ja mám výbornú imunitu a to sa stravujem úplne nezdravo (teda, podľa tých všetkých ľudí, čo si myslia, že zožrali všetku múdrosť sveta a iba tá ich strava je tá zdravá)
@tangerina ja si myslím že strava je jedným z hlavných atribútov, ktoré vplývajú na imunitu a celkovo zdravie @warble a stravuješ sa zdravo? športuješ alebo podobne?
Kedysi som bol všežravec, málo som cvičil a býval som často chorý.
Potom som bol všežravec, málo som cvičil a nebýval som takmer vôbec chorý.
Teraz som všežravec, trocha viac cvičím a som ešte menej často chorý.
@4 boze tie predsudky, preco by clovek, ktory je vegan bol chory? je pekne, ze sa snazi robit nieco pre zvierata a niektore veganske jedla su uplne top topov (a nie som vegan)
môj profesor je názoru, že chorými nás robia práve živočíšne bielkoviny
každopádne vraj najbližšie k racionálnej strave má ovovegetariánstvo *flies away*
@8 tak to sme dve a to som alergik s nábehom na astmu (čiže imunita by mala byť na hovno) - antibiotiká som nepotrebovala dobrých 10 rokov keď nie aj viac
@tangerina nahodou suvisi. ja ked som jedla vsetko tak som byvala dost casto chora, stacila chvilka vonku ked mi bola zima a uz som nachladla. odkedy som vegan tak sa mi imunita zlepsila tak o 90%. bola som sice prechladnuta uz, ale malo to o dost lepsi priebeh aj vonku v zime vydrzim v pohode bez toho aby som nachladla. ale zas je jasne ze som zacala jest nespocetne viac ovocia a zeleniny, takze v tom bude najskor pes zakopany, kazdopadne to nic nemeni na tom, ze sa mi imunita po prechode na veganstvo rapidne zlepsila takze suvis to ma
Nuž, žeriem čo chcem, ako chcem, koľko chcem, čoho chcem a som zdravá ako ryba
Netreba to preháňať s ničím podľa mňa... ani chalovať non-stop mäso ani žrať výhonky celý čas a človek bude zdravý
@6q66 a ludia co su alergickí na vajcia a mlieko naraz a su vegetariani sú tiez chorí ked im to nedovolia zdravotne problémy? Co je na tom choré? Nikde nie je napísané kto sa ma ako stravovat..pokial nie je s tym nikto otravni ako napr FreeletheBananagirl tak je to uplne v poriadku!!
alergie uz nemam,
mal som problem s imunitou - mam to aj v zdravotnom zazname = uz nemam
atopicky ekzem = nemam
antibiotika, zapal priedusiek aj v lete = nemam
v robote, doma vsetcia chripka = ja nic
je to vymysleny trend, vobec to nefunguje kaslite na to, ja nic neviem, letim.. uplne zboznujem ked niekto naklada a je total mimo, par rokov dozadu som to odsudzoval, teraz viem ze to bolo moje najlepsie rozhodnutie ake som kedy urobil .)
@rapunzzel Nemyslis vazne tento kvazi argument. To akoze ked je clovek vegetarian a je alergicky na vajcia tak je vegan ano? Nemyslis vazne toto. Ja myslim veganov z presvedcenia!!! Co to ma pre Boha s alergiou na vajcia?? Ja mam alergiu na hlupakov a som kvoli tomu asocial z presvedcenia? No veru nie.
@6q66 debilko tak alergik bude zrat to na co je alergicky??? Ano robi to z neho vegana, je jedno
Ci si vegan z vlastnej vôle alebo ti to proste nedovolia ine faktory lol.
@rapunzzel Debilko si hovor doma, ide o to ako to mas v hlave nastavene a ci si vegan z vlastneho presvedcenia...alebo len nemozes jest nieco na co si kurva alergicky!!! A uz nepis a debilko si doma hovor matke, ze ta takto vychovala, cau. Ja som alergicky na laktozu, cize mlieko.. PRE TO SI KURVA MYSLIS, ZE SOM VEGAN???? A ZE MAM ZMYSLANIE AKO VEGAN? A ZE SI MYSLIM ZE NEMOZEM JEST VSETKO CO JE ZIVOCISNEHO POVODU? Daj si facku, rovno tri facky a zabi sa s nimi.
Treba skúsiť čo komu sedí. Každý ma inú dávku pohybu a každého telo zvládne niečo iné. Vegánska strava sa nepochybne ľahšie trávi, to je proste fakt, takže takáto strava (pokiaľ nežerem čipsy a iné chujoviny) môže prečistiť organizmus a dodať mu dostatok vitamínov. Možno ideálne pre kancelárske krysy. Ak ste však robotník, baník a pod., tak vám to nemusí stačiť... ale zas poznám vzpierača vegetariána, čo fičí na fazuli a asi aj iných strukovinách... záver? Stojí za to to vyskúšať, avšak treba si dať bacha aby sme príjmali všetky potrebné živiny.
poznam veganov a su chori dost casto, nie narazovo, ale permanentne maju s niecim problem, zaludok, krv, plet, imunita, alebo vymazme ludstvo a zacnime zit na zemi znova
Spolužiačka je vagánka a aj keď má bohatú stravu na živiny stále chudne a stále má nejaké zdravotné problémy... podla mňa vegánstvo a vegetariánstvo nieje pre každého... niekomu to pomôže a niekomu naopak uškodí ...
Ja mam vyvazenu stravu, vela zeleniny, maso roznych druhov, nejem pecivo, malo solim, malo cukrim, pijem kvalitnu kavu alebo caj alebo vodu (s citrusmi) a som chora iba psychicky
Fuh,imunita je podmienena vo velkej miere genetickym pozadim.
Proste naprv tvoje MHC (I,II) molekuly to zavisi cisto od rodicov,ako sa to skombinuje,ake protilatky(igg) prejdu na teba pocas toho akp si v placente a pocas kojenia od mamy..strava moze podla mna zlepsit IS,ale velka cast je zdedena.
Vidno, ze si vobec nepochopil pointu mojho komentaru a momentalne si ma len presvedcil, ze aj debilko si, ked pises taketo veci. Uroven dospeleho a inteligentneho cloveka a co tu pleties moju vychovu uz fakt ze nechapem napises ze vegani su podla teba chorí, no podla mna si ty neni kompletny @6q66
@rapunzzel Hm a so mnou dlaisch 10 ludi ktori si to myslia. Tvoja vychova je uplne v hovnach, osocil si cloveka ktoreho si nevidel a nepoznas ho. Ano, vegani su pre mna chori ludia ktori to nemaju v hlave pokope. Vegetarianstvo akceptujem a sam som niekolko rokov nejedol maso. Ale veganstvo je len debilina doby, je to iracionalne
ja keď som prešla na vegánstvo tak som si po čase všimla že sa veci menia v tele. energia je up, vyčistila sa mi pleť, črevné problémy čo som stále mala a trápili ma prestali, dala som dole nadbytočné kilá (i keď ešte trochu je čo) a chorá si tiež nepamätám kedy som bola naposledy a to predtým ako som nebola vígn som často zvykla byť. takže jednoznačne zmena. a veľká.
Samozrejme, že to súvisí dpč. A hodne. Si to, čo ješ. Z toho, čo ješ, je stavané Tvoje telo.
Samozrejme, rastlinná strava je len jeden z aspektov vegánstva. A dá sa stravovať veľmi nezdravo aj keď si vegán/ka.
Moja skúsenosť:
nebývam chorý. Lekára navštevujem výlučne v rámci preventívnej prehliadky, a aj to iba keď si spomeniem, čo je prakticky nikdy, alebo keď potrebujem niečo kvôli byrokracii.
kurva závidím ako to všetci píšete že máte viac energie a cítite sa lepšie po prechode na vege stravu ja som pol roka lakto-ovo-vegetariánka a nemám vôbec pocit, že by sa niečo zmenilo, som taký istý leňochod ako predtým
a s tým zdravím to môže mať niečo do seba, všetci okolo grhlú a soplia a ja si behám v teniskách, bez šálu a bez mikiny a som úplne fit. ale neviem, nikdy som nad tým nerozmýšlala a myslím, že pol roka je dosť málo na to, aby som to porovnávala
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
ja mám výbornú imunitu a to sa stravujem úplne nezdravo (teda, podľa tých všetkých ľudí, čo si myslia, že zožrali všetku múdrosť sveta a iba tá ich strava je tá zdravá)
@warble a stravuješ sa zdravo? športuješ alebo podobne?
Potom som bol všežravec, málo som cvičil a nebýval som takmer vôbec chorý.
Teraz som všežravec, trocha viac cvičím a som ešte menej často chorý.
každopádne vraj najbližšie k racionálnej strave má ovovegetariánstvo *flies away*
Netreba to preháňať s ničím podľa mňa... ani chalovať non-stop mäso ani žrať výhonky celý čas a človek bude zdravý
človek môže jesť všetko a je zdravší jak ten čo konzumuje buriny, a zasa naopak...
mal som problem s imunitou - mam to aj v zdravotnom zazname = uz nemam
atopicky ekzem = nemam
antibiotika, zapal priedusiek aj v lete = nemam
v robote, doma vsetcia chripka = ja nic
je to vymysleny trend, vobec to nefunguje kaslite na to, ja nic neviem, letim.. uplne zboznujem ked niekto naklada a je total mimo, par rokov dozadu som to odsudzoval, teraz viem ze to bolo moje najlepsie rozhodnutie ake som kedy urobil .)
A vraj miliony rokov evolucie, Kriste Pane daj mi nádej.
Absolútny nesúvis ...
Ci si vegan z vlastnej vôle alebo ti to proste nedovolia ine faktory lol.
Proste naprv tvoje MHC (I,II) molekuly to zavisi cisto od rodicov,ako sa to skombinuje,ake protilatky(igg) prejdu na teba pocas toho akp si v placente a pocas kojenia od mamy..strava moze podla mna zlepsit IS,ale velka cast je zdedena.
Samozrejme, rastlinná strava je len jeden z aspektov vegánstva. A dá sa stravovať veľmi nezdravo aj keď si vegán/ka.
Moja skúsenosť:
nebývam chorý. Lekára navštevujem výlučne v rámci preventívnej prehliadky, a aj to iba keď si spomeniem, čo je prakticky nikdy, alebo keď potrebujem niečo kvôli byrokracii.
» journals.lww.com/epidem/fulltext...
» www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PM...
a s tým zdravím to môže mať niečo do seba, všetci okolo grhlú a soplia a ja si behám v teniskách, bez šálu a bez mikiny a som úplne fit. ale neviem, nikdy som nad tým nerozmýšlala a myslím, že pol roka je dosť málo na to, aby som to porovnávala