Ahojte, chcem sa opytat ake su tak cca vydavky ked studujete v Bratislave, co sa tyka intrakov, stravovania a vsetkeho. Chcela by som mat ako taku predstavu na co by som sa mala pripravit a ci by som to financne zvladala.
intráky tu máš všelijaké, cca od 50 do 100 za mesiac - záleží aká škola, aký intrák, aké ma izba vybavenie, koľko lôžková je etc....
jedlo- obchody sú tu také isté ako aj inde na slovensku, nakupovať a jesť musíš tu či doma, na niektorých intrákoch majú riešené aj stravovanie, čo viem tak v mlynskej "hlavné jedlo" sa väčšinou točí okolo éčka +- ...podľa toho čo si vyberieš a prílohy, polievka etc. ...ale viac ako dvojku som tam nezvykla cálovať
električenka- na 3 mesiace za 35e
keď si chceš vyraziť večer do mesta tak priprav peňaženku, aspoň v mojom rodnom stojí taká istá káva ako tu o polovicu menej...
žijem v Bratislave, som síce stredoškoláčka, ale platím si stravu, električenku, telefón, všetky veci so školou súvisiace, hadry, cigy, chľast a trávu, potom nepredvídateľné situácie (som chorá- lieky, platené vyšetrenia, dozvuky...) a môj mesačný príjem sa pohybuje okolo 350 eur s tým, že ešte aj dokážem šetriť, takže dá sa to, ale neplatím zas nájom, keďže bývam u mamy...
pokiaľ mieniš popri škole pracovať, tak sa priprav na to, že platy sú tu zase vyššie ako inde na Slovensku, takže aj keď tu káva stojí okolo 1,5-2 € , zase také strašné to nie je. a samozrejme, pokiaľ nebudeš chodiť do tých najnoblesnejších podnikov, tak sa určite aj na tringelt nájde!
Jedlo je tu v pohode cena ak vies, kam chodit. Napriklad ja posledny tyzden ficim na šnicloch, hranolkach a mandlovo-karamelovom koláči z IKEA reštaueácie za 5,48 a pekne sa nadlabnen, lebo ten rezen je cez cely tanier. A to som sportovec a jem dost vela. Mesacne na jedlo cca 250€ ale ja som extrem. A ked si zozenies brigadu, nemas problem.
pozri mi tu nevieme aké máš rodinné zázemie, koľko a či ti bude niekto financovať (rodič etc. ) ani nevieme čo chceš študovať, ak niečo popri čom budeš zvládať pracovať, tak prácu si tu popri škole nájdeš určite ľahšie ako keby si študovala inde na svk ako napr. v nitre, trnave košiciach etc.
@semhamforas noo tak "náročný" ako "náročný" ja hocijaké sračky ako napr. vifonku, sáčkové polievky, pečivo neziem (ok pečivo nie je sračka ale i tak ho nejem)
ale stravujem sa tu viac menej vegansky čiže hlavne zelenina, strukoviny (nezabudajme na koreniny) takže to sú lacné položky
a pracujem v reštaurácií kde ma balia aj nadomov
@lawey jaj tááák v reštaurácii by som mal teda začať pracovať aj ja
Inak zeleninovú a ovocnú stravu preferujem aj ja no suma sumárum zeleninová strava vychádza pomerne draho ak to berieš tak, že toho máš zjesť toľko aby si mala dostatok energie sa to nezdá.
30 cca na jedlo na tyzden,65 intrak na mesiac,cize cca tych 200 staci ale este ked idem von sa nieco minie a ja ma stipko 200 na mesiac,vyzijem z toho ako tak,mozno obcas aj viac utratim,ale preto lebo minam kade tade ...to v pohode stihas zarobit cez vikendy,ale daju ti isto stipko ak nestihaju rodicia
Akože strava do stovky sa dá, ale je ideálne mať v blízkosti bydliska obchod, v ktorom si vieš vybrať a vieš si to aj dovoliť.
Osobne ma týždňový nákup stojí 15-20 € v Lidli a má okolo 20 kg, keďže konzumujem najviac zeleninu, ovocie, strukoviny, syry a iné veci, ktoré sa predávajú na kilá.
Občas neodhadnem, ako dlho budem mimo domu, a potom ma napríklad desiata pitie+banán+pečivo+jogurt stojí bežne cez tri eurá, a nikdy sa myslím nedá nakúpiť tak, že nebudeš nepredvídane niečo potrebovať.
poznám ľudí, čo majú vrátane ubytovania 150 (????????) eur, aj čo majú 800+ eur
Osobne by som menej než 250 na výdavky okrem nájmu v žiadnom prípade nezvládla.
ta neviem jak to je v BA, ale v Brne som ešte viac ako 300 eur mesačne neminula, zväčša tak 250 a menej, a to z toho išlo tak 120 na ubytko a 30 na cestu domov a s5.čiže 100vka na potravu a iné bežné náklady, a to teda nepijem až tak málo náklady som vedela dať na priemerne 2 ečka na deň s tým, že som si šúľala ciga a aj na pivo občas zašla. ale je pravda, že napríklad kozmetiku si kupujem len nevyhnutnú - ako že šampón, kondicjoner, zubnú pastu a tak, mejkap používam málo a zväčša dostanem, oblečenie buď zdedím, dostanem alebo sekáče. vlastne si nepamätám žeby som si v bežnom obchode, možno okrem nejakej extra zľavnenej veci, kúpila odkedy som na výške nejaké oblečenie, no a na také veci že veľké párty a tak nechodím. takže dosť silno závisí od toho že aké výdavky okrem nevyhnutností ti treba na život. .
@burble myslim ze svoje vydavky mimo tych potrebnych ako ubytko, strava a tak znizila na minimum ja som sa uz s nasimi doma o tom rozpravala a urcite mi nebudu schopni platit naklady, mozno tak z polovice takze brigada bude nevyhnutna pre mna
na komenskeho neviem ako to je,ale u nas na STU je to v pohode,akurat dostavam az v novembri za 3 mesiace,lebo kym to vybavia atd,tak dovtedy treba prežiť
možno nesplňal kriteria tak nedostal,neviem čo je na tom nemožné,možno nedostanú uplne všetci ale ak podáš žiadosť v septembri tak ho budeš mať,pokial teda splňaš minimum
tak ja neviem platím
nájom 150
občas Mhd asi tak 10 eur mesačne keď ideme piť alebo dačo inač chodím autom
čiže náklady na benzín mám asi 50 -70 eur ale do školy chodím peši nie som rozmaznana trubka je to len 15 minut
fu a kolko prežeriem tak ja vela ale nie na množstve ale na obsahu pretože nakupujem Vegánske potraviny - sôjové mlieko atď to ide dosť do peňazí neviem to odhadnúť 100 eur/ možno viac možno menej
plus mám dva psy čo ma stojí mesačne ich žrádlo asi 15 eur - plus milion iných vecí čo ma to stojí radšej nechcem ani rátať
plus rôzne akcie čo do mesiaca ich nie je málo
milujem študentský život
Zarobím mesačne zhruba plus mínus 550-650 eur + naši mi robia takú láskavosť že mi občas pošlú 100 ečok
už som to tu písala v inom fore ...
Len tolko že vyžijem si celkom fajn ak mám nejaké neočakávané výdavky alebo niečo neviem možno som niečo nezarátala ale vždy sa snažím si spísať čo a na čo budem potrebovať peniaze do predu aby ma niečo nezaskočilo aby som na začiatku neminula na hluposti ..
Napr v Januári som kupovala dialničnú ale mala som lepšiu výplatu, pretože som mala viac času byť v robote.
Ďalša výplata bude tiež celkom slušná tak si zaplatím permanentku do fitka ale proste musím sa presvedčiť že ozaj vídem s peniazmi starám sa sama o seba a priznám sa boli dni keď som jedla varené sojové kocky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
Električenka 15 eur/mesiac
Jedlo je dosť individuálne, ale myslím, že zo 100 eur sa dá prežiť.
cause doge said so
električenka na tri mesiace 40
jedlo do 100 eur
ostatné výdavky to neviem povedať,ale veľa
ale zas to je dosť individuálne
jedlo- obchody sú tu také isté ako aj inde na slovensku, nakupovať a jesť musíš tu či doma, na niektorých intrákoch majú riešené aj stravovanie, čo viem tak v mlynskej "hlavné jedlo" sa väčšinou točí okolo éčka +- ...podľa toho čo si vyberieš a prílohy, polievka etc. ...ale viac ako dvojku som tam nezvykla cálovať
električenka- na 3 mesiace za 35e
keď si chceš vyraziť večer do mesta tak priprav peňaženku, aspoň v mojom rodnom stojí taká istá káva ako tu o polovicu menej...
pokiaľ mieniš popri škole pracovať, tak sa priprav na to, že platy sú tu zase vyššie ako inde na Slovensku, takže aj keď tu káva stojí okolo 1,5-2 € , zase také strašné to nie je. a samozrejme, pokiaľ nebudeš chodiť do tých najnoblesnejších podnikov, tak sa určite aj na tringelt nájde!
pozri mi tu nevieme aké máš rodinné zázemie, koľko a či ti bude niekto financovať (rodič etc. ) ani nevieme čo chceš študovať, ak niečo popri čom budeš zvládať pracovať, tak prácu si tu popri škole nájdeš určite ľahšie ako keby si študovala inde na svk ako napr. v nitre, trnave košiciach etc.
ale stravujem sa tu viac menej vegansky čiže hlavne zelenina, strukoviny (nezabudajme na koreniny) takže to sú lacné položky
a pracujem v reštaurácií kde ma balia aj nadomov
Inak zeleninovú a ovocnú stravu preferujem aj ja no suma sumárum zeleninová strava vychádza pomerne draho ak to berieš tak, že toho máš zjesť toľko aby si mala dostatok energie sa to nezdá.
ale tak zasa pravda, že moje porcie sú v cleku malé
Osobne ma týždňový nákup stojí 15-20 € v Lidli a má okolo 20 kg, keďže konzumujem najviac zeleninu, ovocie, strukoviny, syry a iné veci, ktoré sa predávajú na kilá.
Občas neodhadnem, ako dlho budem mimo domu, a potom ma napríklad desiata pitie+banán+pečivo+jogurt stojí bežne cez tri eurá, a nikdy sa myslím nedá nakúpiť tak, že nebudeš nepredvídane niečo potrebovať.
poznám ľudí, čo majú vrátane ubytovania 150 (????????) eur, aj čo majú 800+ eur
Osobne by som menej než 250 na výdavky okrem nájmu v žiadnom prípade nezvládla.
nájom 150
občas Mhd asi tak 10 eur mesačne keď ideme piť alebo dačo inač chodím autom
čiže náklady na benzín mám asi 50 -70 eur ale do školy chodím peši nie som rozmaznana trubka je to len 15 minut
fu a kolko prežeriem tak ja vela ale nie na množstve ale na obsahu pretože nakupujem Vegánske potraviny - sôjové mlieko atď to ide dosť do peňazí neviem to odhadnúť 100 eur/ možno viac možno menej
plus mám dva psy čo ma stojí mesačne ich žrádlo asi 15 eur - plus milion iných vecí čo ma to stojí radšej nechcem ani rátať
plus rôzne akcie čo do mesiaca ich nie je málo
milujem študentský život
Zarobím mesačne zhruba plus mínus 550-650 eur + naši mi robia takú láskavosť že mi občas pošlú 100 ečok
už som to tu písala v inom fore ...
Len tolko že vyžijem si celkom fajn ak mám nejaké neočakávané výdavky alebo niečo neviem možno som niečo nezarátala ale vždy sa snažím si spísať čo a na čo budem potrebovať peniaze do predu aby ma niečo nezaskočilo aby som na začiatku neminula na hluposti ..
Napr v Januári som kupovala dialničnú ale mala som lepšiu výplatu, pretože som mala viac času byť v robote.
Ďalša výplata bude tiež celkom slušná tak si zaplatím permanentku do fitka ale proste musím sa presvedčiť že ozaj vídem s peniazmi starám sa sama o seba a priznám sa boli dni keď som jedla varené sojové kocky