Ak zoberieme problém bezpečného odoberania kľúča USB komplexne, situácia je nasledujúca. Na Slovensku je najrozšírenejší Windows, ktorý má automaticky na kľúčoch USB write caching zakázaný. Môžete tak pokojne kľúč USB odobrať po ukončení práce s ním. V minimálnom množstve prípadov (nesprávne rozpoznaný kľúč USB, vytiahnutie počas kopírovania) sa môžu dáta na kľúči USB bez použitia Safely Remove Hardware poškodiť. V prípade Windows je však nutnosť softvérového odoberania kľúčov USB už len obyčajný mýtus a neobstojí ani argument o lepšom výkone. Na Facebooku je, mimochodom, stránka Life’s too short to remove usb safely, ktorá má viac ako 200 000 fanúšikov...
aj ked v clanku pisu ze je to blbovzdorne az od win7 vyssie, ale ja som nikdy tuto moznost nevolila ani na inych OS (vlastne len win xp) a moje USBcka vzdy zili.
raz mi spoluziak vynadal, ked som si dovolila jeho USBcko vytiahnut z PC a nedat predtym "Bezpecne odobrat", odvtedy to radsej na cudzich USB robim -.-
mne sa tam zobrazuje tolko akoze pripojenych zariadeni ze by ma porazilo kym by som nasla ten spravny ale ani inak by som to nerobila,som natolko lenivy clovek ze som aj stary pc vypinala tak ze som vypla predlzovacku v ktprej bol
ja to robim vzdy.. kolegyna nie a dojebala mi vsetko, co som mal na usb... :/ dva dni roboty bolo v kurevskej vyjebanej piči! a šéf zas na mňa kukal jak na nejakého pojebaného neschopného hochštaplera! Zajebal by som váš šeckých za to, keď prácu s USB neukončíte!
@interrupcio to by ma zaujimalo, ako sa jej tamto mohlo podarit, pokial nevypajala usb v strede kopirovania O.o ako pisu v tom clanku, minimalne ten win je robeny blbovzdorne, preto, keby si dal "bezpecne odobrat" v strede kopirovania, tak by ta to nenechalo. inak ja tam nejaky rozdiel nevidim, ked je uz dokopirovane.
nehovorim, ze sa do toho vyznam, to vobec nie. len mi to pride.. nepravdepodobne
"Na Slovensku je najrozšírenejší Windows, ktorý má automaticky na kľúčoch USB write caching zakázaný."
bla. poznáš "when you assume, you make an ass of u and me"? proste to že je niečo defauldné nastavenie neznamená že ho všetci majú. okrem iného tým že to tak fakt je si nie som istý. plus ide o write/read caching pokiaľ viem. čiže ak z kľúča niečo kopírujem, alebo naň, tak tú funkciu používam. ak som ho len otvoril a prezrel si, alebo z neho/naň kopíroval niečo menšie ako megabajt, tak to niekedy nepoužívam
@midnight nejdem sa hadat o tom, naozaj nevidim do vnutra toho. len ma zaujimalo, ako to robia ostatni, moj otec sa vyzna do pc teda celkom dost a ked mi ako malej povedal, ze davat "bezpecne odobrat" je zbytocnost, jednoducho som sa tym riadila. ked usb dokopirovalo, pockala som 2-3 sekundy a vytiahla a zijem
ked bol prvy krat spraveny windows s touto moznostou tak som vybrala usb nesavly a zamzrol pocitac, som vtedy nevedela ani ze tam je taka funckia...ale to bolo davno. stary windows este. teraz to uz removujem len tak, ale iba svoje, cudzie odpajam
@hoperpohroma ako ono... vo väčšine prípadov to zbytočnosť je, ale nepoznám presne podľa čoho sa win rozhoduje či cachovať alebo nie, v komente pred týmto som opísal situáciu kedy je veľmi pravdepodobné že by problém nastal, znie síce veľmi špecificky, ale ak človek nepoužíva komp v štýle kalkulačky, tak podobné situácie nastávajú... a vo veľkej väčšine prípadov sa fakt nestane nič, keď ho len tak vytiahneš, ale potom jedného dňa nastane ten jeden prípad z tisíc, a budeš si nadávať pol dňa že si o niečo prišla
ja to robím len na Linuxe, pretože na kompe s Windowsom mám asi 6 otvorov na USB a nikdy neviem, do ktorého otvoru som ho dala, keďže to tam je opísmenkované, a keď náhodou stlačím nejaký, v ktorom to USB nemám, tak keď tam potom iné vložím, tak mi ho nechce načítať..atď.. tak kašlem na to (proste drbnutý Windows)
@midnight to sa sice stat moze, ale ja nikdy na usb veci neukladam, ale kopirujem ich tam z pc cize prist o danu vec asi nepridem, len budem musiet kopirovat znova
Neviem, prečo v článku tvrdia, že "blbovzdorné" je to až od sedmičky, ja si pamätám defaultne vypnutú write cache pre removable drives ešte v XP (experimentoval som s ňou, keď som používal [na tú dobu extrémne rýchly] kľúč s dvojkanálovým pamäťovým radičom na náročné portable aplikácie). Viem len toľko, že PC REVUE sa žiaľ z niekdajšej schopnej úrovne zopsulo na reklamami a PR článkami prepchatý plátok pre bežných userov - pomaly na úroveň českého "Jak na počítač".
Nakoľko každé USB-čko (až na jedno z dvoch zostávajúcich aktuálnych), čo som kedy mal, malo aj LEDku, tak som aj vizuálne registroval, že sa súbory vždy naozaj hneď kopírujú. A ani za čias prvého (najslabšieho) domáceho kompu som nemával pri ukladaní vecí na USB (čo bolo typicky po ukončení všetkej práce a zatvorení všetkých programov) systém pod žiadnym loadom, pre ktorý by mal z nejakého dôvodu zápis odkladať. Teraz už mám desktop a vlastne aj book tak silné, že [aj keby mohli] nemajú dôvod odkladať vôbec nič, a USB-čka používam už len na dokumenty, ktoré nesiem vytlačiť, príp. na inštaláciu Winu a Linuxu z kľúčov namiesto DVD-čiek. Čiže žiadne zálohy a riziko straty XY-hodinovej práce. Celý desktop a book sa mi na jeden pokyn zosynchronizujú cez LAN, zálohy všetkého idú podobne efektívne na externý disk a najdôležitejšie či online-potrebné veci sa automaticky mirrorujú na šifrovaný cloud.
Pri kopírovaní vecí na kľúče spolužiakov ich ale odobrať dávam, aby tam potom pol hodiny nezavýjali a nestresovali, že čo si to k ich cennému čínskemu hardvéru dovoľujem (nie každý by si to nechal vysvetliť).
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
38 komentov
» www.itnews.sk/tituly/pc-revue...
Mýtus alebo fakt?
Ak zoberieme problém bezpečného odoberania kľúča USB komplexne, situácia je nasledujúca. Na Slovensku je najrozšírenejší Windows, ktorý má automaticky na kľúčoch USB write caching zakázaný. Môžete tak pokojne kľúč USB odobrať po ukončení práce s ním. V minimálnom množstve prípadov (nesprávne rozpoznaný kľúč USB, vytiahnutie počas kopírovania) sa môžu dáta na kľúči USB bez použitia Safely Remove Hardware poškodiť. V prípade Windows je však nutnosť softvérového odoberania kľúčov USB už len obyčajný mýtus a neobstojí ani argument o lepšom výkone. Na Facebooku je, mimochodom, stránka Life’s too short to remove usb safely, ktorá má viac ako 200 000 fanúšikov...
aj ked v clanku pisu ze je to blbovzdorne az od win7 vyssie, ale ja som nikdy tuto moznost nevolila ani na inych OS (vlastne len win xp) a moje USBcka vzdy zili.
raz mi spoluziak vynadal, ked som si dovolila jeho USBcko vytiahnut z PC a nedat predtym "Bezpecne odobrat", odvtedy to radsej na cudzich USB robim -.-
nehovorim, ze sa do toho vyznam, to vobec nie. len mi to pride.. nepravdepodobne
"Na Slovensku je najrozšírenejší Windows, ktorý má automaticky na kľúčoch USB write caching zakázaný."
bla. poznáš "when you assume, you make an ass of u and me"? proste to že je niečo defauldné nastavenie neznamená že ho všetci majú. okrem iného tým že to tak fakt je si nie som istý. plus ide o write/read caching pokiaľ viem. čiže ak z kľúča niečo kopírujem, alebo naň, tak tú funkciu používam. ak som ho len otvoril a prezrel si, alebo z neho/naň kopíroval niečo menšie ako megabajt, tak to niekedy nepoužívam
ale na svojom len v linuxe a vo windows len ak si tam mam nieco velmi dolezite
a sesterka tak tela prisla o celu svoju bakalarku. tolko k tomu. na windowse
SOM REBEL!
1. zapoj externý disk/usb kľúč.
2. pusti torrentový sťahovač a zariaď aby niečo sťahoval maximálnou rýchlosťou
3. pusti film
4. daj rozbaľovať dvojgigový rar súbor.
5. popri tom daj skopírovať niečo cca dvaapol gigové (ideálne archív, nech je to jeden veľký súbor) alebo väčšie na daný usb disk/kľúč.
6. V TEJ SEKUNDE ako sa kopírovanie dokončí daný usb kľúč/disk vytiahni.
7. sprav to dva-tri krát a hlás výsledky.
Nakoľko každé USB-čko (až na jedno z dvoch zostávajúcich aktuálnych), čo som kedy mal, malo aj LEDku, tak som aj vizuálne registroval, že sa súbory vždy naozaj hneď kopírujú. A ani za čias prvého (najslabšieho) domáceho kompu som nemával pri ukladaní vecí na USB (čo bolo typicky po ukončení všetkej práce a zatvorení všetkých programov) systém pod žiadnym loadom, pre ktorý by mal z nejakého dôvodu zápis odkladať. Teraz už mám desktop a vlastne aj book tak silné, že [aj keby mohli] nemajú dôvod odkladať vôbec nič, a USB-čka používam už len na dokumenty, ktoré nesiem vytlačiť, príp. na inštaláciu Winu a Linuxu z kľúčov namiesto DVD-čiek. Čiže žiadne zálohy a riziko straty XY-hodinovej práce. Celý desktop a book sa mi na jeden pokyn zosynchronizujú cez LAN, zálohy všetkého idú podobne efektívne na externý disk a najdôležitejšie či online-potrebné veci sa automaticky mirrorujú na šifrovaný cloud.
Pri kopírovaní vecí na kľúče spolužiakov ich ale odobrať dávam, aby tam potom pol hodiny nezavýjali a nestresovali, že čo si to k ich cennému čínskemu hardvéru dovoľujem (nie každý by si to nechal vysvetliť).