V poslednej dobe nám reklamy sústavne ukazujú, aké skvelé je VIAMO, čiže prevod peňazí cez mobil. No tvrdiť, že je to len a len úžasné mi utvrdzuje, že opak je pravdou. Tak čo, seknúť s hotovosťou, či nie.
Nie. Ako keby nestačili bezkontaktné karty. Človek je lenivý, tak by vymyslel niečo, aby mu to tam zostalo stále prihlásené. A teraz si predstav že si vo vlaku ZA-BA, na stolíku máš notebook a pripojený telefón, odídeš a niekto si pošle na účet kopu prachov a odíde z kupéčka...
Nepáčia sa mi takéto systémy, ani bezkontaktnú kartu nemám.
@smajdalf ono, pri bezkontaktnej karte mozes maximalne vyuzit 20€, takze aj keby ju niekto ukradol, to je maximalna denna ciastka. pri viame je to tusim nieco podobne
urcite je k tomu potrebny net ze ? a ja mam net iba tam kde je wifi a urcite to bude novy rajon pre zlodejov takze nic pre mna no a o nejakom seknuti z hotovostou ja ani pocut nechcem nikdy ... takto clovek vidi co ma v penazenke ale cez karty a cez tieto kktiny vas mozu ojebat ovela lahsie
@trdelniiiq ... Netrep ked nevies ... 20€ je limit co ti pusti bezkontaktna platba bez podpisu ... Ale zopakovat to mozes po sebe aj 4739473x pokial dotycny nebude mat nastaveny nejaky denny limit na karte.
@torpedo08 nikde nie je povedane ze nou aj musis platit bezkontaktne ... To ze je tam symbol neznamena ze ho musis pouzivat (a ked ti to tak strasne vadi tak zbehni hocikam na pobocku banky kde mas spraveny ucet a povedz ze chces zablokovat na karte bezkontaktnu platbu) nic komplikovane
Banky strašne chcú docieliť to aby všetky transakcie šli cez nich - to jest žiadna hotovosť, kontrolovať všetok tok peňazí. Tak vymýšľajú podobné absolútne nepotrebné kraviny. Je to akési veľké ho.no obalené v mnohých pozlátkach ktoré im ľudia žeru...
@no2 ty netrep ... Použiť ju môžeš po sebe 3x potom je nutne zadat pim kod. Či už pri výbere v bankomate alebo pri platbe kartou. Ak pouzivate mobil s NFC technológiou môžete platiť bezkontaktne aj mobilom a to aj viac ako 100Eur ... Teraz pre vsetkych k Viamo. Viamo je bezpecne ako akýkoľvek iný prevod ... Väčšina tých co tú prispievate nemate ani tušenia o čom tu píšete. Takze Viamo áno.
@devil6.6.6 dobre ty primitiv ked sa hras na mudreho ... Tak si pozri fakty a potom sa hraj na niekoho kto oblizal salamunovi bakulu ... S tou kartou ... Picovina jak mraky ze len 3x ... Dalsia vec ...KAZDA JEDNA bezkontaktna platba ma strop 20€ ... Cize aj to co si trepol s telefonom je kokotina ... A jediny kto podporuje tuto srandicku je Tatra banka a musis mat O2 operatora ... Ziadna ina banka ani operator to nema (nalepky co ma unicredit banka nerataj) tak si prosimta zavri picu a nepoucuj ked mas v hlave nasrate
@devil6.6.6 a k viamu ... Pokial ho nemam ja ale mas ho ty ... Tak mi posles holy kokot a ne peniaze. Cize viamo zbytocna picovina pokial ho nemaju obe strany
Karta PayPass je náhradou platby v hotovosti za transakcie s nízkou hodnotou (do 600 Sk/19,92 EUR) a v porovnaní s platbou v hotovosti je oveľa bezpečnejšia.
PayPass zaisťuje niekoľko rovín zabezpečenia:
1.Kartu MasterCard PayPass nemusíte vôbec dávať z ruky a môžete tak po celý čas transakcie dohliadať na jej priebeh.
2.Aby bolo možné kartu PayPass prečítať, treba ju priložiť veľmi blízko k snímaču PayPass (obvykle do vzdialenosti dvoch až piatich centimetrov), čo prakticky vylúči možnosť čítania iným zariadením.
3.Karta PayPass je navyše opatrená bezpečnostným čipom a zabudovanou rádiovou anténou, takže zákazníkom poskytuje výhody vyspelej technológie porovnateľnej s technológiou bežných čipových kariet (Chip-and-PIN).
Ak karta zaznamená niekoľko za sebou nasledujúcich bezkontaktných transakcií, držiteľ karty dostane požiadavku na vloženie karty a na zadanie PIN-u, a to bez ohľadu na výšku platby za nákup. Tento limit stanovuje vydávajúca banka podľa miery využitia konkrétnym majiteľom karty a môže zohľadňovať množstvo, hodnotu alebo náhodný prvok. Toto opatrenie slúžiť na potvrdenie skutočnosti, že používateľ karty je jej právoplatným držiteľom, čo znižuje možnosť podvodu v prípade odcudzenia či straty karty.
Toľko k množstvu možných po sebe idúcich paypass platieb bez nutnosti zadávať PIN. U mňa v TB je to 3.
K službe Viamo sa vyjadruješ ty, tak ako si označil mňa. Čo o tejto službe vlastne vieš? Ja som bol priamo na prezentácii (verejnej) Tatrabanky a spoločnosti Viamo, kde som sa o nej dozvedel všetko, čo som potreboval a so mnou veľká kopa "primitívov". Kde si bol ty? Príjemca nemusí byť v službe registrovaný, na to aby mohol prijať peniaze. Odosielať peniaze na slovensku môžu zatiaľ iba klienti TB a WUB. Prijať peniaze môže ktokoľvek kto má t.č. (kľudne aj u virtuálneho operátora) a učet v SVK banke.
Tak skôr ako začneš niečo HATEovať, tak si zisti, o čom tu rozdávaš rozumy, ak sa to vôbec rozumom dá nazvať.
Jediné v čom s tebou môžem súhlasiť je tvoja vedomosť o možnosti využita NFC iba v prípade, že si klientom TB, máš operátora O2 a ešte zodpovedajúce mobilné zariadenie. O unikredit banke som nič nehovoril.
Takže si prečítaj posledných 12 slov tvojej 1. reakcie na mňa a aplikuj ich na seba.
@no2 Opravujem svoju vetu: Príjemca nemusí byť v službe registrovaný, na to aby mohol prijať peniaze.
Na okamžité prijatie penazí registrovaný byť musí, ale ak nie je, obdrží správu o žiadosti na prijatie peňazí a príjemca je vyzvaný k registrácii na www.viamo.sk (čo je mimochodom veľmi jednoduchá záležitosť). Platnosť platby má expiráciu stanovenú na 2 týždne). Či už sa príjemca rozhodne registrovať alebo nie (teda prijať platbu/odignorovať platbu), tak odosielateľ platby bude informovaný o priebehu platby tak či onak.
@smajdalf Aj prihlásenie do Internet Bankingu má svoje limity. Po 10 minútach nečinnosti sa automaticky odhlasuje u každej jednej banky. Prečo tu píšeš takéto hlúposti? Do IB sa prihlásiš nielen za pomoci hesla, ktoré si nastavíš, ale každá banka má svoj špecifický kľúč. Najčastejšie je to trebárs GRID karta.
Ja mám kontrolu ešte aj pred odoslaním platby, takže ťa kľudne pozývam na môj prihlásený účet v IB, som zvedavý na čo ti bude. A aj keby to tak nebolo, tvoj príklad je postavený na hlavu, pretože platba by ostala v histórii platieb, a vypátrať majiteľa účtu nie je až taká veda
A medzi nami. Skúsim ti dať príklad, na ten tvoj. Máš v peňaženke hotovosť, peňaženku si len tak necháš položenú na sedadle. Otočíš sa aby si si zložil batoh, niekto ide okoľo a šup, peňaženka môže byť fuč. Nie je toto pravdepodobnejšie?
@matus33 S modelom Viamo neprišli banky. V Keni je tento model funkčný od roku 2007, avšak tam bol viazaný na SIM kartu operátorov (obdoba NFC fúzie Tatrabanky a O2 na slovensku) u nás takéto karty existovali tiež, avšak neboli takéto komplexné ako Viamo.
Na slovensku sa čakalo na rozšírenie tzv, Smartfónov medzi bežnú verejnosť, aby sa nemuseli viazať na operátora. Takže Viamo nie je banka, nevymysleli to na slovensku a nevymysleli to minulí mesiac.
Nikto nikoho nenúti nič používať. Ani mne sa nepáčia reklamy, ale napríklad používam Oldspice, Silan, Jar a televíziu pozerám cez UPC.
Vy ostatní isto chodíte s kusom kože okolo bedier, v ruke oštep a odpoveď na moje reakcie tepáte ostrým kameňom do skaly vo Vašom jaskynnom príbytku.
@devil6.6.6 keby vieš, aká kokotina je GRID karta, tak ju ani nespomínaš... Koľko tam je políčok ? 24 ? 6x4 to má, nie ? Stačí ti 4 alebo 5 políčok zistiť a vieš si dopočítať všetky... GRID karta bola dobrá vec tak pred 15 rokmi
@bluepanter Nie. Na prihlásenie do VIAMO potrebuješ svoje prihlasovacie meno, tým je telefonne číslo a heslo, ktoré si zvolíš sám. Pri samotnej registrácii je vyžadované heslo tvorené kombináciou písmen a čísel. Min množstvo znakom 8. PIN je nastavený priamo v aplikácii v MT a áno je 4 miestny. Volíš si ho sám a používa sa na potvrdenie platby.
@bluepanter Áno 3x a dosť. Potom je nutné sa prihlásiť cez svoj Viamo účet na webe a je nutné opätovné párovanie s účtom vo svojej banke čo zasa vyžaduje prihlásenie sa do svojho IB.
A konečne rozumná neHATEujuca reč. Netreba, nevyužiješ, necháš tak. Pekný deň
Že ten koncept je starý nejakých pár rokov absulútne nemení nič na tom čo som povedal. A áno, viem že Viamo nie je banka ale produkt lol...
A nútiť ma nenútia, zatiaľ mi to len vnucujú svojou doternou masívnou reklamou a to je minimálne neprijemné. + v príspevku som jasne odkazoval na budúcnosť. ( Pred pár rokmi by ma určite tiež nenútili do bezkontaktnej karty, teraz ju musím mať ak chcem jesť... ) Takže zase si nejako vedľa.
Posledný odstavec to už bolo totálne off topic, ale budiš. Nechodím s oštepom v ruke a nenosím na vtákovi nástavec z kla mamuta, to však neznamená že budem jasať a zahrňovať chválami každú kravinu čo mi kto naservíruje, lebo je to niečo "nové" a "in"...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Nepáčia sa mi takéto systémy, ani bezkontaktnú kartu nemám.
Answer
Karta PayPass je náhradou platby v hotovosti za transakcie s nízkou hodnotou (do 600 Sk/19,92 EUR) a v porovnaní s platbou v hotovosti je oveľa bezpečnejšia.
PayPass zaisťuje niekoľko rovín zabezpečenia:
1.Kartu MasterCard PayPass nemusíte vôbec dávať z ruky a môžete tak po celý čas transakcie dohliadať na jej priebeh.
2.Aby bolo možné kartu PayPass prečítať, treba ju priložiť veľmi blízko k snímaču PayPass (obvykle do vzdialenosti dvoch až piatich centimetrov), čo prakticky vylúči možnosť čítania iným zariadením.
3.Karta PayPass je navyše opatrená bezpečnostným čipom a zabudovanou rádiovou anténou, takže zákazníkom poskytuje výhody vyspelej technológie porovnateľnej s technológiou bežných čipových kariet (Chip-and-PIN).
Ak karta zaznamená niekoľko za sebou nasledujúcich bezkontaktných transakcií, držiteľ karty dostane požiadavku na vloženie karty a na zadanie PIN-u, a to bez ohľadu na výšku platby za nákup. Tento limit stanovuje vydávajúca banka podľa miery využitia konkrétnym majiteľom karty a môže zohľadňovať množstvo, hodnotu alebo náhodný prvok. Toto opatrenie slúžiť na potvrdenie skutočnosti, že používateľ karty je jej právoplatným držiteľom, čo znižuje možnosť podvodu v prípade odcudzenia či straty karty.
Toľko k množstvu možných po sebe idúcich paypass platieb bez nutnosti zadávať PIN. U mňa v TB je to 3.
K službe Viamo sa vyjadruješ ty, tak ako si označil mňa. Čo o tejto službe vlastne vieš? Ja som bol priamo na prezentácii (verejnej) Tatrabanky a spoločnosti Viamo, kde som sa o nej dozvedel všetko, čo som potreboval a so mnou veľká kopa "primitívov". Kde si bol ty? Príjemca nemusí byť v službe registrovaný, na to aby mohol prijať peniaze. Odosielať peniaze na slovensku môžu zatiaľ iba klienti TB a WUB. Prijať peniaze môže ktokoľvek kto má t.č. (kľudne aj u virtuálneho operátora) a učet v SVK banke.
Tak skôr ako začneš niečo HATEovať, tak si zisti, o čom tu rozdávaš rozumy, ak sa to vôbec rozumom dá nazvať.
Jediné v čom s tebou môžem súhlasiť je tvoja vedomosť o možnosti využita NFC iba v prípade, že si klientom TB, máš operátora O2 a ešte zodpovedajúce mobilné zariadenie. O unikredit banke som nič nehovoril.
Takže si prečítaj posledných 12 slov tvojej 1. reakcie na mňa a aplikuj ich na seba.
Na okamžité prijatie penazí registrovaný byť musí, ale ak nie je, obdrží správu o žiadosti na prijatie peňazí a príjemca je vyzvaný k registrácii na www.viamo.sk (čo je mimochodom veľmi jednoduchá záležitosť). Platnosť platby má expiráciu stanovenú na 2 týždne). Či už sa príjemca rozhodne registrovať alebo nie (teda prijať platbu/odignorovať platbu), tak odosielateľ platby bude informovaný o priebehu platby tak či onak.
Ja mám kontrolu ešte aj pred odoslaním platby, takže ťa kľudne pozývam na môj prihlásený účet v IB, som zvedavý na čo ti bude. A aj keby to tak nebolo, tvoj príklad je postavený na hlavu, pretože platba by ostala v histórii platieb, a vypátrať majiteľa účtu nie je až taká veda
A medzi nami. Skúsim ti dať príklad, na ten tvoj. Máš v peňaženke hotovosť, peňaženku si len tak necháš položenú na sedadle. Otočíš sa aby si si zložil batoh, niekto ide okoľo a šup, peňaženka môže byť fuč. Nie je toto pravdepodobnejšie?
Na slovensku sa čakalo na rozšírenie tzv, Smartfónov medzi bežnú verejnosť, aby sa nemuseli viazať na operátora. Takže Viamo nie je banka, nevymysleli to na slovensku a nevymysleli to minulí mesiac.
Nikto nikoho nenúti nič používať. Ani mne sa nepáčia reklamy, ale napríklad používam Oldspice, Silan, Jar a televíziu pozerám cez UPC.
Vy ostatní isto chodíte s kusom kože okolo bedier, v ruke oštep a odpoveď na moje reakcie tepáte ostrým kameňom do skaly vo Vašom jaskynnom príbytku.
Fakt sorry
Na karte máš koľko miestny PIN?
každopádne mi to zatiaľ príde ako nepotrebná technológia pre mňa osobne
A konečne rozumná neHATEujuca reč. Netreba, nevyužiješ, necháš tak. Pekný deň
Že ten koncept je starý nejakých pár rokov absulútne nemení nič na tom čo som povedal. A áno, viem že Viamo nie je banka ale produkt lol...
A nútiť ma nenútia, zatiaľ mi to len vnucujú svojou doternou masívnou reklamou a to je minimálne neprijemné. + v príspevku som jasne odkazoval na budúcnosť. ( Pred pár rokmi by ma určite tiež nenútili do bezkontaktnej karty, teraz ju musím mať ak chcem jesť... ) Takže zase si nejako vedľa.
Posledný odstavec to už bolo totálne off topic, ale budiš. Nechodím s oštepom v ruke a nenosím na vtákovi nástavec z kla mamuta, to však neznamená že budem jasať a zahrňovať chválami každú kravinu čo mi kto naservíruje, lebo je to niečo "nové" a "in"...