@mirkova ale, taká učiteľka je určite lepšia práca než dakde za linkou za pásom ... a hej, je mi jasné že to je určite o nervy robota a podobne, ale predsa, nedá sa povedať že by to bola "zlá" robota...
aj keď ten plat, tam záleží od toho ževraj, že kde robíš napr rozdielne platy v meste/na dedine atď. + či učíš na základke/strednej...
@mirkova ... to sme dvaja teda. Ale myslim ze praca ucitela nie je az taka tazka a zla robota ako o tom kazdy hovori...zalezi od samotneho cloveka ako sa k tomu postavi
ano z casti suhlasim... bez vysky a potrebneho titulu sa riaditelom nejakej institucie nestane nikto...ale ja este titul nemam studujem a zaroven aj pracujem a zarobim 4x viac ako ucitelka co ma skoncenu skolu...lenze treba si dobre vybrat svoje povolanie... ucitelka na strednej to nema kam dotiahnut...
Myslim si, ze cim ma clovek vyssie vzdelanie tak tym lachsie si najde pracu ale zase nevylucujem, ze aj clovek z ucnovkou nemoze dobre zarabat len samozrejme s tym bude mat vacsi problem
@lochnessko - nie je to náročné, ale to neznamená, že to musíš robiť skoro zadarmo... čo je to dnes 500€? som zvedavá, ako by z toho vyžili niektorí z našich politikov - tí bez vysokej školy
Všetci tu spomínajú len snaživých ľudí bez výšky, ale ja mám aj opačný príklad (a nie je to tradičná učiteľka): takí vedci majú najlepšie vzdelanie a ledva škrabú peniaze z grantov.
Ale vo väčšine prípadov ísť študovať znamená zaručiť si budúcnosť, hlavne na Slovensku, kde sú učňovky stále viac podhodnotené.
nesuhlasim!!! aspon nie na Slovensku .. kolko poznam pripadov, ze len stredna skola a zaraba lepsie ako clovek s titulom ..
@anzu s tou nasou vedou mas pravdu, sme vramcui EU druha hrajina (za Rumunskom) s nanizsou dotaciou do vedy ... smutne... veeela sikovnych ludi ide smer zapad, lebo tuto to vyzera tak ako to vyzera
určite nie, hlavne v dnešnej dobe kedy má vysokú skoro každý a veľa ľudí s vysokou je bez práce a teda je ich nástupný plat rovnaký ako u niekoho kto robí napríklad za pásom alebo napríklad nejaký remeselník zarobí aj dvakrát-trikrát toľko, lebo tých je momentálne málo.
samozrejme, že ak chce byť niekto lekár, právnik, vysokú potrebuje a inak záleží len na človeku, nie na tom, či má školu. vysoká škola môže pomôcť neskôr, napríklad často treba hlavne v štátnych inštitúciach mať na nejakú pozíciu určité vzdelanie.
teda v skratke, myslím si, že pokým ide hlavne o odbory, ktoré končí veľa absolventov a už teraz kopa ľudí s týmto odborom nemá prácu, tak vysoká im v začiatku nepomôže, ale neskôr sa určite môže zísť.
Ťažko o tom diskutovať v dnešnom svete, kde na jednej strane je korupcia a klientelizmus a na druhom vzdelanie(no vhráva prevažne to prvé). Pravdu povediac keby som nemal v rodine príklad toho, že vzdelaný ľudia sa majú lepšie, tak ani tomu možno neuverím. Ide o to, že dnes môžeš mať aj neviem akú školu a k nej x diplomov, no pokiaľ sa nemáš ako dostaň k dobrému zamestnaniu, tak sú ti na nič. Dnes skôr uprednostnia debila(čo nevie ako skončil VŠ), ale je v strane ako za socializmu a pchá sa všetkým do riti(prisluhovač čo robí, ako sa mu káže), jasné plat má, no či aj svoju hrdosť(rozum) to už neviem. Ďalej rodinkárstvo, pokiaľ nepatríš do rodiny, tak furt budeš nikto, hoci budeš mať aj ukončenú najlepšiu školu sveta s červeným diplomom. Ďalším problémom dnešnej doby je to, že všade vyžadujú mať nejakú tú prax. Tu je hneď vidno, že dnešný systém je na hlavu, lebo za socializmu mali podniky kurzy pre absolventov VŠ(SŠ), no dnes podniky chcú aby človek, ktorý včera skončil VŠ, mal prax 5 - 10 rokov a poznatky v obore ako by v ňom robil ďalších 10rokov. Paradoxom je to, že páni podnikatelia(podnikateľský sektor) nedáva SR ani cent na vzdelanie(ani žiadnu prax počas štúdia) a pri tom chce kvalifikovaných absolventov, aby spĺňali neviem aké kritéria, proste na hlavu. Ono jeden záver to má, načo by niekto podporoval vzdelanie a vedu v inej krajine, keď to robí vo svojej a tam vychováva expertov a vedcov a tu im stačia aj podpriemerne vzdelaný ľudia.
Proste plynie z toho to, že áno treba mať aj vzdelanie, ale treba byť pripravený, že až také slávne to nebude na Slovensku, kde máme najväčší počet vysokoškolákov čo sa počtu obyvateľov týka z EÚ. Som zvedavý, kde to všetko chcú o pár rokov zamestnať a najhoršie je to, že 80% ľudí študuje takých, čo poniektorý z nich nemali mať ani maturitu. Ja to vidím tak, že v budúcnosti, už pomaly nebude ani človek s titulom na nič(práve preto, že bude mať len titul, no vedomosti žiadne).
@plutvonozceakrivozubky dobre napísala na svoj vek, aj ja to tak pre budúcnosť vidím. Na 100% bude mať ešte remeslo zlaté dno, ako sa tomu voľakedy "nadávalo". Predstavte si ako dnes vyzerajú učilištia, veď tam nikto nechce študovať(no ani sa nečudujem keď to štát dosral, keď začal dávať školám peniaze od počtu žiaka ). No ale nikto nepozerá nato, že raz nám budú takýto ľudia chýbať, už aj chýbajú vlastne. Stavať sa bude vždy a všade je to tak, že ak je veľký dopit a malá ponuka, tak ceny idú hore. Čiže ceny takého murára, klampiara, vodo-inštalatéra, atď pôjde hore, teda taký šikovný človek môže zarábať viac ako lekár či sudca. Veď už dnes sú podľa mňa ľudia s výučným listom čo lepšie zarábajú ako naši lekári, lebo je ich málo, tak si stanovujú ceny.
@anzu tento problém je celosvetový čo sa týka vedy, nie len na Slovensku(jasné tu je ten problém väčší, len tu ide o to, že Slovensko je tak rozkradnuté, že sa zadlžuje aj pri priemernom chode a nie to ešte aby bolo dosť financií na vedu. Môžme byť radi že máme vôbec VŠ, inak podporovať vedu a výskum by mali hlavne sektory ktoré to neskôr využijú vo svoj prospech, no ale ktorý zahraničný podnikateľský sektor bude podporovať vzdelanie v cudzej krajine a cudzích ľudí ). Je smutné že svet si cení a hodnotí viac človeka s talentom, ktorý prináša len zábavu ako človeka so vzdelaním, ktorý priniesol svetu veci, bez ktorých si v dnešnej dobe nevieme už ani život predstaviť. No lenže to je úpadok ľudstva a pravých hodnôt človeka a života, to že nejaký športovec, spevák, herec zarába viac ako človek, ktorý dá ľuďom tohto sveta veci čo úplne zmenia ľudstvo a jeho chápanie.
pí*ovina ako mraky ! nie je to pravda. aj nevzdelaný môže byť bohatý (dedičstvo, nejaký nápad a začne podnikať...) a aj ten čo má VŠ sa nemusí vždy zamestnať. najmä na Slovensku
Vzdelanie je dôležité, ale hlavné su osobnostné predpoklady človeka, jeho priority, ambície, orientácia na ciel a pracovné nasadenie. Vzdelanie samo o sebe úspech neprinesie je to len nástroj ktorý pomôže šikovným a aktívnym
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
a jeden známy tiež nemá ani maturitu, ale keďže "podniká" a robí niečo, čo sa tej školy absolútne netýka, tak zarába celkom slušne..
študujem 5 rokov dosť ťažkú školu a robiť budem za pár drobných - a tak to skrátka je, len vychcaní s nápadom sa majú dobre
aj keď ten plat, tam záleží od toho ževraj, že kde robíš napr rozdielne platy v meste/na dedine atď. + či učíš na základke/strednej...
ja osobne by som bral asi len učiteľa na vysokej
rovnako ako je faktom i to, že sa dá zarábať aj bez VŠ a pokiaľ je človek šikovný, tak môže zarobiť i viac ako niekto s VŠ vzdelaním.
ale to, že niekto nejde na VŠ, ešte automaticky neznamená, že je šikovný kreatívec s ostrými lakťami. väčšinou to býva výnimka.
Ale vo väčšine prípadov ísť študovať znamená zaručiť si budúcnosť, hlavne na Slovensku, kde sú učňovky stále viac podhodnotené.
@anzu s tou nasou vedou mas pravdu, sme vramcui EU druha hrajina (za Rumunskom) s nanizsou dotaciou do vedy ... smutne... veeela sikovnych ludi ide smer zapad, lebo tuto to vyzera tak ako to vyzera
samozrejme, že ak chce byť niekto lekár, právnik, vysokú potrebuje a inak záleží len na človeku, nie na tom, či má školu. vysoká škola môže pomôcť neskôr, napríklad často treba hlavne v štátnych inštitúciach mať na nejakú pozíciu určité vzdelanie.
teda v skratke, myslím si, že pokým ide hlavne o odbory, ktoré končí veľa absolventov a už teraz kopa ľudí s týmto odborom nemá prácu, tak vysoká im v začiatku nepomôže, ale neskôr sa určite môže zísť.
Proste plynie z toho to, že áno treba mať aj vzdelanie, ale treba byť pripravený, že až také slávne to nebude na Slovensku, kde máme najväčší počet vysokoškolákov čo sa počtu obyvateľov týka z EÚ. Som zvedavý, kde to všetko chcú o pár rokov zamestnať a najhoršie je to, že 80% ľudí študuje takých, čo poniektorý z nich nemali mať ani maturitu. Ja to vidím tak, že v budúcnosti, už pomaly nebude ani človek s titulom na nič(práve preto, že bude mať len titul, no vedomosti žiadne).
@plutvonozceakrivozubky dobre napísala na svoj vek, aj ja to tak pre budúcnosť vidím. Na 100% bude mať ešte remeslo zlaté dno, ako sa tomu voľakedy "nadávalo". Predstavte si ako dnes vyzerajú učilištia, veď tam nikto nechce študovať(no ani sa nečudujem keď to štát dosral, keď začal dávať školám peniaze od počtu žiaka ). No ale nikto nepozerá nato, že raz nám budú takýto ľudia chýbať, už aj chýbajú vlastne. Stavať sa bude vždy a všade je to tak, že ak je veľký dopit a malá ponuka, tak ceny idú hore. Čiže ceny takého murára, klampiara, vodo-inštalatéra, atď pôjde hore, teda taký šikovný človek môže zarábať viac ako lekár či sudca. Veď už dnes sú podľa mňa ľudia s výučným listom čo lepšie zarábajú ako naši lekári, lebo je ich málo, tak si stanovujú ceny.
@anzu tento problém je celosvetový čo sa týka vedy, nie len na Slovensku(jasné tu je ten problém väčší, len tu ide o to, že Slovensko je tak rozkradnuté, že sa zadlžuje aj pri priemernom chode a nie to ešte aby bolo dosť financií na vedu. Môžme byť radi že máme vôbec VŠ, inak podporovať vedu a výskum by mali hlavne sektory ktoré to neskôr využijú vo svoj prospech, no ale ktorý zahraničný podnikateľský sektor bude podporovať vzdelanie v cudzej krajine a cudzích ľudí ). Je smutné že svet si cení a hodnotí viac človeka s talentom, ktorý prináša len zábavu ako človeka so vzdelaním, ktorý priniesol svetu veci, bez ktorých si v dnešnej dobe nevieme už ani život predstaviť. No lenže to je úpadok ľudstva a pravých hodnôt človeka a života, to že nejaký športovec, spevák, herec zarába viac ako človek, ktorý dá ľuďom tohto sveta veci čo úplne zmenia ľudstvo a jeho chápanie.