Zaujímalo by ma čo si myslíte, či je chyba vo výchove detí ktoré už v trinástich, štrnástich rokoch v partiách začínajú fajčiť a piť (zaujíma ma skôr alkohol). Zlyhali rodičia, alebo s tým oni nič nemajú spoločné?
myslím si že za to zlo zodpovedajú samopašné ambície jedinca a nie rodičia,egoizmus je silným faktorom,čiže je dobré vychovávať altruistické bytosti,ako rozmaznané a zhýčkané,toť vše.
Hlavným dôvodom je prostredie v ktorom sa deti nachadzaju keď nie je problém doma tak je v škole alebo naopak ďalej ide o zapadnutie do partie kde si chcú získať rešpekt, na dedine je napríklad odlišne prostredie ako v meste
Podľa mňa to je to chyba rodičov, keď všetko dovolia, všetko kúpia, rešpekt nijaký, ono to po čase ide samo.
U nás doma je to napríklad tak že mám večierku a keď ju prekročím nasleduje trest vo forme zaracha. Bude to znieť možno divne ale 1 minúta=1 deň zaracha Tiež je nemysliteľné žeby som sa vyjadrovala alebo obliekala (ako niektoré dvanásťročné vedia ) nejak neslušne a na práci v domácnosti sa podieľajú všetci. Čo povie otec, to platí. A tiež by to vyzeralo inak ak by mi nevysvetlil "pro a proti" alkoholu, cigariet, drog..
Veľa mojich kamošov to komentuje že je to blbosť a že oni by to nedodržiavali a nemusím vravieť že ani mne sa taký režim často nepozdával. Ale postupom času vidím, že to možno nebolo tak odveci a niečomu ma to naučilo. Vážne pochybujem žeby som dnes bola tým istým človekom keby ma vychovával niekto, ktorý by na mňa ani len nezvýšil hlas, všetko by mi dovolil a všetko by som dostala bez náznaku snahy.
Rodičia jednoznačne formujú osobnosť a ono to tak vyzerá keď si ju dieťa formuje samé, jasné že to záleží aj od povahy, kamošov, prostredia atď.
Ale aj od rodičov
mam kamosov, ktori mali super rodicov, aj prisnych, vchovavali ich aby viedli slusni zivot, ale problem potom nastal, ked si nasli kamosov, ktori ich na to naviedli. cize podla mna je to tak 50 na 50, rodicia a okruh znamych.
Podľa mňa s tým rodičia nič nemajú... ja som tiež mala partiu, kde sa v trinástich už pilo alebo fajčilo, aj tráva...... prvý krát som bola opitá v 17. Takže je to na danom človeku, ako sa rozhodne.
Rodičia s tým mať nemusia nič. Ja som mal super detstvo, super rodičov, všetko super, aj keď finančne sme na tom dobre neboli veľmi. Myslím si, že za to môže partia, skúšanie a podobné veci. Proste chuť zaujať, zapadnúť. Aspoň u mňa to tak bolo. Najviac som pil po základnej škole a počas prvého ročníka na strednej, čiže 15-16. Najviac opitý som bol v lete 2011, a to už nikdy opakovať nebudem.
môže za to prostredie, ktoré tie decká obklopuje, rodina a povaha konkrétneho decka.
ak decko chodí do školy kde fajčí a pije každý a ono chce nejak prežiť, chce aby sa s ním niekto bavil a nenadával mu do suchárov, tak musí byť sakra silná a uvedomelá osobnosť, aby nezačalo piť. ak vyrastá na súkromnej škole kde sa aj medzi deťmi presadzujú iné hodnoty, tak je dosť málo pravdepodobné že samé od seba sa spustí.
výchova do tohto môže samozrejme zasahovať tiež, pretože rodina je primárne prostredie, ktoré decko ovplyvňuje. ak máš rodičov čo pijú a fajčia, je dosť nepravdepodobné že ti to budú zakazovať alebo kontrolovať. ak máš rodičov čo ti každý deň prehľadajú tašku, popoludní na nich musíš dýchnuť, za každé podozrenie máš 50 klikov a zatrhnutý počítač, tak to zvyčajne plodí to, že si vymyslíš maximálne sofistikované metódy, ako túto výchovu obchádzať (alebo prestaneš mať sebavedomie a necháš sa utláčať doma aj v škole).
ak máš rodičov ktorí ti nechajú vybrať vlastnú cestu a poradia ti a ty sa budeš cítiť bezpečne, tak pravdepodobne možno prestúpiš na súkromnú školu atď.
takže správanie je podľa mňa kombinácia vplyvu primárnej sociálnej skupiny, sekundárnych sociálnych skupín a osobnosti dieťaťa
@bubblegumm no keby to bolo takto, tak aj by som mala byť najväčšia kurva, alkoholička a neviem čo všetko. V živote som od svojich rodičov nedostala bitku, ani zaracha. U nás to bolo o tom, že som išla von, povedala som rodičom kde cca budem a o ktorej cca prídem. Ak som chcela ostať dlhšie, jednoducho som zavolala, že ostávam tak o hoďku dlhšie. Nemali s tým problém, mohli mi veriť že nepijem, nefajčím. Mám 20 cigaretu som v ústach nikdy nemala, alkohol ak som si dala tak po 18tke-1 radler, poprípade 2 deci vína. Nikdy so mnou rodičia nemali problémy, v škole som sa dobre učila...takže...si nemyslím že to je o nejakom takomto prísnom režime, ale skôr o vzájomnej dôvere a tiež o tom aký je každý z nás. Koľko poznám ľudí, čo im rodičia tiež dávajú všelijaké režimy, zaracha a neviem čo...kopec z nich sú ešte deti, po nociach chodia ožraté, úplne na všetko kašlú..a zasa poznám kopec takých čo takéto režimy nemajú a sú v poho....ale aj tak...veľa závisí od partie....nikdy som nebola v takej partii kde by boli drogy, alkohol nad mieru, cigarety atď...
Podľa mňa výchova dosť zaváži. Ja som mala prísnu výchovu, nemohla som behať hore dole po večeroch ako sa mi chcelo, do baru som mala zákaz chodiť, na diskoteky sama s dievčatami a vracať sa nadránom nehrozilo. Vonku som mohla ísť až keď som pomohla mame s domácimi prácami. Brat zase musel pomáhať ocovi s rôznymi prerábkami domu. V noci si ho mama zakaždým počkala a skontrolovala či nepil, nefajčil. Vtedy sme sa na to hnevali a neznášali tie pravidlá ale teraz viem, že nás vychovali správne. Ani ja ani moj brat sa nechodíme opijať ale žijeme normálne životy a radšej ako sedieť v krčme ideme niekde na výlet a spoznávame nové veci.
Na druhej strane mám bratranca a sesternicu ktorý vždy od mami dostali všetko a dovoľovali si dosť.Napríklad keď im mama volala, kde sú, že už mali byť doma tak si vypli telefoni a prišli domov až o dva dni ešte stále opitý. teraz majú vyše 25 rokov obidvaja a sú v alkohole každý víkend.a celá vyplata ide na chlasť. svoju matku nerešpektujú doteraz a ona je z toho zúfalá a sama si priznala, že nemala mať takú voľnú výchovu.
vo väčšine prípadov je to podľa mňa o tej výchove a prostredí, v ktorom človek vyrastá. ale nie vždy.
niekedy môžu rodičia akokoľvek dobre vychovať svoje dieťa, ale dostane sa do partie a je to tu.
alebo deti, ktoré sú dobre prísne vychované a v detstve poslúchali a vždy sa krotili, to už v puberte nezvládnu a musia to jednoducho nejako ventilovať
Čo ja viem nemal som prísnu výchovu a aj tak som vychovaný správne...to že si vypijem alebo to že fajčím rodičia nezastavia,vždy som bol ochotný,nápomocný,slušný atď čiže konštatujem že rodičia nespravili nikde chybu proste doba je trošku inde,deti dospievajú skorej preto to tak je...poznám prípady kde rodič je zúfalý pretože proste decko ho nepočúva,netrápia ho žiadne tresty či už fyzické alebo akékoľvek atď tak čo má robiť či ho niekde do nápravného ústavu dať-tam by sa ešte viacej zkokotil....
@5 to co otec sa hra na generala ci co? No len keby mne toto raz skusili tak mi dat zaracha, vtedy by som spravila cirkus
ale k teme, ja som nikdy nemala zaracha, rodicia neboli ani nejak extra prisni, ale ja som mala sama akysi cit pre to, s ktorou partiou byt, proste nechcela som si zbytocne robit problemy
myslim ze vychova takmer uplne ovplyvnuje to ci dieta zacne pit alebo fajcit.. a ak je dieta dost inteligentne a ma dostatok informacii tak sa na take veci neda..
druha vec je ze napriklad aj sladkosti cloveku skodia ale preda si ich neupiera.. takze ide aj o to ci tomu dietatu na sebe dostatocne zalezi a ci poklada alkohol a cigarety za dost velkeho strasiaka ktory nici zdravie alebo si povie ze sak o nic nejde..
dieta zacne pit alebo fajcit bud zo zvedavosti, z trucu alebo z frajeriny.. myslim ze vacsinou je to to tretie.. snaha zapadnut do partie alebo vzbudzovat obdiv alebo aspon aky taky zaujem.. takze je to o nespravnych hodnotach ktore vidia vo svojich vzoroch.. a je hlavne na rodicoch aby dietatu vysvetlili o co ide..
nie lebo rodičia nie sú jediným prúdom ktorý ovplyvňuje dieťa a majú naň vplyv,vidím to aj na rovesníkoch,že napriek tomu,že viem že im rodičia poskytli a poskytuú výchovu a starostlivosť tak napriek tomu robia hore zmienené,
Myslím,že vina za správanie detí je aj na strane rodičov,ale čiastočne je to aj výsledok vplyvu okolia.
Sama si pamätám ako sa ma spolužiačka v prvom ročníku na gympli opýtala ,,Piješ?" ,,Nie." ,,Tak nič." A bola som z kola von.
Prvýkrát som bola tak viac opitá asi až tento rok a myslím,že ak by som nemala takú výchovu ako mám bolo by to skôr.
Ja som vyrastal v krestanskej rodine, s babkou a dedkom + 2 sestry, ziadny bohaci, priemerna rodina ale ani ziadny luxus.. V skole som sa musel ucit mat dobre znamky inac pruser takze som bol najlepsi chalan z triedy. Zaracha, zakaz televizora a podobne sracky bolo na dennom poriadku, pomahat babke s nakupom ked isla z obchodu, modlit sa za vsetko co mi Boh dal, odpustat bliznym bla, bla.. proste slusny chlapec
Ale moje skusenosti boli v zivote uplne ine.. Napriek tomu ze som bol najslusnejsi chalan z triedy ma nechcela ziadna baba.. ani sa necudujem kto by chcel utiahnuteho "srala" ktory sa nevie branit, len som sa ucil a ruzove okuliare koli krestanstvu. Moja prve dievca ma poslalo kade lahsie lebo som bol az dotieravy, aky som sa snazil byt dobry.. Babka doma picuje ze "jebem 1000 svatych" a v kostole spina ruky, ked som neposluchal tatko mi vedel aj pekne prijebat, ked ma chalani bili ja som to radsej nechal na to ze ich bonznem a budu mat pruser, nechcel som sa bit, komu sa dalo som pomahal a mne sa stavali len zle veci..
A teraz ked mam uz takmer 21, vidim svet realne taky aky je a je mi z toho zle. Uz nemam ruzove okuliare, lebo vidim aky su vsetci falsony, zmenil som sa skrz na skrz.. uplne NARUBY ! Praskla bublina plna veci ktore som celych (asi) 17 rokov dusil.. Nielen, ze uz niesom "bonzak", ale nenavidim bonzakov a falos vseobecne, nenavidim falosnu cirkev a pokryteckych krestanov, nenecham si picovat - kto sa mi postavi do cesty ma pruser, nehladim na peniaze ako kedysi, je to obycajny papier - co chcem si kupim je to moja vec, neznasam ked mi niekto huci do hlavy co mam robit (s vynimkou ked mi chce poradit), nechcem byt jeden z miliona ale chcem nieco v zivote dokazat...
Uz nie som krestan ale Heretik a miesto slusneho chlapca nahradil Mezantrop...
VELMI zalezi na vychove rodicov, su to zaklady, ale clovek sa vyvinie aj tak sam svojimi skusenostami, zazitkami, radostami a sklamaniami..
Ťažko to zovšeobecniť. Poznám ľudí, ktorí mali dobrú výchovu a dostali sa až k drogám ale aj takých čo nerobili nič také, poznám ľudí, ktorí nemali výchovu alebo len minimálnu či zlú a nedostali sa k ničomu alebo práve naopak. Myslím, že veľmi v tom zohráva samotná psychika jednotlivca. Prostredie u niekoho neznamená nič, rodinné pomery si myslím, že zohrajú rolu ale ako píšem je to o osobnosti daného človeka.
tu si nemyslim, ze za to mozu rodicia, deti maju chut experimentovat, skusat. jedine, ze co su rodicia zodpovedni, je, ze ich pustia von, a ze ich nekontroluju po navrate.
podla mna mladych ludi vedie k cigaretam, alkoholu a drogam nuda. niekedy je to jedine vzrusenie v ich zivote. maloktori rodicia su schopni vytvorit pre deti take prostredie, v ktorom najdu aj lasku, aj pochopenie, aj dobrodruzstvo, aj povinnosti.. vacsina rodicov sa o to ani nepokusa a obhajuju to tym, ze ani ich rodicia neboli o nic lepsi.
chyba je vždy doma ... pretože domácnosť a rodičia sú priame prvé vstupy do dieťaťa ktoré ho naučia to najpodstatnejšie a všepuju mu tie najväčšie hodnoty ktoré si ponesie ďalej ... videl som už vela príkladov, vela detí, vela domácností ... rodičovská výchova je to najdôležitejšie
nie vždy za to môžu rodičia
proste, ak sa decko dostane do blbej partie a je hlúpe a ovplyvniteľné.......
napr. mám sestru aj brata...
sestra fajčii od mlada aj pije..
brat tiež..
no ja som ešte nikdy nefajčila a pila som prvýkrát v 20tich a aj to pijem len priiležitostne...
a vychovávali nás tii istii rodičia...
mama aj dosť rázne zakročila, keď sestre aj bratovi prišla na to, že fajčili....no nepomohlo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
» www.svobodauceni.cz
HngU-jCCc2Z0QXy8YDIAg" target="_blank" rel="nofollow" title="Linka na stránku www.google.sk">» www.google.sk/search?client=s...
U nás doma je to napríklad tak že mám večierku a keď ju prekročím nasleduje trest vo forme zaracha. Bude to znieť možno divne ale 1 minúta=1 deň zaracha Tiež je nemysliteľné žeby som sa vyjadrovala alebo obliekala (ako niektoré dvanásťročné vedia ) nejak neslušne a na práci v domácnosti sa podieľajú všetci. Čo povie otec, to platí. A tiež by to vyzeralo inak ak by mi nevysvetlil "pro a proti" alkoholu, cigariet, drog..
Veľa mojich kamošov to komentuje že je to blbosť a že oni by to nedodržiavali a nemusím vravieť že ani mne sa taký režim často nepozdával. Ale postupom času vidím, že to možno nebolo tak odveci a niečomu ma to naučilo. Vážne pochybujem žeby som dnes bola tým istým človekom keby ma vychovával niekto, ktorý by na mňa ani len nezvýšil hlas, všetko by mi dovolil a všetko by som dostala bez náznaku snahy.
Rodičia jednoznačne formujú osobnosť a ono to tak vyzerá keď si ju dieťa formuje samé, jasné že to záleží aj od povahy, kamošov, prostredia atď.
Ale aj od rodičov
ak decko chodí do školy kde fajčí a pije každý a ono chce nejak prežiť, chce aby sa s ním niekto bavil a nenadával mu do suchárov, tak musí byť sakra silná a uvedomelá osobnosť, aby nezačalo piť. ak vyrastá na súkromnej škole kde sa aj medzi deťmi presadzujú iné hodnoty, tak je dosť málo pravdepodobné že samé od seba sa spustí.
výchova do tohto môže samozrejme zasahovať tiež, pretože rodina je primárne prostredie, ktoré decko ovplyvňuje. ak máš rodičov čo pijú a fajčia, je dosť nepravdepodobné že ti to budú zakazovať alebo kontrolovať. ak máš rodičov čo ti každý deň prehľadajú tašku, popoludní na nich musíš dýchnuť, za každé podozrenie máš 50 klikov a zatrhnutý počítač, tak to zvyčajne plodí to, že si vymyslíš maximálne sofistikované metódy, ako túto výchovu obchádzať (alebo prestaneš mať sebavedomie a necháš sa utláčať doma aj v škole).
ak máš rodičov ktorí ti nechajú vybrať vlastnú cestu a poradia ti a ty sa budeš cítiť bezpečne, tak pravdepodobne možno prestúpiš na súkromnú školu atď.
takže správanie je podľa mňa kombinácia vplyvu primárnej sociálnej skupiny, sekundárnych sociálnych skupín a osobnosti dieťaťa
Na druhej strane mám bratranca a sesternicu ktorý vždy od mami dostali všetko a dovoľovali si dosť.Napríklad keď im mama volala, kde sú, že už mali byť doma tak si vypli telefoni a prišli domov až o dva dni ešte stále opitý. teraz majú vyše 25 rokov obidvaja a sú v alkohole každý víkend.a celá vyplata ide na chlasť. svoju matku nerešpektujú doteraz a ona je z toho zúfalá a sama si priznala, že nemala mať takú voľnú výchovu.
Avšak aj partia robí svoje.
niekedy môžu rodičia akokoľvek dobre vychovať svoje dieťa, ale dostane sa do partie a je to tu.
alebo deti, ktoré sú dobre prísne vychované a v detstve poslúchali a vždy sa krotili, to už v puberte nezvládnu a musia to jednoducho nejako ventilovať
ale k teme, ja som nikdy nemala zaracha, rodicia neboli ani nejak extra prisni, ale ja som mala sama akysi cit pre to, s ktorou partiou byt, proste nechcela som si zbytocne robit problemy
druha vec je ze napriklad aj sladkosti cloveku skodia ale preda si ich neupiera.. takze ide aj o to ci tomu dietatu na sebe dostatocne zalezi a ci poklada alkohol a cigarety za dost velkeho strasiaka ktory nici zdravie alebo si povie ze sak o nic nejde..
dieta zacne pit alebo fajcit bud zo zvedavosti, z trucu alebo z frajeriny.. myslim ze vacsinou je to to tretie.. snaha zapadnut do partie alebo vzbudzovat obdiv alebo aspon aky taky zaujem.. takze je to o nespravnych hodnotach ktore vidia vo svojich vzoroch.. a je hlavne na rodicoch aby dietatu vysvetlili o co ide..
Sama si pamätám ako sa ma spolužiačka v prvom ročníku na gympli opýtala ,,Piješ?" ,,Nie." ,,Tak nič." A bola som z kola von.
Prvýkrát som bola tak viac opitá asi až tento rok a myslím,že ak by som nemala takú výchovu ako mám bolo by to skôr.
Ale moje skusenosti boli v zivote uplne ine.. Napriek tomu ze som bol najslusnejsi chalan z triedy ma nechcela ziadna baba.. ani sa necudujem kto by chcel utiahnuteho "srala" ktory sa nevie branit, len som sa ucil a ruzove okuliare koli krestanstvu. Moja prve dievca ma poslalo kade lahsie lebo som bol az dotieravy, aky som sa snazil byt dobry.. Babka doma picuje ze "jebem 1000 svatych" a v kostole spina ruky, ked som neposluchal tatko mi vedel aj pekne prijebat, ked ma chalani bili ja som to radsej nechal na to ze ich bonznem a budu mat pruser, nechcel som sa bit, komu sa dalo som pomahal a mne sa stavali len zle veci..
A teraz ked mam uz takmer 21, vidim svet realne taky aky je a je mi z toho zle. Uz nemam ruzove okuliare, lebo vidim aky su vsetci falsony, zmenil som sa skrz na skrz.. uplne NARUBY ! Praskla bublina plna veci ktore som celych (asi) 17 rokov dusil.. Nielen, ze uz niesom "bonzak", ale nenavidim bonzakov a falos vseobecne, nenavidim falosnu cirkev a pokryteckych krestanov, nenecham si picovat - kto sa mi postavi do cesty ma pruser, nehladim na peniaze ako kedysi, je to obycajny papier - co chcem si kupim je to moja vec, neznasam ked mi niekto huci do hlavy co mam robit (s vynimkou ked mi chce poradit), nechcem byt jeden z miliona ale chcem nieco v zivote dokazat...
Uz nie som krestan ale Heretik a miesto slusneho chlapca nahradil Mezantrop...
VELMI zalezi na vychove rodicov, su to zaklady, ale clovek sa vyvinie aj tak sam svojimi skusenostami, zazitkami, radostami a sklamaniami..
takže odpoveď na otázku je áno
proste, ak sa decko dostane do blbej partie a je hlúpe a ovplyvniteľné.......
napr. mám sestru aj brata...
sestra fajčii od mlada aj pije..
brat tiež..
no ja som ešte nikdy nefajčila a pila som prvýkrát v 20tich a aj to pijem len priiležitostne...
a vychovávali nás tii istii rodičia...
mama aj dosť rázne zakročila, keď sestre aj bratovi prišla na to, že fajčili....no nepomohlo