadutostou tak vidi ze mu treba zavolat zachranku. Teta velmi rychlo odfrcala,zabudla tam aj pricesok cervenej farby
Tazko rozlisit co je ironia a co nie
Kazdopadne
Ak chces cloveku po zachvate ukazovat jeho fotky s komentom chrcal si jak kokot,nevidim pre teba ine riesenie ako jebnut ti tefalkou po hlave
Ak by ma poprosili tak by som prišiel nejakú tu prednášku urobiť
Ja si z toho napriklad nepamatam nic a to som viac veci ukazovala ja
Veľa ľudí by aj prvú pomoc poskytnúť chcelo, ale proste nevedia ako !
v mojom poslednom komente je len pravda s kuskom sarkazmu,
ten clovek by vedel ze lutovanie je fuuj. s neprijemnej kokotiny si sprav nutnost, no..co ine ti poradim. tvoji blizky vedia co mas a vedia co robit.
co by som poradil? ak to trva uz 45 sekund, priprav si telefon. ak to neprejde do minuty, volaj.155
a rataj s tym, ze si nepamata podrobnosti. vie len, ze ty si jebly kokot a ukazes mu jak chrcal a ze sa budes bavit na bublinach z jeho nosa.
@mygate nemam slov
@rocafella neviem o tom ze by roubik pomahal dat jazyk mimo dosahu zubov
mam rada ked medicina niečo označuje ako idiopaticke