Vysoké školy v zahraničí (porovnanie so slovenskými)
Vedel by mi nikto povedať či sú kvalitou výučby lepšie VŠ vo Viedni alebo Česku oproti tým slovenským? Je mi jasné, že sú ale ide mi o to, aby to nebol dôvod typu: v zahraničí je všetko lepšie a na Slovensku na hovno tak jasné, že majú lepšie aj školy.
N
Studujem moralnu filozofiu, na rovnakom odbore som sice v zahranici nebol, ale profesori/ky a doktori/ky ktorych mam ja (samozrejme nehovorim o vsetkych) su jednak dost kvalifikovani a jednak som s ich sposobom vyucby, prezentovania latok, pristupom a vedomostami az nadmieru spokojny. Rovnako vysoko hodnotim aj ich vedecku a publikacnu cinnost.
Na sk by som povedal, ze je to skor individualne a zavisi to od cloveka, nie fakulty/katedry/pomyselnej prestiznosti skoly. Netusim ale, ako to moze byt v zahranici.
Teraz studujem v Cesku a predtym som bol na filozofickej UK v BA. Podla mna technicke smery su na uplne rovnako dobrej urovni, ako v zahranici - dokonca su niektore este trochu narocnejsie (tj. lepsie), lebo napr. v zapadnom skolstve ako je anglicko atd. sa celkom znizuje narocnost - viacero ludi mi vravelo, ze programovanie, alebo neurologia sa im zdali v skotsku velmi lahke.
Co sa tyka humanitnych vied, zalezi od odboru. Prekladatelstvo je urcite lepsie na UK, nez v Brne. Sam sa divim, ze to pisem, ale na UK sa aspon nieco uci, kym tu v Brne sa mi to zda ako uroven zakladnej skoly. Aj ked som mal mozno len lahke seminare zo svedciny...
Ale vseobecne mas mimo Slovenska ovela lepsi pristup vyucujucich, to ti povie asi kazdy Aj ked to sa aplikuje hlavne na humanitne vedy, na technickych smeroch som pocul, ze su vyucujuci celkom normalni. V tomto medziludskom aspekte je FF UK uplne, uplne zla a hlavne preto som stadial po Bc. odisiel...
Snad som ti pomohol Ale zalezi od odboru k odboru a kazdy ma ine skusenosti a kazdy si aj inak svoje studium pamata.
hej mam skusenost so studiom aj vo Viedni aj na Slovensku, ale porovnat to neviem prilis nakolko su to dva diametralne uplne odlisne odbory ale co poznam ludi, ktori dali Bc na Slovensku (euba, fmuk) a na mastera sli do Viedne tak odost viac im to da zabrat teraz rozhodne...
dalsia vec - ked vidim aki flakaci studuju ekonomicke smery na Slovensku, tak mnoho z nich by sa vo Viedni prilis dlho neohrialo teda ak vobec...takze v tychto smeroch je dost velky rozdiel v urovni, tam to vie byt poriadne o nervy..
Ako dalsi priklad mozem spomenut kamaratku, ktora sa zaobera japoncinou a teda nejaka ta abeceda co sa na UK prejde za bakalara sa vo Viedniprejde za 2 alebo 3 semestre vraj, ale to si presne nepamatam, mozno ze to co sa na Slovensku preberie za cele studium aj magisterske, preberu tam este na bakalarskom, niesom si ista ako to je v tomto presne, no ale proste viac tam toho maju ako tu...
@4 och a ano, beha po bratislave dost vela ludi, ktori to skusili na ekonomickej vo viedni a rok na to radsej zacali odznova na eube alebo uk ...kto vie co ich k tomu viedlo
Hlavným problémom slovenského školstva vo všeobecnosti je, že študentov už od ZŠ neučí rozmýšľať. Potom prichádza hlavný problém číslo 2. a to je, že sa na SK na vysokú školu dostane skoro každý. Ono je potom problém udržať kvalitu vysokej školy, keď má kopec študentov, polovicu tupých ako poleno, čo ledva zmaturovali. Keďže sú blbí, za prvé vyučujúci musia znižovať nároky a za druhé ani vyučujúci nie sú nútení napredovať, zháňať informácie, keďže oproti študákom toho vedia podstatne viac. Druhá vec je, že ich do vrecka strčí hocijaký vyučujúci zo zahraničia.
Ja som momentálne na semester v Nórsku a poznám tu veľa zahraničných študentov. Ako nás tí strčili do vrecka sa radšej ani vyjadrovať nejdem. Kým v mojej "triede" na Slovensku som bola najlepšia z matematiky, tu som mala (konkrétne s matematikou) dosť veľké problémy - na mojej VŠ som mala ledva základy, tu bolo potrebné vedieť proste viac. Nechcem vravieť, že je to tu 100x ťažšie, ale určite tu od študenta proste očakávajú viac - väčší objem učiva, viac samostatnosti, viac teoretických a praktických základov z nižších ročníkov alebo strednej školy. Je to hlavne preto, že tu sa na vysokú školu nedostane každý, ako u nás. No myslím si, že taká škola aj dá človeku toho do praxe viac, aj keď mám nejaké výhrady aj tu (povinná ekonómia na inžinierskych programoch? wtf?), v zásade si myslím, že tieto školy dokážu oveľa lepšie pripraviť študentov do budúceho zamestnania.
je to strašne individuálne,existuje pravidlo, že čím menšia škola a mesto, tým väčší shit. seriously. momentálne som v severnom írsku, a odhliadnuc od angličtiny, obtiažnosť predmetov mi príde porovnateľná s brnom, ale ťažšia v porovnaní z bratislavou, kde som študovala predtým. to bola flákačka. a rozhodne hodnotím môj odbor ako ťažší a kvalitnejší v brne, ako na slovensku.
...ale naše technické školy sú určite porovnateľné so zahraničnými
@7 iba malá poznámka k poslednej vete - zrejme nepoznáš naše technické školy, STU a matfyz na UK (aj keď to ani nie je TU!), to hej, to je vysoká úroveň, ale zvyšok nestojí za reč... chodím na TU do ZV a mala som možnosť spoznať aj našich "bratov" v KE, tí sú snáď ešte sprostejší platí to, čo si písala vyššie, čím menšie mesto, tým väčší shit
Ináč vždy to je skôr o tebe ako o samotnej škole, tá ťa má len nakopnúť ale pokiaľ budeš hovno robiť a očakávať, že sa to na teba samo nalepí tak to nepôjde. Ale tak všeobecne bych povedal, že školy v Brne majú vysokú úroveň voči BA, teda .. neľúbi sa mi v BA takže možno ma dakto vyvedie z omylu.
@stankina teraz sa v prvom rade rozhodujem, či odísť z tej mojej školy. @lenuli vo Viedni je to tak, že naberú aj na bc. aj na druhý stupeň takmer všetkých a potom vyhadzujú?
@lenuli do japonciny na UK by som sa moc nenavazala, je na dost dobrej urovni. aj tam sa pravdepodobne najdu trhliny, ale to co pises ty je uplny blud a nie je to tak.
@feichang nik sa tu do japonciny na UK nenavazal, dokonca ani nehovorim ze je na zlej urovni a kedze ju nestudujem, nieco take by som si povedat urcite nedovolila. Ja som tu zreferovala poznatky kamaratky, ktora ju sla studovat do Viedne. To, ze sa vo Viedni kladu vyssie naroky, neznamena, ze aj tu nie je na dobrej urovni, akurat zrejme je tam na este lepsej. Studium japonciny je urcite dost narocne, ale logicky na roznych univerzitach budu rozne pristupy, metody a je teda celkom mozne, ze kdesi asi bude ta uroven aj lepsia ako v BA napr...dalsia vec, ze tam ma dost ludi problem ju vychodit za tych standardnych 5 rokov, co je na Slovensku skor ojedinele, tak aj to o niecom vypoveda, pretoze pochybujem ze su tam ludia sprostejsi
@tichyrok veľmi zaleží na aký odbor chodíš. Ale všeobecne sa dá povedať že zahraničné vysoké školy sú na tom lepšie. Súdim už len podla toho že poznám ľudí ktorých vyhodili z Brna/Viedne a na Slovensku si v pohode študujú. Ale na druhú stranu, ani zahraničná škola TI nič nezabezpečí. Poznám kvalitných ľudí , čo majú slovenské vysoké (ale odišli nakoniec aj tak do zahraničia ). Každopádne, Viedeň Ti sama o sebe nič nezaručí, len otvorí oveľa väčšia množstvo dverí. Čo sa týka toho ako a kde berú, tak je to rôzne podľa odborov, všeobecne je oveľa tažšie sa dostať na Mastra, na Bachelor su alebo nie su prijmačky, každopadne tak či tak si spravia riadne sito, Master je zvyčajne už len pre tých pár vyvolených čo sú špička a ak si mala nato dostať sa tam, tak sa zrejme aj udržíš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Na sk by som povedal, ze je to skor individualne a zavisi to od cloveka, nie fakulty/katedry/pomyselnej prestiznosti skoly. Netusim ale, ako to moze byt v zahranici.
Co sa tyka humanitnych vied, zalezi od odboru. Prekladatelstvo je urcite lepsie na UK, nez v Brne. Sam sa divim, ze to pisem, ale na UK sa aspon nieco uci, kym tu v Brne sa mi to zda ako uroven zakladnej skoly. Aj ked som mal mozno len lahke seminare zo svedciny...
Ale vseobecne mas mimo Slovenska ovela lepsi pristup vyucujucich, to ti povie asi kazdy Aj ked to sa aplikuje hlavne na humanitne vedy, na technickych smeroch som pocul, ze su vyucujuci celkom normalni. V tomto medziludskom aspekte je FF UK uplne, uplne zla a hlavne preto som stadial po Bc. odisiel...
Snad som ti pomohol Ale zalezi od odboru k odboru a kazdy ma ine skusenosti a kazdy si aj inak svoje studium pamata.
dalsia vec - ked vidim aki flakaci studuju ekonomicke smery na Slovensku, tak mnoho z nich by sa vo Viedni prilis dlho neohrialo teda ak vobec...takze v tychto smeroch je dost velky rozdiel v urovni, tam to vie byt poriadne o nervy..
Ako dalsi priklad mozem spomenut kamaratku, ktora sa zaobera japoncinou a teda nejaka ta abeceda co sa na UK prejde za bakalara sa vo Viedniprejde za 2 alebo 3 semestre vraj, ale to si presne nepamatam, mozno ze to co sa na Slovensku preberie za cele studium aj magisterske, preberu tam este na bakalarskom, niesom si ista ako to je v tomto presne, no ale proste viac tam toho maju ako tu...
Ja som momentálne na semester v Nórsku a poznám tu veľa zahraničných študentov. Ako nás tí strčili do vrecka sa radšej ani vyjadrovať nejdem. Kým v mojej "triede" na Slovensku som bola najlepšia z matematiky, tu som mala (konkrétne s matematikou) dosť veľké problémy - na mojej VŠ som mala ledva základy, tu bolo potrebné vedieť proste viac. Nechcem vravieť, že je to tu 100x ťažšie, ale určite tu od študenta proste očakávajú viac - väčší objem učiva, viac samostatnosti, viac teoretických a praktických základov z nižších ročníkov alebo strednej školy. Je to hlavne preto, že tu sa na vysokú školu nedostane každý, ako u nás. No myslím si, že taká škola aj dá človeku toho do praxe viac, aj keď mám nejaké výhrady aj tu (povinná ekonómia na inžinierskych programoch? wtf?), v zásade si myslím, že tieto školy dokážu oveľa lepšie pripraviť študentov do budúceho zamestnania.
...ale naše technické školy sú určite porovnateľné so zahraničnými
Hardcore a v porovnaní s FIITkou v BA úplne iný level. Iné mesto, iné priestory. Som tu radšej ako na Slovensku.
@lenuli vo Viedni je to tak, že naberú aj na bc. aj na druhý stupeň takmer všetkých a potom vyhadzujú?