Čaute, je obdobie posielania prihlášok na VŠ a všetko okolo toho, bla, bla, bla..., no potreboval by som odbornú radu od niekoho skúseneho, žiadny rodič ani názory kamarátov, ktorá VŠ by bola pre mňa tá najvhodnejšia a či vôbec mám predpoklady, na to aby
@mato21 ano, chodím na strednu stavebnu, no neviem či ísť aj na vysokú stavebnú, alebo ekonomicku univerzitu... tie dve o ktoré mám záujem, maju uzaveirku do 31.03. a 30.04.
Počkať, takže teraz hľadáš konkrétnu VŠ, alebo zameranie, ktorému sa venovať? Lebo raz spomínaš, na ktorú VŠ ísť, potom psychológa a predpokladové testy a potom znovu píšeš, že vlastne vieš, čo by si chcel. Ak vieš, čo by ťa bavilo, tak načo vôbec test?
Psychológ by ti mal dať test z viacerých oblastí, ktorý na konci povie napríklad, že máš dobrú priestorovú predstavivosť, tak by ti mohli sedieť technické vedy. Ale napríklad u nás psychologička asi chcela byť extra podporujúca a namiesto toho, aby povedala jednu oblasť, v ktorej človek exceloval, povedala niečo o tom, že si môžeš vybrať čokoľvek a je to na tebe Čiže asi ti nepovie, že toto a toto je škola pre teba, lebo vidím, že by si to zvládol.
Výchovný poradca sa u nás staral o prihlášky, neviem, ako je to u vás. Čiže ten by ti mohol dať napríklad zoznam konkrétnych škôl, väčšinou si pamätá také veci, kto ponúka aký odbor, čo chcú od uchádzačov a dokedy treba prihlášky.
Ale toto si vieš zistiť aj sám, hneď teraz. Ak vieš, že chceš stavebnú alebo ekonomiku, výborne, na každé z toho máš pár možností. Ešte sa môžeš rozhodnúť, či na Slovensku, alebo v zahraničí a ak na Slovensku, tak akú rolu pre teba zohráva, v ktorom meste to bude. Potom sa môžeš napríklad aj tu vo fóre popýtať, aké majú ľudia skúsenosti s konkrétnou školou/odborom.
Takýmto šarlatánom (aj ma za to ukameňujte keď chcete) by som nedôveroval vôbec. Podobné testy sme mali v deviatke kedysi. Podľa toho čo mi vyšlo by som mal byť absolútne neschopný v matematike a ono je to presne naopak. Povedala mi že škola zameraná na matematiku, informatiku atď nieje pre mňa to pravé, že by som sa tam trápil. Nedal som na jej rady, išiel som na informatiku a hľa som jeden z najlepších v ročníku a to sa učím ozaj minimum z toho čo máme. Myslím si, že pokiaľ to nieje nejaká superextrameganenormálnekurva ťažká škola tak to zvládne hocikto, samozrejme keď do toho investuje dostatok času a námahy.
@dokonalostneexistuje skôr si musíš ty sám povedať, či ťa baví to čo študuješ na SŠ, alebo chceš zmenu a pôjdeš na ekonomickú...skús zbehnúť za výchovným poradcom, veď od toho ho platia ale myslím že väčšie predpoklady budeš mať na stavebnú, sám som z gympla a študujem technickú školu, a mám čo robiť aby som dobehol tie veci čo už vedia ľudia zo strednej odbornej, takže v tomto by si mal +
@anzu Áno, presne takéto predpokladové testy som mal na mysli. No, viem, čo by som chcel ísť študovať, ale neviem či na to mám alebo nie a preto chcem toho psychológa. Možno sa nakoniec dozviem aj niečo úplne ine...
@mato21 Baví ma to čo študujem teraz, no uvažujem aj o svojom uplatnení potom ked vyštudujem tu školu a na stavebníctvo dokážem už teraz povedať, že trh je presýtený, malo sa stavia. I ked neviem čo bude o 5-6 rokov a či budem vôbec na slovensku, ale tak...
@dokonalostneexistuje to isté si môžeš povedať aj o ekonomickej. Akurát že pri stavebnej si konkrétnejšie zameraný na niečo, a pri tom z ekonomickej máš viac východísk...a hlavne si nerob starosti s tým že či na to máš to nie je na mieste, nakoľko VŠ študuje momentálne každý s väčšou inteligenciou ako priemerne inteligentný delfín...
@dokonalostneexistuje Viem, že to robia psychologičky v pedagogicko-psychologickej poradni.
Konkrétne k forme testovania a následného vyhodnocovania sa ti vyjadriť neviem, pretože som to neabsolvoval.
A ešte... keď stavbarina je presýtená, tak o ekonómoch sa už dávno vravelo, že je ich kopu... Ale to sú len komentáre okolia a nemusia sa zakladať na pravde.
@mato21 žiadny delfin nevystuduje len tak ľahko ekonomicku školu - zakladí sa tma hlavne na matematike a tá je častokrát pre mnohých osudnou , ak vie človek matiku, či je schopný s aju biflovat, rátať, chodit na doucka tak ano --- videla som to na mojich spolubývajúcich
@mato21 nechcel som sa ťa vôbec dotknúť, a nepísal som že konkrétne nejakú školu, ale vo všeobecnosti...ale sama musíš uznať, že určite aj vo vašom odbore máte jedincov, čo nedosahujú inteligenciu ani toho delfína a prechádzajú zo semestra na semester...skôr som narážal na toto
@mato21 to máš pravdu, no mňa vážne zaujíma či na to mám alebo nie a čím ďalej, tým viac nad tým rozmýšlam, možno to je aj mojím nedostatočným sebavedomím. Ale tiež nechcem strácať čas na škole, ktorá ma nebude baviť (to by bol ten lepší prípad, lebo z nej možem kedykoľvek odísť). Ale horšie bude, ak školu vyštudujem a nebude ma baviť zamestnanie v ktorom využijem svoje znalosti, ak si vôbec nejaku prácu nájdem.
No stále sa utešujem, alebo s údivom sledujem, svojich spolužiakov, akí sú blbí, v tom slova zmysle, že prospech majú výborný, teoriu vedia skvele, no tie praktické veci neovládajú a hrnú sa pokračovať na VŠ s technickým zameraním. To teda budú technici, kks.
A ja práve naopak, som blbí, teoria ma nebaví, známky mam priemerné, no odborné predmety ma bavia, rozumiem im lepšie ako niektorí jednotkári a na vysokú sa velmi nehrniem. Takúto skúsenosť s ľudmi maju aj mojí známi a možno aj ty. Že ľudia ktorí na to majú, na to kašlu a tí, ktorí na to nemajú a mali by asi radšej študovať niečo iné sa tam trápia a nadávajú.
ako tak pozerám téma bola vytvorené včera a prihlášky na väčšine škôl mali byť poslané do včera,
sorry, ale veru vtipne sa pozerá na "som blbí" v téme o výbere VŠ
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Psychológ by ti mal dať test z viacerých oblastí, ktorý na konci povie napríklad, že máš dobrú priestorovú predstavivosť, tak by ti mohli sedieť technické vedy. Ale napríklad u nás psychologička asi chcela byť extra podporujúca a namiesto toho, aby povedala jednu oblasť, v ktorej človek exceloval, povedala niečo o tom, že si môžeš vybrať čokoľvek a je to na tebe Čiže asi ti nepovie, že toto a toto je škola pre teba, lebo vidím, že by si to zvládol.
Výchovný poradca sa u nás staral o prihlášky, neviem, ako je to u vás. Čiže ten by ti mohol dať napríklad zoznam konkrétnych škôl, väčšinou si pamätá také veci, kto ponúka aký odbor, čo chcú od uchádzačov a dokedy treba prihlášky.
Ale toto si vieš zistiť aj sám, hneď teraz. Ak vieš, že chceš stavebnú alebo ekonomiku, výborne, na každé z toho máš pár možností. Ešte sa môžeš rozhodnúť, či na Slovensku, alebo v zahraničí a ak na Slovensku, tak akú rolu pre teba zohráva, v ktorom meste to bude. Potom sa môžeš napríklad aj tu vo fóre popýtať, aké majú ľudia skúsenosti s konkrétnou školou/odborom.
nasa psychologicka mi ZHODOU OKOLNOSTI poradila prave tie skoly, kam som jej povedala, ze by som asi chcela ist, takze asi za nou asi nemusis ist...
Konkrétne k forme testovania a následného vyhodnocovania sa ti vyjadriť neviem, pretože som to neabsolvoval.
A ešte... keď stavbarina je presýtená, tak o ekonómoch sa už dávno vravelo, že je ich kopu... Ale to sú len komentáre okolia a nemusia sa zakladať na pravde.
No stále sa utešujem, alebo s údivom sledujem, svojich spolužiakov, akí sú blbí, v tom slova zmysle, že prospech majú výborný, teoriu vedia skvele, no tie praktické veci neovládajú a hrnú sa pokračovať na VŠ s technickým zameraním. To teda budú technici, kks.
A ja práve naopak, som blbí, teoria ma nebaví, známky mam priemerné, no odborné predmety ma bavia, rozumiem im lepšie ako niektorí jednotkári a na vysokú sa velmi nehrniem. Takúto skúsenosť s ľudmi maju aj mojí známi a možno aj ty. Že ľudia ktorí na to majú, na to kašlu a tí, ktorí na to nemajú a mali by asi radšej študovať niečo iné sa tam trápia a nadávajú.
sorry, ale veru vtipne sa pozerá na "som blbí" v téme o výbere VŠ
a @narazuvzdornaa si spokojná so svojím rozhodnutím alebo darí sa ti ??
ja len že tam mal byť ypsilon, ale tak stane sa...
Že to bola najhoršia oblasť z môjho celého testu neznamená, že by som v nej nedosiahla dobré výsledky