@3@dusicnanamonny - pokiaľ sa nechceš fotením živiť, tak to bude vždy amatérske fotenie Ide o to, či chceš fotiť len tak pre eba do šuflíka, rodinné foto, sem tam cvak na dovolenke, alebo chceš fotiť vážnejšie, príp. to aj niekde uverejňovať (fotoportály, fotobanky....) a pod.
Ja mám objednaný Fuji Finephix HS10 tiež by som bola zvedavá ako fotí Ale tak skús si dať do googlu FUJI FINEPIX S1600 gallery a ono ti to nijakú galériu fotenú týmto foťákom určite "vyhodí"
@12@luthien - a vieš že nie? Ja napr. nemám rád Nikony... a mám aj Nikon Nie som ortodoxne zameraný len na jednu značku (napr. len preto, že skoro každý tvrdí, že Canon/Nikon) sú naj... ak si vyberám nový foťák, vždy ma zaujímajú hlavne parametre a to, či to, čo ponúka, je pre mňa to pravé, či to využijem a pod. Len mi prišli vtipné tie "osobné dôvody" ale vlastne k téme si nepovedala nič
@68@sisel - to mám aj ja, ale pokiaľ človek nefotí príliš ´vážne´, tak práve a konkr. tento Fuji je dobrá voľba... povedal by som určite lepšia, ako napr. Panasonic alebo Sony... Samozrejme ani ja by som si ho nekúpil, ale to je už iná vec... Ale keď sa autor pýta na konkr. typ resp. značku, nebudem mu tu vypisovať o Canone, Nikone alebo Hassleblade Takže keď to zhrniem, na týchto diskusiach (nielen na birdzi) mi vadí práve to, že keď sa niekto pýta na niečo konkrétne, tak sa vlastne odpovede ani nedočká - pýta sa napr. na kompakt. Olympus a hneď tam je 10 commentov typu "ten by som si nekúpil" / "ten si nekupuj, to je sračka, kúp si Canon..." / "našetri si a kúp si zrkadlo" a pod. Ale nik nenapíše poriadne prečo...
Skús pozrieť nejaké recenzie na internete (na digimania.cz sú podľa mňa celkom seriózne články) a zhodnoť si sám, či sa ti zdá dobrý, alebo nie lebo každému vyhovuje iné... (ja napríklad považujem výklopný displej na foťáku za obrovské plus, niekomu to vôbec nechýba keď to nemá )
@23@paaloo - stále tvrdím jedno - aká má človek dobré oko a cit, dokáže urobiť výbornú fotku aj so šunkou Inak konkrétne napr. ja nedám práve na Olympus dopustiť - videl som fotky z E-rady - fantázia... doteraz fotím občas SP 560 UZ- spoľahlivosť a výborné výsledky, aj napr. lepší zoom ako spomínaný Fuji Pokiaľ ide o SONY zrkadlá, zbavuje sa ich každý, koho poznám a mení za Canon alebo Nikon
Tak ja Ti v tomto určite poradím..pretože sám som ho veľmi chcel príp. aj 1800vku skrátka celá tá rada ma upútala.. Ale už logicky na prvý pohľad vidieť že v tom bude asi nejaký háčik lebo vzhľadom na funkcie, vypracovanie či EL hľadáčik je sakra lacný.. tak začal som pátrať a zisťovať čo je to zač a po prečítaní mnoho recenzií a diskusií od uživateľov som dospel k tomu že toto nikdy.. je to navonok krásny foťák pekne vypracovaný s vela funkciami ale vovnutri je to neskutočný drek a fotky z neho sú horšie jak z mojho obyčajného Samsung kompaktu, takže určite nie... Skúšal som ho aj v praxi, na prvý pohľad pôsobí fajn ale tie fotky sú ozaj nanič.. také mŕtve..
Keď už tak v podobnej cene máš Canon SX120 IS, ktorý fotí rozhodne lepšie.. príp Olympus SP600 o tom som moc nepátral takže skús zistiť a potom Nikon L110 - ktorý by som však rozhodne nebral lebo jediné čo sa tam dá nastaviť sú scény, skrátka humus na taký foťák, príp. sa skús popozerať v bazari..
Ale tento Fuji by som určite nebral, prečítaj si všetky tie recenzie a fóra, pozri si ukážkové foto (hlavne neupravené! priamo z recenzií) a potom sám uznáš.. mňa to našťastie odradilo..
@24@salora no nie vzdy dokazes vytvorit vybornu fotku so "sunkou" ak to technicky, opticky fotak nezvlada..
na olympusoch sa hovori ze maju velmi dobry farebny kontrast atd.. no vsetky oly maju maly cip (crop 2x) ja mam olympus E-510, a pre mna je nevystacujuci... tym padom, ze ma maly cip, ma ovela vacsi sum ako zrkadlovky s vacsim cipom /a to nehovorim o FF, ktory momentalne oly ani nema, a asi tak skoro ani nebude mat/
... objektivy zuiko su pochvalovane ako velmi kvalitne, no ich cena je velmi vysoka, a je ich velmi maly vyber a su tazko dostupne (bazary atd..) to je tiez dovod preco je oly u mna na takom mieste ako je.. canon/nikon ma ovela sirsi vyber, a ovela viac dostupnejsie (spominal som vyssie)
preto podla mna aj ten sony, kazdy od nej opusta.. lebo je na tom podobne ako olympus.. problem s objektivmi atd... ale napriklad sony zrkadlo s FF robi krasne a hlavne charakteristicke fotky..
a preto vsetci idu na canon/nikon.. dostupnosti, cena, crop atd...
taktiez podporuju aj HD videa, a su na vyber aj FF cipy.. takze to je velmi dobre...
oly ide skor do "micro" cipov.. micro4/3 atd... ale tak to ma velmi nezaujalo...
@27@paaloo - neviem, čo je pre teba postačujúce, keďže v albume nemáš žiadnu photo a neviem, nakoľko vážne sa venuješ foteniu resp. čo fotíš...
Mňa osobne video na fotakoch priliš nezaujíma... samozrejme chip je dôležitá vec, ale stále tvrdím a budem tvrdiť, že aj šunka dokáže urobiť dobrú foto Samozrejme pojem "dobrá fotka" je subjektívny - ja konkrétne napr. často uprednostňujem myšlienku pred TK, v krajinkárstve motív, kompo i TK, je samozrejme rozdiel medzi momentkou a statickou cielenou fotkou, portrétom, a pod., skrátka je to rôzne.... Apropo - bol by si možno prekvapený, čím všetkým som fotil fotky v mojich albumoch a neviem, či by si sa v hádaní mašiny trafil aspoň v 50-tich % (okrem jedného, kde je foťák uvedený)...
@paaloo - ešte som chcel doplniť jednu vec - aj keď osobne si myslím, že také veci, ako kompo, clonu, čas a pod. treba riešiť už pri samotnom fotení, mám na mysli "dobrú fotku" aj s použitím postpro... samozrejme s mierou a len v nutných prípadoch... napokon už to čo vyjde so samotného digitálu, je de facto postpro... Okrem toho všetkého, ak chce mať človek (amatér) aspoň trocha slušné i publikovateľné výsledky, musí nutne študovať veci okolo fotografie a predovšetkým dokonale poznať možnosti svojho aparátu.... holt ak má niekto kavlitné zrkadlo ale nevie ani, čo je "f" alebo ISO, potom nepomôže ani to zrkadlo a sklo za 1500 €
@salora no nekecam teraz tu o uplnych amaterov.. tym staci komakt s moznostou "Auto" aj ked viem o ludoch co maju zrkadla a plakali , ze im to foti horsie ako mobil (ano vdaka nevedomosti.. )
no ja dobru fotku som myslel po kompozicnej stranke, ale hlavne aj technickej.. zrkadlovky skor by som daval do ruk ludom co sa tomu chcu venovat..
aj s mobilom sa da spravit dobra fotka (kompozicne) ale kvalitou a vlastnostami by bola na velmi nizkych prieckach...
digital je soda.. preto tam vacsinou treba robit slaby zasah pc softwaru.. (ak neratam do uvahy studiove/bleskove fotenie)
ale viac menej fotka ma byt dobra pri odfotografovani.. zaklad od pradavna vsetkeho umeleckeho bola optika..
aj ked co som videl najnovsie vyskumy a vsetko mozne.. snazia sa (PS atd..) softwarovo vytvorit prostredie, ktore fyzicky vytvara objektiv, jeho ohniskom a clonov... lebo este pred nedavnom nebolo mozne tak dokonale robit softwarove prechody - hlbka ostrosti .. ale uz aj to sa im viac menej podarilo... no.. :/
mna video na fotakoch video zaujima... lebo prave teraz sa lamu technologicke zmeny.. odkedy vydali zrkadlovku co tocila HD video... (stale si spomeniem ako pred 1-2 rokmi som niekomu hovoril, ze zrkadlovky nedokazu tocit video..)
tak obraz je velmi perfektny, a ma dolezitu vlastnost.. nizku hlbku ostrosti vdaka foto objektivom... a tym padom sa otvorila nova cesta videu.. pomaly bude koncit era 3CCD.... pretoze taku hlbku ostrosti ako by si dokazal spravit na zrkaadlovke, nedokazes ani na 5000eurovej kamere...
jasne, ze zrkadlovky s hd videom zdokonaluju, lebo je to este "novinka"...(aspon na verejnosti) ... ale konkurencia tym padom giga mega vzrastla oproti video kameram (ktore chceli ludia pouzivat na filmy, klipy..)
takze video priemysel uz vydal napriklad videokameru s velkym cipom nieco take ako v zrkadlovkach...
medznikom v tom bolo aj to.. ze jeden diel serialu Dr. House natocili na zrkadlovke canon 5D markII... tym chceli ukazat ze nastava ina doba..
teraz uz vela americkych veci (komercnych, nekomercnych, velkych, malych..) sa toci na zrkadlovky...
p.s. fotky som tu mal, ale zmazal som vsetko akonahle som si uvedomil, ze aj ked to co tu dam (a da si server ten "ble" znak na fotku) nedokazem zmazat zo servera.. lebo vsetko na nom je na dobu neurcitu.. aj ked fotku zmazem.. u mna virtualne nie je.. ale fyzicky je tam stale.. oblby.. to iste funguje aj na inych portalov... a na napriklad facebooku je tiez problem so zmazanim uctu.. a aj ked ty si ho vedome zmazes, a myslis si, ze ej zmazany.. tie vsetky udaje ostavaju, stale pekne u nich na serveri
takze na amaterske fotenie nech si ludia kupuju hocico, okrem zrkadloviek
u nas v meste, je kazdy druhy clovek fotograf, bo si kupi zrkadlovku a je velky sef.. to bol aj jeden z dovodov preco su tie masiny take "drahe" a vdaka zrkadlovkam s videom uz aj video priemysel "trocha" trpi
@31@idea - ja netvrdím, že nefotí dobre len to, že to nemám možnosť posúdiť... a pokiaľ ide o vzájomné rady - v ničom sa nehádame a neprieme - len diskutujeme a argumentujeme... Inak ja mám fotky viac než dobre chránené, neboj... ten watermark birdzacky mi nejako extra neprekáža a komukoľvek veľmi jednoducho a spoľahlivo v prípade potreby dokážem, že mi fotku ukradol
@30@paaloo - je mi jasný ten princíp HD a všetko okolo toho, len pre mňa osobne je video na akomkoľvek foťáku úplne zbytočné... netočím videá (hádam 3 alebo 4) venujem sa výhradne fotogafii... Samozrejme optika je dôležitá, o tom niet pochýb, tiež som tu už neraz písal, že pokiaľ človek vie o fotení málo alebo vôbec nič, je zrkadlo pre neho zbytočné a bude len sklamaný. Inak pod pojmom amatér nemyslím len toho, kto fotí šlapky (na nohy) na pláži v Chorvátsku a oslavu narodenín Čo sa TK týka, nemusí byť vždy havným kritériom pre dobrú fotogafiu (teda pokiaľ niekto nepovažuje za dobrú fotografiu len kalendárovu škandinávsku krajinkuk)...
@salora pre mna je to dobra moznost. to video.. nepotrebujes drahu techniku, aby si dokazal spravit to, co drahe kamery..
a je jasne ze kazdy oznaci dobru fotografiu za nieco ine (podla svojich pocitov.. nazorov...) cize umelecky dojem.. ale ja skor hovorim o technickej stranke.. ta je dolezita.. a ak clovek nefoti billboardy, nepotrebuje kvalitny fotak aa @idea psst, nic neviem
p.s. fotte krasy sveta, pokial este nie su znicene ludmi... :/
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
s mojím občasným amatérskym fotením na dovolenke/alebo keď idem do vinohradu s ním nemám najmenší problém,
pokiaĺ ho potrebuješ len na takéto,
tak ako pozerám, koľko teraz stojí na pixmanii, kupuj.
Ze @soraya ?
@dusicnanamonny - » www.photographyblog.com/reviews/fujifil...
» www.photoforum.ru/photo/581372/in...
neviem ako niekto moze povedat na fotak ze sa mu nepaci znacka.. uz jedine maximalne kvoli designu... a tie parametre su vzdy dolezite..
@salora nikon/canon su najrozsirenejsie znacky, objektivy a doplny su lahko dostupne a niektore aj cenovo dostupne (hovorim najma o zrkadlovkach)
horsie je taky olympus.. ktory vyvija mensie cipy a ble...
ku kompaktom.. takmer vsetky su podobne a vacsinou maju len automat...
este tie "zoomy" su celkom fajn.. ale tie co si pamatam tak fuji dost vyvijali..
hm no a co sa snazi presadit je sony .. zrkadlovky.. ale su celkom zaujimave.. najma FF
peace!
Keď už tak v podobnej cene máš Canon SX120 IS, ktorý fotí rozhodne lepšie.. príp Olympus SP600 o tom som moc nepátral takže skús zistiť a potom Nikon L110 - ktorý by som však rozhodne nebral lebo jediné čo sa tam dá nastaviť sú scény, skrátka humus na taký foťák, príp. sa skús popozerať v bazari..
Ale tento Fuji by som určite nebral, prečítaj si všetky tie recenzie a fóra, pozri si ukážkové foto (hlavne neupravené! priamo z recenzií) a potom sám uznáš.. mňa to našťastie odradilo..
na olympusoch sa hovori ze maju velmi dobry farebny kontrast atd.. no vsetky oly maju maly cip (crop 2x) ja mam olympus E-510, a pre mna je nevystacujuci... tym padom, ze ma maly cip, ma ovela vacsi sum ako zrkadlovky s vacsim cipom /a to nehovorim o FF, ktory momentalne oly ani nema, a asi tak skoro ani nebude mat/
... objektivy zuiko su pochvalovane ako velmi kvalitne, no ich cena je velmi vysoka, a je ich velmi maly vyber a su tazko dostupne (bazary atd..) to je tiez dovod preco je oly u mna na takom mieste ako je.. canon/nikon ma ovela sirsi vyber, a ovela viac dostupnejsie (spominal som vyssie)
preto podla mna aj ten sony, kazdy od nej opusta.. lebo je na tom podobne ako olympus.. problem s objektivmi atd... ale napriklad sony zrkadlo s FF robi krasne a hlavne charakteristicke fotky..
a preto vsetci idu na canon/nikon.. dostupnosti, cena, crop atd...
taktiez podporuju aj HD videa, a su na vyber aj FF cipy.. takze to je velmi dobre...
oly ide skor do "micro" cipov.. micro4/3 atd... ale tak to ma velmi nezaujalo...
peace!
Mňa osobne video na fotakoch priliš nezaujíma... samozrejme chip je dôležitá vec, ale stále tvrdím a budem tvrdiť, že aj šunka dokáže urobiť dobrú foto Samozrejme pojem "dobrá fotka" je subjektívny - ja konkrétne napr. často uprednostňujem myšlienku pred TK, v krajinkárstve motív, kompo i TK, je samozrejme rozdiel medzi momentkou a statickou cielenou fotkou, portrétom, a pod., skrátka je to rôzne.... Apropo - bol by si možno prekvapený, čím všetkým som fotil fotky v mojich albumoch a neviem, či by si sa v hádaní mašiny trafil aspoň v 50-tich % (okrem jedného, kde je foťák uvedený)...
no ja dobru fotku som myslel po kompozicnej stranke, ale hlavne aj technickej.. zrkadlovky skor by som daval do ruk ludom co sa tomu chcu venovat..
aj s mobilom sa da spravit dobra fotka (kompozicne) ale kvalitou a vlastnostami by bola na velmi nizkych prieckach...
digital je soda.. preto tam vacsinou treba robit slaby zasah pc softwaru.. (ak neratam do uvahy studiove/bleskove fotenie)
ale viac menej fotka ma byt dobra pri odfotografovani.. zaklad od pradavna vsetkeho umeleckeho bola optika..
aj ked co som videl najnovsie vyskumy a vsetko mozne.. snazia sa (PS atd..) softwarovo vytvorit prostredie, ktore fyzicky vytvara objektiv, jeho ohniskom a clonov... lebo este pred nedavnom nebolo mozne tak dokonale robit softwarove prechody - hlbka ostrosti .. ale uz aj to sa im viac menej podarilo... no.. :/
mna video na fotakoch video zaujima... lebo prave teraz sa lamu technologicke zmeny.. odkedy vydali zrkadlovku co tocila HD video... (stale si spomeniem ako pred 1-2 rokmi som niekomu hovoril, ze zrkadlovky nedokazu tocit video..)
tak obraz je velmi perfektny, a ma dolezitu vlastnost.. nizku hlbku ostrosti vdaka foto objektivom... a tym padom sa otvorila nova cesta videu.. pomaly bude koncit era 3CCD.... pretoze taku hlbku ostrosti ako by si dokazal spravit na zrkaadlovke, nedokazes ani na 5000eurovej kamere...
jasne, ze zrkadlovky s hd videom zdokonaluju, lebo je to este "novinka"...(aspon na verejnosti) ... ale konkurencia tym padom giga mega vzrastla oproti video kameram (ktore chceli ludia pouzivat na filmy, klipy..)
takze video priemysel uz vydal napriklad videokameru s velkym cipom nieco take ako v zrkadlovkach...
medznikom v tom bolo aj to.. ze jeden diel serialu Dr. House natocili na zrkadlovke canon 5D markII... tym chceli ukazat ze nastava ina doba..
teraz uz vela americkych veci (komercnych, nekomercnych, velkych, malych..) sa toci na zrkadlovky...
p.s. fotky som tu mal, ale zmazal som vsetko akonahle som si uvedomil, ze aj ked to co tu dam (a da si server ten "ble" znak na fotku) nedokazem zmazat zo servera.. lebo vsetko na nom je na dobu neurcitu.. aj ked fotku zmazem.. u mna virtualne nie je.. ale fyzicky je tam stale.. oblby.. to iste funguje aj na inych portalov... a na napriklad facebooku je tiez problem so zmazanim uctu.. a aj ked ty si ho vedome zmazes, a myslis si, ze ej zmazany.. tie vsetky udaje ostavaju, stale pekne u nich na serveri
takze na amaterske fotenie nech si ludia kupuju hocico, okrem zrkadloviek
u nas v meste, je kazdy druhy clovek fotograf, bo si kupi zrkadlovku a je velky sef.. to bol aj jeden z dovodov preco su tie masiny take "drahe" a vdaka zrkadlovkam s videom uz aj video priemysel "trocha" trpi
peace!
@30 @paaloo - je mi jasný ten princíp HD a všetko okolo toho, len pre mňa osobne je video na akomkoľvek foťáku úplne zbytočné... netočím videá (hádam 3 alebo 4) venujem sa výhradne fotogafii... Samozrejme optika je dôležitá, o tom niet pochýb, tiež som tu už neraz písal, že pokiaľ človek vie o fotení málo alebo vôbec nič, je zrkadlo pre neho zbytočné a bude len sklamaný. Inak pod pojmom amatér nemyslím len toho, kto fotí šlapky (na nohy) na pláži v Chorvátsku a oslavu narodenín Čo sa TK týka, nemusí byť vždy havným kritériom pre dobrú fotogafiu (teda pokiaľ niekto nepovažuje za dobrú fotografiu len kalendárovu škandinávsku krajinkuk)...
a je jasne ze kazdy oznaci dobru fotografiu za nieco ine (podla svojich pocitov.. nazorov...) cize umelecky dojem.. ale ja skor hovorim o technickej stranke.. ta je dolezita.. a ak clovek nefoti billboardy, nepotrebuje kvalitny fotak aa @idea psst, nic neviem
p.s. fotte krasy sveta, pokial este nie su znicene ludmi... :/