Ktorý vysokoškolský odbor je výhodné študovať? Že má dobré uplatnenie, vysoké platy, napriek tomu, že je ľahké ho študovať? A naopak, ktorý odbor je ťažký a má zlé uplatnenie?
Chcem od vás počuť "najvýhodnejší" odbor a taký, kt. sa neoplatí študovať pre
ono, keď sa chceš uplatniť v nejakom odbore, tak vždy musíš makať počas štúdia. platí to aj pre odbory, ako je napríklad sociológia alebo dejiny umenia. pretože keď vychodíš dejiny umenia, že aha, mám samé Ačka a prešla som to, zamestnajte ma, tak máš prúser. keď vychodíš dejiny umenia s tým, že si behala po konferenciách, venovala sa svojej činnosti, publikácii, naozaj si čítala veľa štúdií, zapájala sa do projektov a podobne, tak vylezieš zo školy a len pokračuješ v tom, čo si si začala na VŠ.
akékoľvek štúdium vie byť fakt náročné, pokiaľ ti nejde len o titul. a to ti hovorím ako človek z odboru, ktorý je podľa väčšiny ľudí trapný, jednoduchý, neperspektívny a iba sa flákame.
výhodné je to, čoho je málo, a to je momentálne remeslo, zručnosť, na ktorú potrebuješ talent a ruky, nie vš titul. ale to by sa musela veľmi zmeniť mentalita, aby v tejto oblasti bola harmónia.
skús sa zaoberať tým čo ťa baví Ak ťa niečo baví a budeš na tom makať tak nemusíš mať ani tp VŠ aby si dobre zarábala
Osobne nepreferujem VŠ, myslím si že budem mať prácu ktorá ma baví, v ktorej budem kvalifikovaný a v ktorej dostanem dobre zaplatené
Právo je síce najviac platené, ale aby si bol s týmto zamestnaný je tiež teraz umenie... A najlepšie je mať rodinnú firmu, inak veľa z tých vyštudovaných právnikov robí úplne niečo iné ako si predstavovali.
@grietusha Presne, presne ako vravíš... či máš sociológiu, dejiny umenia alebo hore spomínanú kulturológiu či sociálnu prácu atd. - všetko sú to odbory s tradíciou a spoločenským významom... Keď tam niekto sedí a je mu úplne ukradnuté čo sa okolo neho deje - jeho vec... Takéto kapitalizačné pojatie štúdia - "len aby nám dobre fungovala ekonomika a aby som mal dobrý plat atd." je niečo čo Liessmann nazval "spoločnosťou nevzdelanosti" t.j. človek sa nevzdeláva pre samotné vzdelanie, ale vytvára zo seba komoditu, ktorú následne predáva na trhu práce (niečo ako Habermasova "Kolonizácia životného sveta" kapitálovým systémom. Ak však niekoho zaujíma technika, informatika atd. a aj tak k štúdiu pristupuje - je to super - rovnako ako keď niekoho zaujíma filozfia, umenie atd... Je vrcholom egoizmu a primitivizmu aby cieľom bolo niečo [1]jednoduché a zároveň výnosné...
zalezi aky stat beries pomer narocnosti a zivobytia je na Slovensku u doktorov velmi zly. Ak sa nechaju uplacat farmaceutickymi spolocnostami, pacietami atd., co velka cast tych s ktorymi bezni ludia prichadzaju do kontaktu aj robia, tak je to ine. Ale to je uz skor tym, ze taki ludia na Slovensku ostanu...
Potom vseliake tazsie vedecke obory ako teoreticka fyzika, matematika atd. sa nevyplatia, ak sa clovek chce dalej venovat priamo tomu. Lebo pripadne by si nasiel robotu vo velmi dobrej firme ale uz by nerobil priamo ten obor.
@james98 ja mám hlavne pocit, že veľa ľudí si ani neuvedomuje, že väčšina študentov, čo vyšla VŠ, nerobí to, čo študovali. pretože proste neštudovali, len tam sedeli, robili, čo im povedali, naučili sa na skúšky, ale skutočne nič navyše v rámci svojho odboru nerobili.
a netýka sa to len filozofickej fakulty, či fakulty sociálnych štúdií. poznám ľudí, čo vyšli IT s A za štátnice a asi 5 rokov si hľadali prácu v tom, čomu by sa naozaj chceli venovať. áno, robili síce IT, ale na pozícii toho, čo by mohol robiť takmer ktokoľvek, kto má o IT povedomie, ale nepotrebuje k tomu Ing. či Mgr.
@firestorm umenovedný odbor. teória interaktívnych médií.
@semhamforas keď chce niekto naozaj sociálnu prácu robiť, tak súčasťou štúdia mimo iné je 500 oddobrovoľníčených hodín v sociálnych slúžbách, stáže a praxe a dosť veľa vlastných štúdií. a ver tomu, že pohybovať sa v sfére sociálnych služieb je extrémne psychicky náročné. robím to len 2h/týždeň a potrebujem i tak chodiť na intervízie a supervízie (stretnutia s pscyhológom). syndróm vyhorenia je v tejto oblasti veľmi veľmi bežný, pokiaľ sa človek nevenuje aj duševnej očiste seba sa. a ver tomu, že naozaj to vyštudovať a pokračovať v tom, dokáže len veľmi silná osoba, ktorá rozhodne nechodieva chlastať a flámovať.
nepoznám tu v Brne jediného študenta SP, ktorý to myslí vážne a flámuje zároveň. poznám skôr takých, ktorí makajú, chodia na ďalšie a ďalšie kurzy v rámci vzdelávania sa, stážujú, praxujú, sú na polovičné úväzky a píšu štúdie ohľadom cieľových skupín, s ktorými pracujú.
@grietusha jj, veď súhlasím... a tuto s kolegom moc vody nenamútiš - nepresvedčíš ho - v inom príspevku ma za citovanie Filozofov a odpor voči kapitalizmu posiela do basy a rovnako "fízlov" :-S veď nech si posiela...
@semhaforas socialnu pracu na denne na ukf prijmu 40 ludi, kulturologov na uniba myslim 10, ale informu beru bezne 200-300, medikov do 400, tak si hovorim, kde beries dojem, ze viac je tych bezvyznamnych
Choď študovať to, čo ťa baví a v čom si dobrá. Zbytočne pôjdeš na niečo, čo je "vychytené", ak by ťa to vôbec nebavilo. Je síce pravda, že sú aj nelukratívne odbory, ktoré sú ťažké, ale inak v zásade platí, že tie lukratívne nie sú ľahké. To, že tých ľudí chcú a že ich dobre zaplatia, totiž má svoj dôvod.
dakde som citala ze sice teraz je dopyt po IT a preto si aj vsetci myslia ze sa to oplati ale o 5 rokov ked to ychodia bude trh uz nasyteny ITckarmi cize zas az taka pravda to nie je.
kazdopadne je mi to jedno, ja som toho nazoru nech clovek studuje to co mu ide a bavi ho.ja ani za sto rokov nepojdem na matfyz lebo by som zomrela od nudy a uciva a mohli by mi dat aj potrdenku ze ked to dostudujem bbudem dostavat milionovy plat.proste ne.
a tie zadubene nazory ze vsetko humanitneho druhu je napicu......to uz je taka klasika na tomto fore(ale aj na inych) niekedy mam az poccit ze cele slovensko studuje len jadrovu fyziku ked su vsetci taki mudri.
a napokon..mozes si vystudovat co chces, raz ked si debil co sa ohana len tym aky ma titul a hovno robis, nepomoze ti anni svatena voda aby si si nasiel pracu
Nemyslím si, že existuje ľahký odbor, ktorý keď vyštuduješ, budeš dobre zarábať. Ak chceš mať dobrý post a dobrú prácu, musíš makať aj na ľahkom odbore a veľmi často mimo školy na stážach a podobne
Ľahké školy, ktoré majú predpokladané uplatnenie sú podľa mňa všetky čo sa špecializujú na management a aj ekonómiu- nie sú vyslovene ľahké, ale určite ľahšie ako medicína a všetci sa tam hlásia s predpokladom, aké veľké prachy budú zarábať.
... ale rozmýšľaj trocha, ak by naozaj existovala škola, ktorá nie je ťažká a zabezpečí ti dobrú prácu... bolo by asi veľmi ťažké sa na ňu dostať, pretože by sa na ňu trepala polka Slovenska... a zároveň by musela mať obmedzenejší počet na prijímanie ako 300 ľudí ročne, lebo nemyslím si, že akejkoľvek profesie treba 300 ľudí ročne...
Takže- ak chceš dobre zarábať, nevyberaj si ľahkú školu, pretože takých ako ty tam bude pravdepodobne ďalšia stovka. A ak si si tú školu vybrala len kvôli peniazom, tak aj tak vynikať nebudeš a znova dostaneš len priemernú prácu s priemerným platom.
Vyber si niečo, v čom si dobrá a myslíš si, že môžeš ponúknuť viac, ako ostatní ľudia a to ďalej rozvíjaj.
Zarobiť sa dá s každým odborom, keď v ňom budeš vynikať a budeš vedieť ako s vedomosťami naložiť a... bez práce môžeš skončiť s akoukoľvek školou
@calwen3 och, ale ja nehladám pre seba lahký odbor , chystám sa na STU a premýšlala som aj nad medicínou. Ja som sa však pýtala, že čo by ste povedali napr. na jadrovú fyziku, to má od nenáročnosti daleko, ale uplatnenie nie je náročnosti adekvátne. Aspoň podľa mňa, s tou ekonómiou som si myslela to isté čo ty, preto som sa pýtala takto na fóre, ale väčšina to nepochopila
pokiaľ ide o STU... je to ťažká škola, ale pokiaľ viem (vyštudovalo mi ju pol rodiny) má vysokú šancu uplatnenia, keď ju konečne vyštuduješ Práve preto, že ju nedoštuduje toľko ľudí Držím palce v tom prípade
@kittyboo to je pekná blbosť pretože dobrého ITčkara len tak nezoženieš... na také veci treba mať vlohy a to je práve problém kde naráža kosa na kameň... väčšina sa v IT biznise veľmi rýchlo sklame a otočí svoje ciele do roka o 180 stupňov... trh v rámci IT technológií nebude presýtený rovnako ako v jadrovej fyzike kde sú po absolventoch doslova hladní...
právo - náročné - žiadne uplatnenie
ekonómia - ľahká - dobré uplatnenie
sociálna práca - ľahká - žiadne uplatnenie
medicína - náročná - dobré uplatnenie
mám pocit, že tie odbory čo nie sú ťažké na vyštudovanie si vyžadujú ešte vela práce popri škole aby to aj malo uplatnenie napr. ekonómia- tam si treba už popri škole hladať prácu a ovládať jazyky. potom by nemal byť problém. a zas tie ťažšie to majú v tomto o čosi jednoduchšie. ale myslím, že nejaké odbory na matfyze tiež nemajú bohvieaké uplatnenie aj keď sú ťažké na štúdium. jednak na Slovensku nemajú na to podmienky alebo sa uplatnia ale súvisí to len okrajovo s tým, čo vyštudovali
@smajlo18 jadrova fyzika ma uplatnenie, tomu ver, len ta musi bavit, 70% si dovolim tvrdit, ze ide vyskumnou cestou, ale preto to studovali ... to, ze vyskumnici niesu tak brutalne plateni je skor problem vseobecne a dost SR (ked nemaju granty, niesu dobre plateni, ale ked dostanes grant, mas velke premie - viem to, lebo dve moje tety su na SAV (jedna IT, druha chemia)
taktiez si dovolim tvrdit, ze ludstvo vo vseobecnosti dava velmi malo na vyskum prostriedkov (a keby boli prostriedky, tak pride aj "pracovna sila"), menej ako by malo vo vsetkych oblastiach, ci socialnych alebo technickych ... mohli by sme sa hybat rychlejsie vpred, lenze materializmus to brzdi trosku ... ale to je debata na dlhsie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
akékoľvek štúdium vie byť fakt náročné, pokiaľ ti nejde len o titul. a to ti hovorím ako človek z odboru, ktorý je podľa väčšiny ľudí trapný, jednoduchý, neperspektívny a iba sa flákame.
ale najviac platené sú teraz ITčkari, medicína, právo a administratíva pokiaľ viem
Osobne nepreferujem VŠ, myslím si že budem mať prácu ktorá ma baví, v ktorej budem kvalifikovaný a v ktorej dostanem dobre zaplatené
Potom vseliake tazsie vedecke obory ako teoreticka fyzika, matematika atd. sa nevyplatia, ak sa clovek chce dalej venovat priamo tomu. Lebo pripadne by si nasiel robotu vo velmi dobrej firme ale uz by nerobil priamo ten obor.
a netýka sa to len filozofickej fakulty, či fakulty sociálnych štúdií. poznám ľudí, čo vyšli IT s A za štátnice a asi 5 rokov si hľadali prácu v tom, čomu by sa naozaj chceli venovať. áno, robili síce IT, ale na pozícii toho, čo by mohol robiť takmer ktokoľvek, kto má o IT povedomie, ale nepotrebuje k tomu Ing. či Mgr.
@semhamforas keď chce niekto naozaj sociálnu prácu robiť, tak súčasťou štúdia mimo iné je 500 oddobrovoľníčených hodín v sociálnych slúžbách, stáže a praxe a dosť veľa vlastných štúdií. a ver tomu, že pohybovať sa v sfére sociálnych služieb je extrémne psychicky náročné. robím to len 2h/týždeň a potrebujem i tak chodiť na intervízie a supervízie (stretnutia s pscyhológom). syndróm vyhorenia je v tejto oblasti veľmi veľmi bežný, pokiaľ sa človek nevenuje aj duševnej očiste seba sa. a ver tomu, že naozaj to vyštudovať a pokračovať v tom, dokáže len veľmi silná osoba, ktorá rozhodne nechodieva chlastať a flámovať.
nepoznám tu v Brne jediného študenta SP, ktorý to myslí vážne a flámuje zároveň. poznám skôr takých, ktorí makajú, chodia na ďalšie a ďalšie kurzy v rámci vzdelávania sa, stážujú, praxujú, sú na polovičné úväzky a píšu štúdie ohľadom cieľových skupín, s ktorými pracujú.
lenže medikov aj postupne vyhádžu. /nezvládnu to... veď to vidím jak sa to každým rokom len kreše a kreše...skončí tak pätina. u nás.
kazdopadne je mi to jedno, ja som toho nazoru nech clovek studuje to co mu ide a bavi ho.ja ani za sto rokov nepojdem na matfyz lebo by som zomrela od nudy a uciva a mohli by mi dat aj potrdenku ze ked to dostudujem bbudem dostavat milionovy plat.proste ne.
a tie zadubene nazory ze vsetko humanitneho druhu je napicu......to uz je taka klasika na tomto fore(ale aj na inych) niekedy mam az poccit ze cele slovensko studuje len jadrovu fyziku ked su vsetci taki mudri.
a napokon..mozes si vystudovat co chces, raz ked si debil co sa ohana len tym aky ma titul a hovno robis, nepomoze ti anni svatena voda aby si si nasiel pracu
Nemyslím si, že existuje ľahký odbor, ktorý keď vyštuduješ, budeš dobre zarábať. Ak chceš mať dobrý post a dobrú prácu, musíš makať aj na ľahkom odbore a veľmi často mimo školy na stážach a podobne
Ľahké školy, ktoré majú predpokladané uplatnenie sú podľa mňa všetky čo sa špecializujú na management a aj ekonómiu- nie sú vyslovene ľahké, ale určite ľahšie ako medicína a všetci sa tam hlásia s predpokladom, aké veľké prachy budú zarábať.
... ale rozmýšľaj trocha, ak by naozaj existovala škola, ktorá nie je ťažká a zabezpečí ti dobrú prácu... bolo by asi veľmi ťažké sa na ňu dostať, pretože by sa na ňu trepala polka Slovenska... a zároveň by musela mať obmedzenejší počet na prijímanie ako 300 ľudí ročne, lebo nemyslím si, že akejkoľvek profesie treba 300 ľudí ročne...
Takže- ak chceš dobre zarábať, nevyberaj si ľahkú školu, pretože takých ako ty tam bude pravdepodobne ďalšia stovka. A ak si si tú školu vybrala len kvôli peniazom, tak aj tak vynikať nebudeš a znova dostaneš len priemernú prácu s priemerným platom.
Vyber si niečo, v čom si dobrá a myslíš si, že môžeš ponúknuť viac, ako ostatní ľudia a to ďalej rozvíjaj.
Zarobiť sa dá s každým odborom, keď v ňom budeš vynikať a budeš vedieť ako s vedomosťami naložiť a... bez práce môžeš skončiť s akoukoľvek školou
pokiaľ ide o STU... je to ťažká škola, ale pokiaľ viem (vyštudovalo mi ju pol rodiny) má vysokú šancu uplatnenia, keď ju konečne vyštuduješ Práve preto, že ju nedoštuduje toľko ľudí Držím palce v tom prípade
nuž, otázku som nedokázala lepšie sformulovať, i keď som mala tú snahu
ekonómia - ľahká - dobré uplatnenie
sociálna práca - ľahká - žiadne uplatnenie
medicína - náročná - dobré uplatnenie
... v skratke